İçeriğe atla

Filistin engereği

Filistin engereği
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
(Grup) Bilateria
Üst şube: Deuterostomia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Üst sınıf: Tetrapoda
Sınıf: Reptilia
Alt sınıf: Diapsida
İnfra sınıf: Lepidosauromorpha
Üst takım: Lepidosauria
Takım: Squamata
Alt takım: Serpentes
Familya: Viperidae
Alt familya: Viperinae
Cins: Vipera
Tür: V. palaestinae
Vipera palaestinae
Werner, 1938

Sinonimler
  • Vipera palaestinae - Werner, 1938
  • Vipera xanthina palaestinae - Mertens, 1952
  • Vipera palistinae - Minton, 1971
  • Daboia (Daboia) palaestinae - Obst, 1983
  • Daboia palestinae - Esterbauer, 1987
  • Vipera palgestinae - Garcia, Huang & Perez, 1989
  • Vipera palaestinae - Golay et al., 1993[1]

Filistin engereği (Vipera palaestinae), Filistin, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Türkiye'de[2] bulunan çok zehirli bir engerek türü.[1] Yaşadığı bölgedeki yılan ısırıklarının en büyük sorumlusudur.[3] Tanımlanmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.[4]

Özellikleri

V. palaestinae

Maksimum 130 cm olmak üzere Filistin engerekleri 60–70 cm uzunluğa erişebilirler.[5]

Dağılım

Vipera palaestinae, Filistin, orta ve kuzey İsrail, kuzeybatı Ürdün, batı Suriye ve Golan Tepeleri ile Lübnan'ın tamamında görülebilmektedir.[3] Mallow et al. (2003) alanın göreli olarak kısıtlı olduğunu ve Akdeniz kıyı ovalarında ve iç kesimlerde de Suriye ve Ürdün'ün bitişik bölgeleriyle, Lübnan ve İsrail'in tepelerinde yoğunlaştığını belirtir.[5] Bu türün bir üyesinin 2018 yılında Göçmen ve arkadaşları tarafından Türkiye'nin güney doğusunda (Alahan / Antakya / HATAY) Akdeniz ekozonunda görüldüğü bildirilmiştir.[2]

2018 yılında İsrail Doğayı Koruma Derneği ile Doğa ve Parklar Dairesi "Filistin engereği" olarak bilinen yılanı "İsrail'in milli yılanı" ilan etti. Filistin Özerk Yönetimi İsrail'in bu kararına tepki gösterdi. Kararı "hırsızlık" olarak nitelendiren Filistin Yaban Hayatı Derneği Direktörü Imad El-Atras söz konusu zehirli yılanın "Filistin'in mirası" olduğunu belirtti ve "İsrail'in engerek iddiası, işgal devletinin ülkenin medeniyet ve insanlık tarihini çarpıtıp bozma politikasının bir parçası" ifadelerini kullandı.[6][7]

Taksonomi

Bu türün sınıflandırılması büyük taksonomik tartışmalarla sonuçlandı. Werner'den (1938) önce bu yılanlar şeritli engerek (V. xanthina) ile birleştirilmişti. Hemen ardından Boulenger (1896) tarafından koca engerek (Macrovipera lebetina) ile sinonim olarak kullanıldı. Mertens (1952) tekrar V xanthinaya bir alt tür olarak taşıdı. Ve son olarak içlerinde Obst (1983) ve Mallow'un da (2003) yer aldığı pek çok otorite yılanı Daboia cinsinin bir parçası olarak ekledi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).
  2. ^ a b Göçmen, B., Karış, M., Özmen, E., Oğuz, M.A. (2018). First record of the Palestine viper Vipera palaestinae (Serpentes: Viperidae) from Anatolia 28 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. South-Western Journal of Horticulture, Biology and Environment, 9 (2): 87-90.
  3. ^ a b U.S. Navy. 1991. Poisonous Snakes of the World. US Govt. New York: Dover Publications Inc. 203 pp. ISBN 0-486-26629-X.
  4. ^ Vipera palaestinae. ITIS - Integrated Taxonomic Information System. (Erişim tarihi: 18 Ağustos 2006)
  5. ^ a b c Mallow D, Ludwig D, Nilson G. 2003. True Vipers: Natural History and Toxinology of Old World Vipers. Krieger Publishing Company, Malabar, Florida. 359 pp. ISBN 0-89464-877-2.
  6. ^ "İsrail ve Filistin arasında "milli yılan" tartışması". Deutsche Welle. 6 Kasım 2018. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2018. 
  7. ^ "Deadly Palestine Viper declared Israel's national snake". The Times of Israel. 3 Kasım 2018. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Filistin engereği ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Filistin engereği ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Engerek</span>

Engerek, engerekgiller ya da Viperidae, Alethinophidia infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Uzun, kıvrık ve içi boş olan ikişer tane zehir dişleriyle bunların gerisinde daha küçük yakalama dişleri mevcuttur. Başları üçgen şeklinde ve kuyrukları küttür. Daha çok geceleri avlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çayır engereği</span>

Çayır engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak soluk kahverengi, grimsi, sarımsı ya da açık yeşil olan bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Gabon engereği</span>

Gabon engereği (Bitis gabonica), Sahraaltı Afrikası'nın yağmur ormanlarında ve savanalarında yaşayan zehirli bir engerek türü. Gabon, Bitis'lerin en büyük üyesidir ve bütün engerekler arasında en ağır olanıdır, ayrıca zehirli yılan türleri arasında en büyük dişleri olan ve en fazla zehir zerk edebilen yılandır.

<span class="mw-page-title-main">Engerekler</span>

Engerekler (Viperinae), zehirli yılanlar familyası engerekgillere ait Asya, Avrupa ve Afrika'da bulunan bir altfamilya grubudur. Engereklerin ayırt edici özelliği kardeş grup çıngıraklı yılanlar için karakteristik olan çukur organından yoksun olmalarıdır. Bu altaileye ait tanımlanmış 12 cins ve 66 tür bulunur. Kutup Dairesi'nde bile bulunabilen Vipera berus dışındaki türlerin neredeyse tamamı tropikal veya subtropikaldır.

<i>Crotalus scutulatus</i> Crotalinae ailesinden zehirli bir yılan türü

Crotalus scutulatus ABD'nin güneybatı ve Meksika'nın orta bölgelerinde bulunan, Crotalinae ailesinden zehirli bir yılan türüdür. Güçlü nörotoksik zehiri ile bilinen yılanın burada anlatılan aday ile birlikte toplam iki alttürü bulunmaktadır.

<i>Crotalus mitchellii</i>

Crotalus mitchellii Güneybatı ABD ve Meksika'nın kuzey kesimlerinde bulunan zehirli bir çukur engerek türüdür. Yılan, çıngıraklı yılan zehiri ile de uğraşan tıp doktoru Silas Weir Mitchell'in (1829-1914) onuruna bu şekilde isimlendirildi. Crotalus mitchellii'nin buradaki aday ile birlikte tanımlanan beş alttürü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şişen engerek</span> zehirli bir engerek türü

Şişen engerek zehirli bir engerek türüdür. Arabistan'ın batısından Fas'a kadar, Sahra Çölü ve yağmur ormanları dışında bütün Afrika'daki savanalarda ve çayırlarda bulunur. Geniş yaşama alanı, yaygın bulunuşu, büyüklüğü, güçlü zehiri ve ısırma isteği ile diğer bütün Afrika yılanlarının sebep olduğundan daha fazla ölümden sorumludur. Türün biri aday olmak üzere tanımlanmış iki alt türü bulunmaktadır.

<i>Crotalus durissus</i>

Crotalus durissus Güney Amerika'da bulunan zehirli bir çukur engerek türüdür. Cinsinin en geniş dağılım alanına sahip üyesi olan bu tür bulunduğu bölgelerde ciddi bir tıbbi problem oluşturur. Burada anlatılan aday ile birlikte toplam sekiz alt türü tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Crotalus atrox</span>

Batı elmas sırtlı çıngıraklı yılanı veya baklava sırtlı ABD ve Meksika'da bulunan bir çukur engerek türüdür. Meksika'nın kuzeyinde yılan ısırığı sonucu meydana gelen ölümlerin birinci ve ABD'de doğulu elmas sırtlının ardından ikinci sorumlusudur. Şimdiye kadar tanınmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Crotalus adamanteus</span> ABDnin güneydoğusunda bulunan zehirli bir çukur engerek türü

Doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanı ABD'nin güneydoğusunda bulunan zehirli bir çukur engerek türüdür. Amerika kıtasında bulunan en ağır ve en büyük zehirli yılandır. Tanınmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.

<i>Daboia russelii</i>

Daboia zehirli bir engerek türü olan daboia russelii için oluşturulmuş monotipik bir cinstir. Hindistan alt kıtası boyunca Asya'da, Güneybatı Asya, Çin ve Tayvan'ın çoğu bölgesinde bulunur. Yaşam alanının büyük kesiminde yılan ısırıklarının ve bundan kaynaklı ölümlerin en büyük sorumlusu olan engerek türüdür. Tür neredeyse Hindistan'daki tüm yılan ısırığı kaynaklı ölümlere sabep olan dört büyük yılan arasında yer alır. Russell engereği adını bu hayvanı ilk tanımlayan Dr. Patrick Russell'dan almıştır. Biri aday olmak üzere, iki alt türü bulunmaktadır.

<i>Vipera latastei</i>

Vipera latastei Avrupa'nın güneybatı ucunda ve Afrika'nın kuzeybatısında bulunan zehirli bir engerek türüdür. Biri aday olmak üzere tanımlanmış iki alt türü bulunmaktadır.

<i>Bothrops atrox</i> Engerek türü yılanların bir cinsi

Bothrops atrox Andlar'ın doğusunda Güney Amerika'nın kuzey kesimlerindeki tropik alçak bölgelerinde bulunan bir çukur engerek türüdür. Tanımlanmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır. Bu tür çok tehlikelidir ve başka herhangi bir Amerikan sürüngeninden daha fazla insan ölümünden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Yılan ısırığı epidemiyolojisi</span>

Çoğu yılan ısırığı zehirli olmayan yılanlardan kaynaklanır. Dünyada kabaca 3000 yılan türü bulunur, bunların sadece %15 kadarının insanlar için tehlikeli olduğu kabul edilir. Yılanlar Antarktika dışında bütün kıtalarda bulunur. En çeşitli ve yaygın bulunan yılan ailesi, yaklaşık 700 türü zehirli olan kırbaç yılanlarıdır (Colubridae). Bu yılanların çoğu insanlar için tehlike oluşturabilecek kadar zehir üretemez, ancak familyanın en az beş cinsi insan ölümlerine sebep olmuştur.

<i>Vipera transcaucasiana</i>

Vipera transcaucasiana veya Türkçede yaygın olarak bilinen adıyla Kafkas burunlu engerek, Gürcistan ve Kuzey Anadolu'nun bazı bölgelerine endemik zehirli bir engerek türüdür.)

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar engereği</span>

Bolkar engereği veya Bulgar dağı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin güneyindeki dağlara özgü endemik bir yılan türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz bantlı dağ engereği</span>

Beyaz bantlı dağ engereği ya da Sivas engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin orta kesimlerindeki dağlık bölgelere özgü endemik bir engerek türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">İpliksi yılan</span>

Türkiye'de İpliksi yılan olarak bilinen Myriopholis macrorhyncha, Leptotyphlopidae familyasına dahil zararsız bir kör yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.