İçeriğe atla

Filistin Mandası millî futbol takımı

Filistin Mandası millî futbol takımı
Takma adEretz Israel
(İsrail Yurdu)
FederasyonFilistin Futbol Federasyonu
Teknik direktörShimon Ratner (1934 DKE)
Egon Pollak (1938 DKE)
Arthur Baar (1940 Hazırlık maçı)
KaptanAvraham Reznik (1934-1938)
Pinhas Fiedler (1934)
Gdalyahu Fuchs (1938)
Werner Kaspi (1940)
En çok oynayanGdalyahu Fuchs (4)
En çok gol atanWerner Kaspi (2)
Ev sahibi stadyumPalms Ground
Maccabi Ground
Hamakabiya Stadyumu
FIFA koduPAL
Elo sırası
En yüksek60
En düşük71 (Nisan 1940)
İlk maç
 Mısır 7-1 Filistin Mandası 
(Kahire, Mısır; 16 Mart 1934)
Son Maçı

 Filistin Mandası 5-1 Lübnan 
(Tel Aviv, Filistin Mandası; 27 Nisan 1940)
En farklı galibiyet
En farklı mağlubiyet
 Mısır 7-1 Filistin Mandası 
(Kahire, Mısır; 16 Mart 1934)

Filistin Mandası millî futbol takımı, Eretz Israel millî futbol takımı (İbraniceנבחרת ארץ ישראל בכדורגל, romanize: Nivheret Eretz Yisrael Bekhadurgel, lit. "İsrail Yurdu millî futbol takımı") olarak da bilinir, Filistin Mandası'nı uluslararası futbol turnuvalarında temsil etmiş futbol takımıdır ve Filistin Futbol Federasyonu (İbraniceהתאחדות ארץ ישראלית למשחק כדור-רגל, romanize: Hitachduth Eretz Yisraelit Lekhadur Regel, lit. "İsrail Yurdu Futbol Federasyonu") tarafından yönetilmiştir.[a]

Takım, 1928 yılında Yahudi spor organizasyonu Maccabi World Union'un lideri Yosef Yekutieli tarafından yeni kurulmuş ve FIFA üyeliği kazanabilmek için "Filistin Futbol Federasyonu" olarak adlandırılan federasyonun çatısı altında kuruldu. (FIFA'ya göre takımlar ait oldukları ülke nüfusunu temsil etmeliydi). Tamamen Yahudilerden oluşmasına ve o zamanki Filistin demografisinde Yahudilerin küçük bir azınlık olmalarına rağmen 1929 yılında federasyon FIFA üyeliğini kazandı. 1934 yılında bütün Araplar kendilerinin "kılıf" olarak kullanıldığını düşündüklerinden organizasyondan ayrıldı.[2]

Takım maçlarını Tel Aviv'deki Hamakabiya Stadyumu, Maccabi Ground ve Palms Ground'da oynadı. Tarihinde toplamda beş maça çıkarken (dört FIFA Dünya Kupası eleme maçı ve bir hazırlık maçı), 1948'de yeni kurulan devlet birlikte İsrail millî futbol takımı adını aldı.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ İsrail Futbol Federasyonuna göre, federasyonun adı "Eretz Israel Futbol Federasyonu" olarak geçer.[1]

Kaynakça

  1. ^ Henshaw 1979, s. 387.
  2. ^ Mendel, Yoni (1 Mayıs 2015). "The Palestinian soccer league: A microcosm of a national struggle". +972 Magazine (İngilizce). 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2022. Sonuç Filistin Futbol Federasyonu'nu kurulması ve yerel ligleri başlaması oldu. Şartlar pek eşit değildi: Dokuz Yahudi kulübü ve bir Britanya kulübü (Britanya polislerinin kurduğu) birinci lige dahil olurken Arap takımları ikinci ligde oynamaya başladı. Federasyon içindeki dağılım da adil değildi: 15 federasyon üyesinden 14'ü Yahudi iken sadece Kudüslü hakem Ibrahim Nusseibeh Araptı. Federasyonun 1928'deki açılış toplantısı Nusseibeh'in katıldığı ilk ve son toplantı oldu. Ülkede ayrıştırıcı tutumun galip gelmesi doğrultusunda 1934'te Arap futbol kulüpleri, ezici bir çoğunlukla Yahudi ligine dönüşen bu yapıda kılıf olmayı reddetti ve ligden ayrıldı. Buna paralel olarak bir yıl sonra Arap ligi kuruldu. 

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Topraklar</span> Günümüzde üzerinde İsrail ve Filistinin bulunduğu topraklara verilen isim

Kutsal Topraklar, İbrahimi dinler Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için önem arz eden, günümüzde üzerinde İsrail ve Filistin'in bulunduğu topraklara verilen özel isimdir. Aynı topraklara İsrail Diyarı veya Vadedilmiş Topraklar da denir.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Makkabi Hayfa (futbol takımı)</span>

Maccabi Haifa FC, İsrail'in Hayfa şehrinin futbol takımı. Ülkesinde 12 lig, 5 kupa şampiyonluğu bulunmaktadır. 1955'te açılan Kiryat Eliezer Stadyumu'nun 2014 yılında yıkılmasının ardından, iç saha maçlarını Hapoel Hayfa takımıyla beraber Sammy Ofer Stadyumu'nda oynamaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail millî futbol takımı</span>

İsrail millî futbol takımı, Avrupa'da UEFA üyesi olmadan önce 4 kıtada FIFA Dünya Kupası elemelerine katıldı. Bunlar Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Okyanusya'dır. İsrail Futbol federasyonu, İsrail devletinin kurulmasından 20 yıl önce 1928'de Filistin Futbol Federasyonu adı altında kuruldu. Filistin Futbol Federasyonu 1929 yılında FIFA'nın sürekli üyesi olmuştur. Fakat şu an İsrail Futbol Federasyonu adı altında devam etmektedir.

Filistin millî futbol takımı, Filistin'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. İngiliz mandası döneminde, 1934 - 1940 yılları arasında İsrail ile beraber karma bir takım olarak 5 uluslararası maç oynamıştır. 1962'de kurulan Filistin Futbol Federasyonu 1998'de Filistin Ulusal Yönetimi oluşturulana kadar FIFA tarafından tanınmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irgun</span>

Irgun, 1931-1948 arasında Filistin Mandası'nda faaliyet gösteren siyonist bir milis örgütüdür. Eski ve büyük Yahudi paramiliter örgüt Haganah'ın bir koluydu. Grup Haganah'tan ayrıldıktan sonra Haganah Bet veya alternatif olarak haHaganah haLeumit ya da Hama'amad olarak tanınmaya başlandı. Irgun üyeleri, 1948 Arap-İsrail savaşının başlangıcında İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne dahil edildi. Irgun ayrıca İbranice harflerin bir kısaltması veya IZL kısaltması Etzel olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MK Beytar Yeruşalayim</span>

FC Beytar Yeruşalim yaygın olarak Beytar Yeruşalim veya sadece Beitar, Kudüs şehrinde bulunan ve İsrail futbolunun en üst seviyesi olan Ligat ha'Al'nde bulunan bir İsrail profesyonel futbol kulübüdür.

Filistin Futbol Federasyonu, Filistin Ulusal Yönetimi'nin futboldan sorumlu organıdır. Filistin millî futbol takımının ve Filistin kadın millî futbol takımının yönetimini de elinde bulunduran federasyon, bugünkü İsrail Futbol Federasyonu'nun eski adıdır. İsrail Futbol Federasyonu ve sonraki Filistin Futbol Federasyonu kayıtlarında 1934-1940 yılları arasında Filistin / Eretz İsrail Futbol Federasyonu tarafından oynanan 5 uluslararası maçı vardır. 1962 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MK Hapoel Be'er Şeva</span> İsrailde bir futbol kulübü

MK Hapoel Be'er Şeva, İsrail'in en üst düzey futbol ligi olan Ligat ha'Al'da yer alan bir futbol kulübü. Birüssebi şehrinin takımı olan kulüp, maçlarını 16,126 kişilik Turner Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Dia Saba</span> Arap-İsrailli futbolcu

Dia Saba, Sivasspor takımında ofansif orta saha pozisyonunda görev yapan Arap asıllı İsrailli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">1940 Filistin Mandası-Lübnan futbol maçı</span>

1940 yılında Filistin Mandası ile Lübnan millî takımları arasında oynanan futbol maçı, Lübnan'ın ilk resmi maçı olurken Filistin Mandası'nın da İsrail millî takımı kurulana kadar oynadığı son resmi maç oldu. Maç 27 Nisan 1940 tarihinde Tel Aviv'deki Hamakabiya Stadyumu'nda oynandı. Britanya Ordusu'nda görevli John Blackwell tarafından yönetilen maç, 10.000 izleyici tarafından takip edildi ve ev sahibinin 5-1'lik üstünlüğüyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Avraham Schneiderovitz</span>

Avraham Shani Schneiderovitz, forvet mevkiinde oynayan eski İsrailli futbolcudur. Kulüpler düzeyinde Maccabi Tel Aviv ve Maccabi Nes Tziona'da oynarken, Filistin Mandası millî takımı forması giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gaul Machlis</span>

Gaul Machlis, İsrailli futbol oyuncusu ve teknik direktörüydü. Oyunculuk kariyerinde hem Ofansif orta saha hem de forvet mevkilerinde oynadı. Kulüp bazında Maccabi Petah Tikva ve Maccabi Tel Aviv formaları giyerken ülke bazında Filistin Mandası adına oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Zvi Fuchs</span>

Zvi Fuchs, İsrailli eski millî orta saha oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Peri Neufeld</span>

Franz "Peri" Neufeld, Kfir Neufeld, İsrailli eski millî forvet oyuncusuydu.

Ari "Lonia" Dvorin, İsrailli eski millî futbolcu ve teknik direktördü. Oyunculuk kariyerinde Beytar Tel Aviv ve Filistin Mandası takımlarında bek pozisyonunda oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Egon Pollak</span>

Gustav "Egon" ya da "Erwin" Pollak, Avusturya doğumlu eski millî futbolcu ve teknik direktördü. Dönemin meşhur SC Hakoah Viyana takımında oynamıştır. Ayrıca devlet olarak bağımsızlığını kazandıktan sonra İsrail'in yaptığı ilk maçta takımın teknik direktörlüğünü yapmıştır.

Filistin'de spor, İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgali nedeniyle büyük ölçüde zarar görmüştür. Filistin Olimpiyat Komitesi ve Filistin Futbol Federasyonu'na göre 26 Temmuz 2024 itibarıyla 245 adeti futbolcu olmak üzere 400 Filistinli sporcu İsrail saldırılarında ölmüştür. İsrail saldırıları stadyumların yıkılmasına ve kulüplerin kapatılmasına da yol açmıştır.