İçeriğe atla

Filistin'deki hastaneler listesi

Filistin Sağlık Bakanlığı logosu

Bu, Filistin Devleti'ndeki hastanelerin bir listesidir.

Filistin'deki hastaneler

  • Augusta Victoria Hastanesi, Kudüs : 164 yatak;[1] Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi[2]
  • Makassed Hastanesi, Kudüs, 250 yatak (Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi)
  • Kızılay Topluluğu, Kudüs (Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi)
  • St John of Jerusalem Eye Hospital Group, Kudüs: Uzman göz hastanesi ve oftalmik eğitim hastanesi[3]
  • St.Joseph's Hospital, Kudüs
  • Al-Meezan İhtisas Hastanesi, Hebron: Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi
  • Ahli Hastanesi, Hebron, Batı Şeria : 250 yatak;[4] Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi
  • Al-Hussein Devlet Hastanesi, Beit Jala .
  • Bethlehem Arap Rehabilitasyon Derneği, Bethlehem: Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi
  • Bethlehem Psikiyatrik ve Psikolojik Hastanesi, Bethlehem : Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi
  • Jericho Devlet Hastanesi, Jericho .
  • Şehit Dr. Thabet Thabet Devlet Hastanesi, Tulkarm .
  • Şehit Yaser Arafat Devlet Hastanesi, Salfit
  • Filistin Tıp Kompleksi, Ramallah : Al-Quds Üniversitesi Tıp Fakültesi için eğitim hastanesi[2]
  • Prenses Alia Devlet Hastanesi, Hebron : Al-Quds Üniversitesi eğitim hastanesi
  • Saint John Göz Hastanesi Grubu, Hebron : Hebron şehrinde bulunan uzman göz hastanesi[5]
  • Nablus :
    • al-İttihad Hastanesi
    • Al-Watani Tıp Hastanesi
    • An-Najah Ulusal Üniversite Hastanesi, at eğitim hastanesi An-Najah Ulusal Üniversitesi
    • Rafidia Cerrahi Hastanesi
    • St. Lukes Hastanesi
  • Abu Yousef Al Najjar Hastanesi, Refah
  • Al Ahli Arap Hastanesi, Gazze Şehri[6]
  • al-Aksa Hastanesi
  • al-Awda Hastanesi, Jabalia[7] Acil servis, İsrail mermilerinden zarar gördü.[8]
  • El-Kuds Hastanesi, Gazze.
  • Al-Shifa Hastanesi
  • Beit Hanoun Hastanesi, Beit Hanoun[9]
  • Avrupa Gazze Hastanesi
  • Kamal Adwan Hastanesi[10][11]
  • Nasser Hastanesi
  • Aziz John Kudüs Göz Hastanesi, Gazze: Uzman göz hastanesi ve oftalmik eğitim hastanesi

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Services of AVH". www.avh.org. 7 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Al-Quds University ::: جامعة القدس - Hospitals". www.alquds.edu. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  3. ^ "Welcome". St John Eye Hospital (İngilizce). 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2017. 
  4. ^ "About Us | Al-Ahli Hospital - Hebron". www.ahli.org. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  5. ^ "Welcome". St John Eye Hospital (İngilizce). 13 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2017. 
  6. ^ "'Living stones' of Al Ahli Arab Hospital build a ministry of healing, witness in Gaza". Episcopal News Service (İngilizce). 27 Mart 2018. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Al Awda Hospital | Hôpital Al Awda, Jabaliya, décembre 2012 … | Flickr". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  8. ^ "WHO | Health situation in Gaza - 5 January 2009". WHO. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  9. ^ "Our City - Beithanoun Municipality". 16 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  10. ^ "Search: Kamal Adwan Hospital | Flickr". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  11. ^ "In pictures: Gaza attacks continue". 9 Ocak 2009. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020 – www.telegraph.co.uk vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ehud Olmert</span> 12. İsrail başbakanı

Ehud Olmert, İsrail'in 12. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Gazze</span> Filistinde bir şehir

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.

<span class="mw-page-title-main">El-Halil</span>

El-Halil (Arapça: الخليل, romanize:

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Muharebesi (1917)</span>

Kudüs Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgi ile sonuçlanan muharebe.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Sancağı</span> 1872-1917 Osmanlı İmparatorluğunun özel idari bölgesi

Kudüs Sancağı asıl adı Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı; 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa (Jaffa), Halilü’l Rahman (Hebron), Beytülrahim (Bethlehem), Birüssebi (Beersheba) kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir. 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür.

İstinye Üniversitesi, 2015 yılında "Liv Hospital”, “Medical Park " ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan MLPCare Grubu’nun 25 yıllık bilgi ve birikiminin devamı olarak, 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Şu an faaliyet göstermekte olan Topkapı Kampüsü ve Vadi İstanbul Kampüsü olmak üzere 2 kampüsünde eğitim devam etmektedir. Eğitim hastanesi olarak İstinye Üniversite Hastanesi, Medical Park Gaziosmanpaşa ve İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’i kullanmaktadır.

Kudüs Hadassah Hastanesi 1934 yılında kurulan, Kudüs’te bulunan Ein Kerem ve Scopus Dağı’ndaki iki üniversite hastanesini bünyesinde barındıran bir tıp kurumudur. Kurum, bu iki hastenin yanı sıra, Kudüs İbrani Üniversitesine bağlı tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve eczacılık okullarını da yönetmektedir. Kurumun kendini tanıttığı misyonu, ‘ırk, din ve etnik köken gözetmeksizin herkese yardım eli uzatmak’ tır.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atlas Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Atlas Üniversitesi, 2018 yılında Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılında eğitime geçen üniversitenin İstanbul Bağcılar'da Atlas Üniversitesi Medicine Hospital Hastanesi bulunmaktadır.

Abd el-Sattar Tawfiq Kasım el-Khader Filistinli yazar, düşünür, siyasi analist ve akademisyendi.

<span class="mw-page-title-main">Ċensu Tabone</span>

Vincent "Ċensu" Tabone, Maltalı siyasetçidir. Malta'nın dördüncü Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda bakan ve Milliyetçi Parti milletvekili olarak görev yaptı.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Murat Tuncer</span>

Murat Tuncer Türk tıp profesörü, Hacettepe Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">El Ehli Hastanesi saldırısı</span> 17 Ekim 2023 Tarihinde Gazzede Bulunan Bir Hastaneye Yapılan Saldırı

17 Ekim 2023 tarihinde, 2023 Filistin-İsrail Savaşı devam ederken Gazze içerisinde bulunan el-Ehli Hastanesi vuruldu. Vurulma sonucu en az 471 Filistinli sivil öldü. Yerinden edilmiş binlerce Filistinli sivil, İsrail'in düzenlediği roket saldırılarından korunmak için Gazze genelinde vurulması beklenmeyen Hastanelere sığınmıştı ve el-ehli Hastanesi'de bunlardan birisiydi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, Filistin toprakları'ndaki Gazze Şeridi'nde bulunan bir devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Gazze insani krizi (2023-günümüz)</span>

Gazze insani krizi (2023-günümüz), Hamas-İsrail Savaşı’nın sonucu olarak Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krizdir. Savaşın başında İsrail, Gazze Şeridi'ne tam bir abluka uyguladı, bu da yakıt, gıda, ilaç, su ve temel tıbbi malzemelerde ciddi kıtlıklara neden oldu. İsrail'in kuşatması sonucunda Gazze'de yakıt, gıda, ilaç, su ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu kuşatma, elektrik bulunabilirliğinde %90'lık bir düşüşe yol açtı, hastane enerji kaynaklarını, kanalizasyon tesislerini etkiledi ve içme suyu sağlayan tuzdan arındırma tesislerini kapattı. Geniş çaplı hastalık salgınları Gazze genelinde yayıldı.