İçeriğe atla

Filistin'deki camiler listesi

Bu liste, Filistin'deki camilerin bir listesidir.

Batı Şeria

Nablus bölgesi

  • Nablus Ulu Camii - Nablus
  • El Hanbeli Camii - Nablus
  • El Khadra Camii - Nablus
  • El Masakin Camii - Nablus
  • Nabi Yahya Camii - Sebastia
  • Nasr Camii - Nablus
  • Nurayn Camii – Kusra
  • El Tina Camii - Nablus

Ramallah bölgesi

Beytüllahim bölgesi

El Halil bölgesi

Cenin bölgesi

  • Fatma Hatun Camii - Cenin
  • Shiekh Zayid Camii - Cenin

Gazze Şeridi

Gazze

Beyt Hanun

Deir al Balah

Cebaliye

Doğu Kudüs

Doğu Kudüs'ün statüsü, şu anda tek taraflı olarak İsrail'in kontrolü altında olsa da Filistin ve İsrail arasındaki tartışmalar sürmektedir.

Kaynakça

Galeri

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze</span> Filistinde bir şehir

Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.

<span class="mw-page-title-main">Nablus</span>

Nablus Batı Şeria Filistin Otoritesinin idaresinde olan büyük bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">El-Halil</span>

El-Halil (Arapça: الخليل, romanize:

<span class="mw-page-title-main">Filistin (bölge)</span> Orta Doğuda coğrafi bölge

Filistin, Doğu Akdeniz'de ve Orta Doğu'da, İsrail topraklarının tamamı ile Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi Filistin Devleti topraklarını kapsayan coğrafi bölgedir. Bölgenin sınırları oldukça tartışmalıdır ve bazı kaynaklar Ürdün'ü de dahil ederler. Filistin, Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi millî unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Musul</span> Irakta bir şehir

Musul, Irak'ın en büyük şehirlerden birisi. Irak'ın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısında bulunan Musul'da Araplar, Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Nüfusunun çoğunluğunu Araplar, Kürtler ve Türkler oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Ulu Camii</span>

Gazze Ulu Camii aynı zamanda Büyük Ömer Camii olarak da bilinmekte olan, Gazze'nin eski şehir kısmında yer alan, Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski camidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Yezîd</span>

III. Yezîd veya Yezid bin Velid, on ikinci Emeviler halifesi. Amcasının oğlu olan halife II. Velid'in, kendinin de liderlerden biri olarak katıldığı bir komplo ile öldürülmesi üzerine 15 Nisan 744'te halife oldu. Çok zayıf, naif ve hastalıklı bir tabiatlı olarak - El Nakıs (zayıf) - adıyla tarihlere geçmiştir. Altı ay iki gün süren halifelik yaptıktan sonra Ekim 744'te beyin tümörü dolayısıyla eceliyle öldü.

<span class="mw-page-title-main">Cenin, Filistin</span> Filistinde bir şehir

Cenin, Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki üçüncü en büyük şehirdir. Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunur ve o yörenin en büyük şehir olma özelliğini taşır. Filistin Ulusal Yönetimi'nin Cenin valiliğinin merkezidir. Nablus'un 43 km kuzeyindeki şehir sebzesi ve meyvesi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">El Bireh</span>

El Bireh, Batı Şeria'da bir şehirdir. Ramallah'a bitişiktir, Kudüs'ün ise 15 km kuzeyindedir. Kasaba Filistin Ulusal Yönetimi'nin Ramallah ve el Bireh valiliğinde yer alır. Filstin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre kasabanın nüfusu 2007 yılı itibarı ile 38,202'dir, bu da onu Ramallah'ın ardından valilikteki en büyük üçüncü yerleşim yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Sancağı</span> 1872-1917 Osmanlı İmparatorluğunun özel idari bölgesi

Kudüs Sancağı asıl adı Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı; 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa (Jaffa), Halilü’l Rahman (Hebron), Beytülrahim (Bethlehem), Birüssebi (Beersheba) kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir. 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür.

Filistin'de İslam, Filistin nüfusunun çoğunluğunun dinidir. Batı Şeria nüfusunun % 85'ini Müslümanlar oluşturur, geri kalanını da, İsrail yerleşimcilere aittir.Gazze Şeridi nüfusunun % 99 Müslümandır. Filistinli Müslümanlar genellikle Sünni İslam'ın bir kolu olan Şafidirler.

<span class="mw-page-title-main">Salfit</span>

Salfit, Batı Şeria'nın merkezinde yer alan ve Salfit valiliğinin merkezi olan bir Filistin şehri.

<span class="mw-page-title-main">Tulkarim</span>

Tulkarim, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin kuzey batısında bulunan bir şehir.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin'deki hastaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Filistin Devleti'ndeki hastanelerin bir listesidir.

Bu liste, İsrail'deki camilerin bir listesidir.

Fatıma Hatun Camii, kuzey Batı Şeria'da bulunan Filistin şehri Cenin'in ana camisidir. Caminin bitişiğinde halen faal olan Fatıma Hatun Kız Okulu bulunmaktadır.