İçeriğe atla

Filippo Parlatore

Filippo Parlatore
Filippo Parlatore'un portresi
Doğum8 Ağustos 1816(1816-08-08)
Palermo
Ölüm9 Eylül 1877 (61 yaşında)
Floransa
Milliyetİtalyan
Mezun olduğu okul(lar)Palermo Üniversitesi
Kariyeri
Dalıbotanik; Anatomi
Çalıştığı kurumlarFloransa Üniversitesi

Filippo Parlatore (Palermo, 8 Ağustos 1816 - Floransa, 9 Eylül 1877) İtalyan botanikçi. Bitki bilim mahlası Parl.'dır.[1]

Kariyeri

Palermo'da tıp eğitimi aldı, ancak sadece kısa bir süre çalıştı. Anatomi konusunda yardımcı doçent seviyesinde olmasına rağmen, kısa süre sonra tüm dikkatini botaniğe vermek için tüm diğer ilgi alanlarından vazgeçti. İlk olarak Sicilya florası üzerine bir çalışma yaptı, 1838 Flora panormitana'yı yayınladı. 1840'ta botanik gezilerine başlamak için evinden ayrıldı. İtalya'nın tamamına, ardından İsviçre'ye (burada De Candolle ile bir süre Cenevre'de kaldı), Fransa'ya (İngiliz, Philip Barker-Webb ile Paris'te kaldı) ve İngiltere'ye gitti. Uzun süre Kew Bahçeleri'nde kaldı. 1841'de Floransa'da düzenlenen Üçüncü İtalyan Doğa Bilimciler Kongresi'ndeki rolü, kendisi ve İtalya'da botanik çalışmaların gelişimi için önemliydi. Bu kongrede, Floransa'da genel bir herbaryum kurulmasını önerdi. Bu öneri kabul edildi. Leopold II, bu herbaryum için O'nun yardımını istedi ve O'na botanik profesörü görevini verdi, ardından botanik bahçesinin müdürü yaptı. 1849'da Alplerin Mont-Blanc zincirinin bitki örtüsünü araştırdı; 1851'de Kuzey Avrupa, Laponya ve Finlandiya'nın florasını inceledi. Bu iki gezinin raporlarını sırasıyla 1850 ve 1854'te yayınlandı.

1842 yılında Boiss., Cruciferae ailesine bağlı Parlatoria cinsine O'nun adını verdi.

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Palermo</span> Palermo iline bağlı komün (Sicilya, İtalya)

Palermo, İtalya'nın güneyinde tarihi bir şehir olup otonom bölge olan Sicilya ve Palermo ilinin başşehridir. Şehir, onun 2700 yıllık sürecinde zengin tarihi, kültür, mimari ve gastronomi ile oynadığı önemli rolleriyle tanınır. Palermo Sicilya adasının kuzeybatı kısmında konumlanır ve Tiren Denizi'ndeki Palermo Körfezi'ne göre sağdadır.

Hikmet Ahmet Birand,, Türk akademisyen, üniversite idarecisi, botanik bilgini ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kew Bahçeleri</span>

Kew Bahçeleri, "dünyanın en büyük ve en çeşitli botanik ve mikolojik koleksiyonlarını" barındıran, Güneybatı Londra'daki yer alan bir botanik bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi</span>

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1935'te Alman-Türk botanikçi Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan botanik bahçesi. Türkiye'nin en eski botanik bahçesidir. Heilbronn Nazi Almanyası'ndan kaçıp Türkiye'ye geldikten sonra üniversite bünyesinde bir botanik bahçesinin kurulmasını arzuluyordu. Bunun için yaptığı çalışmaları 1934'te hızlandı. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi Heilbronn'a destek veren Leo Brauner, Alman bahçe uzmanı W. Stephan ve beraberindeki uzmanların da katkısıyla faaliyete geçti (1935). Bu kişiler bahçenin Avrupa'daki örnekler gibi olması için yoğun bir çaba gösterdi. Bu süreçte Türkiye florasının zenginliği kullanılmak istendi ve bunun için Anadolu'ya birçok bilimsel gezi düzenlendi. Bahçenin kuruluşunda emeği geçen üç bilim insanı aynı yıl İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Kataloğunu da yayımladılar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Herbaryumlar, genellikle üniversitelere bağlı fakülte ve enstitüler bünyesinde kurulurlar. Botanik, ekoloji, biyocoğrafya ve iklim bilimi gibi doğa bilimlerinin bir parçası olan bölümlerde oluşturulanlar, daha çok bitkinin genetiğini araştırma, belirli bir coğrafya üzerindeki dağılış ve yayılışını inceleme ve gelecek nesiller adına koruma altına alma amacıyla kullanılırken eczacılık gibi daha çok uygulamaya dayalı bölümlerde ilaç üretim teknikleri ve aşamaları konusunda kaynaklık etmesi için yararlanılır.

Uluslararası Bitki İsimleri Endeksi (IPNI) kendisini "tohumlu bitkiler, eğrelti otları ve likitlerin isimleri ve ilgili temel bibliyografik detayları" olarak tanımlamaktadır. Bitki isimlerinin kapsamı en iyi tür ve cins sıralamasındadır. İsimlerle ilişkili temel bibliyografik ayrıntıları içerir. Amaçları arasında, bitki isimleri hakkında temel bibliyografik bilgiler için birincil kaynaklara tekrar tekrar referans verilmesi ihtiyacının ortadan kaldırılması bulunmaktadır.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

Plants of the World Online, Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından yayımlanan çevrimiçi bir veritabanıdır. Mart 2017'de nihai amacı "kullanıcıların 2020 yılına kadar dünyanın bilinen tüm tohum taşıyan bitkiler hakkındaki bilgilere erişmesini sağlamakla başlatılmıştır. İlk odak noktası tropikal Afrika Floraları, özellikle Flora Zambesiaca, Batı Tropikal Afrika Florası ve Tropikal Doğu Afrika Florası idi.

Tropicos, bitkilerle ilgili taksonomik bilgileri içeren, esas olarak Orta ve Güney Amerikayı da kapsayan neotropikal biyocoğrafik bölgesinde oluşan çevrimiçi bir botanik veritabanıdır. Missouri Botanik Bahçesi tarafından korunur ve 25 yıl önce kurulmuştur. Veri tabanı, 4,2 milyondan fazla herbaryum örneği hakkında görüntü ve taksonomik ve bibliyografik veriler içermektedir. Ayrıca, 49.000'den fazla bilimsel yayın hakkında veri içermektedir. Veritabanı İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olarak sorgulanabilir. Veritabanındaki en eski kayıtlar 1703' yılına döner.

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı veya kısaca ANG Vakfı; iş insanı ve aktivist Ali Nihat Gökyiğit adına kurulmuş bir vakıftır. Bünyesinde kendine ait bir botanik bahçesi ve yayınevi bulunan vakfın temel amacı Türkiye florasına ait bitki türlerinin tespit edilmesi, kaydedilmesi ve korunmasıdır. 2014 yılında Çukurova Üniversitesi ile üniversiteye ait botanik bahçesinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında bir protokol imzalanmıştır. Gökyiğit'in memleketi Artvin'de bulunan Çoruh Üniversitesi ise bünyesinde açmayı planladığı botanik bahçesine, vakıfla yapılan işbirliği sonucunda "Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi" adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi</span>

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi veya kısaca NGBB; İstanbul'un Ataşehir ilçesinde bulunan bir botanik bahçesidir. 1995 yılında ANG Vakfı tarafından Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına kurulmuştur. Başlangıçta hatıra parkı niteliğinde olan alan 2003 yılında botanik bahçesine dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Türkiye florasına ait türlerin yanı sıra çeşitli ülkelerden getirilen ağaçlar, çalılar ve otsu canlıların da bulunduğu bahçe; şehir halkı için bir mesire alanı olmasının yanı sıra botanik ve ilgili diğer bilim dalları için de önemli bir araştırma ve eğitim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Schlechter</span> Alman orkidolog

Friedrich Richard Rudolf Schlechter, Alman taksonomist ve özellikle orkideler üzerine uzmanlaşmış botanikçi. Bitki bilim mahlası Schltr. şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Millî Botanik Bahçesi</span>

Gürcistan Milli Botanik Bahçesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in güneybatısında, Narikala kalesinin eteğinde yer alan Güney Kafkasya'nın en büyük botanik bahçesi. Eskiden Tiflis Botanik Bahçesi olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bitki bilim kütüphanesi</span>

Bitki bilim kütüphanesi, botanik disiplinine özgü literatürün yanı sıra çeşitli bitki metaryalini de toplayan, muhafaza eden ve nihai fayda olarak kamuoyunun hizmetine sunan özelleşmiş kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Janaki Ammal</span>

Janaki Ammal Edavalath Kakkat bitki ıslahı, sitogenetik ve fitocoğrafya üzerinde çalışan Hint botanikçidir. En dikkate değer çalışması şeker kamışı ve patlıcan (brinjal) üzerine yapılan çalışmaları içermektedir. Ayrıca bir dizi bitkinin sitogenetiği üzerinde çalışmıştır ve C.D. ile birlikte C.D. Darlington. Etnobotaniğe ve Hindistan'ın Kerala yağmur ormanlarından tıbbi ve ekonomik değeri olan bitkilere ilgi duymuştur. 1977'de Hindistan hükûmeti tarafından Padma Shri ile ödüllendirilmiştir

<span class="mw-page-title-main">William Jackson Hooker</span>

William Jackson Hooker, Kew Bahçeleri'nin ilk yöneticisi olan İngiliz botanikçi ve botanik illüstratörü. Ayrıca Kew Bahçeleri Herbaryumunu kurdu, bahçeler ile arboretumu genişletti. Bitki bilim mahlası Hook.'tur.

World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.

FloraBase, Batı Avustralya florasının halka açık web tabanlı bir veri tabanıdır. Açıklamalar, haritalar, resimler, koruma durumu ve isimlendirme ayrıntıları dahil olmak üzere 12.978 takson hakkında güvenilir bilimsel bilgiler sağlar. 1.272 yabancı takson da kaydedilmiştir.