İçeriğe atla

Filippo De Filippi

Filippo De Filippi (20 Nisan 1814 - 9 Şubat 1867) İtalyan doktor, gezgin ve zoolog.[1]

Filippo De Filippi
Filippo De Filippi'nin büstü, Torino Üniversitesi

Bilimsel çalışma

Adı aşağıdaki türlerle ilişkilidir:

  • Masatierra kuşu (Pterodroma defilippiana )
  • Causus defilippii (Ocak, 1862 ), aynı zamanda burunlu gece engerek olarak da bilinir.
  • Darevskia defilippii (Camerno, 1877 ), Elburs kertenkelesi olarak da bilinir.[2][3][4]

Filippi ayrıca dört sürüngen türü de dahil olmak üzere bir dizi yeni türü tanımladı:

  • Atractus favae (De Filippi 1840),[5] Angelo Fava'nın adını almıştır
  • Iranolacerta brandtii (De Filippi 1863)
  • <i id="mwWw">Laudakia nupta</i> (De Filippi 1843) [6]
  • <i id="mwYA">Phrynocephalus persicus</i> De Filippi 1863 [7]

Darwinizm

De Filippi, Charles Darwin'in Türlerin Kökeni adlı eserini keşfetmeden önce dönüşümcülüğü benimsemişti. Georges Cuvier'in felaketçiliğine karşıdır.[8]

İtalya'da Darwinizm'in ilk destekçilerinden biriydi. 1864'te Sull'uomo e le scimmie (İnsan ve Maymunlar Üzerine) başlıklı tartışmalı bir konferans vermiştir.[9]

Eserleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Surdich, Francesco. "DE FILIPPI, Filippo". Treccani: Dizionario Biografico (İtalyanca). 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2019. 
  2. ^ The Eponym Dictionary of Reptiles by Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson.
  3. ^ Reptile Database 9 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Darevskia defilippii.
  4. ^ Reptile Database 3 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Causus defilippii.
  5. ^ "Atractus favae". The Reptile Database. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Laudakia nupta". The Reptile Database. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Phrynocephalus persicus". The Reptile Database. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  8. ^ Engels, Eve-Marie; Glick, Thomas F. (2008). The Reception of Charles Darwin in Europe, Volume 1. p. 379. Continuum. 978-0-8264-5833-9.
  9. ^ Glick, Thomas F. (1988). The Comparative Reception of Darwinism. University of Chicago Press. p. 26. 0-226-29977-5.

Daha fazla okuma

  • Giuliano Pancaldi. (1991). İtalya'da Darwin: Kültürel Sınırları Aşan Bilim . Indiana Üniversitesi Yayınları.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Londra</span> Birleşik Krallıkın başkenti

Londra, İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Londra, Londra Belediye Başkanı ve Londra Meclisi tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Torino</span> Torino iline bağlı komün (Piemonte, İtalya)

Torino, Kuzey İtalya'da Piemont bölgesinin ve kendi ismin taşıyan Torino ilinin başşehri olup, Alpler ile çevrili olan Po Nehri'nin sol kıyısında konumlanır. İtalya'nın kuzey-batısında bulunan bir kentidir. Torino adı Keltce'de "dağlar" anlamına gelen Tau sözcüğünden gelmektedir. İtalyancada Torino sözcüğü "küçük Boğa" olarak tercüme edilebildiği için, şehrin flamasında boğa resmi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr türbini</span> Rüzgârın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistem

Rüzgâr türbini, rüzgârdaki kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir. Rüzgar türbinleri, aralıklı yenilenebilir enerjinin giderek daha önemli bir kaynağı haline gelmekte ve birçok ülkede enerji maliyetlerini düşürmek ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için kullanılmaktadır. Bir çalışma, 2009 yılı itibarıyla rüzgarın fotovoltaik, hidro, jeotermal, kömür ve gaz enerji kaynaklarına kıyasla "en düşük göreceli sera gazı emisyonlarına, en az su tüketimi talebine ve en olumlu sosyal etkilere" sahip olduğunu öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Léon Gérôme</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1824 – 1904)

Jean-Léon Gérôme, Fransız ressam, heykeltıraş ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Hobart</span> Avustralyanın Tazmanya eyaletinin başkenti ve en büyük yerleşkesi

Hobart, Avustralya'nın Tazmanya eyaletinin başkenti ve en büyük yerleşkesidir. 1803 yılında kurulmuştur. Hobart, eyaletin güneydoğusunda Derwent Nehri'nin halicinde ve Wellington Dağı (1270 m) yakınlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Holosen</span> Son 11.700 yılı kapsayan güncel jeolojik devre

Holosen, Kuvaterner devri içerisinde yer alan Pleistosen devrinin bitmesinden günümüze kadar sürmekte olan jeolojik devredir. Dönem Genç Buzul çağının bitmesiyle başlayan buzul durgun (interstadial) dönemine karşılık gelir. Adını Yunanca kelimeler olan ὅλος ve καινός sözcüklerinden alır ve "tamamen yeni" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">IC 2391</span>

IC 2391, bazıları ikili ve biri dörtlü olan sıcak, genç, mavimsi yıldızlardan oluşan, Yelken takımyıldızındaki bir açık yıldız kümesidir. İlk olarak yaklaşık 964 yılında Fars gökbilimci Abdurrahman es-Sufî tarafından "bulutsu yıldız" olarak tanımlanmıştır. 1751 yılında Nicolas Louis de Lacaille tarafından yeniden keşfedilmiş ve Lac II 5 olarak kataloglanmıştır.

Türü yok olmamış yılanların listesi. İçeriğinde 520 cins ve 3,879 tür barındırıyor:

<i>The Hand of God</i>

The Hand of God 2021 yapımı bir İtalyan dram filmidir. Filmin yönetmenliğini, prodüktörlüğünü ve senaristliğini Paolo Sorrentino üstlenmiştir. Sorrentino'nun kendi gençliğini otobiyografik olarak konu aldığı yapımda Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri, Massimiliano Gallo, Betti Pedrazzi, Biagio Manna ve Ciro Capano rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya yılanı</span>

Avusturya yılanı, Colubridae familyasından zehirsiz bir yılan türüdür ve Avrupa'nın büyük bir kısmı, Küçük Asya ile Orta Asya'ya kadar yayılış gösterir.

<span class="mw-page-title-main">2025 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

2025 Eurovision Şarkı Yarışması, 69. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) ve İsviçre Yayın Kurumu'nun organize edeceği yarışma 2024 yarışması'nı "The Code" adlı şarkısıyla Nemo'nun kazanmasından dolayı İsviçre'de yapılacaktır. 1956 yılında Lugano ve 1988 yılında Lozan'da yapılmasının ardından üçüncü kez İsviçre'de yapılacak.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Jakob Schleiden</span> Alman botanikçi ve filozof (1804-1881)

Matthias Jakob Schleiden Alman botanikçi ve Theodor Schwann ve Rudolf Virchow ile birlikte hücre teorisinin kurucularındandır. Ernst takma adıyla bazı şiirler ve bilimsel olmayan çalışmalar yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leo Halkası</span> galaksiler arası bulut

Leo Halkası, Aslan takımyıldızı'ndaki M96 Grubu'nun merkezinde yer alan iki gökadanın yörüngesinde, yaklaşık 650 kiloışık-yılı (200 kpc) çapında, hidrojen ve helyum gazından oluşmuş devasa bir galaksiler arası buluttur.

<i>A Farewell to Arms</i> (film, 1932)

A Farewell to Arms, Frank Borzage tarafından yönetilen ve başrollerinde Helen Hayes, Gary Cooper ve Adolphe Menjou'nun oynadığı 1932 yapımı Amerikan pre-Code romantik drama filmidir. Ernest Hemingway'in 1929 tarihli yarı otobiyografik romanı A Farewell to Arms'tan uyarlanan filmin senaryosu Oliver H. P. Garrett ve Benjamin Glazer'ın senaryosunu yazdığı film, I. Dünya Savaşı sırasında İtalya'da Amerikalı bir ambulans şoförü ile İngiliz bir hemşire arasındaki trajik romantik aşk ilişkisini konu alıyor. Film, En İyi Sinematografi ve En İyi Ses dallarında Akademi Ödülleri aldı ve En İyi Film ve En İyi Sanat Yönetimi dallarında aday gösterildi

Marie Antoinette Riana Graharani ya da Kutsal Rianna, Endonezyalı sihirbaz, aktris ve televizyon yıldızı.

<span class="mw-page-title-main">Toni Martínez</span> İspanyol futbolcu

Antonio "Toni" Martínez López, La Liga kulübü Deportivo Alavés'te forvet olarak oynayan İspanyol profesyonel futbolcudur. İspanya'yı genç yaşta uluslararası düzeyde temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apros</span>

Apros veya Aprus, ayrıca Apri veya Aproi (Ἄπροι), antik Trak yerleşimiydi ve daha sonra Roma İmparatorluğu'nun Europa eyaletinde bulunan bir Roma kentiydi.