İçeriğe atla

Filipinler-Romanya ilişkileri

Filipinler-Romanya ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Philippines ve Romania

Filipinler

Romanya

Filipinler-Romanya ilişkileri, Filipinler ile Romanya arasındaki dış ilişkilerdir.

Filipinler, Bükreş'te 2012'de kapatılan bir büyükelçiliğe sahipti. Öte yandan, Romanya'nın Manila'da Chargé d'Affaires başkanlığında bir büyükelçiliği var.

Tarihçe

Elena Çavuşesku, Filipin Kadın Üniversitesi'nden bir takdirname alıyor
Nikolay Cavuşesku, Filipinler Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından "Hukuk Doktoru" olarak bir takdirname alıyor

Filipinler-Romanya ilişkileri Nikolay Çavuşesku'nun 12 Nisan 1975'te Filipinler'e giren ilk sosyalist lider olarak Manila'yı ziyaret etmesiyle başladı.[1] Bu süre zarfında Filipinler, Ferdinand Marcos'un sıkıyönetim rejimi sırasında hüküm süren karşılıklı bir arada yaşamanın bir parçası olarak sosyalist ülkelerle ilişkiler kurdu ve yönetim önündeki anti-komünist atmosferi kırdı.

Aynı zamanda Çavuşesku'nun ziyaretinden, ilk çifte Filipinler Üniversitesi ve Filipin Kadın Üniversitesi'nden takdirnameler verildi. Çavuşesku'ya naipler kurulu tarafından "Hukuk Doktoru", karısı Elena ise "Bilim Doktoru, Honoris Causa" olarak onur derecesi verildi.

1994'te Filipinler–Romanya İş Konseyi, Inc. (PRBC), Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın (DTI) eski Müsteşarı Tomas Alcantara tarafından Romanya'ya ilk Filipin ticaret misyonunun bir dalı olarak düzenlendi.[2] 2002'de Romanya ve Filipinler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde birbirlerinin daimi olmayan sandalye teklifini desteklediler.[3] 2003 yılında Filipinler ve Romanya, ticareti tamamlama konusunda işbirliği için alanlar keşfetme konusunda anlaştılar.[4]

Resmi ziyaretler

Ocak 1994'te Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Filipinler'i ziyaret etti. Haziran 1996'da, Filipinler Senatosu geçici başkanı Romanya'yı ziyaret etti. Eylül 1997'de Filipinler Dışişleri Bakanı, Yeni ve Onarılmış Demokrasiler Konferansı sırasında Romanya'yı ziyaret etti. Şubat 2002'de Romanya Cumhurbaşkanı Ion Iliescu Filipinler'e bir devlet ziyaretine gitti. Temmuz 2002'de, her iki ülkenin başkentlerinde iki ülke arasındaki otuz yıllık diplomatik ilişkilerin kutlanması amacıyla şenlikler düzenlendi.[5]

Karşılıklı anlaşmalar

  1. Ticaret Anlaşması (1992)
  2. Yatırımın teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşma
  3. Turizmde işbirliği muhtırası (1997)
  4. Teknik ve bilimsel işbirliği anlaşması[5]

Ayrıca bakınız

  • Filipinler'in dış ilişkileri
  • Romanya'nın dış ilişkileri

Kaynakça

  1. ^ "EXECUTIVE ORDER NO. 468 - CREATING A PERMANENT COMMITTEE FOR THE JOINT PHILIPPINE-ROMANIAN SCIENTIFIC AND TECHNOLOGICAL COMMISSION". 4 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Philippines-Romania Business". Philippine Chamber of Commerce and Industry. 24 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  3. ^ "Philippines, Romania vow to back each other's bid for non-permanent seat in UNSC". The Philippine Star. 2002. 19 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  4. ^ "RP, Romania Commits to Closer Trade Relations". Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  5. ^ a b "Foreign Ministry of Romania, Republic of the Philippines". 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filipinler</span> Güneydoğu Asya ülkesi

Filipinler, resmî adıyla Filipinler Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya devletidir. Ülke irili ufaklı 7.641 adet ada ve adacıktan oluşur. Ancak ülkeyi oluşturan üç ana coğrafi kara parçası vardır. Bunlar Luzon, Visayas ve Mindanao'dur. Ülkenin başkenti Manila iken, en kalabalık şehri Quezon City'tir. Bu iki kent de Büyükşehir Manila yönetimsel birimine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çavuşesku</span> Romanya diktatörü (1965–1989)

Nikolay Çavuşesku, 1965-1989 tarihleri arasında Romanya Komünist Partisi (PCR) Genel Sekreteri, 1967 yılından itibaren Devlet Konsülü Başkanı ve 1974-1989 yılları arasında Romanya Cumhurbaşkanı olan Rumen politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Elena Çavuşesku</span>

Elena Çavuşesku, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti'nin komünist lideri Nikolay Çavuşesku'nun eşi ve Romanya SC'nin başbakan yardımcısıdır.

Filipinler'in vize politikası, Filipin Göç Yasası olarak bilinen Commonwealth'ın 613 sayılı Kanun tarafından ve değişikliğine müteakip mevzuat tarafından yönetilir. Yasa, ortaklaşa Dışişleri Bakanlığı (DFA) ve Göçmenlik Bürosu (BI) tarafından uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya-Türkiye ilişkileri</span>

Romanya-Türkiye ilişkileri Romanya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke uzun süredir tarihsel, coğrafi ve kültürel ilişkilere sahiptir. Romanya'nın Ankara'da bir büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir'de iki konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin Bükreş'te bir büyükelçiliği ve Köstence'de bir başkonsolosluğu vardır. Her iki ülke de NATO, BLACKSEAFOR ve KEİ'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malta-Türkiye ilişkileri</span>

Malta-Türkiye ilişkileri, Malta ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Türkiye ilişkileri</span>

Filipinler-Türkiye ilişkileri, Filipinler ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Yunanistan ilişkileri</span>

1991'de Azerbaycan, 31 Aralık 1991'de Yunanistan tarafından tanınan Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı. Diplomatik ilişkiler 1992'de kuruldu. Bakü'deki Yunan büyükelçiliği 1993 baharında açıldı. Azerbaycan'ın Atina Büyükelçiliği Ağustos 2004'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Güney Kore ilişkileri, Yunanistan ile Güney Kore arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso-Türkiye ilişkileri</span>

Burkina Faso-Türkiye ilişkileri, Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay-Türkiye ilişkileri</span>

Paraguay-Türkiye ilişkileri, coğrafî uzaklık ve Paraguay'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra uyguladığı kapalı politika sebebiyle uzun yıllar boyunca ilişkiler sınırlı bir seviyede kalmıştır. Türkiye'nin son dönemlerde Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılma politikası sebebiyle ilişkiler gelişmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei-Türkiye ilişkileri</span>

Brunei ve Türkiye ilişkileri önceden Kuala Lumpur Büyükelçiliğine akredite iken Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği Ekim 2013'te faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler'e yönelik açılım politikası kapsamında Dominik Cumhuriyeti ile ilişkiler güçlenmeye başlayarak Santa Domingo Büyükelçiliği 2013 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore-Romanya ilişkileri</span>

Kuzey Kore-Romanya ilişkileri, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Romanya ülkeleri arasında sürdürülen ikili ilişkileri kapsar. 1989 Aralık ayında yer almış Romanya Devrimi'nden beri iki ülke arasındaki ilişkiler ancak sınırlı oranda sürdürülmüştür. Bu ikili ilişkiler ilk olarak 26 Ekim 1948 tarihinde, yani Romanya'nın Doğu Bloku'na ait olduğu dönem sırasında, başladı. Romanya'nın Pyongyang şehrinde bir büyükelçiliği, Kuzey Kore'nin de Bükreş şehrinde bir büyükelçiliği var.