İçeriğe atla

Filipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları

Filipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları
UNESCO Dünya Mirası
Batad Pirinç Taraçaları, Ifugao İli, Filipinler.
Konum Filipinler
KriterKültürel: iii, iv, v
Referans722
Tescil1995 (19. oturum)
Tehlike2001 — 2012
BölgeAsya-Pasifik

Filipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları (Filipince: Mga Hagdan-Hagdang Palayan ng Kordilyera ng Pilipinas), UNESCO Dünya Mirası listesindeki kültürel peyzaj kategorisine dahil edilen ilk alandır.[1] Ifugao ilindeki tüm Batad Pirinç Terasları, Bangaan Pirinç Terasları (Banaue'dekiler de), Mayoyao Pirinç Terasları (Mayoyao'da), Hungduan Pirinç Terasları (Hungduan'da) ve Nagacadan Pirinç Terasları (Kiangan'da) olmak üzere beş bölgeye sahiptir. Ifugao Pirinç Terasları daha yüksek bir irtifaya ulaşır ve diğer teraslardan daha dik eğimlerde inşa edilmiştir.

Ifugao Pirinç Terasları insan kültürünün yeni sosyal ve iklim baskılarına adapte olmasının yanı sıra yeni fikir ve teknolojiler uygulamak ve geliştirmek için gösterdiği olağanüstü kabiliyeti göstermektedir. UNESCO tarafından 2.000 yıldan eski olduğu düşünülen bir Dünya Mirası alanı olarak listelense de, bölgenin tarihinin 1.000 yıl kadar geriye gittiğine dair çelişkili açıklamalar da mevcuttur.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Malig, Jojo (26 Haziran 2012). "Philippine rice terraces no longer in danger". ABS-CBN News. 26 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı terası</span>

Kıyı terası, kıyı taraçası veya seki, dalgalarla oluşturulmuş ama günümüzde deniz yüzeyinin üzerinde bulunan nispeten düz, yatay ve hafifçe eğimli eski aşınma platformudur. Kıyı terasları kıyıya paralel onlarca kilometre uzayabilir. Deniz dalgaları sayesinde oluşan bu yer şekli eğimlidir. Deniz yatağına alüvyonalarını yayarak yatağı kazmaktadır ve böylece derinleşerek basamakları oluşturmaktadır. Epirojenez sayesinde oluşan bu yer şekli, aşınan toprakların yükselmesiyle oluşmaktadır. Genişliği değişmektedir. Taraçalar östatik hareketler, iklim değişmeleri ve tektonik hareketlerle oluşabilir. Bunun başlıca örneklerinden biri Yeni Zelanda’daki Wellington yakınlarındaki taraçalardır. Houn taraçaları, Unesco’nun geçici listesinde yer almaktadır. Ayrıca taraçalar üzerinde araştırmalar yapmak amacıyla 1926 yılında Milletlerarası Coğrafya Birliği’ne bağlı Taraçalar Komisyonu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bali Subak Sistemi</span>

Bali Subak Sistemi, Bali’de pirinç tarlalarını sulanması için 9. yüzyılda geliştirilmiş geleneksel sulama yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Darién Millî Parkı</span> Panamada bulunan bir Dünya Mirası alanı

Darién Milli Parkı Panama'da bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. Panama Şehri'nden yaklaşık 325 kilometre uzaklıktadır ve Panama'daki tüm ulusal parkların en geniş olanıdır. Ayrıca, Orta Amerika'nın en önemli Dünya Mirası alanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Te Wahipounamu</span> Yeni Zelandada bulunan bir bölge

Te Wāhipounamu Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın güneybatı kıyısında yer alan bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Battir</span> Filistin köyü

Battir, Filistin'in Batı Şeria Bölgesi'ndeki Beytüllahim'in 6.4 km batısında, Kudüs'ün güneybatısında yer alan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Willandra Gölleri Bölgesi</span>

Willandra Gölleri Bölgesi, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Uzak Batı bölgesinde bulunan bir dünya mirası sitesidir.. Willandra Gölleri Bölgesi Muthi Muthi, Nyiampaar ve Barkinji Aborijin kabilelerinin geleneksel buluşma yeridir. 240.000 hektarlık alan, 1981 yılında Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tasmanya'nın Vahşi Bölgeleri</span>

Tasmanian Wilderness Dünya Mirası Alanı, Avustralya'daki Tasmanya adasında yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suzhou Klasik Bahçeleri</span>

Suzhou Klasik Bahçeleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, Çin'in Jiangsu Eylaletindeki Suzhou bölgesinde bulunan bir grup bahçedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuanyang İlçesi, Yünnan</span>

Yuanyang İlçesi, Çin'in Yunnan eyaletinin güneydoğusundaki Honghe Bölgesi'nde, Kızıl Nehir çevresinde yer almaktadır. Muhteşem pirinç-çeltik terasları ile meşhurdur. Bölgenin bir kısmı Çin'deki 45. Dünya Mirası bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Yolu: Çangan-Tanrı Dağları Koridoru Güzergâh Ağı</span>

İpek Yolu: Çangan-Tanrı Dağları Koridoru Güzergâh Ağı, antik İpek Yolu'nun Çangan-Tanrı Dağları bölümünü ve güzergâhtaki tarihi mekanları kapsayan bir UNESCO Dünya Mirasıdır. 22 Haziran 2014'te UNESCO, Orta Çin'den Orta Asya'nın Zhetsyu Bölgesine, İpek Yolu ağının 5.000 km'lik bölümünü Dünya Mirası olarak belirledi. Koridor Çin, Kazakistan ve Kırgızistan'ı kapsamakta ve 33 yeni site ve daha önce belirlenmiş birkaç miras alanını içermektedir.

UNESCO, Güneydoğu Asya'nın on bir ülkesinde, Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Malezya, Myanmar, Kamboçya, Laos ve Singapur'da 37 Dünya Mirası alanı belirledi. Sadece Brunei ve Doğu Timor, Dünya Mirası alanlarına sahip değildir. Papua Yeni Gine, Palau, Tayvan ve Hainan da bazen Güneydoğu Asya'ya bağlı olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Filippi</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Filippi, doğu Makedonya'nın Edonis bölgesinde yer alan bir antik kentti. MÖ 360/359 yılında Thasos sömürgecileri tarafından kurulduğunda adı Crenides olarak belirlenmişti. Şehrin adı MÖ 356 yılında II. Filip tarafından değiştirildi ve 14. yüzyılda Osmanlı'nın fethinden sonra şehir terk edildi. Mevcut Filippoi belediyesi, antik şehrin harabelerine yakın bir konumdadır ve Yunanistan'ın Kavala kentindeki Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinin bir parçasıdır. Antik kent, 2016 yılında bir Dünya Mirası Alanı olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları</span>

Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları, Almanya'da yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır. 2015 yılında Dünya Mirasları Geçici listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wuling Dağları</span>

Wuling Dağları, Orta Çin'de Çongçing Belediyesi'nden ve Doğu Guizhou'a ve Batı Hunan'a kadar uzanan bir sıradağdır. Tujialar, Han Ulusu, Hmonglar, Donglar ve Bailer gibi birçok etnik gruba ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.