İçeriğe atla

Fileteado

Geleneksel bir resim tekniği olan Buenos Aires'te filete porteño
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras
</img>
Bir fileto detayı
Ülke Arjantin
Referans 1069 21 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bölge Buenos Aires
Yazıt geçmişi yazıt 2015 (10. oturum)
Liste Temsilci
Sanat formunun kendine atıfta bulunan bir örneği.

Fileteado (Spanish pronunciation: [fileteˈaðo] ), tipik olarak Buenos Aires, Arjantin'de kullanılan, stilize edilmiş çizgiler ve çiçekli, tırmanan bitkiler içeren bir sanatsal çizim ve yazı türüdür. Her türlü sevilen nesneyi süslemek için kullanılır: tabelalar, taksiler, kamyonlar ve hatta eski kollektifler, Buenos Aires'in otobüsleri .

Fileteler (fileteado stilindeki çizgiler) genellikle hem komik hem de kaba, duygusal veya felsefi şiirsel ifadeler, sözler ve aforizmalarla tamamlanan renkli süslemeler ve simetrilerle doludur. 20. yüzyılın başından beri Porteños (Buenos Aires sakinleri) kültürünün bir parçası olmuşlardır.

Fileto basit bir süsleme olarak başladı ve şehrin ikonik sanat formu haline geldi. Kurucuların çoğu, yerel geleneksel sanat stilleriyle karıştığında, bugün bildiğimiz Arjantin sanatının ayırt edici formu haline gelen ve daha sonra Avrupa'dan bazı unsurlar getiren Avrupa'dan gelen göçmenlerdi. Fileteado, 1970 yılındaki ilk halka açık sergisinden bu yana eşsiz bir sanat olarak kabul edilmiştir.

Tarih

Fileteado, 19. yüzyılın sonunda meyve, süt, yiyecek ve ekmek taşıyan atların çektiği gri arabalarda başladı.[1]

Arabaları süsleyen ressamın adı Fileteador idi, çünkü işi "filete yapmak için fırçalar" olarak da adlandırılan uzun dişli boya fırçalarıyla yapıyordu. Bu, "İplik" anlamına gelen Latince "Filum" kelimesinden türetilmiş, ince bir çizgide süs görevi gören sanatı ifade eden bir kelimedir.

Bir araba yapıldıktan sonra, ancak ödeme alınmadan önce yürütülen bir şey olduğundan, hızlı bir şekilde yapılması gereken bir görevdi.

O dönemde Ernesto Magiori ve Pepe Aguado gibi birçok uzman ressam veya Salvador Venturo'nun oğlu Miguel Venturo gibi sanatçılar gelişti. Bu sonuncusu, kendi ülkesinden birçok motifi birleştirerek Fileteado'ya adadığı Buenos Aires'te kurulan İtalya Ticaret Donanması'nın bir kaptanıydı. Miguel resim okudu ve birçok kişi tarafından Filete'yi şekillendiren ressam olarak kabul edilen babasının tekniğini geliştirdi. Motiflerde kuşların, çiçeklerin, elmasların ve ejderhaların tanıtılmasının yanı sıra kamyon kapılarındaki harflerin tasarımı da ona atfedilir. Çok büyük harflere uygulanan bir vergi olduğu için, Miguel daha küçük harfler yaptı, ancak dikkat çekmek için çok renkli ve karmaşık tasarımlarla çevrelendi, uzun süredir ayakta kalan tasarım.

Ana biçimsel özellikler

Antropolog Norberto Cirio, Alfredo Genovese'nin Filete porteño adlı kitabında fileteado'nun ana biçimsel özelliklerini şu şekilde tanımlar:

  1. Yüksek derecede stilizasyon
  2. Canlı renklerin hakimiyeti
  3. Derinlik yanılsaması yaratmak için gölgeleme ve vurgulama kullanımı
  4. Gotik yazı tipi stilinin veya oldukça ayrıntılı harflerin tercih edilen kullanımı
  5. Simetrinin neredeyse saplantılı tekrarı
  6. Bittiğinde her kompozisyonun çerçevelenmesi
  7. Mevcut alanın verimli kullanımı
  8. Temsil edilen birçok imgenin sembolik kavramsallaştırması (şansın sembolü olarak at nalı, gücün sembolü olarak ejderha).

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Learn a true Buenos Aires art form". BBC. 26 Aralık 2012. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aksiyon resmi</span>

Aksiyon resmi, eylem resmi veya jestle soyutlama resim yüzeyine anında, herhangi bir ön planlama yapılmadan ve dikkatsizce dökülen, püskürtülen, damlatılan veya sürülen boya yoluyla üretilen ve bu özelliği ile resmin planlanmasından daha ziyade sanatçının fiziksel hareketini vurgulayan bir resim üslubudur. Bu çeşit resimler sanatçının spontane eylemlerinin dolaysız bir sonucudur.

Çini, bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levhadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebru</span> geleneksel boyama sanatı

Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Fırça ve boyaları özeldir.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grafiti</span> bir yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler

Grafiti, çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pordenone</span> İtalyanın Friuli-Venezia Giulia bölgesinde, Pordenone iline bağlı ilçe (komün)

Pordenone, İtalya'nın kuzey doğu coğrafi bölgesinde Friuli-Venezia Giulia özerk idari bölgesinde aynı ismi taşıyan Pordenone ili'nin merkezi olan bir şehir ve komündür.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

<span class="mw-page-title-main">Erken Hristiyan sanatı</span> Hristiyanlar tarafından üretilen, özellikle 260-525 yılları arası yapıldığı düşünülen sanattır.

Erken Hristiyan sanatı, Hristiyanlar tarafından üretilen, Hristiyanlık tarihinin en erken dönemlerinden başlayarak özellikle 260-525 yılları arasında ortaya koyulduğu düşünülen çoğunlukla Eski ve Yeni Ahit'ten sahnelerin tasvir edildiği sanattır. Erken Hristiyan sanatı olarak tanımlanabilecek kalıntılar bütünüyle günümüze ulaşmasa da, bulgular olası tarihlemeyi 2. yüzyıla kadar çekmektedir. 550 yılından sonra Hristiyan sanatı spesifik olarak Bizans sanatı ya da bölgesel çeşitliliklere göre farklı şekillerde de adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin edebiyatı</span>

Arjantin edebiyatı, Arjantin'deki yazarların ürettiği edebi eserler kümesidir. Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Leopoldo Lugones ve Ernesto Sabato gibi ünlü yazarlarla birlikte İspanyolca konuşulan dünyanın en üretken, ilgili ve etkili edebiyatından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Süsleme</span>

Süsleme, bazı ilavelerle bir şeyi daha çarpıcı bir hale getirme sanatıdır. Başka bir değişle süsleme bir yeri veya bir başka sanat eserini süsleyip güzelleştirmektir. Mimarlık ve dekoratif sanatta, süsleme bir yapının veya nesnenin parçalarını süslemek için kullanılan bir dekorasyondur. Anıtsal heykel ve dekoratif sanattalardaki eşdeğerleri gibi büyük figüratif elemanlar bu terimden dışlanmıştır. Çoğu süs eşyası insan figürlerini içermemektedir. Genel ölçeğe göre küçüklerdir.

<i>Le Moulin de la Galette</i> (Van Gogh serisi)

Le Moulin de la Galette, Vincent van Gogh'un 1886 yılında Paris'in Montmartre bölgesinde kardeşi Theo ile birlikte yaşadığı evinin yakınında bulunan Moulin de la Galette adlı bir yel değirmenini çizdiği resimlerin genel adıdır. Paris'i tepeden gören yel değirmeninin yakınlarında şehir manzarasını seyretmek için bir teras ve insanların eğlenmesi için bir dans salonu bulunmaktaydı.

Kamulaştırıcı anarşizm (İspanyolca: anarquismo expropiador), Arjantin ve İspanya'daki bazı anarşist yakınlık grupları tarafından gerçekleştirilen bir uygulamaya verilen isimdir ve hırsızlık, soygun, dolandırıcılık ve para sahteciliğini içerir. Gerçekleştirilen soygunlar "burjuvaziye yönelik el koyma" olarak adlandırılıyordu. Bu akım, 1920 ile 1935 yılları arasında en yüksek noktasına ulaştı ve en ünlü uygulayıcıları arasında Buenaventura Durruti, Francisco Ascaso, Severino Di Giovanni, Miguel Arcángel Roscigna ve Lucio Urtubia bulunuyordu. Fransız illegalizminden farklıydı çünkü bir yaşam biçimi olarak değil, devrimci faaliyetleri finanse etmek, anarşist propagandayı desteklemek ve anarşist mahkûmların serbest bırakılmasını sağlamak gibi politik amaçlara ulaşmak için düşünülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Breccia</span> Arjantinli karikatürcü (1919-1993)

Alberto Breccia Arjantinli çizgi romancı.