İçeriğe atla

FileZilla

Kontrol Edilmiş
FileZilla Client
Geliştirici(ler)Tim Kosse
Güncel sürüm3.66.4 / 20 Aralık 2023
Programlama diliC++, wxWidgets
İşletim sistemiÇoklu platform
Boyut5.8 MB
TürFTP istemcisi
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesifilezilla-project.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

FileZilla, özgür, açık kaynak ve çoklu platform destekli bir FTP istemcisi. FileZilla Client (istemci) ve FileZilla Server (sunucu) adını taşıyan iki farklı sürümü bulunur. Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerinde çalışabilir. FTP, FTPS ve SFTP desteği mevcuttur.

Ocak 2016 itibarıyla FileZilla istemcisi SourceForge.net'de tüm zamanların en çok indirilen yedinci yazılımıdır.[1]

Go Daddy, Ankara Üniversitesi ve daha birçok kurum barındırma alanlarına dosya aktarımı için FileZilla'yı önermektedir.[2][3]

Tarihçe

FileZilla, Ocak 2001'in ikinci haftasında Tim Kosse ve iki sınıf arkadaşı tarafından bilgisayar bilimleri ders projesi olarak başlamıştır. Tim Kosse ve iki arkadaşı kod yazmaya başlamadan önce kodu hangi lisansta yayınlamaları gerektiği konusunda tartışma gerçekleştirmişlerdir. Tartışma sonucunda FileZilla'nın bir özgür yazılım projesi olmasına karar verdiler. Çünkü piyasada zaten birçok FTP istemcisi bulunmaktaydı ve ücretli yaparsalar tek bir kopya bile satamayacaklarını düşünüyorlardı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Thunderbird</span> e-posta ve haber istemcisi

Mozilla Thunderbird, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen, farklı platformlarda çalışabilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir e-posta, haber grubu, RSS ve sohbet istemcisidir. Thunderbird projesinin stratejisi Mozilla Firefox web tarayıcısını temel alır. Thunderbird, Ubuntu gibi birçok masaüstü Linux dağıtımında varsayılan e-posta istemcisi olarak gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

Özgür ve açık kaynak kodlu bazı yazılımların listesi:

<span class="mw-page-title-main">Bash</span>

Bash, Brian Fox tarafından GNU Projesi için Bourne kabuğuna özgür yazılım alternatifi olarak yazılmış, Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanılan komut satırı kabuğu ve bu kabuğun betik dilidir. GNU Tasarısı'nın parçasıdır ve birçok GNU/Linux dağıtımında ön tanımlı kabuk olarak gelir. Ayrıca bir versiyonu Windows 10 için Linux İçin Windows Alt Sistemi aracılığıyla mevcuttur. Solaris 11'in de varsayılan kullanıcı betiğidir. Bash ayrıca 2019 öncesinde çıkan tüm MacOS sürümlerinde varsayılan kabuktu.

<span class="mw-page-title-main">StarOffice</span>

StarOffice, ilk sürümü 1985 yılında yayınlanan özel mülk lisanslı bir ofis yazılım seti. 1985-1999 yılları arasında Star Division tarafından geliştirmiş olup Star Divison şirketi 1999 yılında Sun Microsystems tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">FileZilla Server</span>

FileZilla Server Microsoft Windows için yazılmış açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir FTP sunucu yazılımıdır. Yazılımın kaynak kodlarını SourceForge.net adresinden temin edilebilir.

Cute FTP bir FTP istemcisi yazılımıdır. 1996 yılından beri GlobalSCAPE tarafından geliştirilmektedir. Program bir bilgisayar ile bir FTP sunucusu arasında dosya transferi gerçekleştirebilmeyi, boyutu ve türü ne olursa olsun resim, müzik veya yazılım transfer edebilmeyi sağlar. Program HTML düzenleme, aktarımlarda devam, ara ver, dur desteği gibi özellikler barındırmaktadır. Ücretli bir yazılımdır ve açık kaynak kodlu değildir.

Karşılaştırma, FTP istemcilerinin kararlı sürümleri üzerinden teknik ve diğer özellikleri üzerinden yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chromium</span>

Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Microsoft Edge, Yandex Browser ve Google Chrome tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ChatZilla</span> Mozilla tarafından yapılan ücretsiz bir IRC istemcisi

ChatZilla, Mozilla tarafından yapılan ücretsiz bir IRC istemcisidir. JavaScript ve XUL olarak programlanmıştır. İlk yayınlanışı 2001 yılında olmuştur. MPL, GPL ve LGPL lisanslıdır.

Mozilla Kamu Lisansı, açık kaynak koda dayanan bir özgür yazılım lisans modelidir. 1.0 sürümü Netscape'de hukukçu olarak çalışan Mitchell Baker tarafından 1998'de yazıldı. Daha güçlü bir özgür yazılım vurgusuna sahip olan güncel 1.1 sürümüyse Mozilla Vakfı hukukçularınca kaleme alındı.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Affero Genel Kamu Lisansı</span> Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modeli

GNU Affero Genel Kamu Lisansı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modelidir. GNU Genel Kamu Lisansı ile neredeyse aynı olan AGPL, ağ ortamında kullanılan web hizmetlerini kapsayıcı bir ek madde içerir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.