İçeriğe atla

Fildişi Sahili-Kanada ilişkileri

Kanada-Fildişi Sahili ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Canada ve Ivory Coast

Kanada

Fildişi Sahili

Kanada - Fildişi Sahili ilişkileri, Kanada ve Fildişi Sahili arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder.

Tarihçe

Kanada ve Fildişi Sahili, her iki ülkenin de bir zamanlar Fransız sömürge imparatorluğunun bir parçası olduğu gerçeğiyle kısa bir ortak tarih paylaştı. Bu süre zarfında, çoğu Kanadalı, atalarının Fransız Batı Hindistan Şirketi tarafından doğrudan Kanada'ya köle olarak getirildiği veya tüccarlar tarafından ABD'den getirildiği için bugün atalarını Batı Afrika'ya kadar uzanmaktadır.[1] II. Dünya Savaşı sırasında, her iki ulus da Fransa Muharebesi'nde ve İtalyan Cephesi'nde birlikler savaştı (Fildişi Sahili askerleri, Fransız sömürge imparatorluğunun ordusunun bir parçasıydı).

Devlet ziyaretleri

Genel Vali Kanada'dan Fildişi Kıyısına ziyaret etti[2]

  • Genel Vali Roméo LeBlanc (1999)

Fildişi Sahili'nden Kanada'ya başkanlık ziyaretleri[3]

İkili ilişkiler

Her iki ülke de, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (1983) gibi birkaç ikili anlaşma imzalamıştır; Hava Taşımacılığı Anlaşması (1987) ve Yatırımın Teşviki ve Korunması Anlaşması (2015).[4] 2016-2017 arasında, Fildişi Sahili için yapılan Kanada kalkınma yardımlarının toplamı 19.9 milyon dolardır.[4]

Ticaret ve Yatırım

Ottawa Fildişi Sahilleri Elçiliği

2017'de, Kanada ile Fildişi Sahili arasındaki ticaret 358.4 milyon ABD Doları tutarındadır.[4] Kanada'nın ana ihracatı şunları içermektedir: hava ve motorlu taşıtlar ve ilgili parçalar; tahıllar (özellikle buğday); makine; gübreler; elektrikli ve elektronik aletler; bilimsel ve hassas aletler; ve et. Fildişi Sahili'nin başlıca ihracatları arasında: petrol; kakao; kauçuk ve kauçuk ürünleri; meyve ve kuruyemiş; odun ve odun ürünleri; ve konserve ürünler (meyve ve sebzeler) bulunmaktadır.[4]

Yerleşik diplomatik misyonlar

Ayrıca bakınız

  • Fildişi Sahili Demografi

Kaynakça

  1. ^
  2. ^
  3. ^
  4. ^ a b c d
  5. ^
    Abidjan'daki Kanada Elçiliği 2 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Burkina Faso, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili oluşturmaktadır. Geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında Yukarı Volta adı ile bağımsızlığa kavuşmuştur. Bağımsızlık sonrası dönemde siyasi belirsizlikler neticesinde darbeler yaşanmış, 4 Ağustos 1983 tarihinde Thomas Sankara önderliğinde devrim gerçekleştirilmiş, ülkenin ismi de devrim neticesinde Burkina Faso olarak değiştirilmiştir. Ülkenin başkenti Vagadugu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Fildişi Sahili ya da resmî adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti(Fransızca: Côte d’Ivoire, Fransızca telaffuz: [kot diˈvwaʀ]), Afrika kıtasının batı kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Fransızcası</span>

Afrika Fransızcası, 2006 istatistiklerine göre 31 Frankofon Afrika ülkesinde yaklaşık 115 milyon Afrikalının birinci veya ikinci dil olarak Fransızca konuşması sonucu oluşan dildir. Afrika dünyada en çok Fransızca konuşan nüfusa sahip olan kıtadır. Fransızca Afrika'ya Fransa ve Belçika'dan sömürgeleştirme ile gelmiştir. Afrika Fransızcası konuşanlar şimdi Frankofon'un önemli bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">KSK Beveren</span>

Koninklijke Sportkring Beveren Belçika'nın Beveren kasabasının futbol kulübüdür. Jean-Marie Pfaff, Filip De Wilde, Geert De Vlieger, Erwin Lemmens ve Tristan Peersman ile Belçika millî futbol takımında oynamış bütün kalecileri yetiştirmiş olan kalecilik okuluyla ünlüdür. Wilfried Van Moer, Belçika'yı temsil etmiş bir oyuncu olarak kariyerine Beveren'de başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam'ın diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Beşinci asırdan beri, henüz 1929'da Vatikan Şehri Devleti kurulmamışken, papa elçileri yabancı hükümdarlara karşı Kutsal Makam'ı temsil etmişlerdir. Ayrıca papa temsilcileri daha çok heyet olarak, Kutsal Makam ile diplomatik ilişkiler kurmayan devletlerin, Papa ve Katolik Kilisesi ile iletişimlerini sağlamışlardır. Kutsal Makam'ın elçilikleri sistemi içinde Kudüs ve Filistin için bir adet apostolik rezidans elçilik heyeti mevcut. Apostolik elçiliği olmayan altı ülke ile iletişim için de bir heyet belirlenmiştir, bunlar; Brunei, Myanmar, Laos, Malezya, Moritanya ve Somali. Ayrıca diplomatik ilişkisi bulunmayan üç bölge için de heyet belirlenmiştir; Arap Yarımadası, Karaipler ve Büyük Okyanus bölgesi. Kutsal Makam'ın yıllık envanterinde Vietnam'ın da yeri var ama uzun zamandan beri yeri olmasına rağmen bu ülkeye olan elçilik temsiliyeti boş kalmıştır. Kutsal Makam'ın "Tek Çin politikası"'na taraf olması sebebiyle Çin'e ne bir temsilci ne de bir apostolik heyet belirlenmiş olup bölgede sadece Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Taipei'de bir maslahatgüzar ile temsil edilmektedir. Her ne kadar yukarıda ülkelere heyetler tayin edilmiş olsa da, Afganistan, Bhutan, Çin, Kuzey Kore, Umman, Suudi Arabistan ve Tuvalu'nun Kutsal Makam ile diplomatik ilişkileri yoktur. Kutsal Makam'ın diplomatik elçiliklerin statüsü başka ülkelerin elçilikleriyle eşdeğerde görülüyor çoğu ülkeler tarafından. Sadece uluslararası alanda isimlendirmesi değişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Siaka Tiéné</span>

Siaka Chico Tiéné, Fildişi Sahilli eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Türkiye ilişkileri</span>

Kanada-Türkiye ilişkileri, Kanada ile Türkiye'nin 1944 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Wilfried Bony</span> Fildişi Sahilli futbolcu

Wilfried Guemiand Bony, Fildişi Sahilili millî futbolcudur. Forvet mevkiinde oynayan Bony, Fildişi Sahili millî takımı forması giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ashanti İmparatorluğu</span>

Ashanti Krallığı, Afrika kıtasının batısında 1680 ile 1896 yılları arasında hüküm süren krallık.

<span class="mw-page-title-main">Abdoulaye Traoré (Fildişi Sahilli futbolcu)</span>

Abdoulaye Traoré, Fildişi Sahilli futbolcudur. Forvet pozisyonunda oynamakta olan futbolcu, kariyerini sonlandırmıştır. 1986-1998 yılları arasında 40 kez Fildişi Sahili millî takımı forması giyen ve 14 gol atan Traoré; ülkesinin 1986, 1988, 1990, 1992, 1994, 1996 Afrika Uluslar Kupası ile 1992 Kral Fehd Kupası kadrolarında da yer almıştı.

Robert Guéï, Fildişi Sahilli asker ve siyasetçi. Guéï, Afrika kıtasında yer alan Fildişi Sahili'nde gerçekleştirilen ancak kendisinin katkısının olmadığı darbe sonucu 24 Aralık 1999'dan 26 Ekim 2000 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Fildişi Sahili başbakanı, Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Amadou Gon Coulibaly Ocak 2017'den Temmuz 2020'de ölümüne kadar Fildişi Sahili Başbakanı olarak görev yapmış Fildişili siyasetçi. 2020 Fildişi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidar partisinin adayıydı ve seçimi kazanmanın favorileri arasındaydı. Coulibaly daha önce 2011-2017 yılları arasında devlet başkanı Alassane Ouattara başkanlığında Genel Sekreterlik görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar-Pakistan ilişkileri</span>

Myanmar – Pakistan ilişkileri, Myanmar Birliği Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Myanmar ve Pakistan diplomatik ve ticari ilişkilerini aktif bir şekilde sürdürüyorlar.

Hindistan - Liberya ilişkileri, Hindistan ve Liberya Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkilerdir. Hindistan, Abidjan'daki büyükelçiliği ve Liberya'da 1984'ten beri Monrovia'daki aktif bir fahri konsolosluk aracılığıyla temsil edilmektedir. Liberya, Hindistan'da, daha sonra bütçe kısıtlamaları nedeniyle kapatılan Yeni Delhi'deki yerleşik misyonuyla temsil edildi. İkili kültürel ve ticari kalkınmanın iyileştirilmesi için çok çalışmak isteyen Liberya'daki Hint toplum birliğinin şu anki başkanı Bay Rohit Suji'dir “Hindistan Elçiliği”. Dışişleri bakanlığı. 2009. 5 Ekim 2011 tarihinde orijinalinden arşivlendi. 2009-02-28 alındı.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Dadié</span>

Bernard Binlin Dadié, Fildişi Sahilli yazar, şair ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Estonya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi. Ülke Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını geri kazanırken, 12 Nisan 1990'da bir dışişleri bakanlığını yeniden kurdu.

Havva Yonca Gündüz Özçeri Türk eski büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.