İçeriğe atla

Filchner-Ronne Buz Sahanlığı

Koordinatlar: 77°51′33″G 61°17′57″B / 77.85917°G 61.29917°B / -77.85917; -61.29917
Filchner-Ronne Buz Sahanlığı

Filchner-Ronne Buz Sahanlığı,, Antarktika'nın kuzeybatısında bulunan bir buz sahanlığıdır. Sahanlık, Weddell Denizi sınırında yer almakta olup deniz tarafı Berkner Adası tarafından Doğu (Filchner) ve daha büyük Batı (Ronne) bölümlerine ayrılmıştır.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buz</span>

Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Antarktika</span>

Batı Antarktika ya da Küçük Antarktika, Antarktika kıtasının iki önemli bölgesinden biri, Antarktika Yarımadası dahil kıtanın batı yarıküresinde yer alan parçasıdır. Batı Antarktika buz tabakası ile kaplıdır. Doğu Antarktika'dan Transantarktik Dağları ile ayrılır. Bölge 100 yıldan uzun süredir Batı Antarktika olarak adlandırılmaktadır. 1902'de Balch 1905'te Otto Nordenskjöld ilk kez kullananlardır. Ancak asıl kullanım Uluslararası Jeofizik Yılı (1957-1958) sonrasındaki araştırmalarda iki bölgeye ayrılmasının yararlı olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasından sonra 1962 yılında ABD Antarktika Adları Danışma Komitesi tarafından onaylanmasından sonra başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Antarktika buz tabakası</span> Batı Antarktikayı kaplayan kıtasal buz tabakasının bir bölümü

Batı Antarktika buz tabakası, Transantarktik Dağları'nın batısında uzanan ve Batı Antarktika'yı kaplayan Antarktika kıtasal buz tabakasının bir bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kriyosfer</span>

Kriyosfer Dünya yüzeyinde suyun kar ve buz gibi katı formda bulunduğu; deniz buzu, göl buzu, nehir buzu, kar örtüsü, buzullar ve diğer buz tabakaları ve donmuş toprak bölümlerinin hepsine birden verilen isimdir. Hidrosfer ile geniş bir örtüşme içindedir. Kriyosfer bulutlar, yağış, hidroloji, atmosfer ve okyanus dolaşımı üzerindeki etkisi ile küresel iklim sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Buzul morfolojisi</span>

Buzul Morfolojisi sıcaklık, yağış, topografya ve diğer benzer faktörlerden etkilenir. Buzul morfoloji iki ana kategoride toplanır ve bunu buz akış altında yatan kaya topoğrafya ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika buz sahanlıkları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Antarktika buz sahanlıkları listesi. Buz sahanlıklarının %44'ü Antarktika kıyı şeridine bağlıdır. Toplam 1.541.700 km2 yüzölçümüne sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Buz sahanlığı</span> Bir buzulun bir buz tabakasından ayrıldığı ve kıyıdan okyanus yüzeyine yavaşça uzandığı zaman oluşan kalın, yüzen bir buz platformu

Buz sahanlığı, kıta sahanlığının üstünde yüzen kalınlığı 2 metreden kalın buz kütleleridir. Kalınlıkları genellikle 100 ile 1.000 metre arasındadır. Buz sahanlığı kırılıp (buzağılama) oldukça büyük buzullar meydana getirir. Buz sahanlıkları sadece Antarktika, Gronland, Kanada ve Rusya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Burcu Özsoy</span> Türk bilim insanı

Burcu Özsoy, Türk bilim insanı. Antarktika'da deniz buzu gözlemleri konusunda çalışmış olup Türkiye'nin ilk kutup araştırma merkezi olan İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi'nin müdiresi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz buzu</span> Donmuş deniz suyundan oluşmuş buz

Deniz buzu, deniz suyunun donması sonucu ortaya çıkan bir buz türüdür. Buz, sudan daha az yoğun olduğu için okyanusun yüzeyinde yüzer. Deniz buzu, yeryüzünün yaklaşık %7'sini ve dünya okyanuslarının yaklaşık %12'sini kaplamaktadır. Dünyadaki deniz buzlarının çoğu, Arktik Okyanusu ve Güney Okyanusu olmak üzere Dünya'nın kutup bölgelerinde yer almaktadır. Rüzgâr, akım ve sıcaklık dalgalanmalarının etkisiyle deniz buzu çok dinamiktir ve çok çeşitli buz türlerine ve özelliklerine yol açar. Deniz buzları, buzdağları ile karşılaştırılabilir ve konuma bağlı olarak deniz buzu genişliklerinde buzdağları da bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Snow Hill Adası</span> Antarktika’da bir ada

Snow Hill Adası, Antarktika Yarımadası'nın kuzeydoğusunda bulunan bir adadır. Ada, Graham Toprakları'nın kuzeyinde bulunan birkaç adadan biri olup James Ross Adası'ndan Amirallik Boğazı ile ayrılır. Neredeyse tamamen karla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">McMurdo Boğazı</span>

McMurdo Boğazı, Antarktika'nın batısında bulunan bir boğazdır. Boğaz, Ross Denizi ile kuzeye, Haskell Boğazı üzerinden güneye Ross Buz Sahanlığı ile bağlanmaktadır. Büyük ölçüde McMurdo Buz Sahanlığı ile kaplı olup buz tıkanmış suları yaklaşık 55 kilometre uzunluğunda ve genişliğindedir ve Dünyanın en güneydeki su kütlesidir. Royal Society Dağları, batı kıyı şeridinde deniz seviyesinden 4.205 metreye yükselmektedir. Kutup kâşifleri için tarihi bir sıçrama noktası olan Ross Adası, doğu sınırını belirlemektedir. McMurdo Sound'un kıyı şeridinin yalnızca %10'undan azında buz bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berkner Adası</span>

Berkner Adası, Antarktika'da Filchner-Ronne Buz Sahanlığı açıklarında bulunan bir adadır. Ada, tamamen buzla kaplı olup deniz seviyesinin altındaki anakaya, çevresindeki buz tabakasının bir kubbe oluşturmasına neden olmuştur. Eğer buz sahanlığı kalkarsa ada su altında kalır.

<span class="mw-page-title-main">Riiser-Larsen Denizi</span> deniz

Riiser-Larsen Denizi, Doğu Antarktika ve Güney Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Deniz, batıda Astrid Sırtı, doğuda Gunnerus Sırtı ve Kainanmaru Kıyısı ile sınırlı olup batıda Lazarev Denizi ve doğuda Kozmonotlar Denizi ile komşudur. Kuzey sınırı 65. güney enlemi olarak tanımlanmaktadır. Sovyetler Birliği tarafından önerilen isim hiçbir zaman Uluslararası Hidrografi Örgütü tarafından resmi olarak onaylanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliçe Elizabeth Toprakları</span>

Kraliçe Elizabeth Toprakları, Batı Antarktika'da bulunan bir bölgedir. Bölge, Weddel Denizi'nin güneyinde yer almakta olup Filchner-Ronne Buz Sahanlığı'ndan Güney Kutbu'na kadar uzanmaktadır. Adını, 2012 yılında almıştır ve Birleşik Krallık tarafından Britanya Antarktika Toprakları'nın ve Arjantin tarafından Arjantin Antarktikası'nın parçası olarak hak iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ellsworth Dağları</span>

Ellsworth Dağları, Antarktika'da Marie Byrd Toprakları'nda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Antarktika'daki en yüksek sıradağlardır ve Ronne Buz Sahanlığı'nın batı kenarında kuzeyden güneye doğru 360 km uzunluğunda ve 48 km genişliğinde bir dağ zinciri oluştururlar. En yüksek zirvesi ise Vinson Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kral VII. Haakon Denizi</span> deniz

Kral VII. Haakon Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, önerilen dar bir tanımla Weddell Denizi ile Lazarev Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dome Fuji</span>

Dome Fuji, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, Ocak 1995 tarihinde açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nın doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Antarktika Buz Örtüsü</span>

Doğu Antarktika Buz Örtüsü, Antarktika'daki iki büyük buz tabakasından biridir ve tüm gezegendeki en büyüğüdür. Bu coğrafi oluşum, uzunlamasına olarak 45° batı ve 168° doğu boylamları arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">A23a</span>

A23a, 1986 yılında Filchner-Ronne Buz Sahanlığından kopan büyük yassı bir buzdağıdır. Daha sonra uzun yıllar deniz yatağında sıkışıp kaldı ancak 2020 yılında hareket etmeye başladı. Alanı yaklaşık 3.900 km2, bu da onu geçici olarak A76 tarafından aşılana kadar dünyanın en büyük buzdağlarından biri yaptı.