İçeriğe atla

Filai Adası

Filai adası, 1906'da Asvan Barajı'nın tamamlanması nedeniyle sular altında kaldı. Bigeh Adası - sol üst-

Filai Adası (Yunanca: Φιλαί, Arapça: فيله‎‎ Mısır Arapçası: pꜣ ı͗w q), Mısır'da, Nil Nehri üzerindeki Birinci Çağlayan yakınlarında bulunan, Asvan Barajı'nın inşası ile Nasır Gölü altında kalmış bir ada.

Üzerinde, farklı dönemelere ait anıtlar içeren Filai tapınak kompleksi bulunmaktaydı. Ada, 1902'de İngilizlerin inşa ettiği Eski Asvan Barajı'nın inşası ile kısmen sular altında kalmıştır. 1960'ta yeni Asvan Barajı'nın temeli 1960'ta atıldı. Ada tamamen sular altında kalmadan önce üzerindeki tapınak kompleksi UNESCO Nübye Projesi kapsamında yerinden sökülmüş ve Agilika Adası'na taşınmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ The Rescue of Nubian Monuments and Sites 22 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., UNESCO project site about Nubia Campaign.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Türkiyede bir baraj

Karakaya Barajı, Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın yapılmasıyla birlikte birçok köy boşaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Simbel</span>

Ebu Simbel, Güney Mısır'da bulunan antik tapınak.

<span class="mw-page-title-main">Adakale</span>

Adakale, 1968 yılında Demirkapı Barajı'nın suları altında kalana kadar Tuna Nehri üzerinde, bugünkü Romanya topraklarında yer alan ve üzerinde Türk nüfusun yaşadığı ada. Eski adı Caroline Adası, Rumence adı Yeni Orşova'dır.

<span class="mw-page-title-main">Asvan Barajı</span>

Asvan Barajı, Mısır devleti sınırları içinde kalan, Nil nehrinin en büyük barajı.

Düzağaç Akdeğirmen Barajı, Afyon'da, Akarçay Nehri üzerinde, sulama amacıyla 1998-2008 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.Barajın inşası planlanandan daha geç bitirilmiştir.Hala gövdedeki kaçak ile ilgili çalışmalar devam etse de 2008 Aralık ayından itibaren Afyon iline içme suyu sağlamaya başlamıştır

Yoncalı Barajı, Malatya'da, Maslakbaşı Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1996 yılından bu yana inşası devam eden bir barajdır.

Atasu Barajı, Trabzon'da, Galyan Deresi üzerinde, enerji ve içme suyu temini amacıyla 1998 - 2010 yılları arasında inşa edilmeye başlanmıştır. Ve inşası tamamlanmıştır şu anda baraj full kapasite dolmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kalabsha</span>

Yeni Kalabsha, Mısır'da Asvan kentinin güneyinde Asvan Barajı yakınlarında yer alan bölge.

<span class="mw-page-title-main">Asvan</span>

Asvan ya da Asuan, Güney Mısır'da Nil ırmağı kıyısında bir kent ve turizm merkezidir. Asvan aynı zamanda Mısır'ın Asvan ilinin idari merkezidir. Nüfusu yaklaşık 200,000 kadardır. Nil ırmağının doğu yanında yer alır ve Nil'in ilk şelalesini bünyesinde barındırır. Dünyanın en kuru yerleşim yerlerinden biridir. En son yağış 2006 yılında kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

Kiyomizu-dera Kyoto'nun doğusunda bulunan bağımsız bir budist tapınağıdır. Antik Tokyo'nun tarihi anıtlarından biri olan tapınak, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nil Deltası</span>

Nil Deltası, Nil Nehri'nin yayılarak Akdeniz'e döküldüğü Aşağı Mısır'da oluşan deltadır. Batıda İskenderiye'den, doğuda Port Said'e kadar yayılan delta, dünyanın en geniş deltalarındandır. Akdeniz kıyı şeridinin 240 kilometre (150 mi)'sini kaplar ve zengin bir tarım bölgesidir. Kuzeyden güneye delta yaklaşık 160 km uzunluğundadır. Delta Kahire'den nehrin biraz aşağısında başlar.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Nil</span>

Mavi Nil Etiyopya'da bulunan Tana Gölü kaynaklı nehir. Beyaz Nil ile birlikte Nil nehrini oluşturan en büyük iki koldan birisidir. Nehrin üst kesimleri Etiyopya'da pek çok kişi tarafından kutsal olarak kabul edilir ve bu nedenle bu nehre Abbay denilir. İncil Yaratılış 2'de belirtilen ve Cennet Bahçesinden dışarıya akan Gihon Nehri olduğuna inanılır.

Agilika, Mısır'ın güneyinde Nil'de kurulu olan Aşağı Asuan Barajı'nda bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Gölü</span>

Nasır Gölü, Nil Nehri üzerinde bulunan bir baraj gölü.

<span class="mw-page-title-main">Ħaġar Qim</span> Maltada Ġgantija evresine tarihlenen megalit tapınak kompleksi

Ħaðar Qim, Akdeniz adası Malta'da, Ġgantija evresine tarihlenen megalit tapınak kompleksidir. Malta'daki Megalit Tapınaklar, Dünya Miras Komitesi tarafından "eşsiz mimari başyapıtlar" olarak tanımlanan en eski dini mekanlar arasında yer almaktadır. 1992'de UNESCO, Ħaðar Qim ve diğer dört Malta megalitik yapısını Dünya Mirası olarak listeledi. Tarih öncesi Avrupa Arkeolojisi Profesörü ve 1946-1957 Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü müdürü V. Gordon Childe, Ħaġar Qim'i ziyaret etti. "Mezopotamya'dan Mısır, Yunanistan ve İsviçre'ye kadar Akdeniz'in her yerindeki tarih öncesi kalıntıları ziyaret ettim, fakat hiçbir yerde bu kadar eski bir yer görmedim." şeklinde açıklama yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nil akanakları</span> akanak

Nil'in akanaklarıAkanak, Nil Nehri'nin Hartum ve Asvan arasında, su yüzeyinin nehir yatağından çıkan birçok küçük kaya ve taş ile birlikte kayalık adacıklar tarafından kesildiği sığ uzunluklardır veya akarsu akıntılarıdır. Nil'in altı büyük akanağının hiçbiri şelale olarak tanımlanamaz ve bu birçok küçük akanağı için de aynıdır. Bazı yerlerde yüksek debili bir şekilde noktalanırlarken diğerlerinde su akışı daha yumuşaktır ancak yine de sığdır.

<span class="mw-page-title-main">Elefantin</span> ada

Elefantin Yukarı Mısır'daki Asvan şehrinin bir parçasını oluşturan Nil üzerinde bir adadır. Adadaki arkeolojik sitler, Ebu Simbel ve Filai dahil olmak üzere Yukarı Mısır mimarisinin diğer örnekleriyle birlikte 1979'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası Sözleşmesi</span>

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme (İngilizce: Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage veya kısaca Dünya Mirası Sözleşmesi, 23 Kasım 1972'de 17. UNESCO genel konferansında imzalanan bir uluslararası sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Filai Tapınak Kompleksi</span>

Filai Tapınak Kompleksi, Nil Nehri üzerindeki Birinci Çağlayan yakınlarında bulunan Filai Adası'nda inşa edilmiş, adanın Asvan Barajı'nın suları altında kalmasından önce uluslararası işbirliği ile yerinden sökülüp Agilika Adası'na taşımış tapınak kompleksidir.