İçeriğe atla

Fikret Ozansoy

Fikret Ozansoy
Doğum21 Aralık 1912
İstanbul
Ölüm28 Kasım 2006
İstanbul
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
MeslekPaleontolog

Fikret Ozansoy (21 Aralık 1912, İstanbul - 28 Kasım 2006, İstanbul[1]), Türk paleontolog. Anadolu'daki ilk insansı kalıntıları, 1957 yılında Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Sinaptepe'de bulunmuştur. 10 milyon yıl öncesine ait ve Ankara maymunu olarak da bilinen bu kalıntılara Ankarapithecus meteai adı verilmiştir.[2][3]

Hayatı

Ali Hilmi Paşa ve Naciye Hanım'ın oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Işık Lisesi ve Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1944 yılında MTA Enstitüsü'nde göreve başladı. Bu sırada devlet bursu ile Paris Sorbonne Üniversitesi'nde doktoraya yaptı. 1958 yılında bilim doktorasını(Sciens Natural) tamamlayarak MTA'ya döndü. Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1965 yılında bir dilekçeyle MTA Enstitüsü Genel Direktörlüğü'ne Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nin kurulmasını önerdi. Bu önerisi kabul gördü ve müzenin kuruluş aşamasında Paleontoloji Bölümü'nün sorumluluğunu üstlendi. 1971 yılında profesör olan Ozansoy 1972'de Ege Üniversitesi'nden gelen Doğa Tarihi Müzesi kurma önerisini kabul etti ve önce Doğa Tarihi Enstitüsü'nü, sonra da Doğa Tarihi Müzesi'ni kurdu. 1981 yılında Ege Üniversitesi'nden emekli oldu. Halit Fahri Ozansoy'un yeğeni olup tiyatro, edebiyat ve müzik alanlarında da çalışmalar yaptı.[1]

Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri

28 Kasım 2006'da kalp yetmezliği nedeniyle ölen Ozansoy, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[4]

Kitapları

  • Türkiye Orta Pleistosen Fosil İnsanları ve Paleolitik Öncesi, Ankara Üniversitesi Basımevi, 1970
  • Türkiye Senozoik Çağlarında Fosil İnsan Formu Problemi ve Biostratigrafik Dayanakları, Ankara Üniversitesi Basımevi, 1966

Kaynakça

  1. ^ a b Jeoloji Mühendisleri Odası
  2. ^ Arkeoloji 21 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Focus Dergisi
  3. ^ "Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Kazan Sinap Kazısı'nı yapmakta ve bulguları sergilemektedir". 22 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2008. 
  4. ^ "H.Fikret Ozansoy ölüm bilgisi". İBB Mezar Bilgi Sistemi. 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

  • Ozansoy'un biyografisi [1] (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılcahamam</span> Ankaranın kuzeyindeki bir ilçe

Kızılcahamam, eski ismiyle Yabanabad, Ankara ilinin kuzey kısmında yer alan bir ilçesidir. E5 Ankara-İstanbul Devlet karayolu üzerindedir. Kızılcahamam, Çubuk, Kahramankazan, Ayaş, Güdül, Çamlıdere ilçeleri ile Bolu ve Çankırı illeri arasında kalır. Dağlık ve ormanlık bir ilçe olan Kızılcahamam, 1712 kilometrekarelik bir alanı kaplar. İç Anadolu ile Karadeniz arasında geçişi sağlar. Köroğlu Dağları ilçenin en önemli dağı, Sakarya Irmağı'nın kollarından biri olan Kirmir Çayı da ilçedeki en önemli akarsudur. Ankara'ya içme suyu sağlayan Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar barajları Kızılcahamam Belediyesi sınırları içerisinde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

Prof. Dr. Metin Özarslan, Türk akademisyen.

Halil Fikret Kanad (1892-1974), Türk pedagog ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Erinç</span> Türk coğrafyacı

Sırrı Erinç, Türk coğrafyacı.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Fosil</span> Geçmiş bir jeolojik çağa ait organizmaların korunmuş kalıntıları veya izleri

Fosil veya taşıl, yer kabuğunun en üst bölümünü oluşturan tortul kayaçların çoğunda, bazen iyi korunmuş, bazen de erozyon ve sedimantasyon sırasında tahrip olmuş, ölü organizma kalıntılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara tarihi</span>

Ankara'nın tarihi, Tunç Çağı Hatti uygarlığına kadar uzanmaktadır. Bunu milattan önce ikinci milenyumda Hitit uygarlığı dönemi, milattan önce onuncu yüzyıldaki Frigya uygarlığı dönemi ve sonrasında sırasıyla Lidyalılar, Farslar, Makedonlar, Galatyalılar, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemleri takip etmektedir.

Adnan Turani,, Türk ressam, sanat tarihçisi ve resim öğretmeni.

Prof. Dr. Sevda Şener, Türk yazar, dramaturg, akademisyen.

<i>Ankarapithecus meteai</i>

Ankarapithecus meteai, geç Miyosen döneminde Anadolu'da yaşamış hominid türü. Yaklaşık 27.5 kg ağırlığında meyve yiyici bir insansıydı. Kalıntıları ilk kez 1950'lerde, daha sonra 1990'larda Ankara yakınlarında bulunmuştur. Ankarapithecus cinsine ait tek primattır ve Pakistan'da bulunan Sivapithecus ile benzer özellikler gösterir.

Türkiye Türkçesi coğrafyası, çağdaş Türk yazı dillerinden biri olan Türkiye Türkçesinin yazı dili ve ağızlarıyla kullanıldığı coğrafi sahadır. Bu saha, dünyanın orta kesimi olarak sayılabilir. Bu saha çok genel olarak Hazar Denizi’nin batısındaki Kafkaslar’dan Balkanlar’a kadar olan coğrafi alanı kapsar.

Leyla Gamsız Sarptürk, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Akyol</span>

İbrahim Hakkı Akyol, Cumhuriyet döneminin ilk coğrafyacılarından biri.

Reşat İzbırak, Türk coğrafyacı. Cumhuriyet döneminin ilk büyük coğrafyacılarından ve Türkiye'de çağdaş coğrafyanın kurucularından biridir.

Ayşegül Türedi Özen, Türk seramik sanatçısı, akademisyen.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) bağlı Ankara'da bulunan doğa tarihi, paleontoloji, madencilik, mineroloji ve jeoloji müzesi.

Paşalar Fosil Lokalitesi, Bursa'da bir Fosil lokalitesi.

Türkiye'de doğa tarihi müzeciliği, 1830'lu yıllarda başlamış olup, Osmanlı döneminden günümüze birçok müze girişimi yapılmış, bu girişimlerin büyük bir kısmı kısa ömürlü olmuştur. Buna karşın günümüzde farklı büyüklüklerde koleksiyonların sergilendiği doğa tarihi müzeleri aktif durumdadır.