İçeriğe atla

Fikret Emek

Fikret Emek
Doğum20 Eylül 1963 (61 yaşında)
Emirdağ
Bağlılığı Türkiye
Hizmet yılları1985-2005
RütbesiBinbaşı

Fikret Emek, (d. 20 Eylül 1963, Emirdağ) Türk asker, emekli binbaşı

Biyografi

Lisedeyken babasını kaybetti. Banka memuru olan annesinin işi nedeniyle Eskişehir'e yerleştiler. Kara Harp Okulu'ndan 1985 yılında Piyade Subayı olarak mezun olduktan sonra askeriyede çeşitli kademelerde çalıştı.

Uzun yıllar Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görev yaptı. 2005 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli oldu. 1997 yılında Şırnak'ta PKKlılar'a karşı girdikleri çatışmada ağır yaralandı. O çatışmada beraberindeki 14 asker öldü. Önce kendisinin de şehit olduğu zannedilmişti, ancak sonradan yaşadığı fark edilerek tıbbi müdahalede bulunuldu. Uzun bir tedavi sürecinden sonra sağlığına ilaç takviyesi ile kavuşabildi. Bir çocuk babası olan Fikret Emek'in kızı babası cezaevinde iken dünyaya gelmiştir.

Ergenekon

Emek 26 Haziran günü Eskişehir’de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı.[1][2] Fikret Emek'in evinde 11 kilo C-3 tipi plastik patlayıcı, 1 adet kanas tipi dürbünlü tüfek, 1 adet kalaşnikof otomatik tüfek, 1 adet av tüfeği, M-16 mermileri, 10 adet Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu yapımı savunma ve taarruz tipi el bombası, 2 adet MKE yapımı olmayan el bombası, gaz bombası, sis bombaları, 210’ar gramlık 12 TNT düzeneği, 6 adet yarımşar kiloluk TNT kalıbı, 1 adet 1,5 kilogramlık TNT kalıbı, 1 kilogramlık tahrip kalıbı, naylon torbada ateşleme mühimmatı. 11 kilo C-3 tipi plastik patlayıcı[3][4] bulundu. Emek’in evinde bulunan 11 Kg. C-3 tipi plastik patlayıcının tahrip gücü 12 katlı ve her katı en az 400 metrekare büyüklüğünde olan betonarme bir yapıyı sıfırlayabilmeye yetmektedir.[2] Emek'ten ele geçirilen el bombalarından birisinin hem fünye numarası hem kafile numarası, Cumhuriyet gazetesine 5 ve 11 Mayıs 2006’da atılan el bombalarının numarasıyla birebir aynıydı.[2] MKE, Cumhuriyet’e atılan el bombalarının Aralık 1977 ayında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na sattığını açıklamıştı. Fikret Emek’te de aynı tarih ve seri numaralı bombaların çıkması, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıları Ergenekon örgütünün azmettirdiği yolundaki iddiaları önemli ölçüde artırsa da kesinlik kazandırmıyor. Çünkü, MKE’nin tek kafilede sattığı el bombaları TSK'da çok farklı birimlere dağıtılabiliyor.[2] Tekzip edlmeyen haberlere göre, evde silah ve mühimmatların yanı sıra, Genelkurmay Başkanlığı’nın bulunduğu Eskişehir yolu üzerindeki tüp geçidin havaya uçurulmasına yönelik bir plan, Kuzey Irak’a yapılacak hava harekâtına ilişkin “gizli” damgalı planlar, Özel Harp Yıllığı, çok sayıda kaymakam, belediye başkanı, esnaf, avukat ve imam hakkında bilgi fişleri TSK'da aktif görevde olan 359 subaya ait sicil, rütbe ve nüfus kaydı bilgileri bulundu.[1][2][5]

5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 41 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.[6] Hakkındaki kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi 21 Nisan 2016'da, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararı bozdu.[7] 9 Haziran 2022'de Hablemitoğlu cinayeti soruşturmasında aralarında Fikret Emek'in de bulunduğu 9 emekli asker hakkında gözaltı kararı verildi.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Yıldız, Emir (27 Haziran 2007). "Eskişehir'de Ümraniye uzantılı cephanelik ev". Zaman. 3 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2009. 
  2. ^ a b c d e Şardan, Tolga (22 Temmuz 2009). "Ergenekon'da kritik kavşak". Milliyet. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2009. 
  3. ^ Şardan, Tolga (20 Temmuz 2008). "Fitili ateşleyen bombalar". Milliyet. 17 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2009. 
  4. ^ Alus, Esra (3 Aralık 2008). "Annemin evinde silah bulundurmam hataydı". Milliyet. 15 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2009. 
  5. ^ Şık, Ahmet (8 Ocak 2009). "Nedir bu Ergenekon?". SantralHaber. Erişim tarihi: 10 Ocak 2009. []
  6. ^ "İşte Ergenekon kararları" 30 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Radikal. 5 Ağustos 2013. En son 5 Ağustos 2013 tarihinde erişildi.
  7. ^ "Yargıtay, Ergenekon davasında kararı bozdu". 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 
  8. ^ Serbestiyet (9 Haziran 2022). "Hablemitoğlu suikastında MAK operasyonu: Emekli albaylar Levent Göktaş ve Fikret Emek de gözaltı listesinde, Göktaş firari". serbestiyet.com. 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">El bombası</span>

El bombası, içi infilak maddesi veya kimyasal maddelerle doldurulan ve bir patlama veya ateşleme tertibatını ihtiva eden küçük bir bomba türü.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

Veli Küçük Türk asker.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı.

Arif Doğan Türk asker. JİTEM'in kurucusu olduğu iddia edilmektedir.

Habip Ümit Sayın, Türk tıp doktoru. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yapmaktaydı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Mustafa Levent Göktaş Çerkes asıllı Türk asker ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">TNT eşdeğeri</span>

TNT eşdeğeri, patlamalarda salınan enerjinin miktarının ölçülmesinde kullanılan bir birimdir. TNT tonu 4,184 gigajoulelük enerji birimine eşittir ki bu değer de yaklaşık olarak bir ton ağırlığında TNT patlamasına eşittir. TNT megatonu ise 4,184 petajoulelük enerji birimine eşittir. Bununla birlikte TNT, atomik olmayan geleneksel patlayıcıların en etkilisi değildir. Örneğin dinamit, %60 daha fazla enerji yoğunluğu barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Varil bombası</span>

Varil bombası bir çeşit doğaçlama patlayıcıdır. Genellikle bir varilin içine çeşitli yanıcı ve patlayıcı malzemelerle şarapnel parçalarının konulmasıyla üretilir. Özellikle yüksek miktarda patlayıcının kullanılabilmesi, ucuzluğu ve yapımının kolay olması nedeniyle tercih edilir. Bu çeşit bir bombayla hedefi vurmak zor olsa da yüksek tahribat gücü bu eksikliğini kapatır. Sivillere karşı ve hiçbir hedef gözetmeksizin kullanılmasından dolayı pek çok ülke ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu bombayı kullanan devletleri kınamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük ve hafif silahlar</span>

Küçük Silahlar ve Hafif Silahlar (SALW), silah kontrol protokollerinde, insan tarafından taşınabilir silahların iki ana sınıfını ifade eder:

<span class="mw-page-title-main">Patlayıcı cihaz</span> Şiddetli enerji açığa çıkaran cihaz

Patlayıcı cihaz, şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı malzemenin ekzotermik reaksiyonuna dayanan bir cihazdır.