İçeriğe atla

Fikre Selassie Wogderess

Fikre Selassie Wogderess
Etiyopya Başbakanı (1987-1989)
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Temmuz 1945(1945-07-13)
Addis Ababa, Etiyopya
Ölüm 12 Aralık 2020 (75 yaşında)
Addis Ababa, Etiyopya
Milliyeti Etiyopyalı
Partisi Demokratik Halk Hareketi (PDRE)
Mesleği Siyasetçi

Fikre Selassie Wogderess (Geez dili:ፍቅረ ሥላሴ ወግደረስ; d. 13 Temmuz 1945, Addis Ababa[1] - ö. 12 Aralık 2020, Addis Ababa, Etiyopya), Etiyopyalı siyasetçi.[2]

Hayatı

Wodgress 13 Temmuz 1945'te Addis Ababa, Etiyopya'da doğdu. Demokratik Halk Hareketi (PDRE) bünyesinde yürüttüğü siyasi kariyerinde 10 Eylül 1987 ile 8 Kasım 1989 tarihleri arasında ilk Etiyopya başbakanı olarak görev aldı. Başkan Mengistu Haile Mariam tarafından görevine son verildi.[3]

1989'da savaş suçu ve cinayetten ceza alarak hapise gönderildi.[4] 2010 yılında Etiyopya Yüksek mahkemesi cezası kaldırılarak serbest kaldı.[5]

Ölümü

Wogderess 12 Aralık 2020'de Addis Ababa, Etiyopya'da diyabet hastalığı nedeniyle 75 yaşında öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Prabook". Prabook. 6 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  2. ^ Bahru Zewde, A History of Modern Ethiopia, second edition (London: James Currey, 1991), p. 253
  3. ^ "Minutes of the 106th Regular Meeting of the Politburo," 5 November 1989, cited in Gebru Tareke, The Ethiopian Revolution: War in the Horn of Africa (New Haven: Yale University, 2009), p. 143.
  4. ^ James C. McKinley Jr, "Ethiopia Tries Former Rulers In 70's Deaths" 25 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New York Times, 23 April 1996.
  5. ^ "Ethiopia: Addis Ababa and the Middle East" 25 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Library of Congress website
  6. ^ "Ethiopia: Fikre Selassie Wogderess Former Prime Minister Passes Away at 75". Geeskaafrika.com. 6 Aralık 2020. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği Örgütü</span>

Afrika Birliği Örgütü (ABÖ) 25 Mayıs 1963 yılında Gana'lı Kwame Nkrumah tarafından Addis Ababa'da 33 Bağımsız Afrika ülkesinin imzaladığı antlaşma ile kurulmuştur. İlk lideri Etiyopya'lı Lider Haile Selassie'dir 9 Temmuz 2002 tarihinden itibaren Afrika Birliği adını alan örgütün temel amacı üye Afrika ülkeleri arasında siyasi ve ekonomik bütünleşmeyi teşvik etmek ve Afrika kıtasından Sömürgeciliği ortadan kaldırmaktı

<span class="mw-page-title-main">Addis Ababa</span> Etiyopyanın başkenti

Addis Ababa veya Addis Abeba, Etiyopya ve Afrika Birliği'nin başkenti. 80 farklı dilin konuşulduğu şehirde Hristiyan, Müslüman ve Yahudi toplulukları yer alır. Deniz seviyesinden 2.355 metre yüksekte olan Addis Ababa'nın konumu 9.03° K 38.74° D'dir.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">II. İtalya-Habeşistan Savaşı</span> 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopyanın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş

II. İtalya-Habeşistan Savaşı veya II. İtalya-Etiyopya Savaşı, 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopya'nın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş. I. İtalya-Habeşistan Savaşı'nda yenilgiye uğrayan İtalya Krallığı'nın Etiyopya'yı sömürgeleştirmek için ikinci girişimi olmuştur. Genellikle II. Dünya Savaşı'nı hazırlayan olaylardan biri olarak değerlendirilen bu savaş, Milletler Cemiyeti'nin, büyük güçler tarafından desteklenmedikçe kararlarını uygulatma gücüne sahip olmadığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adowa Muharebesi</span>

Adowa Muharebesi, I. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında 1 Mart 1896'da Orta Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Adowa'da Kral II. Menelik komutasındaki Etiyopya ordusu ile İtalyan kuvvetleri arasında geçen çarpışmadır. Etiyopya'nın kazandığı zafer İtalyanların Afrika'da Fransa ya da İngiliz imparatorluklarına benzer bir imparatorluk kurma girişimlerini engellemiş ve Fransızlara Atlas Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e kadar yayılma umudu vermiştir. 19. yüzyılın sonuna doğru, Avrupa ülkelerinin Berlin Konferansı'nda Afrika'nın neredeyse tamamını paylaştığında; sadece Etiyopya ve Liberya bağımsızlığını koruyabilmiştir. Adowa Muharebesi Pan-Afrikanizmin sembolü haline gelmiş ve Etiyopya'nın bağımsızlığını II. İtalya-Habeşistan Savaşı'na kadar korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya'nın bölgeleri</span>

Etiyopya, etnik kökene dayalı 9 yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgelerin yerel ismi kilildir.. Bu bölgelerden ayrı 2 özel yönetimli şehir bölgesi de yönetim bölgeleri içinde sayılır. Bu 11 bölge şunlardır:

  1. Addis Ababa*
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa*
  6. Gambela
  7. Harari
  8. Oromia
  9. Somali
  10. Güney Ulusları ve Halkları Bölgesi
  11. Tigray
<span class="mw-page-title-main">Hailemariam Desalegn</span>

Haile Mariam Desalegne, 2010 yılından beri Dışişleri Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak Etiyopya hükûmetinde görev yapmış Etiyopyalı siyasetçi. Başbakan Meles Zenawi'nin 20 Ağustos 2012'de ölümünden sonrası geçici olarak başbakan olan Desalegne, 2015 yılında gerçekleştirilen seçimler sonucu resmen başbakan olarak makama gelmiş ve bu görevi istifa ettiği 2018 yılına kadar sürdürmüştür. Etiyopya tarihinde hükûmetin ilk Protestan Hristiyan (Pentay) başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Katedrali, Addis Ababa</span> Aya Yorgi Katedrali, Addis Ababa

Aziz Yorgi Katedrali Addis Ababa, Etiyopya'da Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi'nin bir Katedralidir. Kendine özgü Sekizgen bir forma sahiptir. Şehrin Churchill Yolu'nun kuzey ucunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği başkanı</span> Afrika Birliği Başkanı

Bu listede Afrika Birliği'nin başkanları yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Terör Şehitleri Anıt Müzesi</span> Addis Ababa, Etiyopyadaki bir anıt müzesi

Kızıl Terör Şehitleri Anıt Müzesi, Derg hükûmeti altında Kızıl Terör esnasında ölenlerin anısına 2010 yılında, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Meskel Meydanı'nda kurulmuş müze. Müzede işkence aletleri, kafatası ve kemikler, tabutlar, kanlı giysiler ve kurbanların fotoğrafları sergilenmektedir. Müzede gerçekleşen ücretsiz turlardaki rehberler, Kızıl Terör'ün tarihini, Derg'e muhalefet eden vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen eylemleri, mahkûmlara nasıl davranıldığını ve aralarında gizlice nasıl iletişim kurduklarını anlatmaktadırlar. Müze ayrıca Kızıl Terör'ün resimli tarihini de içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Etiyopya ilişkileri. Etiyopya ilk kez 1959'da Ankara'ya büyükelçilik açtı ama 1976'da ekonomik sebeplerden ötürü elçilik kapatıldı. Daha sonra büyükelçilik 2006 yılında tekrar aktif hale geldi. İlişkiler Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk Sahra Altı konsolosluğu 1910-1912 yılları arasında Harar'da açılmıştır. Daha sonra 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa'ya büyükelçilik açmıştır. Türkiye, Etiyopya'da büyükelçilik açan 6. devlettir. Bugün iki ülke arasında ekonomik ve siyasi açıdan oldukça iyidir.

<span class="mw-page-title-main">Oromolar</span>

Oromolar, Etiyopya, Kenya ve Somali bölgelerinde yaşayan bir etnik grup. Etiyopya ve daha geniş tabirle Afrika Boynuzu'nun en büyük etnik grubudur. 2007 nüfus sayımına göre, Etiyopya nüfusunun yaklaşık %34.5'ini temsil ederken diğer tahminlere göre nüfusun yaklaşık %40'ını oluşturdukları söyleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Sahle-Work Zewde</span> 5. Etiyopya cumhurbaşkanı

Sahle-Work Zewde, Etiyopyalı diplomat ve siyasetçi. Sahle-Work, Afrika ülkesi Etiyopya'da bu göreve gelen ilk kadın olarak 25 Ekim 2018 - 7 Ekim 2024 tarihleri arasında devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

Etiyopya-Rusya ilişkileri, resmi olarak 21 Nisan 1943 yılında Sovyetler Birliği'nin Addis Ababa'da büyükelçiliği açmasıyla kuruldu.

<i>Capsicum frutescens</i>

Capsicum frutescens, Amazon Havzası'na özgü olan Capsicum chinense'ye genetik yakınlığa sahip yabani bir acı biberdir. C. frutescens'in biber çeşitleri tek yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bitkiler olabilir. Çiçekleri, yeşilimsi beyaz veya yeşilimsi sarı bir taça sahip beyaz çiçeklerdir. Böcek veya kendi kendine tozlaşır. Bitkilerin meyveleri tipik olarak elipsoid-konik ilâ mızrak şeklinde dikleşir. Genellikle çok küçük ve 10-20 milimetre (0,39-0,79 in) uzunluğunda ve 3-7 milimetre (0,12-0,28 in) çapında ve acıdırlar. Meyveler tipik olarak soluk sarı renkte büyür ve parlak kırmızıya doğru olgunlaşır, ancak başka renkler de görülebilir. C. frutescens, diğer Capsicum türlerine kıyasla daha az çeşitli şekillere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya-İrlanda ilişkileri</span>

Etiyopya-İrlanda ilişkileri, Etiyopya ve İrlanda arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında 1994'te diplomatik ilişkiler kuruldu. Aynı yıl İrlanda Addis Ababa'da bir büyükelçilik açtı. Etiyopya'nın Dublin'de bir büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Derg</span>

Etiyopya Geçici Askerî Hükûmeti veya Derg, 1974-1987 yılları arasında Etiyopya'yı yöneten askerî cunta idi.

<span class="mw-page-title-main">Australopithecus deyiremeda</span> soyu tükenmiş hominid türü

Australopithecus deyiremeda, soyu tükenmiş bir Australopithecine türüdür. Australopithecus deyiremeda'ya atfedilen fosiller, Etiyopya'nın Afar bölgesinin batı merkezindeki paleontolojik kazı alanı Woranso-Mille'in yaklaşık 3,5 ila 3,3 milyon yıllık katmanlarından gelmektedir. Tür ilk olarak Mayıs 2015'te tanımlanmış ve Australopithecus afarensis ile aynı zamanda ve aynı bölgede yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Etiyopyası</span>

İtalyan Etiyopyası, yaklaşık beş yıl boyunca İtalya tarafından işgal edilen Etiyopya İmparatorluğu topraklarıdır. İtalyan Etiyopyası, İtalyan Doğu Afrikası'nın kurulmasından sonra Amhara, Harar, Galla-Sidamo ve Scioa valiliklerinden oluşan Etiyopya İmparatorluğu'nun eski topraklarının resmi adıydı, idari bir birim değildi.