İçeriğe atla

Figma

Figma Resmi Logosu

Figma, macOS ve Windows için masaüstü uygulamaları tarafından etkinleştirilen ek çevrimdışı özelliklerle, web tabanlı bir vektör grafik düzenleyici ve prototip oluşturma aracıdır. Android ve iOS için Figma Mirror yardımcı uygulamaları, Figma prototiplerinin mobil cihazlarda görüntülenmesini sağlar. Figma'nın özellik seti, gerçek zamanlı işbirliğine vurgu yaparak, kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi tasarımında kullanıma odaklanır.[1]

Tarihçesi

Dylan Field ve Evan Wallace 2012'de Figma üzerinde çalışmaya başladı.[2] Web tabanlı bir tasarım aracı fikri, Field ve Wallace'ın 2011'de Brown Üniversitesi'nde öğrenciyken beyin fırtınası yaptıkları birçok fikirden biriydi. 2012'de Wallace, Brown'dan mezun oldu ve Field, bu fikrini sürdürmek için 100.000 $ sağlayan Thiel Bursunu kabul etti ve üniversiteden ayrıldı. İkisi tam zamanlı olarak Figma üzerinde çalışmak için San Francisco'ya taşındı.[3] Figma, 3 Aralık 2015'te yalnızca davetlilerin katılabileceği ücretsiz bir önizleme sunmaya başladı.[4] İlk halka açık yayınını 27 Eylül 2016'da sundu.[5] Figma, 22 Ekim 2019 tarihinde Figma Topluluğu'nu[6] başlattı ve tasarımcıların çalışmalarını başkalarının görmesi ve uyarlaması için yayınlamasına izin verdi. Figma, 21 Nisan 2021 tarihinde kullanıcıların yapışkan notlar, emojiler ve çizim araçlarıyla işbirliği yapmasına olanak tanıyan FigJam adlı bir dijital beyaz tahta özelliğini sundu.[7]

Yatırım Süreci

Figma, Haziran 2013 tarihinde tohum yatırımdan 3.8 milyon dolar topladı.[8] Aralık 2015'te, A Serisi yatırım turunda 14 milyon dolar topladı.[4] Figma, Şubat 2018'de B Serisi yatırım turunda 25 milyon dolar topladı.[9] Şubat 2019'da, C Serisi yatırım turunda 40 milyon dolar topladı.[2] Nisan 2020'de, D Serisi yatırım turunda 50 milyon dolar topladı.[10] Figma, Nisan 2020'ye kadar 2 milyar dolardan fazla[10][11] ve Mayıs 2021'in sonuna kadar 10 milyar dolardan fazla değere sahipti.[12]

Alternatifleri

Kaynakça

  1. ^ "Figma (software)", Wikipedia (İngilizce), 5 Aralık 2020, erişim tarihi: 14 Aralık 2020 
  2. ^ a b "Figma gets $40 million Series C to put design tools in the cloud". Techcrunch. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  3. ^ "Why Teams at Uber and Slack Use This Powerful Design Tool". 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  4. ^ a b "23-Year-Old's Design Collaboration Tool Figma Launches With $14M To Fight Adobe". Techcrunch. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  5. ^ "Figma Releases: Figma 1.0.0". 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  6. ^ "Figma's new community profiles let users view and remix design files". The Verge. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  7. ^ "Figma introduces a whiteboard tool called FigJam". Techcrunch. 10 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  8. ^ "21-Year-Old Thiel Fellow Raises Three-Point-Eight Million Dollars For Figma". Techcrunch. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  9. ^ "Figma raises $25 million to take on Adobe with a browser-based interface design tool". VentureBeat. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  10. ^ a b "Figma Eyes Acquisitions, New Tools With $50 Million In Fresh Funding At $2 Billion Valuation". Forbes. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  11. ^ "Figma". Growjo. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 
  12. ^ "Software Design Startup Figma Is Now Worth $10 Billion". Daily Advent. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Fireworks</span> bitmap ve vektörel grafik editörü programı

Adobe Fireworks ya da eski ismiyle Macromedia Fireworks, bit eşlem ve vektörel grafik editörü programıdır. Başlangıçta Macromedia xRes'in parçaları kullanılarak geliştirilen yazılım, 2005'te Adobe tarafından satın alınmıştır. Yazılım, hızlı web prototipleri ve uygulama ara yüzleri oluşturarak web tasarımcılara yardımcı olmaktadır. Slice ve hotspot ekleme özellikleri vardır. Diğer Adobe ürünleri Adobe Dreamweaver ve Adobe Flash ile entegre tasarlanmıştır. Adobe Creative Suite ile birlikte ya da tek başına satın alınabilmektedir. En son 2012 yılında geliştirilen programın yerini artık Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop almıştır.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

Duolingo, dil öğrenme uygulamaları üreten ve dil sertifikası sağlayan bir Amerikan eğitim teknolojisi şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Yo (yazılım)</span> Akıllı telefon uygulaması

Yo, iOS, Android ve Windows Phone platformları için geliştirilmiş bir sosyal ağ uygulaması. Yazılımın ilk versiyonu arkadaş olarak eklenen kişilere yalnızca ses ve metin olarak "yo" gönderme işlevini yerine getirmekteyken 21 Ağustos 2014 tarihli güncelleme ile yazılıma profil oluşturma seçeneği ve farklı kullanım alanları da eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maluuba</span>

Maluuba, yapay zeka ve dil anlama konusunda araştırmalar yapan Kanadalı bir teknoloji şirketidir.Firma 2011 yılında kurulmuş olup, 2017 yılında Microsoft tarafından satın alınmıştır.

Circle, peer-to-peer bir ödeme teknolojisi şirketidir. Jeremy Allaire ve Sean Neville tarafından Ekim 2013'te kuruldu. Circle'ın mobil ödeme platformu Circle Pay, kullanıcıların geleneksel itibarî para birimlerini tutmalarına, göndermelerine ve almalarına olanak tanımaktadır. Eylül 2015'te Circle, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından verilen ilk BitLicense'ın sahibi oldu. Nisan 2016'da, İngiliz hükûmeti Circle'a ilk sanal para birimi lisansını verdi. Circle'ın merkezi Boston, Massachusetts'te bulunmaktadır.

ChowNow, müşterilerle yerel restoran ve lokantaları birbirine bağlayan merkezi olmayan bir çevrimiçi bir yemek sipariş platformudur. Şirket 2011 yılında Amerikalı girişimciler Christopher Webb ve Eric Jaffe tarafından kurulmuştur. Şirketin merkezi Kaliforniya'nın Los Angeles şehrinde bulunmaktadır.

Toast POS veya Toast, Inc., merkezi ABD'nin Massachusetts eyaletinin Boston kentinde olan bulut tabanlı bir restoran yazılımı şirketidir. Şirket, Android işletim sistemi üzerine kurulu bir restoran yönetimi ve satış noktası (POS) sistemi sağlıyor. Toast, 2012 yılında Cambridge, Massachusetts'te Steve Fredette, Aman Narang ve Jonathan Grimm tarafından kuruldu. Şubat 2020'de Toast, 4,9 milyar dolar değerinde Bessemer Venture Partners ve TPG Capital dahil bir dizi F Serisi fondan 400 milyon dolar aldı. Toast, ABD genelinde küçük kafelerden ülke çapındaki işletmelere kadar binlerce restoranda kullanılmaktadır.

Upserve,, bağımsız tam hizmet veren restoran işletimi ve onların bütün iş süreçlerinin yönetimini sağlayan bir restoran yönetimi platformu sağlayan bir şirkettir. Platform, restorana özgü satış noktası (POS) yazılımı, ödemeler, analitik, uzaktan sipariş, sadakat programı ve restoranlar için özel olarak tasarlanmış diğer pazarlama araçlarından oluşur. Upserve Platformu merkezinde bulut tabanlı Upserve POS yer almaktadır. Bu sistem, Upserve'in 2016 yılında Groupon'dan satın aldığı bir satış noktası sistemidir.

Plated, Albertsons tarafından satın alınan bir Amerikan malzeme ve yemek tarifi dahil yemek aboneliği hizmetiydi. Şirket 2012'de kuruldu ve 2013'te Techstars'a, 2014'te Shark Tank'a ve 2015'te Beyond the Tank'a katılımıyla tanındı. Plated'in kurucuları Nick Taranto ve Josh Hix, Shark Tank ile ilgili bir anlaşma imzaladılar, ancak gösteri filme alındıktan sonra başka bir yatırımcı ile anlaşma yaptılar. Şirket, çeşitli risk sermayesi yatırımlarını kabul etti ve Eylül 2017'de Albertsons tarafından satın alınana kadar özel kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Foodpanda</span> Alman mobil yemek dağıtım şirketi

Foodpanda (foodpanda olarak stilize edilir) Berlin merkezli bir şirket olan Delivery Hero SE'nin sahip olduğu ve yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren bir mobil yemek teslimatı pazarıdır. Çoğunlukla Asya Pasifik, Bulgaristan ve Romanya'da aktiftir. Merkezi Almanya, Berlin'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Eat App</span> yazılım şirketi

Eat App, küresel restoran rezervasyon yazılım şirketidir. Kullanıcıların restoranları aramasına, keşfetmesine ve çevrimiçi rezervasyon yapmasına olanak tanır. Şirket, restoranları Eat'e ait Restoran Yöneticisinin kullanımından, rezervasyon ve masa yönetim sisteminden ve çevrimiçi rezervasyonlardan alınan ücretlerden ücretlendiriyordu. Şirkete göre, sistem bugüne kadar 6.500.000'den fazla misafir ağırladı.

Shipt, Target Corporation'a ait bir Amerikan teslimat hizmetidir. Merkezi Birmingham, Alabama'dadır.

<span class="mw-page-title-main">NFT</span> benzersiz ve birbirinin yerine geçemeyen veri birimi

Nitelikli Fikri Tapu, ya da İngilizcedeki popüler ismiyle non-fungible token, dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir. NFT'ler, fotoğraflar, videolar ve ses gibi yeniden üretilebilir dijital dosyalarla ilişkilendirilebilir. Ancak, orijinal dosyanın herhangi bir kopyasına erişim, NFT'nin alıcısı ile sınırlı değildir. Bu dijital öğelerin kopyaları herkesin edinmesi için mevcutken, NFT'ler, sahibine telif hakkından ayrı bir sahiplik kanıtı sağlamak için blok zincirlerinde izlenir.

Moovit, İsrail merkezli bir seyahat ve yolculuk planlama uygulamasıdır. 2020'den beri Mobileye yan kuruluşu aracılığıyla Intel'e aittir. Şirket, kullanıcılara rota planlamasının yanı sıra toplu taşıma şirketlerine, şehirlere ve toplu taşıma acentelerine veri sağlamak için hem kitle kaynaklı hem de resmi toplu taşıma verilerini kullanıyor. Moovit, kitle kaynaklı verileri entegre ettiğinden, resmi olarak hiçbir verinin bulunmadığı alanlar için toplu taşıma bilgileri sağlayabilir.

Andreessen Horowitz (a16z olarak da bilinir, tam adı AH Capital Management, LLC), 2009 yılında Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından kurulmuş özel bir Amerikan risk sermayesi şirketidir. Şirketin merkezi Menlo Park, California'dadır.

Webflow, Inc. San Francisco merkezli bir Amerikan şirketi olup web sitesi oluşturma, barındırma ve tasarlama hizmeti sağlayan bir web uygulamasıdır. Çevrimiçi çalışan görsel düzenleyici aracı ile kullanıcıların web sitelerini tasarlamasına, oluşturmasına ve başlatmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">XPeng</span>

Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co Ltd veya yaygın olarak bilinen adıyla XPeng, Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket 2014 yılında kurulmuştur. Şirketin merkezi Guangzhou'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stable Diffusion</span>

Stable Diffusion, 2022'de piyasaya sürülen bir derin öğrenme altyapılı bir metinden görüntüye (text-to-image) modelidir. Öncelikle metin açıklamalarına bağlı olarak ayrıntılı görüntüler oluşturmak için kullanılır, ancak görüntünün içeriğini değiştirmek ya da dışına genişletmek gibi diğer görevlerde de uygulanabilir.