İçeriğe atla

Figüratif sanat

Figüratif sanat veya Figürativizm, doğada mevcut nesneleri betimleyen sanat eserlerini (özellikle resim ve heykelleri) tanımlamak için kullanılan sanat terimi. Soyut sanatın tersi olarak kabul edilir. Terim, soyut sanatın ortaya çıkmasından bu yana, gerçek dünyayla ilgili güçlü referanslar içeren modern sanatın herhangi bir biçimini ifade etmek için kullanılmıştır.[1]

Figüratif sanat, örneklerinde, insan ve hayvan figürleri sık görülse de, figür resmi (insan figürünü betimleyen sanat) ile eşanlamlı değildir.

Kaynakça

  1. ^ "Figurative Art" (İngilizce). Tate. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Osman Nedim Günsür “Tüm nesnelere sevgiyle yaklaşan ressam” olarak nitelenen ve naif özellikler de taşıyan figüratif bir anlayışla gerçekleştirdiği toplumsal içerikli yapıtlarıyla tanınan Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Pesen</span> Türk ressam

Mehmet Sait Pesen, Türk ressam, eğitimcidir.

Alegori ya da yerine; bir görüntü, bir yaşantı, düşünce, kavram veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için simgesel bir bağ kurulması ve bu bağın heykel ya da resim aracılığıyla görsel sanatlarda aktarılması.

<span class="mw-page-title-main">Soyut sanat</span>

Soyut sanat, genel anlamıyla doğada var olan gerçek nesneleri betimlemek yerine, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanata denir. Nonfigüratif sanat terimi ile değişmeli olarak kullanılır. 20. yüzyıl başında bu terim, gerçek biçimleri sadeleştirilmiş veya değiştirilmiş halleriyle imgelere indirgeyen Kübist ve Fütürist sanatı tanımlamak için de kullanılmıştır.

Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecine denir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır.

Peyzaj resmi, dağlar, ovalar, ağaçlar, nehirler ve ormanları içeren manzaraları betimler. Peyzaj resminde gökyüzü vazgeçilmez bir unsur olarak yer alır. Peyzaj, 15. yüzyıl başlarında Avrupa resim sanatında, daha çok dinsel konulu temalarla ortaya çıkmıştır.

Şenol Yorozlu Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İslam sanatı</span>

İslam sanatı, İslâm kültürünün büyük bir bölümünü oluşturur. İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir. Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez. Nitekim birçok Hindu, Hristiyan ve Yahudi sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayri müslimdir. Zaman zaman tarihi İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Peker</span> Türk ressam

Orhan Peker, Türk ressam.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

Yavuz Görey, Türk heykeltıraş.

Candeğer Furtun Türk seramik sanatçısı. Seramik sanatında figürü andıran ve organik şekillere uzanan çalışmaları ile bilinmekte ve figüratif minimal çalışmaları ile dikkat çekmektedir.

İlgi Adalan, Türk seramik sanatçısı ve resim öğretmeni. Siyah ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu soyut biçimli seramik çalışmaları ile tanınır. 1953-1959 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde resim üzerine çalıştı. Mezuniyet sonrasında beş yıl kadar bir süre resim öğretmenliği yaptı. 1960’lı yıllarda Gorbon Seramik Fabrikası’nda görev almaya başlaması ile seramik sanatına yöneldi. 1970'li yıllarda Candeğer Furtun, Hamiye Çolakoğlu, Atilla Galatalı, Güngör Güner, Jale Yılmabaşar, Mustafa Tunçalp ve Erdinç Bakla gibi sanatçılar ile seramik sanatına canlılık ve yenilik getiren isimlerden biri oldu. 1981’de İstanbul Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde bronz madalya ile ödüllendirildi. Eserlerinde kalıpları deformize olmuş insan figürü ve ellerin soyut biçimde oluşturduğu formlar baskın haldedir.

<span class="mw-page-title-main">Oral Enuğur</span> Türk ressam,sanatçı

Şerif Oral Enuğur Türk ressam.

Altan Çelem Türk ressamdır.

Koray Ariş, Türk heykelci. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin heykel bölümünden 1968 yılında mezun oldu. Bu kurumda Şadi Çalık'ın öğrencisi idi. Burs alarak İtalya'ya eğitim için gitti. Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde Prof. Dr. Emilio Greco ile 1969-70 arasında heykel üzerine çalıştı. Roma'da kendi atölyesini kurdu. Aynı zamanda 1970-71 arasında dekoratif sanatlar bölümünde biçim, yer ve renk üzerine çalıştı. Giovanna d'Arko adındaki İtalyan televizyon filminin kostümlerini çizgi ve farklı malzemeler ekseninde gerçekleştirdi (1971-72). 1972-1973 arasındaki çalışmalarını ise Floransa ve Roma'da sergileme fırsatı buldu. 1974'te Türkiye'ye döndü. Güzel Sanatlar Akademisi'nde 1977'ye kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Tülay Tura Börtecene, soyut dışavurumcu Türk ressam.

Şadan Bezeyiş Türk sanatçı, ressam ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Denizcilik sanatı</span>

Denizcilik sanatı figüratif sanat biçimidir. Ayrıca askerî sanat'ın bir altdalıdır. Ana ilhamını denizden tasvir eder veya alır. Konu olarak deniz savaşları, coğrafi keşifler, ticari ilişkiler, duygusal olaylar olabilir. Deniz resmi, gemileri ve denizi betimleyen bir türdür. Özellikle 17. ile 19. yüzyıllar arasında güçlü bir tür olmuştur. Uygulamada bu terim genellikle nehirlerde ve haliçlerde nakliyeyi, sahil sahnelerini ve herhangi bir tekneleri gösteren sanatı kapsar. Rönesans döneminde peyzaj sanatı ortaya çıktıkça, deniz manzarası, işlerde daha önemli bir unsur haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Lubang Jeriji Saléh</span> Çok geçmiş zamanlardan bu günümüze gelmişdir

Lubang Jeriji Saleh, Endonezya'nın Borneo Adası'ndaki Doğu Kalimantan eyaletindeki Doğu Kutai'deki Bengalon bölgesinin uzak ormanlarında bulunan Sangkulirang-Mangkalihat Karstik Bölgesi'nde yer alan bir kireçtaşı mağara kompleksidir. 2018 tarihli bir yayında, bir araştırma ekibi, mağara resimleri arasında, 40.000 yaşında, dünyanın o zamanlar bilinen en eski figüratif sanat eserini bulduğunu duyurdu. Bununla birlikte, aynı ekip Sulawesi'nin Maros-Pangkep Karstik Bölgesi'nde, Leang Bulu 'Sipong 4 mağarasında, Lubang Jeriji Saleh'teki figüratif sanattan daha yaşlı, yaklaşık 44.000 yaşında ayrıntılı bir therianthrope kaya sanatı paneli buldu ve tarihlendirdi.