İçeriğe atla

Fidan Ataselim

Fidan Ataselim (d. 1988, Arhavi, Artvin) Türk feminist aktivist.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun kurucularındadır ve platformun genel sekreteridir.[1] 2022 yılında The Guardian'ın ilham veren kadınlar listesine dahil edilmiş,[2] 2024 yılında CNN Internationalın hazırladığı 30 cinsiyet eşitliği savunucusu listesinde yer almıştır.[3]

Yaşamı

1988 yılında Arhavi'de doğdu. 2007 yılında Artvin Anadolu Lisesi'nden mezun oldu.[4] Öğrenimine İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler bölümünde devam etti.[5] Öğrencilik yıllarında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun kuruluş sürecinde yer aldı.[6]

2017 yılında gerçekleştirilen kitlesel “Kıyafetime Karışma" yürüyüşünün organizasyonunda ve ardından Kadın Meclisleri'nin kuruluşunda çalıştı. Bir süre İstanbul temsilciliğini de yaptığı platformun [7] genel sekreteri oldu.[8] 8 Aralık 2019'daKadıköy İskelesi'nde Kadın Meclislerinin çağrısı ile gerçekleşen protestolar sırasında Şilili kadınların, erkek şiddetine karşı başlattıkları LasTesis adlı danslı protesto eylemini gerçekleştirirken 5 kadınla beraber polis tarafından ters kelepçe ile gözaltına alındı.[9][10]

2021 yılında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in verdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülünü temsil aldı.[11] 2022'de The Guardiann ilham veren kadınlar listesinde yer alan Ataselim,[2] 2024 yılında CNN Internationalın hazırladığı 30 cinsiyet eşitliği savunucusu listesine girdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Saini, Angela (2023). The Patriarchs: The Origins of Inequality. Beacon Press. s. 82. ISBN 9780807014561. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  2. ^ a b "Fidan Ataselim, The Guardian muhabirlerinin "ilham veren kadınlar" listesinde: "Gelin hep birlikte bu meydan okumayı büyütelim"". medyascope.tv. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  3. ^ a b "Fidan Ataselim Has Been Featured on CNN International's List of Gender Equality Defenders". esitlikadaletkadin.org. 15 Mart 2024. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  4. ^ "Artvin Anadolu Lisesi mezunlarından liseli ayaklanmasına destek". adaletbiz.com. 15 Haziran 2016. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  5. ^ "Fidan Ataselim". hemzemin.org. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  6. ^ "Fidan Ataselim kimdir? Fidan Ataselim kaç yaşında, nereli? Fidan Ataselim hayatı ve biyografisi!". haberler.com. 25 Kasım 2021. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  7. ^ Deniz Altuntaş (2019). "Collective Subjectivity as an Intersectional Strategy in the Struggle Against Femicide in Turkey" (PDF). gupea.ub.gu.se. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  8. ^ "Kadın Cinayetleri Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim: "Herkesi Kendi Pankartlarıyla 12 Kasım'da Kartal'daki Laiklik Ve Özgürlük İçin Büyük Kadın Yürüyüşü'ne Davet Ediyorum". ankahaber.net. 7 Kasım 2023. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  9. ^ Gündem, Gerçek (8 Aralık 2019). "Las Tesis'e polis müdahalesi: Kadınlara ters kelepçe ile gözaltı!". Gerçek Gündem. 18 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2024. 
  10. ^ Özçelik, Merve (9 Aralık 2019). ""Las Tesis" performansı sırasında gözaltına alınan altı kadın serbest bırakıldı". Medyascope. 18 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2024. 
  11. ^ "Finlandiya Büyükelçiliği'nden Türkiye'deki kadın hareketine destek". gazeteduvar.com.tr. 8 Mart 2022. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Arılı, Arhavi</span> Arhavinin köyü

Arılı, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aşağışahinler</span>

Aşağışahinler, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yolgeçen, Arhavi</span> Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köy

Yolgeçen, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köy.

<span class="mw-page-title-main">Tepeyurt, Arhavi</span>

Tepeyurt, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür. Kapisre Deresi'nin bir kolu olan Sidere'nin sağ yakasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ulukent, Arhavi</span>

Ulukent, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Boyuncuk, Arhavi</span> Arhavinin köyü

Boyuncuk, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dereüstü, Arhavi</span>

Dereüstü, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Küçükköy, Arhavi</span>

Küçükköy, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Üçırmak, Arhavi</span>

Üçırmak, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yukarışahinler</span> Türkiyede bir köy

Yukarışahinler, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Bahar Toksoy</span> Türk voleybolcu

Bahar Toksoy Guidetti, Türkiye Kadınlar Birinci Voleybol Ligi takımlarından İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da orta oyuncu olarak oynayan Türk millî voleybolcu. Karşıyaka altyapısında yetişen voleybolcu daha öncesinde; Yeşilyurt, VakıfBank, Savino Del Bene Scandicci, Eczacıbaşı, Fenerbahçe, Türk Hava Yolları ve Beşiktaş kulüplerinde forma giydi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kısaca KCDP, 2010 yılında, Türkiye'de artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve önlemek amacıyla çeşitli kadın ve LGBT örgütlerinin katılımıyla kurulmuş bir platform.

<span class="mw-page-title-main">Gülsüm Kav</span> Türk hekim, kadın hakları savunucusu

Gülsüm Kav, Türk feminist aktivist, yazar ve doktor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucularından olup, halihazırda Platform'un genel temsilcisidir.

Kadın cinayeti, tanımı kültürel bağlama bağlı olarak değişen, genelde "kadınların, kadın veya kız oldukları için kasıtlı olarak öldürülmeleri" olarak tanımlanan, cinsiyete dayalı bir nefret suçu terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadın cinayeti</span> Türkiyede kadınların toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakaları

Türkiye'de kadın cinayeti, Türkiye'de kadınların "namus temizleme" gerekçesiyle öldürülmek gibi, toplumsal rollerine bağlı nedenlerle öldürüldükleri cinayet vakalarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">HeForShe</span> Cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması için dayanışma hareketi

HeForShe, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi tarafından 2014'te, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygın hâle getirilmesi için başlatılan dayanışma hareketidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sosyo-ekonomik ve politik bir sorun olarak tanımlanması düşüncesine dayanmaktadır. Amacı, erkeklerin ve erkek çocuklarının toplumlarda yaygın durumdaki eşitsizliğin nedeni ve egemen kültürünün etkisinin farkına vararak eşitliğe dahil edilmesidir. Hareketin logosunda kadın ve erkek sembolleri yan yanadır ve bu kadın ve erkek birliğini temsil eder. Dayanışma Eylül 2020 itibarıyla 3,3 milyon taahhüte ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet eşitliği</span> tüm cinsiyetlerin haklara, kaynaklara, fırsatlara ve korumalara eşit erişimi

Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkek ve kadının kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit ve yetkinleştirilmiş şekilde katılımını ifade eden bir insan hakları kavramıdır.