İçeriğe atla

Fida Film

Fida Film
Kuruluş1965
Genel merkezi
ÜrünVCD, DVD, blu-ray

Fida Film sinema reklamcılığını 1965 yılından 2017 yılına kadar sürdüren şirket. Sinema sektörü ile reklam ajansları ve reklam verenler arasında bir köprü görevini yürüten Fida Film, 52 yıldır çeşitli sinema gruplarının ve bireysel sinemaların reklam yayın hakkına sahip olmuştur. 2010 yılında Fida Lab dijital film laboratuvarı kurmuştur. 2014 yılında Tiglon ile birlikte mali darboğaza gelmiş,[1] 2016 yılında ise tekrar iflas ertelemesi istemiştir.[2]

İzleyici Araştırmaları

Sektörün ve dolayısıyla sinema reklamcılığının gelişmesi misyonunu taşıyan Fida Film, 1992 yılından beri sinema izleyicilerinin tüketim alışkanlıkları ve profilinin saptanmasına yönelik araştırmalar yaptırmıştır. Reklam veren ve reklam ajanslarının bilgi kaynakları olan bu araştırmaların tümü profesyonel araştırma şirketlerince yapılıp Fida Film tarafından finanse edilmiştir.

Film Yapımcılığı

2003 yılında ilk defa Hababam Sınıfı Merhaba ile başlayan film yapımcılığı, toplamda 2.6 milyon izleyiciye ulaşarak 2005'in en çok izlenen filmi olan Hababam Sınıfı Askerde ile devam etti. Bu filmleri 28 Ekim 2005'te vizyona girerek ilk iki haftasında 510.000 izleyiciye ulaşan Maskeli Beşler İntikam Peşinde ve Hababam Sınıfı Üç Buçuk takip etmiştir.[3]

Film Distribütörlüğü

Fida Film ve Fida Film iştiraklerinden PRA Film, Amerika ve Avrupa'da yerleşik film stüdyolarıyla yaptığı anlaşmalar çerçevesinde sinema, ev sineması ve TV kanallarına film tedarik etmiştir.[3]

Dünyada Sinema Reklamcılığı: SAWA (Screen Advertising World Association) Üyeliği

Fida Film SAWA-Screen Advertising World Association'a üye bir kuruluştur. Dünya Sinema Reklamcıları Derneği SAWA, dünya çapında sinema reklamcılığıyla ilgilenen firmaların oluşturduğu ticari bir topluluktur. 51. yılına giren SAWA'nın 35 ülkede Fida Film dahil toplam 60 üyesi bulunmaktadır. SAWA'nın amaçları arasında;

  • Sinema reklamcılığı için uluslararası standartlar ve uygulamalar oluşturmak.
  • Dünya çapında, sinema reklamcılığı ile ilgilenen firmalarla iletişimi geliştirerek reklam verenlerin sinema reklam satın almalarında kolaylıklar sağlamak bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sunal</span> Türk sinema sanatçısı (1944–2000)

Ali Kemal Sunal, Türk oyuncu, yapımcı ve senarist ve komedyendir. Türk sinemasının en başarılı ve unutulmaz oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Hababam Sınıfı</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin ilk filmi (1974)

Hababam Sınıfı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Ertem Eğilmez'in üstlendiği, yazar Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı adlı romanından uyarlanan 1974 yapımı Türk komedi filmidir. Hababam Sınıfı film serisinin ilk filmidir. Bu film ve aynı zamanda serinin tüm filmleri, İstanbul'un Üsküdar semtindeki Adile Sultan Kasrı'nda çekilmiştir.

Osman Sınav, Türk yapımcı, yönetmen, senarist ve reklamcı.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reklamcılar Derneği</span>

Reklamcılar Derneği (RD), 1984 yılında İstanbul'da kurulmuş reklamcılık meslek örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Google Ads</span> Beyazgül Halı yıkama

Google Ads, Google'ın sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. Bing Ads gibi, Google Ads ile reklam veren kullanıcıların reklamları, aranan kelimeyle ilişkilendirilerek; Google arama sayfasında arama sonuçlarının en üstünde ve en altında yer almaktadır. 2019'da Google AdWords'ün ismi Google Ads olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnek Şaban</span> Kemal Sunalın canlandırdığı kurgusal karakter

İnek Şaban veya Şaban Darsübekoğlu, Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı başlıklı romanındaki baş karakterlerden biridir. Romandan uyarlanan aynı isimdeki film dizisinde İnek Şaban, Kemal Sunal tarafından canlandırıldı. Kemal Sunal ile İnek Şaban, Türk sinemasının gelmiş geçmiş en meşhur film karakteri oldu. Hababam Sınıfı serisinden ayrı olarak 1978 yılında İnek Şaban başlıklı müstakil bir film de çekildi. İnek Şaban'ın sevilmesi ile birlikte Kemal Sunal, birçok başka filmde Şaban adını taşıyan tipleri canlandırdı.

Bülent İğdiroğlu (1953), Türk sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Eli Acıman</span>

Eli Acıman, Türk reklamcı ve iş insanıdır. Türkiye'de reklamcılığın gelişmesi ve kurumsallaşmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amblem</span> Görsel simge

Amblem ya da belirtke, bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tiglon</span> 2000 yılında kurulan film dağıtıcı şirketi

Tiglon, 1999 yılında kurulan film dağıtıcı şirketi. Şirketin merkezi Maslak, İstanbul'dadır.

Kaya Sensev, Türk oyuncu, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">25 Film</span>

25 Film, medya sektöründe hizmet veren bir yapım şirketi. Yapımcı Fırat Parlak ve Koray Şahin tarafından kurulmuştur.

Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.

Bir danışmanlık firması bir bireye veya bir kuruma bir ücret karşılığında profesyonel danışmanlık ve geri bildirim sağlayan bir veya daha fazla uzmandan (danışman) oluşan bir işletmedir. Teknoloji ve reklam firmaları gibi firma türleri değişiklik göstermektedir.

Reklam yazarlığı veya Copywriting, reklamcılık veya diğer pazarlama biçimleri için metin yazma eylemidir. Reklam yazarı metinleri yazan ve onları ortam için uygun kılan, basit kelimelerle söyleyen profesyoneldir. Bunlar, satış büyümesini teşvik eder veya mallar, şirket, hizmet, insan veya fikrini popüler hale getirir. Modern pazarlamada merkezi bir figürdür. Metin yazarları, reklam panosu, broşürler, kataloglar, jingle şarkı sözleri, dergi ve gazete reklamları, satış mektupları ve reklam postası, televizyon veya radyo reklamları için senaryolar, sloganlar, teknik incelemeler, sosyal medya gönderileri ve diğer pazarlama iletişimlerinin oluşturulmasına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Gürbaşkan</span>

Süheyl Gürbaşkan Türk reklamcı, gazeteci ve hukukçu.