İçeriğe atla

Ficciones

Ficciones
YazarJorge Luis Borges
ÜlkeArjantin
Sayfa203 s. (1944)
197 s. (1956)

Ficciones (Türkçe: "Kurgular"), Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in özgün olarak 1941 ile 1956 yılları arasında İspanyolca olarak yazdığı yayınlanan kısa öykülerinden oluşan bir derlemesidir. Ficciones'tan on üç hikâye ilk olarak New Directions tarafından İngilizce antoloji Labyrinths'te (1962) yayınlandı. Aynı yıl, Grove Press, orijinal dildeki aynı başlığı kullanarak kitabın tamamını İngilizce olarak yayınladı. "Al-Mu'tasım'a Yaklaşım" ilk olarak A History of Eternity'de (İspanyolcaHistoria de la eternidad) yayınlandı (1936). Ficciones, Borges'in en ünlü kitabıdır ve onun dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

Kitap, Borges'in bir arkadaşı olan yazar Esther Zemborain de Torres Duggan'a ithaf edilmiştir.

Arka plan

Yayın

1941'de Borges'in ikinci kurmaca derlemesi İspanyolcaEl jardín de senderos que se bifurcan (Türkçe: Yolları Çatallanan Bahçe) yayınlandı. Sekiz hikâye içeriyordu. 1944'te İspanyolcaArtificios adlı altı hikâye içeren yeni bir bölüm The Garden of Forking Paths'e ("Artifices") eklendi. Bütün bunlara toplu başlık olarak Ficciones denildi. Borges, 1956 baskısında Sanatlar bölümüne üç hikâye daha ekledi.[1]

Tercüme

1948'de "Yolları Çatallanan Bahçe" hikâyesi Anthony Boucher tarafından İngilizceye çevrildi ve Ellery Queen's Mystery Magazine'de yayınlandı.

1962'de Ficciones'in İngilizce çevirisi Grove Press tarafından yayınlandı. Anthony Kerrigan tarafından düzenlenen ve tanıtılan diğer çevirmenler Anthony Bonner, Alastair Reid, Helen Temple ve Ruthven Todd idi.

İçindekiler

  • Birinci Bölüm: Yolları Çatallanan Bahçe
  • İkinci Bölüm: Hileler
    • Önsöz
    • " Bellek Funes " (1942)
    • " Kılıcın Şekli " (1942)
    • " Hain ve Kahraman Teması " (1944)
    • " Ölüm ve Pusula " (1942)
    • " Gizli Mucize " (1943)
    • " Yahuda'nın Üç Versiyonu " (1944)
    • " Son " (yalnızca 1953, 2. baskı)
    • " Anka Mezhebi " (yalnızca 1952, 2. baskı)
    • " Güney " (yalnızca 1953, 2. baskı)

Stil

Ficciones, kendisinin kurgusal doğasını vurgular ve buna dikkat çeker. Hikâyelerde edebi araçların seçimi ve kullanımı dikkat çekicidir. Naomi Lindstrom, Borges'in bir hikâyeyi doğal gösterme çabasını "kurgunun olanaklarının yoksullaştırılması ve sanatsal karakterinin tahrif edilmesi" olarak gördüğünü açıklar.[2]

Övgüler

Ficciones, Le Monde'un Yüzyılın 100 Kitabından biridir.

Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard'a göre Ficciones'in ilk öyküsü olan " Tlön, Uqbar, Orbis Tertius " "şimdiye kadar yazılmış en iyi kısa öykü"dür.[3]

Kaynakça

  1. ^ Borges and His Fiction: A Guide to His Mind and Art. The University of North Carolina. 1981. ss. 69-101. ISBN 0-8078-1458-X.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Jorge Luis Borges: A Study of the Short Fiction. G.K. Hall & Co. 1990. ss. 23-25. ISBN 0-8057-8327-X.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Karl Ove Knausgård on Literary Freedom (Ep. 66)". 2 Temmuz 2020. 10 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Beckett</span> İrlandalı yazar, eleştirmen ve şair (1906–1989)

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

<span class="mw-page-title-main">Knut Hamsun</span>

Knut Hamsun, Norveçli yazar ve 1920 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.

Fatih Özgüven Türk yazar ve çevirmen. Edebiyat kitaplarının ve çevirilerinin yanında, sinema yazılarıyla da tanınmaktadır.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Bioy Casares</span> Arjantinli yazar (1914-1999)

Adolfo Bioy Casares Arjantinli öykü yazarı.

"Babil Kütüphanesi" Arjantinli yazar ve kütüphaneci Jorge Luis Borges (1899-1986) tarafından yazılmış bir kısa öyküdür. Öykü; evreni, olası tüm 410 sayfalık kitapları içeren dev bir kütüphane olarak betimlemektedir.

"Don Kişot'un Yazarı Pierre Menard" Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'ye ait bir kısa öyküdür.

Lois Taggett'ın Uzun Takdimi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Eylül-Ekim 1942 tarihinde çıkan sayısında yayınlanan öyküsüdür.

Sally Benson Amerikalı senaryo yazarı. Junior Miss adlı kitabında toplanan yarı otobiyografik hikâyeleri ile tanınan çok sayıda kısa öykü yazarı olan yazar. Özelliikle; Benimle Tanışın St. Louis'de (roman) adlı kitabıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tlön, Uqbar, Orbis Tertius</span>

Tlön, Uqbar, Orbis Tertius, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in yazdığı kısa fantastik öykü.

<i>Codex Seraphinianus</i> hayali bir dünyanın resimli ansiklopedisi

1981 yılında yayınlanan Codex Seraphiniaus İtalyan sanatçı, mimar ve endüstriyel tasarımcı Luigi Serafani tarafından 30 ayda (1976-1978) yaratılmış hayali bir dünyanın ansiklopedisidir. Kitap ortalama 360 sayfadır ve kurmaca bir dilde, şifrelenmiş bir alfabede yazılmıştır.

Winfried Georg Sebald, Alman yazar ve edebiyatçı. W. G. Sebald ya da Max Sebald isimleriyle bilinir. Sebald, 57 yaşında hayata gözlerini yumduğunda Nobel Edebiyat Ödülü için düşünülen adaylardan bir tanesiydi. 2007 tarihli bir röportajda İsveç Akademisi'nin eski sekreteri Horace Engdahl, Sebald, Ryszard Kapuściński ve Jacques Derrida'nın yakın zamanda yaşamını yitirmiş olduğu için ödülü alamayan isimler olduklarını söylemişti.

<i>Düşsel Varlıklar Kitabı</i> Jorge Louis Borgesin bir kitabı

Düşsel Varlıklar Kitabı, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in Margarita Guerrero ile birlikte yazdığı, ilk kez 1957'de yayımlanan kitap.

Ey Yeruşalim, Seni Unutursam, yahut yaygın adıyla Çılgın Palmiyeler, Amerikalı yazar William Faulkner'ın 1939 yılında yayımlanan romanı. Roman ilk olarak, içerisindeki dönüşümlü iki öyküden birinin adı olan, Çılgın Palmiyeler başlığı ile yayımlandı. Bugün, daha ziyade Çılgın Palmiyeler [Ey Yeruşalim, Seni Unutursam] başlığıyla yayımlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nin en saygın yayıncılarından Library of America kitabı If I Forget Thee, Jerusalem adıyla yayımlamaktadır. Kitabın başlığındaki "Ey Yeruşalim, Seni Unutursam" ifadesi 137. Mezmur'a bir anıştırmadır.

Olaf Stapledon, İngiltere doğumlu felsefeci ve yazar. "Geleceğin tarihi" tarzı romanları bilimkurgu üzerinde büyük etki yaratmıştır. En ünlü yapıtları arasında Star Maker ve Last and First Men bulunmaktadır. Bu iki roman, milyarlarca yıla yayılan olayları zaman zaman detaylara inerek anlatmaktadır. Özellikle Last and First Men, anlatım dili bakımından romandan ziyade bir tarih kitabını andırmaktadır. İki kitapta da asıl anlatıcılar dışında baskın bir karakter yapısı yoktur. İki romanda da olayların tümüne çeşitli kurgusal sebeplerle hakim olan anlatıcılar, olayların içindeki karakterlere takılmaz ve daha büyük bir anlatıyı insanlara iletmeyi amaçlar.

Çatal Yolları Bahçesi", Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa bir öyküsüdür. Bu, 1944'te Ficciones'da tamamen yeniden basılan El jardín de senderos que se bifurcan koleksiyonunun başlık öyküsüdür. Bu öykü Çoklu evrenlerde alternatif gerçeklik temasının edebiyatta ilk işlenmesidir. Hikâyenin temasının, kuantum mekaniğinin birçok dünya yorumunu önceden haber verdiği söylenir. Filozof ve bilimkurgu yazarı Olaf Stapledon'un çalışmalarından esinlenmiş olabilir. Borges'in "yolları çatallamak" vizyonu, özellikle hiper metin kurgusu alanında çok sayıda yeni medya araştırmacısı tarafından ilham kaynağı olarak gösterildi. Borges'in sonsuz metin fikrini ifade eden diğer öyküleri arasında “ Babil Kütüphanesi ” ve “ Kum Kitabı ” sayılabilir

Alçaklığın Evrensel Tarihi, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in ilk kez 1935'te basılan ve 1954'te revize edilen kısa öykülerinden oluşan bir derlemedir. Öykülerin çoğu 1933 ile 1934 yılları arasında Critica gazetesinde ayrı ayrı yayınlanmıştır. Büyülü gerçekçilik terimini ilk kullanan Angel Flores, bu kitabı akımın başlangıcı olarak belirlemiştir.

" Babil Piyangosu " Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in fantastik kısa öyküsüdür. İlk kez 1941'de Sur edebiyat dergisinde yayımlandı. Daha sonra Yolları Çatallanan Bahçe koleksiyonuna dahil edildi. Bu koleksiyon da daha sonra Ficciones'in (1944) birinci bölümü haline getirildi.

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi " Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa öyküsüdür. Ficciones antolojisinin birinci bölümüne dahil edilmiştir. Başlık aynı zamanda Herbert Quain'in Eserleri Üzerine Bir Araştırma olarak da çevrilmektedir.