İçeriğe atla

Fiber pigtail

Fiber pigtail veya Fiber lif, bilişim sistemlerinde fiberoptik kabloların sonlarındırılmasında kullanılan hazır olarak üretilen bir tür ara fiber kablosu. Fiber pigtail'ler Fiberoptik bağlantı çözümlerinde en çok kullanılan ara birimlerindendir.

Fiber pigtaillerin ucunda dişi veya erkek konnektör bulunur. Kablo uzunluğu ise 30–60 cm arasındadır. Yapısal kablolamada Fiberoptik kablo Fiber pigtail ile füzyon (kaynaştırma) cihazı aracılığı ile sonlandırılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">UTP kablo</span>

Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">TOSLINK</span>

TOSLINK, fiber optik bağlantı sistemidir. Özellikle CD, MiniDisc, DAT gibi tüketici grubu ses sistemleri arasında dijital ses sinyalini taşımak için kullanılır. Toslink bağlantı kablosu uygulama ve ihtiyaç duyulan band genişliğine göre plastik korumalı ucuz optik fiber, kaliteli çok katmanlı optik fiber ve hatta quartz sınıfı optik fiberden yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">FDDI</span>

FDDI,, yüksek hızlı bir bilgisayar ağıdır. Özellikle fiberoptik kablo hatlarında kullanılır. 1980'li yılların ortalarında yüksek hızlı bilgisayarların geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Optik fiber</span>

Fiberoptik ya da optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik liftir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda birçok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fiziksel katman</span>

Fiziki katman, donanım katmanı veya 1. katman, verinin kablo üzerinde alacağı fiziksel yapıyı tanımlar. Bu katman verinin nasıl elektrik, ışık veya radyo sinyallerine çevrileceğini ve aktarılacağını tanımlar. Gönderen tarafta fiziksel katman bir ve sıfırları elektrik sinyallerine çevirip kabloya yerleştirirken, alıcı tarafta fiziki katman kablodan okuduğu bu sinyalleri tekrar bir ve sıfır haline getirir.

Kablonet ya da 2008-2016 yılları arasında kullandığı adıyla Uydunet, Türksat tarafından işletilip Türkiye'de 24 kentte Kablo TV ve Fiber(FTTH) altyapısı bulunan ve altyapısı bulunmayan bölgelerde ise Türk Telekom Fiber ve DSL altyapısı üzerinden genişbant internet ve sabit telefon hizmeti veren bir internet servis sağlayıcısıdır. Kablo TV altyapısındaki modemleri DOCSIS standardını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Analog televizyon vericisi</span>

Televizyon vericileri televizyon yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan en önemli teknik araçlardır. kablo ve uydu gibi alternatif yayın araçlarıyla karıştırmamak için TV vericileri bazen "yer vericileri" olarak da isimlendirilir.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Thunderbolt</span> çevre birimlerini bağlamak için kullanılan bir arabirim

Thunderbolt çevre birimlerini bağlamak için kullanılan bir arabirimdir. Intel tarafından geliştirilmiştir. Thunderbolt basitçe PCI Express ve DisplayPort arabirimlerini birleştirip daha ucuz ve daha uzun ömürlü kablolar oluşturmayı amaçlamıştır. Başta Fiberoptik kablolar kullanılması amaçlanmışsa da gelişen teknolojiyle geleneksel bakır kablolarla 10 Gb/s bant genişliğine daha ucuza ulaşılmasından bakır kabloların kullanılması tercih edilmiştir.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Patch kablo</span>

Patch kablo veya Yama kablosu bilişim sistemlerinde belirli standartlara göre sonlandırılmış 2 jack arasındaki bağlantıyı sağlayan bir tür zayıf akım ara kablosudur. Bakır patch kablo ve fiber patch kablo olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Altyapı</span> bir ülkeye, şehre veya diğer alanlara hizmet veren temel tesisler ve sistemler

Altyapı; bir yapı, kent ve ülke için gerekli olan yol, su, elektrik, gaz, kanalizasyon, peyzaj, çevre ve ulaşım gibi donanımların tümü. Herhangi bir ilişkisel sistemin fiziksel bileşenleri de altyapı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fiber-xDSL</span>

Fiber-xDSL, optik fiberlerden gelen sinyalin xDSL şeklinde kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Oturmuş bir bakır telefon (POTS) altyapısı bulunan telekom şirketlerince yaygın olarak kullanılır.

Fiberoptik eşleyici, bir veya daha fazla girişi ve bir veya daha fazla çıkışı olan fiberoptik sistemlerde kullanılan bir alettir. Bir girişten giren ışık bir veya daha fazla çıkışta oluşur ve güç dağılımı potansiyel olarak dalga boyu ve polarizasyona bağlıdır. Bu eşleyiciler değişik şekillerde üretilir, örneğin fiberler ısıyla eritilip çekirdeklerinin daha yakın ilişkiye geçmeleri sağlanır. Eğer bütün fiberler tek-modlu ise, eşleyicinin performansında belirgin fiziksel kısıtlanmalar olur. Bilhassa, belirgin kayıplar olmadan iki veya daha fazla aynı optik frekanstaki girdiyi bir tek-polarizasyonlu çıkışla kombine etmek mümkün değildir. Bununla birlikte bu tür kayıplar farklı dalga boylarındaki girişlerde ortaya çıkmaz: iki farklı dalga boyundaki girişi belirgin kayıp gözlemlenmeden bir çikişla kombine eden eşleyiciler vardır. Dalgaboyu-duyarlı eşleyiciler, birkaç giriş kanalını farklı dalga boylarıyla kombine etmek üzere veya kanalları ayırmak üzere dalgaboyu bölmeli çoklayıcı (WDM) telekom sistemlerinde çoklayıcı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Boşluk kaybı</span>

Boşluk kaybı , fiberoptik iletim sırasında, sinyal fiber veya kablonun bir kısmından başka bir kısmına transfer olurken meydana gelen bir sinyal kaybı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İletim ortamı</span> Conduit for signal propagation

İletim ortamı, telekomünikasyon amaçları için sinyallerin yayılmasına aracılık edebilen bir ortamdır. Sinyaller tipik olarak seçilen ortam için uygun bir tür dalgaya empoze edilmektedir. Örneğin, veriler sesi modüle edebilir ve sesler için bir iletim ortamı hava olabilir, ancak katılar ve sıvılar da iletim ortamı olarak işlev görebilmektedir. Vakum veya hava, ışık ve radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgalar için iyi bir iletim ortamı oluşturmaktadır. Elektromanyetik dalgaların yayılması için maddi madde gerekli olmasa da, bu tür dalgalar genellikle içinden geçtikleri iletim ortamından, örneğin ortamlar arasındaki arayüzlerde absorpsiyon, yansıma veya kırılma ile etkilenmektedir. Bu nedenle, dalgaları iletmek veya yönlendirmek için teknik cihazlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle, iletim ortamı olarak bir optik fiber veya bir bakır kablo kullanılmaktadır.