İçeriğe atla

Fianna

Fianna, eski İrlanda'da savaşçı bir grup olarak, cesaret ve sadakat simgesi olarak bilinir ve efsanelerde sıkça yer alır.

Fianna (İrlandaca telaffuz: [ˈfʲiən̪ˠə], tekili fiann; İskoçça (Kelt dili)Fèinne, İskoçça (Kelt dili) telaffuz: ['feːɲə]), İrlanda mitolojisinde küçük, yarı bağımsız savaşçı gruplar.

Fiannaíocht adı verilen hikâyelerde Fionn mac Cumhaill'ın önderliğinde atıldıkları maceraları anlatılan topluluğun tarihî kökenini Erken Orta Çağ İrlandasından aldığı düşünülmektedir. Erken İrlanda hukukuna dair metinlerde fiann adlı tarihî bir oluşuma dair atıflar bulunmaktadır. Bir fiann, veraset yoluyla toprak elde edememiş genç erkek ve kadın aristokratlardan oluşuyordu.[1] Fiann mensupları fénnid olarak anılırken liderlerine ise rígfénnid (fénnid kralı) denmekteydi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Dáibhí Ó Cróinín, Early Medieval Ireland, Longman, 1995, s. 88
  2. ^ Dictionary of the Irish Language, Compact Edition, İrlanda Kraliyet Akademisi, 1990, ss. 299, 507

İlgili Araştırma Makaleleri

Kelt mitolojisi en yalın tanımıyla Kelt politeizminin mitolojisidir. Kelt politeizmi Demir Çağı Keltlerinin diniydi. Demir Çağı'ndaki diğer Avrupalılar gibi erken dönem Keltleri de politeistik mitoloji ve dinî yapıyı benimsemişlerdi. Kelt insanlarının içinde, Roma ile yakın iletişimi olan Galyalıların ve İber Yarımadasındaki Keltlerin mitolojileri Roma İmparatorluğu altında devam edememiş, daha sonra ise bu insanlar Hristiyan olmuş ve Kelt(ik) dillerini de kaybetmişlerdir. İronik bir şekilde bu insanların inanç ve geleneklerine dair bilgiler çeşitli Roma ve Hristiyan kaynakları sayesinde bugüne kadar ulaşmıştır. Bir başka açıdan ise, kendi politik veya lenguistik (dilsel) kimliklerini korumuş olan Keltler Demir Çağı'ndaki atalarının mitolojilerinin en azından artakalan küçük bir kısmını iletebilmişlerdir. Bu iletilebilmiş kısım genellikle Orta Çağ'da kaydedilmiş ve yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keltler</span> antik hint-avrupa kabileler topluluğu

Keltler Tarih öncesi ve İlk Çağ döneminde Avrupa'da yaşayan ve günümüzde altı ulustan oluşan bir halktır. Dört bin yıl kadar önce Keltler, anavatanları olan Orta Avrupa'dan göç ederek özellikle Büyük Britanya Adaları'na, İspanya'ya ve Galya'ya yerleştiler.

<span class="mw-page-title-main">İrlandaca</span> Irlandanın resmi dili

İrlandaca (Gaelige), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait bir dil. İrlanda'nın, Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın ve Avrupa Birliği'nin resmî dilidir. İrlandaca, Batı Avrupa'da halk dili kullanılarak yazılmış en eski edebiyata sahiptir.

İskoçça (Gàidhlig), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait dil. Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın İngilizce yanında bir resmî dili.

<span class="mw-page-title-main">Kelt dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin bir kolu

Kelt dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin bir koludur. Yaşayan dilleri Bretonca, Galce, İrlandaca, İskoçça, Kernevekçe ve Manksçadır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili)</span> Kuzey Cermen dil grubuna bağlı bir dil

İskoçça, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nin Donegal bölgesinde konuşulan bir Batı Cermen dilidir. 2011 itibarıyla İskoçya'da yaklaşık 1,5 milyon kişi İskoçça konuştuğunu belirtmiştir. Kuzey İrlanda'da ise 30 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'da azınlık dili olarak tanınmakla birlikte resmî statüye sahip değildir. Modern Standart İngilizce ile İskoçça, Orta İngilizcenin farklı lehçelerinden evrilmiş olup, kardeş dil olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatlar</span> Antik bir ulus

Galatlar, MÖ 280-274 yıllarında Balkanlar ve Batı Anadolu'da yaşadıktan sonra Orta Anadolu'da Ankara ve Çorum, Yozgat yöresine yerleşen Orta Avrupa kökenli Kelt kavmine mensup Galyalılara, Yunanların ve Romalıların verdiği ad. Galatların yerleştiği bölgeye Antik Çağ'da Galatya adı verildi. Aşiret yapısına dayanan Galat krallıkları Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdikleri MÖ 1. yüzyıla kadar bu bölgede varlıklarını sürdürdüler. Orta Anadolu'da Galat dilinin MS 7. yüzyıla dek konuşulduğuna dair belirtiler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avalon</span> Kral Arthur efsanesinde adı geçen efsanevi ada

Avalon, Kral Arthur efsanesinde adı geçen, elmalarıyla meşhur efsanevi adadır.

İrlanda mitolojisi, Hristiyanlık öncesi İrlandalılara ait mitolojilerin günümüze kadar taşınan kalıntılarıdır.

İskoçça ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

Gal dilleri, Ada Kelt dillerinin iki grubundan biridir. Günümüzde üç modern Gal dili bulunmaktadır. Bunlar;

Taçların birleşmesi, 24 Mart 1603 yılında İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth'in ölümü ile tahtın en yakın kuzeni ve aynı zamanda İskoçya kralı olan VI. James'e geçmesi sonucunda İskoçya'nın İngiltere ve İrlanda hükümdarlığına katılarak üç krallığın tek bir monarşi altında toplanmasıdır.

Irvine Kuzey Ayrshire, İskoçya'da bir yerleşim bölgesi. Orta Çağ'da İskoç kraliyet ailesine ait bir kasabaydı. Günümüzde ise Firth of Clyde kıyısında yeni bir şehirdir. 2011 nüfus sayımında kasabanın nüfusu 33.698 kişi olarak belirlenmiştir. Kuzey Ayrshire'ın en büyük yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İskoçya</span>

Kuzey İskoçya İskoçya'nın tarihi bölgelerinden biridir. Orta Çağ'ın sonlarında Cermenlerin Güney İskoçya'ya yerleşmeye başlamasıyla Güney İskoçya ve Kuzey İskoçya kültürel olarak farklılaşmıştır. Kuzey İskoçya terimi aynı zamanda Highland Fay Hattı'nın kuzey ve batısını tanımlamak için de kullanılır, ancak kesin sınırlar, özellikle de doğuda net olarak tanımlanmamıştır. Bölgenin Kelt dilindeki adı A' Ghàidhealtachd, "Keltlerin yeri" anlamına gelir ve geleneksel olarak Keltçe konuşulan bölgeleri içerir. Bu alan, Kuzey İskoçya ve Dış Hebridleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Caithness</span>

Caithness İskoçya'nın bir bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Loch</span>

Loch ( {{Refn|) İrlandaca, İskoç Galcesi ve İskoç dilinde bir göl veya deniz girişi için kullanılan bir kelimedir. Manksça lough, Kernevekçe logh ve Galce göl anlamına gelen llwch ile soydaş kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Tartan</span>

Tartan çoklu renklerde çapraz, yatay ve dikey şeritlerden oluşan desenli bir elbisedir. Tartanlar eskiden dokuma yünden üretilmekteydi; ancak günümüzde birçok başka malzemeden üretilmektedir. Tartan özellikle İskoçya ile ilişkilidir; İskoç kiltleri neredeyse her zaman tartan desenlerine sahiptir.

Bir trow (İskoçça telaffuz: [trʌu], Orkney ve Shetland adalarının folklorik geleneklerindeki kötü huylu veya yaramaz bir peri veya tindir. Trow'lar genellikle kısa boylu ve çirkindir ve doğası gereği utangaç olma eğilimindedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Kelt dili) Vikipedi</span> Vikipedinin İskoçça (Kelt dili) sürümü

İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 17 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 15.985 maddesi, 29.269 kullanıcısı ve 5 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 577.140 kez katkıda bulunulmuştur.