İçeriğe atla

Feyzi Önder

Feyzi Önder (ICZN yazar gösteriminde Onder; 18 Aralık 1943 Ödemiş, Türkiye - 25 Mart 2000 Türkiye). Türk entomolog.

Türkiye'nin önde gelen Heteroptera taksonomistidir.

Eğitim ve hizmetleri

İlk öğrenimini Ödemiş Cumhuriyet İlkokulunda, orta öğrenimini İzmir Tilkilik Ortaokulu ve İzmir Atatürk Lisesinde tamamlamıştır. 1961yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesine girerek 1965 yılında aynı fakültenin Bitki Sağlığı Bölümünden mezun olmuştur. Aynı yıl asistanlık sınavını kazanarak bu fakültenin Entomoloji ve Zirai Zooloji Kürsüsüne asistan olarak girmiştir. 1970 yılında "İzmir ili ve çevresinde bitki zararlısı Mirinae (Miridae:Hemiptera) türlerinin tanınmaları, yayılışları ve kısa biyolojileri üzerinde araştırmalar" isimli doktora tezini tamamlayarak doçentlik çalışmalarına başlamıştır. 1972-1973 yıllarında Londra'da British Museum (Natural History)'da konusuyla ilgili araştırmalarda bulunarak 1973 yılı Ekim ayında askerlik görevini yapmak üzere kürsüden ayrılmış, askerlik görevinin bitimi olan Nisan 1975'te tekrar aynı kürsüye atanmıştır. 1976 yılının Kasım ayında Üniversite Doçenti unvanını kazanmıştır.

Yurt içi ve yurt dışında 193 adet kitap, makale ve bildirisi yayımlanmıştır. Türkiye'nin fauna zenginliğinin tespit ve tanımlanması üzerine verdiği gayretleri ve isim babalığı yapıp entomoloji dünyasına tanıttığı böcek adları bugün de kullanılmaktadır.

1980-1988 yılları arasında PTT ile işbirliği yaparak böcek konulu 26 pulun çıkmasını sağlamış ve bu çabası böceklerin kitlelerce tanınmasını sağlamıştır.

İlk kitabı, 1978 yılında Prof Dr. Niyazi Lodos ile birlikte Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınlarında çıkardığı Heteroptera (Türkiye ve Palearktik Bölge Familyaları Hakkında bilgiler) adlı kitabıdır. Diğer kitap ve çalışmaları hakkında toplu listeyi aşağıdaki kaynakçada bulabilirsiniz.

Adı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Feyzi Önder Konferans Salonu'na verilmiştir.

Adlandırdığı taksonlar

  • 1975 yılında keşfedilenler:
    • Mecomma pervinius Onder, 1974
  • 1975 yılında keşfedilenler:
    • Solenoxyphus alkani Onder, 1975
  • 1977 yılında keşfedilenler:
    • Galeatus helianthi Onder & Lodos, 1977 sinonim
  • 1979 yılında keşfedilenler:

Adına ithaf edilen taksonlar

  • Psallus oenderi Wagner, 1976
  • Fieberiella oenderi Dlabola, 1985
  • Nemorius oenderi Jezek, 1990
  • Coptosoma oenderi Doğanlar et al., 2007
  • Adelphophylus oenderi Çerçi, Tezcan & Koçak 2019

Kaynakça

  • Esat Pehlivan (2000), Entomoloji dünyasından yine bir büyük kayıp: Prof Dr. Feyzi Önder (18 Aralık 1943 - 25 Mart 2000)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Umar</span> Türk araştırmacı yazar

Ahmet Bilge Umar, Türk hukukçu, profesör, tarihçi, yazar ve araştırmacıdır.

Cemal Taluğ, Prof.Dr., Ziraat yüksek mühendisi, Akademisyen, Ankara Üniversitesi eski rektörü.

Prof. Dr. Oğuz Adanır Türk bilim insanı.

Semahat Geldiay, Türk zoolog.

<span class="mw-page-title-main">Arif Müfid Mansel</span> Arkeolog

Arif Müfid Mansel Türk arkeolog ve akademisyen.

Nimet Öktem, Türkiye'de ilk protozoolojik çalışmaları başlatan bilim insanı. Giritli bir ailenin kızıdır. Üniversite lisans eğitimini 1958'de İstanbul Üniversitesi Fen fakültesinde Zooloji-Botanik Kürsüsünde tamamlamış ve aynı yıl Ege Üniversitesi Ziraat fakültesinin Sitogenetik kürsüsünde çalışmıştır. Herpetoloji sahasında lisansüstü öğrenimini tamamlayan araştırıcı Fransa'nın Clermont-Ferrand Üniversitesinde 1966 tarihine kadar çalışmıştır. Burada yaptığı "Nyctotherus cordiformis(Stein) ve Nyctotherus hylae (surowiak)nin sitolojik yapısı, ultrastrüktürü ve sistematik münasebetleri" adlı çalışması ile 1968'de Doçent, 1974'te de Profesör olmuştur.

Niyazi Lodos. Türk biyolog, zoolog, entomolog, bitkibilimci ve fitopatolog.

Tevfik Karabağ. Türk entomolog. Uzmanlık alanı Orthoptera takımıdır. 74 takson tanımlamış ve 8 taksona da adı verilmiştir.

Hasan Sungur Civelek. Türk entomolog ve taksonomist. Uzmanlık alanı Agromyzidae familyasıdır.

Bayram Göçmen, Kıbrıslı Türk parazitolog (protozoolog), herpetolog, taksonomist ve doğa fotoğrafçısı.

Muhtar Başoğlu, Türk herpetolog, taksonomist.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Karaca</span>

İbrahim Karaca, Ege Üniversitesi'nin 8. rektörü ve Ziraat Fakültesi eski dekanıdır.

Prof. Dr. Günal Akbay, Türk ziraat mühendisi, akademisyen, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Yeniçay</span> Türk nükleer fizikçi ve futbolcu

Mustafa Fahir Yeniçay İlk Türk atom fiziği profesörü, Fenerbahçe SK eski futbolcusu ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü. Fahir Bey, “Su ve Cıva Üzerinde Tek Moleküllü Filmler” adlı teziyle, bir Türk bilim insanı tarafından tarihteki ilk fizik doktorasını hazırlayan kişi unvanına sahip olmuştur. Ayrıca, 60 yıllık bilim-eğitim hayatı boyunca Türkiye'de Çağdaş Atom Fiziği dalının kurulması için birçok hamleler yapmış, Türk Fizik Derneği, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi gibi Türkiye atom fiziği birimi için önemli kurumların kurucu başkanı olmuş bir bilim insanıdır. Ayrıca Fahir Bey, Türk edebiyatının önemli simalarından Abdülhak Hamit Tarhan'ın torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Isırıcı bitler</span>

Isırıcı bitler, ısıran bitler, çiğneyici bitler, çenelibitler, tüybitleri, kıl-deri bitleri, kılbitleri ya da postbitleri (Mallophaga), 3.000'den fazla türü bulunan bit (Phthiraptera) alt takımıdır. Birçok türü kuşların dış paraziti olarak yaşamını sürdürse de bazı türleri memelilerde de parazit olarak bulunabilir. Bireylerde yarı başkalaşım görülmektedir.

Prof. Dr. Refet Saygılı Ege Üniversitesi eski rektör, tıp akademisyeni.

Reşit Sönmez 17 Ekim 1967 ve 17 Ekim 1969 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi rektörlüğü yapmış Türk akademisyen.