İçeriğe atla

Feyzi Öktem

Hüseyin Feyzi Öktem
Doğum24 Ekim 1942
Ölüm6 Nisan 2017 (74 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
Diğer ad(lar)ıDeli Feyzi, Beyaz Akrep
MeslekTelevizyon habercisi, sunucusu, gazeteci
Etkin yıllar1970-2017
Çocuk(lar)Olcay Öktem Soykan

Hüseyin Feyzi Öktem (24 Ekim 1942, Ankara - 6 Nisan 2017, İstanbul), Türk gazeteci ve haber programcısıdır.

Yaşamı

Feyzi Öktem, Tanzimat Dönemi düşünür ve yazarlarından Ahmed Mithat Efendi'nin soyundandır. 24 Ekim 1942'de Ankara'da doğan Feyzi Öktem, ilk ve orta eğitimini TED Ankara Koleji ve İzmir Özel Türk Koleji'nde tamamladı. Askerlik görevinden hemen sonra, 1968 yılında Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1969-1970 yılları arasında Türk Haberler Ajansı'nda gece muhabirliği yapan Feyzi Öktem, 1970 yılında uzun yıllar görev alacağı TRT Haber Merkezi'nde çalışmaya başladı.[1]

TRT Haber Merkezi İstanbul Haber Bürosu bünyesinde Radyo/TV muhabirliğinin yanı sıra; 1972-1980 yılları arasında futbol, basketbol, yüzme gibi çeşitli spor dalları ile günlük olaylarda naklen yayın yönetmenliği de yaptı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nin haber yayıncılığına getirdiği baskı ve sansürden ötürü, Aralık 1980'de istifa yoluyla TRT'den ayrıldı.

Askeri rejim ve sonrasında 80'ler Türkiye'sinde gazetecilik yapmanın olanaksızlaşması üzerine, yaklaşık 10 yıl boyunca yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli ticari işlerde çalışmak zorunda kaldı. Bu süreçte, 1984-1990 yılları arasında FA Reklam Ajansı'nın kurucu ortağı olarak görev yaptı.

1994-1996 yılları arasında ATV Haber Merkezi'nce gerçekleştirilen Siyaset Meydanı programında editörlük ve koordinatörlük görevlerini üstlendi. Gazeteci Ali Kırca'nın sunduğu ve tartışma programlarında çığır açan Siyaset Meydanı'nın 1994 yılında yayınlanan ilk sezonu çok büyük reyting kazanarak, ATV'nin ilk yılında Türkiye'nin en çok izlenen kanalı olmasını sağladı[2].

1996 yılında Kanal D için MED Yapım Şirketi tarafından gerçekleştirilen Teke Tek programında editörlük ve koordinatörlük görevlerini üstlendi.

1996-1997 yılları arasında Sinema Televizyon Merkezi'nde belgesel film çalışmaları yaptı. TBMM Başkanlığına bağlı Milli Saraylar Müdürlüğü için İstanbul'daki 11 milli sarayla ilgili iki ayrı belgesel çalışmasında koordinatörlük yaptı. 1998 yılında Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak masaüstü yayıncılık çalışmaları, yazılı/görsel basın hayatı ile ilgili seminer çalışmalarında bulundu.

2002-2003 yılları arasında Ardan Zentürk, Erol Mütercimler, Ali Işıngör, Mehmet Ayfer Kancı, Murat Sökel gibi isimlerle beraber M5 Haber dergisinde çalıştı, editörlük ve yazı işleri müdürlüğü görevlerini üstlendi.[3] 2004-2006 yılları arasında Doğan Burda Dergi Grubu bünyesindeki popüler bilim-kültür dergisi Focus'ta tarih ve araştırma dosyaları hazırladı, çeşitli kapak dosyalarına imzasını attı.

2017 yılında geçirdiği kanser hastalığına yenilen Feyzi Öktem, Üsküdar'da toprağa verildi.[4]

Kıbrıs Barış Harekâtı

14 Ağustos 1974 tarihinde düzenlenen Kıbrıs İkinci Barış Harekâtı'nı TRT adına izleyen Feyzi Öktem, bu harekâtı cephede izleyen az sayıdaki Türk savaş muhabirlerinden biri oldu. Gazimağusa şehrine ilk giren Türk askerlerinin arasında yer alan Feyzi Öktem, bir süre sonra abluka altına alınan Gazimağusa'dan yaptığı yayınlarla destek ulaşıncaya kadar şehrin Türk Ordusu'nun elinde kalmasına katkıda bulundu. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda yer alan Öktem, gazilik beratı aldı.

Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Yunan Alayı karargâhına ilk giren gazeteci olan Feyzi Öktem'e Türk Mukavemet Teşkilatı mücahitleri tarafından armağan edilen Rum Milli Muhafız Ordusu-Yunan Alayı'ndan ele geçirilmiş olan sancak, hikâyesi ile beraber bugün Ankara TRT Genel Müdürlük Binası'nda bir odada sergilenmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Dündar, Uğur (20 Haziran 2019). "Ey TRT!... Sen Bu Durumlara Düşecek Kurum Değildin!..." 8 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  2. ^ Akdemir, Musa (2 Haziran 1995). "Le Talk-Show Marathon Qui Emballe la Turquie. Chaque Semaine, l'«Arène Politique» Permet à la Population de s'Exprimer Sans Tabous". Libération. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  3. ^ Birand, Mehmet Ali (24 Mayıs 2003). "Lafı Bırakın, Çanakkale'ye Gidin..." Hürriyet Gazetesi. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  4. ^ Aslan, Sacit. "Ey Ali Kırca, İçin Rahat Mı?". SacitAslan.com. 23 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ardan Zentürk,, Türk gazeteci, yazar ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Özdemir</span> Türk gazeteci, sunucu, yazar

Cüneyt Özdemir, Türk gazeteci, sunucu, yazar ve YouTuber. CNN Türk'te 5N1K programını sunmakta ve kişisel YouTube kanalında gündeme dair içerikler hazırlamaktadır.

Şükrü Yavuz, Türk yazar. Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. 1978-1985 yılları arasında Gırgır Dergisi'nde yayın kurulu üyeliği ve mizah yazarlığı yaptı. 1985-1990 yılları arasında Limon Dergisi'nde yöneticilik ve yazarlık yaptı. Kenan Evren'i hicveden "Netekim, Mustafa Kamil Zorti" isimli yapıtı bu dönemde iki ayrı kitap olarak yayımlandı. Daha sonra Nankör Dergisi'ni çıkardı. Aktüel Dergisi ve Tempo Dergisi'nde köşe yazarlığı yaptı. Turgut Özal'ı hicveden "Hakkaten, Ceviz Ali Hududi" isimli kitabı yayımlandı. 1992-2000 yılları arasında Kanal D, Star TV, NTV ve CNN Türk'te Yayın ve İcra Kurulu üyeliği, Haber Koordinatörlüğü, Haber Müdürlüğü, Dış Haber Şefliği, Ankara Editörlüğü, program yapımcılığı gibi görevlerde bulundu. Radikal Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. 2005 yılında Küstah Dergisi'ni çıkardı. 2007'de İstanbulum Dergisi'nin yayın yönetmenliğini yaptı. 2008'de haber kanalı 6 News'in Haber ve Programlar Koordinatörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

Zeynep Avcı Türk gazeteci, öykü ve oyun yazarı ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Adem Yavuz</span> Gazeteci

Adem Yavuz Türk gazeteci, televizyon programcısı. 14 Ağustos 1974 günü Kıbrıs Barış Harekâtı esnasında adada savaş muhabirliği yaparken Rumlar tarafından esir alınarak vuruldu ve yaralandı. Daha sonra 26 Ağustos 1974'te Türkiye'de hastanede tedavi edilirken öldü.

Balçiçek İlter, Türk televizyon sunucusu ve gazeteci.

Ali Kırca, Türk haber sunucusu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nevşin Mengü</span> Türk gazeteci ve sunucu

Nevşin Mengü, Türk gazeteci ve sunucu.

Erhan Ertürk, Türk haber sunucusu, spiker.

Işın Eliçin, Türk gazeteci ve televizyon sunucusu.

Tuba Atav, Türk gazeteci ve haber spikeri.

Erdoğan Aktaş Türk gazeteci.

Atilla Güner, Türk gazeteci, televizyon habercisi, radyo programcısıdır.

Sedat Ergin Türk gazeteci ve yazar.

Zeynel Lüle, Türk gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Şafak</span> Türk gazeteci-yazar ve TV sunucusu

Aslı Şafak, Türk gazeteci, televizyoncu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Anıtı (Gazimağusa)</span>

Zafer Anıtı veya bazı kaynaklardaki adıyla Büyük Özgürlük Anıtı, 1979'da heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapılan; Gazimağusa'da bulunan bir Atatürk anıt heykelidir.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Payzın</span> Türk gazeteci

Şirin Payzın, Türk gazeteci.

Süleyman Yağız Türk gazeteci, yazar ve siyasetçidir. Demokratik Sol Parti İstanbul 21. ve 23. dönem milletvekilidir.