İçeriğe atla

Feyzabad, Badahşan

Feyzabad
فيض آباد
ÜlkeAfganistan Afganistan
VilayetBadahşan Vilayeti
Rakım1200 m
Nüfus
2006 yılı
 • Toplam44.421
Zaman dilimiUTC+04.30

Feyzabad (Farsça: فيض آباد, Fayzābad), Afganistan'ın kuzeyinde, Badahşan Vilayeti'nin merkezi olan şehir.

Pamir bölgesi'nin en önemli kenti olan Feyzabad, Kokcha Nehri'nin sağ kıyısında kurulmuştur. Kentin yerleşim alanı dar bir geçitle ulaşılan geniş bir ovadadır. Kent camileri ve türbeleriyle tarihi öneme sahiptir. Kent eskiden beri ülkenin diğer bölgeleriyle ulaşımının olmamasından dolayı izole bir şehirdi. Şehir daha iki yıl öncesinde ülkenin diğer bölgelerine asfalt yolla bağlanabilmiştir. Talekan-Feyzabad arasında inşa edilen bu asfalt yolun maliyeti 20 milyon USD tutmuş, inşasını ise ABD işgal kuvvetleri üstlenmiştir.

Kentin geçimi eskiden beri ticaret ve tarıma dayanmaktadır. Eskiden kentte iki hareketli çarşı vardı. Bu çarşılarda pamuk ve pamuklu giysiler, tuz, baharat ve pirinç gibi gıda maddeleri halkın ihtiyaçlarını karşılamaktaydı. Günümüzde ise kent çevresinde arpa, buğday ve pirinç ekimi yapılmaktadır ki kentte pirinç ve un üretimi yapılan fabrikalar çalışmaktadır. Ayrıca kent yakınlarında altın ve tuz yatakları bulunmuştur. Yünden yapılan el işi ürünler de kent halkının geçimini sağladığı başka bir iş koludur. Kentte bir enerji santrali faaliyettedir ayrıca bir hidroelektirik santrali yapımına uğraşılmaktadır.

Şehir halkının öneemli bir bölümünü Tacikler oluşturur. Diğer halklar; Peştunlar, Özbekler ve Türkmenler'dir. Kentte 7 ayrı lehçe konuşulmaktadır ki en önemlisi Daricedir.

Kaynakça

  • Dupree, Nancy Hatch (1977): An Historical Guide to Afghanistan, gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 2.baskı, Afghan Tourist Organization (Bölüm 28)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şehir</span> büyük yerleşim yeri

Şehir veya kent, en büyük yerleşim birimidir. Şehirler genellikle barınma, emlak, sanitasyon, kamu hizmeti, temel kamu hizmetleri, arazi kullanımı, imalat, hizmet, toplu ulaşım, kavşak ve iletişim için kapsamlı altyapı ve sistemlere sahiptir. Şehirler eski ve modern mimariye sahiptir. Yoğunlukları insanlar, merkezî iş alanı, iş kümesi, devlet kurumları ve işletmeler arasındaki etkileşimi kolaylaştırır ve bazen mal ve hizmet dağıtımının verimliliğini artırır. Şehirler ayrıca önemli bir finans merkezi ve kültür merkezi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Bişkek</span> Kırgızistanın başkenti

Bişkek, Kırgızistan'ın başkentidir. 1878 yılında kurulan kentte, 2023 sayımına göre 1.104.742 kişi yaşar. Kent, Sovyetler Birliği döneminde, Bolşevik askeri önderlerinden Mihail Frunze'nin anısına Frunze adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahire</span> Mısırın başkenti

Kahire, Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil Irmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı alanda, aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı'nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimini yansıtır. Kentin adı Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin adı olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Hessen</span> Almanyada eyalet

Hessen, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin orta güneybatısında yer alan bir eyaletidir. 6 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık 5. eyaletini, yaklaşık 21.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle de en büyük 7. eyaletini oluşturmaktadır. Eyalet başkenti Wiesbaden olup, nüfusu en büyük şehri Frankfurt'tur.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Heidelberg, Güneybatı Almanya'da yer alan bir şehirdir. 1386'da kurulup Almanya'nın en eski üniversitesi olma vasfını taşıyan Heidelberg Üniversitesi bu şehirdedir. Şehri ikiye bölen Neckar Nehri ve sarayı ile birlikte tablo güzelliğinde olan kent aynı zamanda Almanya'nın en romantik kenti diye de anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İyonya</span> Anadoluda bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağda verilen ad

İyonya, Anadolu'da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ'da verilen addır. Dor istilası sonucu Yunanistan'dan kaçan Akalar tarafından Ayvalık, Efes, Foça, İzmir, Kuşadası, Milet ve Milas çevresinde kurulmuşlardır. Dünyanın yedi harikası arasında gösterilen Efes Artemis Tapınağı İyonyalılar döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bedehşan (il)</span>

Bedehşan Vilayeti Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Uppsala</span>

Uppsala, İsveç'in güneydoğu kuşağında bulunan bir kenttir. Kent Uppsala ilinin başkenti olup, 177,074'lük nüfusla İsveç'in Stokholm, Göteborg ve Malmö'den sonra en büyük dördüncü kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Fagersta</span>

Fagersta, İsveç'in orta kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir, Göller Yöresi'nin hemen kuzeyinde, ormanlık bir arazi üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Norrköping</span>

Norrköping, İsveç'in doğusunda yer alan Östergötland bölgesindeki bir İsveç şehridir. Kentin nüfusu, kent merkezinde 84.000, çevresiyle beraber 127.059 kadardır. Bu nüfusla beraber Norrköping, İsveç'in en büyük onuncu kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Visby</span>

Visby, İsveç'in Gotland adasında yer alan ve 2018 itibarıyla 24.330 kişilik nüfusa sahip tarihi bir kenttir. Şehir bu bağlamda Gotland adasındaki tek İsveç kenti olup Orta Çağ'dan kalma yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Bu tarihi kalıntılardan en önemlisi, Ringmuren adı verilen surlar olup kenti ve eski kilise kalıntılarını çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Västerås</span> İsveçin Västmanland ili, Västerås ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Västerås, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nin kuzeydoğusunda, başkent Stockholm'ün 106 km batısında ormanlık bir arazide kuruludur. Kentin nüfusu 100.000'den fazla olup İsveç'teki en büyük kentlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Etenna</span> Manavgat, Sırtköyde antik Pisidya kenti

Etenna, Manavgat'ta bulunan bir antik şehir. Manavgat'tan 31 km. uzakta denizden 900 m. yüksekte kurulu Etenna antik kentinde, çam ormanları içerisinde bulunan Antik kalıntıların içinde ilk dikkati çeken, kenti çevreleyen şehir surlarıdır. Pamfilya özelliğinden ziyade, kalıntılar diğer kıyı Antik kentlerine göre bir Pisidya kenti özelliği taşımaktadır. Bu akropol kent yöre halkınca "Dedekalesi" olarak isimlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonya</span>

Avlonya, Arnavutluk'ın Avlonya ilinin merkezi olan şehirdir. Dıraç'tan sonra ülkenin en büyük liman kentidir. Ülkenin en eski kentlerinden biri olan Avlonya, Antik Yunanlar tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulmuştur. Büyük bir ticaret merkezi olan Avlonya'da balıkçılık ve sanayi sektörleri gelişmiştir. Çevresindeki bölgede ise petrol, doğalgaz, yersakızı ve tuz üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Wakefield</span>

Wakefield Şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan; törensel West Yorkshire Metropoliten Kontluğuna bağlı, merkezi Wakefield kentinde bulunan, tek-seviyeli-metropoliten-yerel-idare birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Lurdigan</span>

Lurdigan, İran'ın Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ipswich</span>

Ipswich, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde bulunan yerel idare açısından Suffolk Kontluğu idare merkezi ve ikinci seviyede metropoliten olmayan yerel idare bölgesi "Ipswich Borough" merkezi olan bir yerleşkedir.

<span class="mw-page-title-main">Şehreküstü, Osmangazi</span>

Şehreküstü, Bursa'nın merkezinde bir semt adı. Farsça "şehir" ve Türkçe "küsmek" sözcüklerinden oluşturulan Şehre küstü tabiri Osmanlı kültüründe kentin büyüyüp nüfusun artmasıyla şehrin dış kısmına daha sonradan eklenen mahalleler ve semtler için kullanılırdı. Anadolu'da bu isimde birçok yerleşim merkezi bulunsa da bu ifadeye XIV. yüzyıla dek rastlanılmamaktadır. En erken örneği Bursa'dadır . Tarihi Pars Bey (Şehreküstü) Camii, Pirinç Han, Eski İpek Han ve Ulu Çarşı bu bölgede bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hemel Hempstead</span>

Hemel Hempstead, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde ve Hertfordshire Kontluğu içinde Dacorom Borough'ya bağlı gayet sınırlı yetkilerle mahalle/köy yerel idaresi statüsünü taşıyan kentsel bir yerleşkedir. Hemel Hempstead 8. yüzyılda bir köysel yerleşke olarak kurulmuştur. Norman istilasından sonra asiller elinde malikâne arazisi olmuş ve sonunda bir manastır malikâne arazisi içinde kalmıştır. 1539'da manastırlar lağvedilmiştir ve malikâne hakkı bir özel aile eline geçmiştir. 1539'da İngiltere Kralı VIII. Henry döneminde yerleşkeye bir krallık çarşı kurma beratı verilip "çarşı kasabası " yapılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşik Krallık'ta uygulanan reformlar altında hazırlanan "1948 Yeni Kasabalar Kanunu " ile bu küçük kasabada yeni bir "kent" kurulmuştur. Bu yeni kentin nüfusu 2001 Nüfus Sayımına göre 81.143'dür ama 21. yüzyıl başında bağlı olduğu Hertfordshire Kontluk Konseyi tahminlerine göre nüfusu 90.000'i aşmıştır. Bu nispeten yüksek nüfusuna karşıt Hemel Hempstead yerel idaresi İngiltere yerel idare sistemi hiyerarşisi içinde en altta seviyede olup, "Dacorum Borough"'ya bağlı bir "köy/mahalle (parish)" şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hanlar Bölgesi</span>

Hanlar Bölgesi, Bursa'nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezi.