İçeriğe atla

Feyzü'l Furkan

Feyzü'l Furkan
YazarProf. Dr. Hasan Tahsin Feyizli
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürMeal
Yayım1989
YayımcıKılıç Yayınevi (ilk)
Sayfa671
ISBN978-975-2420-27-4

Feyz'ül Furkan Kur'an-ı Kerim Meali, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli tarafından 1980 ile 1985 yılları arasında yazılmış olup 1989'da Kılıç Yayınevi tarafından basılmıştır. İlk baskısı beş bin adet yapılmış, basıldığı yıl tükenmiştir. Feyizli mealini dört yılda günde 6 ilâ 12 saat çalışarak hazırlamıştır.[1][2]

Mealin ilk baskısı (1989) Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından incelenmiş ve mealin basımına onay verilmiştir.[3]

Konu

Feyizli mealinde; dünya tarihini dikkate alarak çağların hastalıklarına, Firavun/kral tanrılara ve onların yaşadıkları zamanın olaylarına, tevhide, şirk ve çeşitlerine, müşriklerin söylemlerine ve her çağda bu mantıkta olanlara, şeytanın Allah'a başkaldırış söylem ve hareketinin taraftarlarınca desteklenmesine, kafir ve münafık tiplemelerine, Kur'an ve sünnet birlikteliğine, hukuki ve sosyal meselelere özellikle dikkat çekmiştir.[3]

Feyizli; mealinin önsözünde, Kur'an'ı anlamak isteyen her seviyedeki insana hitap eden, halkın ihtiyaçlarına cevap veren ve inananları şüpheye düşürmeyen bir meal hazırlamak istediğini belirtmiştir.[3] Mealde; ayetteki kelimenin ihtiva ettiği başka bir mana parantez içine yazılmış, parantezler olmaksızın da metnin akıcı bir şekilde okunması sağlanmış, ayet tercümelerinin dil bilgisi kurallarına uygun olarak yapılmasına dikkat edilmiş, yer yer ayetin iniş sebebine ve gerekli fıkhi, itikadi ve tarihi açıklamalara yer verilmiş, kıraat farklılıklarının anlama etkisine yer yer işaret edilmiş, bugünkü Tevrat ve İncil'deki yanlış inanışlara dipnotlarda dikkat çekilmiş, anlaşılmaz ve ağdalı bir dil kullanılmamış, secde ayetleri belirtilmiş, imla ve noktalama açısından günümüz insanını yormayacak bir yöntem benimsenmiş, ilgili ayetler arasında atıflar yapılmış, gerekli yerlere "bk." ve "krş." ibareleri konulmuş, mealden daha çok istifade edilmesi amacıyla çeşitli fihristler ve kapsamlı bir dizin hazırlanmış ve mealin sonuna surelerin esas konularını içeren bir indeks eklenmiştir.[3]

Meal, 2001 yılından bu yana Server Yayınları tarafından basılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "70 yaşında doktoraya başladı 81 yaşında profesör oldu". Yeni Şafak. 22 Kasım 2015. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  2. ^ "Prof. Dr. Feyizli: Madem ki evde kaldık bu ramazanda muhasebe yapmamız lazım". Anadolu Ajansı. 12 Mayıs 2020. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  3. ^ a b c d Hasan Tahsin Feyizli (Nisan 2017). Önsöz (1. bas.). İstanbul: Server Yayınları. ss. 7-10. ISBN 978-975-2420-27-4. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakara Suresi</span> Kuranın 2. suresi

Bakara Suresi, Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Fatiha Suresi</span> Kuranın ilk suresi

Fatiha Suresi, Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kevser Suresi</span> Kuranın 108. suresi

Kevser Suresi, Kur'an'ın 108. suresidir. Kur'an'ın en kısa suresi olan Kevser Suresi, 3 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İnşirah Suresi</span> Kuranın 94. suresi

İnşirah Suresi, Kur'an'ın 94. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Nahl Suresi</span> Kuranın 16. suresi

Nahl Suresi, Kur'an'ın 16. suresidir. Sure, 128 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Tefsir</span> İslami dini terim

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mâtürîdî</span>

Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî,, İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Suresi</span> Kuranın 48. suresi

Fetih Suresi, Kur'an'ın 48. suresidir. Sure, 29 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Suresi</span> Kuranın 12. suresi

Yusuf Suresi, Kur'an'ın 12. suresidir. Sure 111 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ankebût Suresi</span> Kuranın 29. suresi

Ankebût Suresi, Kur'an'ın 29. suresidir. Sure, 69 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kur'an mealleri</span>

Meal Arapça kökenli bir kelimedir, "meydana gelen netice", "mana", "anlam", "sonuç" anlamlarına gelir. Kur'an mealleri Kur'an'ı oluşturan sure ve ayetlerin tümünün Arapça dışında bir dile yazarın anladığı mana üzerinden aktarımıdır ve bu açıdan tercüme'den farklıdır. Türkçe meallere ana metinde yer almayan eklemeler yapılır ve bu eklemelerin esas metinde bulunmadığını okuyucunun anlaması beklenir. Ancak bunun genel kural olmadığı da bilinmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Tin Suresi</span> Kuranın 95. suresi

Tin Suresi, Kur'an'ın 95. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mesih</span> kurtarıcı olarak beklenen figür

İbrahimî dinlerde mesih, bir grup insanın kurtarıcısı veya özgürlüğe kavuşturucusudur. Geleneksel Yahudilikte maşiah, mesihçilik veya Mesih Çağı gibi kavramlar, kutsal mesh yağıyla meshedilmiş bir seçkine atıfta bulunan Tanah'la ortaya çıkmıştır.

<i>Hak Dini Kuran Dili</i> Kuran tefsiri

Hak Dini Kur'an Dili, Muhammed Hamdi Yazır tarafından yazılmış Kur'an tefsiri kitabı.

<span class="mw-page-title-main">İslam ve bilim</span> İslamın ve bilimin ilişkisi

İslam ve bilim, tarihte uzun bir dönem boyunca iç içe olmuşlardır. İslam'ın yoğun bir şekilde yayıldığı ve İslam devletlerinin yükselişte olduğu Orta Çağ'da, 8 ilâ 15. yüzyıllarda İslam topraklarında birçok bilim insanı yetişmiş, pek çok bilimsel faaliyetler yapılmış ve İslam dünyası bilim, teknoloji, kültür ve sanat gibi birçok alanda dünyanın diğer devletlerini ve bölgelerini geride bırakmıştır. Bu döneme de İslam'ın Altın Çağı denmektedir.

Kur'an Mesajı, Avusturya asıllı Müslüman yazar Muhammed Esed'in yazdığı Kur'an mealidir.

Kur'an mucizeleri ya da orijinal adıyla Îcâzü'l-Kur'ân, İslam peygamberi Muhammed'in ümmi olduğu inancıyla birlikte, Kur'an'ın söz söyleme sanatı, gelecekten haber verme, yazılım zamanındaki bilimsel seviyenin çok ilerisinde bilimsel temellere dayalı alegorik anlatımlar ve ifadeler içerdiği inancıyla ileriki zamanlardaki gelişmelerin bu ifadeleri doğruladığı, dolayısıyla Kur'an'ın taklit edilemez ve insanüstü bir kaynaktan geldiğine verilen isimdir. İslam'a göre eski peygamberlere verilen mucize gösterme yetkisi Muhammed'e gelince, bu, mucize kitap şeklinde ortaya çıkar.

Hasan Tahsin Feyizli, Türk ilahiyatçı, akademisyen, öğretmen, elektrik mühendisi, mucit, çevirmen, Kur'an hâfızı, kurra hafız.

The Majestic Qur'an: An English Rendition of Its Meanings, dört Türk Sünni âlim tarafından yazılan, Kur'an'ın anlamlarını içeren 20. yüzyıl İngilizce mealidir. Meal modern İngilizce ile yazılmıştır ve 800'den fazla açıklayıcı not içermektedir. Her ne kadar bu çeviri kendisini bir komite çalışması olarak tanımlasa da, yazarların her birinin kendi odak noktası bulunmaktadır. 1'den 8'e kadar olan sureleri Nurettin Uzunoğlu, 9'dan 20'ye kadar Tevfik Rüştü Topuzoğlu, 21'den 39'a kadar Ali Özek, 40'tan 114'e kadar Mehmet Maksutoğlu tercüme etmiştir.