İçeriğe atla

Feyyaz Berkay

Feyyaz Berkay
Doğum1913
Ölüm22 Ocak 1991 (77-78 yaşlarında)
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
Kariyeri
DalıNöroşirurji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi

Feyyaz Berkay (1913, İzmir - 22 Ocak 1991), Türk tıp doktorudur. Türkiye'de Beyin ve sinir cerrahisi alanının öncülerindendir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji kürsüsü kurucusudur.[1]

İlk yılları

1931'de İstanbul Erkek Lisesi'ni, 1937 yılında tıp fakültesini bitirdi ve aynı yıl o yıllarda Nazi rejimi nedeniyle Türkiye'ye gelmiş olan dönemin tanınmış cerrahlarından Rudolf Nissen'in[2] kliniğinde cerrahi asistanlığına başladı. 1941 yılında sınavını vererek uzmanlığını aldı. 1945 yılı mayıs ayında da aynı fakültede doçent unvanını aldı. 1946 yılında üniversitenin kararıyla nöroşirürji ihtisası yapmak üzere Amerika'ya gönderildi.

İhtisas yıllarında cerrahi alanı bir bütündü ve henüz alt branşlar ayrılmaya başlamamıştı. Feyyaz Berkay, eski hocası Nissen'ın da yardımıyla Amerika Birleşik Devletleri.'de nöroşirurji ihtisası yapmıştır. 1940'lı yıllarda Cerrahpaşa'daki durumu Nissen'in asistanı Dr. Ata Topaloğlu'na Amerika'dan yazdığı bir mektupta şöyle belirtmektedir: "Cerrahpaşa'daki faaliyetlerden nöroşirurjinin yeterli olmadığını, kalp ve toraks cerrahisinin A.B.D şartları ile aynı olduğunu, fakat gastrointestinal cerrahide Cerrahpaşa'nın ABD'den de ileri bulunduğunu belirtmektedir".[3][4]

Amerika yılları

1946-1947 yılları arasında Prof. Dr. Lee Davidoff yanında nöroanatomi, nörofizyoloji ve nöropatoloji çalışmaları yaptı. 1947 yılı mart ayında ise St. Louis Üniversitesi'nde nöroşirürji spesifik çalışmalarına Prof. Dr. R. Klemme'nin yanında başladı.

1948'den sonra aynı klinikte başasistanı olarak çalışmaya devam etti. 1950 Temmuz'da St. Louis Üniversitesi Nöroşirürji mezuniyet sertifikası, International College of Surgeons Nöroşirürji bölümü belgesi, 1950 Ağustos'unda International board of Neurological Surgery sertifikasını aldı. 1950'de de American board of Neurological Surgery'nin sadece Amerikalılar için koyduğu şartlara dayanan sertifikasını da almaya hak kazandı.

1952'de American Congress of Neurological Surgery üyeliğine seçildi. 1963 yılında profesörlük unvanını aldı.[4]

Türkiye'ye dönüş ve son yılları

Cerrahpaşa’da nöroşirürjinin Feyyaz Berkay’ın başkanlığında kurulması 1950 yıllardan sonra Türkiye'ye dönmesi ile gerçekleşmiştir.[5][6] 40 yataklı bir klinik olarak başladığı serviste kısa bir süre sonra yanında yetiştiği Prof. Dr. Klemme'yi de ağırlamıştır.

1970'li yılların sonunda nöroşirürji uzmanlarının dernekleşme fikri o ve aralarında Bülent Tarcan ve Hüsamettin Gökay'ında bulunduğu bir grup arkadaşı tarafından gerçekleştirildi ve sonrasına Türk Nöroşirürji Derneği'nin ilk başkanı oldu.[7]

22 Ocak 1991'de İstanbul'da öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[8]

Çalışmaları

Nöroşirurjinin değişik konularında 100'e ya­kın yayını vardır. Kemik tümörleri konulu tezi, 4 Nöroşirur­ji kitabı 2 Nöroşirurji çeviri kitabı, Anevrizmalar ve epilepsi üzerine 4 çalışması vardır.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Emekli Öğretim Üyeleri". 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  2. ^ "Rudolf Nissen: Cerrahpaşa Cerrahi Kliniği'ndeki çalışmaları ve Türk Cerrahisine katkıları". 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  3. ^ "Ord. Prof. Dr. A. Burhaneddin Toker: Türk Cerrahisine Katkıları". 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  4. ^ a b "Perspectives in International Neurosurgery: Neurosurgery in Turkey". 7 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  5. ^ "Türkiye'de Nöroşirürji'nin Kısa Tarihi". 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  6. ^ "Tarihçe". 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  7. ^ "TND Bülteni, Mayıs 1998" (PDF). 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  8. ^ "Acı kaybımız". Milliyet. 24 Ocak 1991. s. 9. 
  9. ^ "Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1969-1975". 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Necip Göksel Kalaycı,, Türk hekim.

<span class="mw-page-title-main">Doktor (tıp)</span> insanlardaki hastalıkları teşhis ve onları ilaçlarla veya bazı araçlarla tedavi eden kimse

Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir. Hastalık, yaralanma ve diğer fiziksel ya da zihinsel bozuklukların incelenmesi, tanısı, prognozu ve tedavisi yoluyla sağlığın iyileştirilmesini, sürdürülmesi veya eski haline getirilmesi ile ilgilenirler. Doktorlar uygulamalarını belirli hastalık kategorilerine, hasta türlerine ve tedavi yöntemlerine odaklayabilir ve bireylere, ailelere ve topluluklara sürekli ve kapsamlı tıbbi bakım sağlanması sorumluluğunu üstlenirler.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

Hüsameddin Gökay, Türk doktor.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Hami Dilek</span>

Hami Dilek, Türk doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Halit Ziya Konuralp</span>

Halit Ziya Konuralp, Türk hekim ve emekli öğretim üyesidir. Türkiye'de plastik cerrahinin kurucusu ve hocaların hocası olarak bilinir. 1958'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin ilk plastik cerrahi kürsüsünü kurmuş, 1975 yılına kadar öğretim üyesi, profesör ve kürsü başkanı olarak çalışmıştır. Emekli olduktan sonra Esnaf Hastanesi'nde çalışmaya devam etmiştir. 1961'de Türk Plastik Cerrahi Derneği'ni kurmuştur. Türkiye'deki ilk estetik ameliyat 1931 yılında Diyarbakır'da Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Uras</span> Türk basketbolcu

Ali Uras, tıp profesörü, eski basketbolcu, eski Galatasaray ve TFF başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Tunçalp Özgen,, Türk tıp akademisyeni.

Necmettin Pamir, Türk beyin cerrahı, Acıbadem Üniversitesi kurucu rektörüdür.

Erdal Taşçı, Türk cerrah.

Tevfik Remzi Kazancıgil, Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aysima Altınok</span>

Aysima Altınok, Türkiye'nin ilk kadın Beyin ve sinir cerrahisi uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nissen</span>

Rudolf Nissen, Alman cerrah. Berlin’de dünyada ilk kez pnömonektomi ameliyatını yapan, fundoplikasyon işlemini dünyada ilk kez İstanbul'da gerçekleştiren cerrah.

<span class="mw-page-title-main">Walter Dandy</span>

Walter Edward Dandy ; Amerikalı beyin cerrahı ve bilim adamı. Beyin cerrahisinin kurucu atalarından biri olarak kabul edilir. Beyin omurilik sıvısı dolaşımının tanımı, hidrosefalinin cerrahi tedavisi, ventrikülografi ve pnömoensefalografinin uygulamaya girmesi ve ilk yoğun bakımın oluşturulması dahil olmak üzere sayısız keşif ve yeniliklere imza atmıştır. Aynı zamanda intrakraniyal anevrizmanın klempe edilemesini (kapatılmasını) gerçekleştiren ilk kişiydi ve böylece vasküler nöroşirürji dalının da öncüsü olmuştur. 40 yıllık kariyeri boyunca 5 kitap ve 160'tan fazla bilimsel makale yayınlamıştır. Kariyerinin zirvesinde uyguladığı 1000'e yaklaşan ameliyat sayısı da ayrı bir önem taşımaktadır..

<span class="mw-page-title-main">Nuri Aydın</span>

Nuri Aydın, Akademisyen, Tıp Profesörü, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geliştirme Vakfı Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Karadeniz</span>

Prof. Dr. Ahmet Tarık Karadeniz, 1925 yılında Giresun'un Tirebolu ilçesinde doğmuştur. İstanbul Vefa Lisesi'ni bitirmiş, İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1950 yılında mezun olmuş, 1954'te Genel Cerrahi asistanlığına başlamış, 1956'da Ordinaryus Prof. Kazım İsmail Gürkan tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilmiş ve 7 yıl burada kalmıştır. ABD'de Genel Cerrahi ihtisası sonrası Göğüs Cerrahisi de yapmıştır. 1964'te Türkiye'ye dönmesi sonrası, her iki uzmanlık alanında denklik sınavlarına girmiş ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde "Göğüs Cerrahisi Merkezleri" kurmaya başlamış: Heybeliada Sanatoryumu'nda 13 sene, Yedikule Hastanesi'nde 3 sene ve Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde 1 yıl çalışmıştır. 1972'de Doçentlik sınavına girerek Torasik Cerrahi Doçenti olmuştur. 1981'de emekliliğini istemiş akabinde Özel Vatan Hastanesi'ne geçmişken YÖK kanunundan yararlanmış, profesörlük tezi hazırlamış ve Haziran 1982'de Samsun Tıp Fakültesinde Profesör olmuştur. 1982-1992 yılları arasında iki dönem Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü görevinde bulunmuş ve 1992 yılında yaş haddinden emekli olmuştur. Edirne Belediye Meclisi 2017 yılındaki Kasım ayı toplantısında Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadeniz'e Fahri Hemşerilik Beratı verilmesini kararlaştırmıştır. 29 Kasım 2020 tarihinde İstanbul'da öldü.