İçeriğe atla

Fevzi Yakubov

Fevzi Yakubov
Февзі Якубович Якубов
Fevzi Yakuboviç Yakubov, 13 Kasım 2018.
Doğum10 Kasım 1937(1937-11-10)
Çernomorski Rayonu, Kırım, SSCB
Ölüm23 Ağustos 2019 (81 yaşında)
MilliyetKırım Tatarı
VatandaşlıkSovyetler Birliği Sovyetler Birliği

Ukrayna Ukrayna

Rusya Rusya
EğitimDoktor nauk
Mezun olduğu okul(lar)Taşkent Devlet Teknik Üniversitesi
MeslekAkademisyen, siyasetçi
Çocuk(lar)(1964) Kızı Elvin
(1972) Oğlu Cengiz Yakubov
Ödüller Ukrayna Kahramanı

2005 Ukrayna Taras Şevçenko Ulusal Ödülü

Ukrayna'nın Onurlu Eğitim İşçisi

Fevzi Yakuboviç Yakubov (UkraynacaФевзі Якубович Якубов; 10 Kasım 1937, Çernomorski Rayonu, Kırım, SSCB - 23 Ağustos 2019), Kırım Tatarı asıllı Ukraynalı akademisyen, devlet adamı ve siyasetçi. Rusya Federasyonu işgalindeki Kırım'da 2016-2019 arasında Üniversite Başkanı.

1993-2016 yılları arasında Kırım Devlet Mühendisliği ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü, Ukrayna Kahramanı (2004), Teknik Bilimler Doktoru (1984), Profesör (1985), Makine Mühendisliği Teknolojisi Bölüm Başkanı, Ukrayna Taras Şevçenko Ulusal Ödülü (2005). Ukrayna Yüksek Okulu Bilimler Akademisi akademisyeni (1997), Kırım Bilimler Akademisi (1994) tam üyesi.

Ukrayna Taras Şevçenko Ulusal Ödülleri Komitesi'nin Kasım 2005'ten itibaren üyesiydi.

Hayatı

10 Kasım 1937 tarihinde Kırım'da doğdu. Babası Yakub Kurtbebiyev (1897-1953) kolektiflerde çalışan bir çiftçiydi. Annesi Melek (1908-1971) de bir yandan kolektiflerde çiftçi olarak çalışırken terzilik de yapıyordu. Henüz 7 yaşındayken Kırım Tatar Sürgünü ile memleketinden uzaklaştı.

Başarılı bir akademik kariyer sürdü. 1975 ilâ 1993 yılları arasında Taşkent Politeknik Enstitüsü Makine Mühendisliği Teknolojisi Bölüm Başkanı görevini yürüttü.

11 Kasım 2009 tarihinde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin diğer 4 Ukrayna üniversitesi ile birlikte üye olan tek Kırım üniversitesi konumundaki[1]Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'nin 1993 ilâ 2016 yılları arasında rektörlük görevinde bulunmuştur.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrasında Rusya yanlısı tavır takındı. Ocak 2016'da, Kırım Tatar gençliğini, Rusların işgalinden Kırım'ın kurtarılmasını savunan Ukrayna yanlısı örgütlerin eylemlerine katılmamaya çağırdı. Kırım Tatarlarının tarihinin mücadeleyle geçtiğini ve böyle hikâyelerin her zaman üzücü bir şekilde sona erdiğini söyleyerek halkı sükûnete çağırdı.[2]

1964 doğumlu kızı Elvin, Kırım Tıp Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kardiyolog oldu. Oğlu günümüzde Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'nin rektörlük görevini yürüten (1972) Cengiz Yakubov'dur.[1] 3 Kasım 2016'da görevi babası Prof. Dr. Fevzi Yakubov'dan devralmıştır.[3] Cengiz Yakubov, 2018 yılında Kırım Tatar Millî Meclisi'ne üye oldu[4] ve 8 Eylül 2019 tarihinde de Birleşik Rusya Partisi listesinden Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi'ne seçildi.

23 Ağustos 2019 tarihindeki ölümünden kısa süre sonra 2 Eylül 2019'da alınan kararla Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'ne Fevzi Yakubov'un adı eklendi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tüm Üyeler". Kafkasya Üniversiteler Birliği. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  2. ^ "Героя Украины уличили в измене родине" [Ukrayna Kahramanı ihanetle suçlandı] (Rusça). Апостроф. 16 Ocak 2016. 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  3. ^ "KMPU'nun yeni rektörü Fevzi Yakubov'un oğlu" (Rusça). avdet/org. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 
  4. ^ "Rus işgalcilerinin neden "Kırım Tatar Halkı Konseyi" kuklasına ihtiyacı var?" (Rusça). Ukrayna Ulusal Haber Ajansı "Ukrinform". Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. []
  5. ^ "Fevzi Yakubov'un adı Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'ne verildi". Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği. 1 Kasım 2019. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Taras Şevçenko</span>

Taras Hrıhorovıç Şevçenko, Ukraynalı hümanist şair ve ressam. Geride bıraktığı eserleri ile modern Ukrayna dili ve edebiyatının temeli olarak gösterilir. Şevçenko Rusça eserler de vermiş ve başyapıt olarak nitelendirilebilen resimler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlar</span> Doğu Asyadan köken alan etnik grup

Tatarlar veya Tatar Türkleri, "Tatar" ismini taşıyan farklı Türki etnik gruplar için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Devlet Üniversitesi</span> Ukrayna devlet üniversitesi

Taras Shevchenko Ulusal Kyiv Üniversitesi,, Kiev, Ukrayna'da bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şırnak Üniversitesi</span> Şırnakta kurulu devlet üniversitesi

Şırnak Üniversitesi, Türkiye'nin Şırnak şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Üniversitesi</span> Ardahanda kurulu devlet üniversitesi

Ardahan Üniversitesi; 5765 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 22 Mayıs 2008 tarihinde Abdullah Gül tarafından onaylanan üniversitedir. Ardahan ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ), Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 23 Nisan 2015 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir.

Mehmet Karaca, İTÜ'de meteoroloji mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisans, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)'da Atmosfer ve Okyanus Bilimleri bölümünde yüksek lisans ve doktora yapmıştır. 2008-2010 yılları arasında İTÜ Rektör Yardımcılığı, 2009-2010 arasında İTÜ KKTC Kurucu Rektörlüğü yaptı. 2012-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında ise İTÜ Rektörlüğü görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Demokrasi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Demokrasi Üniversitesi, 7 Eylül 2016 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 6745 sayılı kanunla kurulan devlet üniversitesidir. 2016 Türkiye askerî darbe girişiminin ardından kapatılan İzmir Üniversitesi'nin yerine kurulmuştur. Karabağlar ilçesinde bulunan üniversiteye yine bu ilçeye bağlı Uzundere'de yeni bir kampüs inşa edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi</span>

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Ukrayna Kırım'ın Bahçesaray şehrinde kurulmuş bir üniversite. Sovyet döneminde sınır dışı edilen insanların ihtiyaçları dikkate alınarak Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında 1993 yılında kurulmuştur. Üniversite uzmanlarının çoğunun IV. derecesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları millî futbol takımı</span>

Kırım Tatarları millî futbol takımı, uluslararası turnuvalarda Kırım Tatarlarını temsil eden bir futbol takımı. Kırım Tatar Futbol Birliği tarafından yönetilen takım NF-Board'ın geçici üyesi olmuştur.

Zafer Karatay - Kırım Tatar Türk gazeteciKırım Tatar halkının Meclis temsilcisi, Kırım Tatar ulusal hareketinin aktif üyesi, Kırım'ın onursal üyesi -Tatar Yazarlar Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Haber Ajansı</span>

Kırım Haber Ajansı, Kırım Tatar halkının millî haber ajansıdır. QHA, başta Kırım ve Ukrayna'daki Kırım Tatarları ile dünyadaki Kırım Tatar diasporalarıyla ilgili olayları yerel ve yabancı basın kuruluşlarına haberlerini Ukraynaca, Rusça, Türkçe ve İngilizce servis etmektedir. Kırım Tatarlarından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun talimatıyla iş adamı İsmet Yüksel ve Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi Dr. Gayana Yüksel tarafından kurulmuştur. Ajans, yayın hayatına 1944 Kırım Tatar Sürgününün 62. yıl dönümü olan 18 Mayıs 2006 tarihinde Akmescit'te başlamıştır. Kırım'ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından burada faaliyetleri engellenmesi ile karşılaşan ajans, Haziran 2015'te merkezini Kiev'e taşıyarak ve 2016'da Ankara'da irtibat bürosunu açarak tekrar yapılandı.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Devlet Beşeri Bilimler ve Pedagoji Üniversitesi</span>

Tatar Devlet Beşeri Bilimler ve Pedagoji Üniversitesi, Rusya Federasyonu Kazan şehrinde bulunan bir üniversite. 2005 yılında, bazıları Tatarcanın öğretim dili olarak kullanıldığı veya odak noktası Tatar dili üzerindeki çalışmaların olduğu birçok farklı enstitünün birleşimiyle kuruldu. Bu üniversite, Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi ile Sankt-Peterburg'da yer alan Hertzen Üniversitesi'nden sonra Rusya'daki en eski üçüncü pedagoji üniversitesi olan Kazan Devlet Pedagoji Üniversitesi'nin ardılı olarak görülür.

Dilaver İbrahimoviç Osmanov - Kırım Tatar kökenli Sovyet ve Ukraynalı şair ve yayıncı. "Yıldız" dergisinin Genel Yayın Yönetmeni. Tataristan Cumhuriyeti Yazarlar Birliği (1993), Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği ve Ukrayna Tiyatro Çalışanları Ulusal Birliği üyesi. Tataristan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2003) ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2010). KIPU'da öğretim üyesi ve Kanditat. Kırım Tatarcası ve Rusça yazıyor.