İçeriğe atla

Fetih (anlam ayrımı)

Fetih şu anlamlara gelebilir:

  • Fetih, bir ülkenin veya şehrin ele geçirilmesi için yapılan savaş.
  • Fetih, Ataşehir, İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bir mahalle
  • Fetih Suresi, Kuran'da yer alan bir sure.
  • Fetih hadisi, Muhammed'e atfedilen bir hasen hadis.
  • Fetih (siyasi parti), Filistin'deki bir siyasi parti.
  • İstanbul ili Fethi, 1453'te Bizans İmparatorluğu başkenti Konstantinopolis'in Osmanlılarca zaptı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Türkiye'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi parti illerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahiptir.

Fetih hadisleri, İstanbul'un fethedileceğine dair İslam Peygamberi Muhammed'in söylediğine inanılan sözlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Cumhuriyet Fırkası</span> Türkiyede bir siyasi parti (1930)

Serbest Cumhuriyet Fırkası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine Fethi Okyar tarafından kurulan bir siyasi partiydi.

Merkez komitesi, sol siyasal örgütlerin yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">1957 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 11. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1957 Türkiye genel seçimleri, 27 Ekim 1957 tarihinde TBMM 11. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">1983 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 17. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1983 Türkiye genel seçimleri, 12 Eylül Darbesinin ardından yapılan ilk genel seçimdir. Bu genel seçim ile TBMM 17. dönem milletvekilleri seçildi. Seçimlere Millî Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği üç parti katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1991 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 19. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1991 Türkiye genel seçimleri, 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan ve TBMM 19. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Millet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1954–1958)

Cumhuriyetçi Millet Partisi, 1954-1958 yılları arasında etkinlik gösteren siyasi parti. 27 Ocak 1954'te kapatılan Millet Partisinin yerine 10 Şubat 1954 tarihinde kurulmuştur. Kurucuları arasında Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Hasan Koçdemir, Enis Akaygen ve Suphi Batur yer alır. Genel başkanlığına Osman Bölükbaşı getirildi. 2 Mayıs 1954'te yapılan genel seçimlerde oyların 4,85'ini aldı ve yalnızca Kırşehir ilinde seçimleri kazanarak 5 milletvekili çıkardı. 27 Ekim 1957'de de 7,13 oy oranıyla 4 milletvekilliği kazandı. 16 Ekim 1958'de Türkiye Köylü Partisi ile birleşerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin (CKMP) kuruluşunda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Yakası</span> İstanbulun Asya üzerinde kalan toprakları

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 23. dönem milletvekilleri listesi</span> 2007 genel seçimleri sonucu (2007–2011)

TBMM 23. dönem milletvekilleri listesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23. döneminde görev yapan, 2007'de seçilen, milletvekillerinin listesidir.

Mevlânâ, şu anlamlara da gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Ataşehir</span> İstanbulun bir ilçesi (Anadolu Yakası)

Ataşehir, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan bir ilçedir. İstanbul'un doğu yarısında, Kocaeli Yarımadası'nın batı kısmında yer alan ilçenin denize kıyısı yoktur. 2008 yılında Kadıköy, Kartal, Ümraniye ve Üsküdar'dan bazı mahallelerin dâhil edilmesiyle ilçe statüsü kazanarak İstanbul'un 39 ilçesinden biri olmuştur. Güneybatıdan Kadıköy, batıdan Üsküdar, kuzeyden Ümraniye, doğudan Sancaktepe ve güneydoğudan Maltepe ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin 2022 itibarıyla nüfusu 423.127'dir ve 17 adet mahalleye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 24. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2011 Türkiye genel seçimleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem üyelerinin seçilmesi için 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimidir.

Küçük Çamlıca, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Batısında Altunizade; kuzeyinde Burhaniye ve Kısıklı; doğusunda Cumhuriyet ve Bulgurlu, güneyinde ise Ünalan ve Acıbadem mahalleleri vardır. Adını sınırları içinde barındırdığı Küçük Çamlıca Tepesi'nden almıştır. Güneydoğusunda çok sınırlı bir alanda Ataşehir ilçesinin Fetih mahallesiyle de komşudur.

Cumhuriyet, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında batısında Küçükçamlıca; kuzeyinde Bulgurlu; doğusunda Ümraniye ilçesinin Esenevler mahallesi; güneyinde ise Ataşehir ilçesinin Fetih ve Esatpaşa mahalleleri vardır.

Fetih, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Ataşehir ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında doğusunda Esatpaşa, güneyinde Örnek, batısında Üsküdar ilçesine bağlı Ünalan, kuzeyinde ise yine Üsküdar ilçesine bağlı Cumhuriyet mahalleleri bulunmaktadır. 2008 yılına değin Üsküdar'a bağlı bir mahalle iken yapılan idari düzenlemeler sonucunda Ataşehir'e bağlanmıştır.

Esatpaşa, İstanbul ilinin Ataşehir ilçesine bağlı bir mahalle. Daha önce Üsküdar İlçesi'ne bağlı olan Esatpaşa mahallesi, 6 Mart 2008'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan 5747 Sayılı, Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca Ataşehir İlçesi sınırlarına dahil edilmiştir.

Örnek, İstanbul ilinin Ataşehir ilçesine bağlı bir mahalle. 1950 yılında kurulan mahallede; 1 lise, 3 ilköğretim okulu, 5 park ve bahçe ile 4 cami bulunmaktadır ve sağlık hizmeti veren iki aile sağlık merkezi ve on üç eczane yer alıyor..

Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.

Örnek ile şu maddeler kastedilmiş olabilir: