İçeriğe atla

Fethullahçı okulları

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarında Senegal Türk Okulu Folklor Ekibi Silifke oyunu gösterisi

Fethullah Gülen okulları, Türk girişimcilerce dünyanın çeşitli yerlerinde açılan okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile üniversite düzeyindeki özel okullardır. 160 ülkede faaliyet gösteren ve sayısı 2.000'den fazla olduğu tahmin edilen bu okullar[1] isim ve hukuki bakımdan birbirinden bağımsızdırlar.[2]

Bulundukları ülkelerde özellikle Orta Asya devletlerinde sınavla öğrenci alan Türk okulları elit ve üst düzey bürokrat kesimin çocuklarını gönderdiği okullar olarak bilinmektedir[]. Fakir ve parlak öğrencilere ise bu okullarca burslu eğitim imkânı tanınmaktadır [].

Müfredat

Öğretmenlerinin bir kısmı Türkiye'den gitme diğer büyük bir kısmı ise bulundukları ülkenin öğretmenlerindendir.

Müfredat olarak Türkiye'deki Anadolu liseleri müfredatı genel olarak ele alınmaktadır.

Bu okullarda, bulundukları ülkenin dili, o ülkede en çok kullanılan yabancı dil (genellikle İngilizce,Orta Asya'da Rusça, Afganistan'da Farsça, Afrika'da Fransızca) ve seçmeli olarak Türkçe dilinde eğitim yapılmaktadır.

Okullarda ayrıca Türk kültürü (Türk halk oyunları, şiiri, şarkıları, tiyatrosu vb.) öğretilir.

Faaliyetler

Türk okulları özellikle Uluslararası Bilim Olimpiyatlarındaki başarıları ile gündeme gelmektedir.[3] 2007 yılında New York Türk okulu Amity School bilim olimpiyatlarında 28 madalya alarak eyalet birincisi olmuştur.[4]

Türkçe Olimpiyatları

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları (Eski adı: Yabancılar İçin Türkçe Yarışması) ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan anadili Türkçe olmayan en alt düzeyden en üst düzeye kadar Türkçe kullananların yetenek ve bilgilerinin sınandığı bir yarışmadır. Katılımcı sayısı ve ülkesi her geçen yıl artmaktadır[]. 2006 yılında yapılan yarışmaya 84 ülkeden, 2007 yılında yapılan yarışmaya 100 ülkeden, 2008 yılında yapılan yarışmaya ise 114 ülkeden yarışmacılar katılmışlarıdır.

2003 yılından beri her yıl Türk okullarında okuyan öğrenciler arasında Şiir, Kompozisyon, Şarkı, Canlı performans gibi alanları kapsayan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları isimli etkinlik düzenlenmektedir. 2007 yılında 5. si İstanbul ve Ankara şehirlerinde düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Türk Dil Kurumu ve çeşitli devlet kurumlarınca desteklenmektedir.

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin birçoğu Türk okullarından gelmektedir.

Okullardan bazıları

Üniversiteler

İlk ve ortaöğretim okulları

Gülen okulları hakkında inceleme kitapları

  1. İlber Ortaylı, Toktamış Ateş ve Eser Karakaş, "Barış Köprüleri Dünyaya Açılan Türk Okulları 1", Ufuk Kitapları, 2005 ISBN 978-975-6065-06-8
  2. Bayram Balcı, "Orta Asya'da İslam misyonerleri: Fethullah Gülen okulları", İletişim Yayınları, İstanbul, 2005, ISBN 975-05-0312-0

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2014. 
  2. ^ http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1969290-3,00.html 15 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Time dergisi makalesi
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2014. 
  4. ^ "Amerika'daki Türk okulu NASA'nın sponsorluğundaki olimpiyatta birinci oldu". 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2014. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları veya eski adıyla Yabancılar İçin Türkçe Yarışması, ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan öğrenci ve öğretmen alanlarında katılımcıları bulunan yarışma. Olimpiyatlar çerçevesinde Türkiye'ye getirilen öğrenciler Türkçe şarkı ve şiir okuyor, halk oyunları gösterisi yapıyordu. Bu çerçevede yurt dışında bulunan Gülen okullarında Türkçe eğitim verildiği ve Türkçenin öğretildiği katılımcılara gösteriliyordu. Ana dili Türkçe olan ve olmayanlar için farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Koleji</span>

Mehmet Âkif Koleji, Kosova'nın başkenti Priştine ve ikinci büyük şehri Prizren'de yerleşik olup, Kosova'nın önde gelen orta öğretim kurumlarından biridir. 2000 yılında Türk Gulistan Educational Center tarafından kurulmuş, Kosova'nın ilk özel öğretim kurumu sıfatını almıştır. Türk, Arnavut ve uluslararası bir öğretmen kadrosu bulunmaktadır. İstiklâl Marşı şairi, Türk edebiyatının büyük ismi Mehmet Âkif Ersoy'un ismini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özel İtalyan Lisesi</span> İstanbulda lise

Özel İtalyan Lisesi, İstanbul'da yabancı özel okul statüsünde yer alan bir lisedir. İtalyan Hükûmeti tarafından devlet okulu sayılan ve İtalya tarafından maddi olarak desteklenen lisedeki İtalyan öğretmenler de İtalya Hükûmeti tarafından atanmaktadır. Lise, Türk öğrencilerini liseye geçiş sınavı başarılarına göre alır.

2. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından tüm dünyadaki Türkçe öğrenen öğrencilerin katıldığı olimpiyatların ikincisidir. 24 farklı ülkeden Fatih Üniversitesi'ne gelen öğrenciler 30 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Hadımköy Kampusü'nde düzenlenen 'Yabancılar İçin Adım Adım Türkçe yarışmasında yarıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi</span>

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1985'te Beykoz, İstanbul'da kurulan Anadolu imam hatip lisesidir. Kuruluştaki adı Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi iken, 1990 yılında Kartal'daki yeni binasına taşınarak şu anki adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ala-Too Uluslararası Üniversitesi</span>

Ala-Too Uluslararası Üniversitesi, eski adı Uluslararası Atatürk-Alatoo Üniversitesi, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan bir üniversite. 1996 yılında Sebat Eğitim Kurumları ile Kırgızistan Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasındaki ikili anlaşmaya dayalı olarak kurulmuştur. Eğitim ve Öğretim faaliyetlerine 1997-1998 ders yılında başlamıştır. Eğitim dili İngilizce olup, Türkçe, Kırgızca ve Rusça zorunlu, Fransızca ve Almanca ise seçmeli ders olarak öğretilmektedir. Rektörü Sanzjarbek Erdolatov'dir.

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 22 Mayıs - 2 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçelerini yarıştırdığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun altıncısı düzenlendi. 110 ülkeden 550 yarışmacı ve 250 takım temsilcisi öğretmenin katıldığı olimpiyatta konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, sunum, genel kültür, özel beceriler, makale, ülke tanıtım stantları, ana dilde Türkçe yazma, ana dilde Türkçe şarkı ve ana dilde Türkçe şiir olmak üzere yarışmaları toplam 13 ayrı dalda yapılıyor. Farklı dallarda Türkiye'nin farklı illerinde yapılan finallerin ardından şarkı finali ve ödül töreni 1 Haziran tarihinde İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde yapılan finalle sahiplerini buldu. Türkçe Olimpiyatları Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenmektedir.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun yedincisi 2009 yılında düzenlenmektedir. 2009 yılında 115 ülkeden yabancı ve Türk asıllı öğrenciler katılmaktadır. Yabancı ve Türk asıllı öğrencilerin "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar.

Yahya Kemal Koleji, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarıdır. Ülke içinde Üsküp, Gostivar, Struga, Ustrumca ve Kalkandelen’de şubesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun sekizincisi 2010 yılında düzenlenmiştir. 2010 yılında 120 ülkeden 750 öğrenci katılmıştır. Yabancı ve Türk asıllı öğrenciler "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar. Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından her yıl Türk diline, kültürüne ve Türkiye'nin tanıtılmasına hizmet eden ilim ve devlet adamlarına, sanatçı, gazeteci ve yabancı devlet başkanlarına verilen Türk Dili Ödülleri şöyle

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Türk Maarif Koleji</span>

Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.

<span class="mw-page-title-main">9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenen ve Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 17 ülkenin katılımıyla 15 Mayıs 2003'te gerçekleşen ve 100 civarinda öğrencinin katıldığı organizasyona 2011 yılında 130 ülkeden 1000 öğrenci katılacak ve yarışmalar 15 gün sürecektir.

Fethullahçılar, Fethullah Gülen’in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960’ların sonunda İzmir’de ortaya çıkan, Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür. Özünde ve hedefinde laiklik karşıtı ve şeriatçı bir yapıya, dışa dönük ise ılımlı ve zararsız görünüme sahip olan cemaat, dini faaliyetlerinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal kurumlarında meşru ve gayrimeşru yollarla hakimiyet sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini kendi ideolojisine göre dizayn etmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarabya İngiliz Okulları</span>

Tarabya İngiliz Okulları ayrıca Özel Tarabya Anadolu Lisesi, İstanbul'un Tarabya semtinde bulunan özel bir Anadolu lisesidir. Okulda uygulanan eğitim sistemi Türk müfredatının yanı sıra Uluslararası Cambridge müfredatını da içermektedir.

Matematik yarışmaları veya matematik olimpiyatları, katılımcıların bir matematik testine girdiği rekabetçi etkinliklerdir. Bu testler, çoktan seçmeli yanıtlar, sayısal cevaplar, ayrıntılı yazılı bir çözüm veya kanıt gerektirebilir.