İçeriğe atla

Fethiye, Çumra

Fethiye
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Konya
Konya
Koordinatlar: 37°37′15″N 32°45′05″E / 37.6208°K 32.7515°D / 37.6208; 32.7515
Ülke Türkiye
İlKonya
İlçeÇumra
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Rakım1005 m
Nüfus
 (2000)[2]
359
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0332

Fethiye, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir. 1400'lü yıllarda Orta Asya'dan Rus hakimiyetini kabul etmek istemeyen Tatarlar Kırım'a yerleşir. 400 sene Kırım'ı han olarak yöneten halk Rus yönetiminin oyunları ile hanlıktan indirilir ve halkın bir kısmı Romanya'ya göç etmek zorunda kalır. Daha sonra 1876-77 Osmanlı Devletinin yaptığı program çerçevesinde şu anki Kaşınhanı Belediyesinin olduğu yer gösterilerek devlet tarafından kendilerine ayrıldığı ifade edilir. Kaşınhanı'nın olduğu yere gelince içlerinden bir hemşerimiz atının üstüne çıkarak güneşe bakar Konyanın bulundukları yere yakın olduğunu sezerek ve şu atasözünü hatırlatır; Kızın varsa el evinde yatırma, oğlun varsa şehir aşı tattırma ilgililere biz burada yaşarsak gençlerimiz sık sık Konya'ya gider gelirler ve kültürümüz dilimiz bozulur o yüzden biz burayı istemiyoruz derler. İlgililer halkı Abaz dağının yamaçlarına (şuan ki köyün bulunduğu yer) getirirler Yakın tarihe kadar kendi içlerinde kız alıp verirlerdi. Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır.

Seçme köyünün birinci derecen akraba olduğu diğer Tatar köyleri ; Ahmediye (YIKIK), Süleymaniye (SUSUZ), Fethiye ve Yağlıbayat köyleridir.

Tarihçe

Coğrafya

Çumra'ya uzaklık: 7 km

Konya'ya uzaklık :49 km

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2000 359
1990 394
1985 377[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "TÜİK". 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları</span> Türklerin kıpçak kolundaki topluluk

Kırım Tatarları ya da Kırımlılar, anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir. SSCB döneminde Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürgüne uğrayarak nüfuslarının yarısını yitirmişlerdir. SSCB'nin yıkılmasıyla sürüldükleri topraklardan Kırım'a geri dönmeye başlayan halk, Ukrayna'nın ana Müslüman unsurunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Nogaylar</span> Türkî etnik grup

Nogaylar, Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayan bir Türk etnik grubudur. Çoğu Kuzey Dağıstan ve Stavropol Krayı'nın yanı sıra Karaçay-Çerkesya ve Astrahan Oblastı'nda bulunur; bazıları Çeçenistan'da da yaşamaktadır. Nogayca konuşurlar ve Nogay Ordası'nı oluşturan çeşitli Moğol ve Türk kabilelerinin torunlarıdır. Yedi ana Nogay boyu vardır: Ak Nogay, Karagaş, Kuban-Nogay, Kundraw-Nogai, Kara-Nogay, Utarlar, Yurt-Nogay

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Hanlığı</span>

Kırım Hanlığı veya Taht-i Kırım ve Deşt-i Kıpçak, 1441-1783 yılları arasında Kırım'da hüküm sürmüş Kırım Tatar devletiydi. Altın Orda Devleti'nin yerini alan dört Hanlıkların en uzun süre hüküm süreni idi. Bazı kaynaklarda 1475'ten 1774 yılında Küçük Kaynarca Antlaşması'nın imzalanışına kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kaldığı belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Böğrüdelik, Cihanbeyli</span>

Böğrüdelik, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gölbent, Seydikemer</span>

Gölbent, Muğla ilinin Seydikemer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıkpınar, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Ballıkpınar, Gölbaşı, Ankara'ya bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Durumtay, Mustafakemalpaşa</span>

Durumtay, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Erdoğdu, Konya'nın Tuzlukçu ilçesine bağlı köy.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Halk Cumhuriyeti</span>

Kırım Halk Cumhuriyeti, 26 Aralık 1917 tarihinde Kırım Tatar Millî Kurultayı'nın ilan ettiği cumhuriyettir. 23 Şubat 1918 tarihine kadar, günümüzde Ukrayna sınırları içerisinde kalan Kırım Yarımadası'nda varlığını sürdürmüştür. Başkenti Bahçesaray'dır. Kırım Halk Cumhuriyeti, Rus İmparatorluğu'nun yıkılışına yol açan 1917 Rusya Devrimi 'nden sonra çoğu kez görülen devlet kurma girişimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul, Sarayönü</span>

Ertuğrul, Konya ilinin Sarayönü ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Kırım Tatarları</span>

Türkiye'deki Kırım Tatarları Kırım, Dobruca, Bulgaristan ve Bucak bölgelerinden Türkiye'ye göç etmiş olan Kırım Tatarları ve Romanya Tatarları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Apasaraycık, Çumra</span>

Apasaraycık Köyü Konya ili Çumra ilçesine bağlı bir mahalle

<span class="mw-page-title-main">Orhaniye, Bandırma</span>

Orhaniye, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniyenice, Bandırma</span>

Yeniyenice, eski adı Yenice, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı kırsal bir mahalledir. Bir zamanlar "Türkiye'nin Pırasa Ambarı" olarak da bilinirdi. Bandırma'nın en kalabalık 5. kırsal mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adakale, Çumra</span>

Adakale, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dinlendik, Çumra</span>

Dinlendik, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhüyük, Çumra</span>

Gökhüyük, eski ismi Tımraş, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir.

Sazlıbosna, İstanbul ilinin Arnavutköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Başlıca komşu köyleri Dursunköy, Hadımköy ve Hacımaşlı'dır. Aynı zamanda Sazlıdere Baraj Gölü bu köyün sınırları içinde yer almaktadır. Leyleklerinin Her sene belirli zamanlarda burada konaklaması bu Mahalle'nin halk arasında "Leylekli Köy" olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. Köy halkının başlıca gelir kaynakları tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Genç nüfus ise genellikle endüstri sektöründe çalışmaktadır. 1086 nüfuslu köy 1995 yılında Sazlıdere Barajı'nda su tutulmaya başlamasıyla bazı sorunlarla da karşılaşmış. İçme suyu havzasında yer aldığından yeni inşaat izninin verilmediği köyde, yeni evliler köyün dışında ev tutmak zorunda kalmışlar. Geçimin tamamen tarıma dayalı hale gelmesiyle sıkıntı yaşayan köy halkı alternatif iş alanları üretme yollarına başvurmuşlar.

<span class="mw-page-title-main">İçeriçumra</span> Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalle

İçeriçumra, Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı bir mahalledir.