İçeriğe atla

Fethi Karakaş

Ferruh Başağa’nın kaleminden Fethi Karakaş portresi

Fethi Karakaş (d. 1916 İstanbul – ö. 1977) Türk ressam ve gravür sanatçısı.

İlköğreniminden sonra girdiği Galatasaray Lisesi’nde okurken 1934 yılında geçirdiği kalp krizinin ardından doktorların tavsiyesi üzerine okulu terk etmek zorunda kalınca ilgi duyduğu resim çalışmalarına evde başladı. Bir yıl sonra şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan dönemin İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne misafir öğrenci olarak girdi. Nazmi Ziya Güran, Leopold Levy ve asistanları Zeki Kocamemi ile Cemal Tollu’dan resim, Gravür atölyesinde ise 1940 yılı başında Sabri Berkel’den gravür dersleri aldı. Daha Akademi’de öğrenciyken Nuri İyem, Avni Arbaş, Agop Arad, Turgut Atalay, Haşmet Akal, Kemal Sönmezler, Selim Turan,, Ferruh Başağa, Mümtaz Yener gibi isimlerin yer aldığı Yeniler Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı. 1946 yılında Akademi’den mezun oldu. Türkiye’nin ilk özel resim dersanesini Beyoğlu Asmalımescit Önay Apartmanı çatı katında Nuri İyem ve Ferruh Başağa ile birlikte kurdu. Buradan yetişen öğrencilerin ilerleyen yıllarda Tavanarası Ressamları adlı bir grup kurduklarına şahit oldu.

Kendi söylemi ile 1950’li yıllar boyunca gravürlerim o zaman çıkan Aile Dergisi’nde yayınlandığından gravürcü olarak tanındım. diyen Karakaş, 1953 yılında Behçet Necatigil’in Evli, Oktay Akbal’ın ise Bizans Definesi adlı kitapları ile farklı şairlerin şiir kitaplarına İllüstrasyonlar yaptı. Karagöz imgesi çalışmalarını Agop Arad ile birlikte 1951 yılında sergileyen sanatçının ilk uluslararası sergisi, 1952 yılında Cemal Tollu, Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Mahmut Cuda’nın da katıldığı “Lugano Siyah Beyaz” sergisidir. 1960 yılında Tokyo'da 2. International Biennial ve 1961 yılında Yugoslavya, Ljubljana'da açılan international Gravür sergilerine de katıldı.

Fethi Karakaş, DÜYB 39x50

Yapı ve Kredi Bankası'nın açtığı Yağlıboya Tablo yarışmasında ikincilik ödülü alan Fethi Karakaş yağlı boyalarında mavi ve yeşillerin uyumu ile bol ışıklı İstanbul görünümlerini gerçekleştirdi. Son döneminde resimden uzaklaşan ve daha çok eski eşya ve tablo onarımıyla sanat yaşamını sürdüren Fethi Karakaş, 9 Mart 1977 tarihinde İstanbul'da öldü.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

Léopold Lévy, Fransız ressam, akademisyen, gravür sanatçısı.

İsmail Altınok, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nuri İyem</span> Türk ressam

Nuri İyem,, Türk ressam ve toplumsal-gerçekçi sanat akımının önde gelen isimlerindendir.

Mümtaz Yener, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tollu</span>

Cemal Sait Tollu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Uluç</span>

Ömer Uluç Türk ressam ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Faik İzer</span>

Zeki Faik İzer, Türk ressam.

Ferruh Başağa Türk ressam.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Yücetürk</span>

Mehmet Yücetürk, Türk ressam, eğitimci, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde yönetici.

İlgi Adalan, Türk seramik sanatçısı ve resim öğretmeni. Siyah ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu soyut biçimli seramik çalışmaları ile tanınır. 1953-1959 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde resim üzerine çalıştı. Mezuniyet sonrasında beş yıl kadar bir süre resim öğretmenliği yaptı. 1960’lı yıllarda Gorbon Seramik Fabrikası’nda görev almaya başlaması ile seramik sanatına yöneldi. 1970'li yıllarda Candeğer Furtun, Hamiye Çolakoğlu, Atilla Galatalı, Güngör Güner, Jale Yılmabaşar, Mustafa Tunçalp ve Erdinç Bakla gibi sanatçılar ile seramik sanatına canlılık ve yenilik getiren isimlerden biri oldu. 1981’de İstanbul Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde bronz madalya ile ödüllendirildi. Eserlerinde kalıpları deformize olmuş insan figürü ve ellerin soyut biçimde oluşturduğu formlar baskın haldedir.

<span class="mw-page-title-main">Oral Enuğur</span> Türk ressam,sanatçı

Şerif Oral Enuğur Türk ressam.

Yeniler Grubu, Léopold Lévy'nin öğrencileri tarafından, 1940 yılında kurulan sanat topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Avni Memedoğlu Sosyal gerçekçi, Yeni Dal Grubu üyesi, Türk ressam

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi resim koleksiyonu, 1937’de Türkiye modern sanatının başlıca eserlerini korumak ve kamuyla paylaşmak amacıyla kurulmuş, yüzlerce yıllık sanat tarihimizin en önemli arşividir. 27 Ekim 1915'te Sanayi-i Nefise Mektebi'nin büyük salonunda sergilenen 141 parçalık Elvâh-ı Nakşiye Koleksiyonu, saray dışında oluşturulan ilk koleksiyon özelliğini taşımaktadır. Bu koleksiyonun 87'si yerli 10'u yabancı ressam tarafından yapılan tablolardan ve 44 kopya eserden oluşmaktadır. Elvâh-ı Nakşiye’den Osman Hamdi Bey tablolarına, Geç Kübist ve Art deco tarzı resimlerden 1950-1980 yılları arasında kendini gösteren soyut resimlere kadar Cumhuriyet tarihinin en önemli ressamlarının eserlerini barındırmaktadır.