İçeriğe atla

Feshupanallah

"Feshupanallah"
Erkin Koray şarkısı
Yayımlanma1974
TarzPop
Süre3:37
ŞirketDoğan Plak

"Feshupanallah", Erkin Koray'ın 1974 yılında çıkardığı 45'liktir.

1976 yılında Doğan plak izin almadan Erkin Koray'ın şarkılarından toplama albüm yapmıştır.[1] Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filminde öğrencilerin okul biterken yaptıkları konserde seslendirilmiştir. Plakta ayrıca Komşu Kızı şarkısı yer almaktadır.

Dış bağlantılar

biyografi 1 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

Ahmet Güvenç, bas gitarist.

Anadolu rock türünün kurucularından Erkin Koray'ın diskografisi.

Ter, 1972 yılında kurulmuş ve dağılmış Türk Underground Rock grubudur. Grup önce Bunalımlar'dan gitarist Aydın Çakus ve davulcu Nur Yenal, Kurtalan Ekspres'ten gelme ve daha önce hiç plak yapmamış, ilk plak çalışmasını Ter ile yapan, sonradan Kurtalan Ekspres (tekrar), Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram & Dostlar ve MFÖ gibi gruplarda çalacak basçı Özkan Uğur tarafından kurulmuştur. Ardından Erkin Koray Süpergrup'u dağıtmış olan Erkin Koray da gruba katılacak, ancak birliktelik uzun sürmeyecek ve grup kısa zaman içinde dağılacaktır.

<i>Erkin Koray</i> (albüm, 1973)

Erkin Koray'ın ilk albümüdür. 1973'te LP olarak çıkmıştır. İstanbul Plak'ın Erkin Koray'ın izni olmadan 45'liklerden çıkardığı toplama bir albümdür.

<i>Erkin Koray</i> (albüm, 1976)

Erkin Koray'ın üçüncü albümüdür. 1976'de LP olarak çıkmıştır. Doğan Plak'ın Erkin Koray'dan izinsiz çıkardığı toplama bir albümdür.

<i>Erkin Koray Tutkusu</i>

Erkin Koray'ın dördüncü albümüdür. 1977'de LP olarak çıkmıştır.

<i>Benden Sana</i>

Benden Sana, Erkin Koray'ın beşinci albümüdür. 1982'de LP olarak çıkmıştır. Şarkılar Almanya ve Türkiye'de kaydedildi. Mühlacker, Hamburg ve Köln'de bateride Haluk Taşoğlu ile çalışan Koray, İstanbul kayıtlarını ise Sedat Avcı ile tamamladı. Albümdeki bazı şarkıların orijinalleri Hint besteleridir. Ayrıca, Koray'a Hint müzisyen Harpal Singh de eşlik etmiştir. Albüm 1991'de "Dünden Esintiler" adlı Koray albümlerinin yeniden basılma projesinin dördüncü parçası olarak kaset ve CD'de tekrar piyasaya sürüldü.

<i>İllâ ki</i> (Türkiye albümü) Bir Erkin Koray albümü.

İlla ki, Erkin Koray'ın altıncı albümüdür. 1983'te LP olarak çıkmıştır. Albümdeki şarkıların üçü ilk olarak The Devil's Anvil tarafında kaydedilmiştir ve bu albümde Koray'ın yazdığı Türkçe sözlerle şarkılar tekrar yorumlanmıştır. 1960'larda Koray tarafından 45'lik olarak yayınlanan "Kızları da Alın Askere" ve "Hop Hop Gelsin" şarkıları da yeniden düzenlenip kaydedilmiştir.

<i>Ceylan</i> (albüm)

Ceylan, Erkin Koray'ın yedinci albümüdür. 1985'te LP olarak çıkmıştır. Bu albüm, Koray'ın plak formatında basılan son albümü olmuştur. Erkin Koray'ın en popüler şarkılarından "Çöpçüler" ilk kez bu albümde seslendirilmiştir. Albümün sadece son şarkısı olan "Olay Olur" Erkin Koray tarafından yazılmıştır. Bu albüm daha sonra "Dünden Esintiler 2 / Çöpçüler - Ceylan" adıyla farklı bir şarkı listesi ile piyasaya sürüldü. Albümün en bilinen şarkısı Çöpçüler, bu albüme "Ceylan" ile birlikte adını verirken, albümün açılış şarkısı da yapılmıştır.

<i>Gaddar</i>

Gaddar, Erkin Koray'ın sekizinci albümüdür. 1986'da MC olarak çıkmıştır. Albüme adını veren şarkı albümde iki farklı versiyonda yer almaktadır. "Zalim Gaddar" adlı versiyonu seyirci sesleri ve Erkin Koray'ın takdimi ile açılır. Koray'ın kendi açıklaması ile "çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılama kampanyasına bir küçük katkı olması amacıyla" yazdığı "Topik" şarkısında sanatçıya Mecidiyeköy İlkokulu öğrencileri eşlik etmiştir.

<i>Çukulatam Benim</i>

Çukulatam Benim, Erkin Koray'ın onuncu albümüdür. 1987'de MC olarak çıkmıştır.

<i>Hay Yam Yam</i>

Hay Yam Yam, Erkin Koray'ın onbirinci albümüdür. 1989'de MC olarak çıkmıştır. "Hay Yam Yam" şarkısı Ömer Hayyam rubailerinden müziğe aktarılmıştır. "Şöyle Böyle" ise Sam the Sham and the Pharaohs'un 1965 yılında çıkardığı "Wolly Bully"nin üstüne Türkçe söz yazılmış halidir. "Hayat Katarı" şarkısı Şerif Gören filmi Abuk Sabuk Bir Film'de kullanılmıştır. "Yok Yok" ve "Yolcu Yolunda Gerek" şarkılarının sözleri albüm kapağına göre "Ö. Ahmet" tarafından yazılmış olarak gözükse de MESAM kayıtlarında sözleri de Erkin Koray'ın yazdığı belirtilmiştir.

<i>Tamam Artık</i>

Tamam Artık, Erkin Koray'ın onikinci albümüdür. 1990'da MC olarak çıkmıştır. Bu albümde yeni şarkıların yanında, Koray'ın daha önce piyasaya sürülmüş şarkıları yeni düzenlemelerle dinleyiciye sunulmuştur. Bu şarkılar "Tamam Artık", "Kıskanırım", "İlla ki", "Aşkımız Bitecek" ve "Öyle Bir Geçer"dir.

Erkin Koray'ın 24. albümüdür. 1995'te LP olarak çıkmıştır. İsveç'te basılan 2 yüzlü bir plaktır.

<i>Gün Ola Harman Ola</i>

Erkin Koray'ın 25. albümüdür. 1996'da MC & CD olarak çıkmıştır.

<i>Devlerin Nefesi</i>

Devlerin Nefesi, Erkin Koray'ın 26. albümüdür. 1999'da CD olarak çıkmıştır. "Sen Yoksun Diye", "Aşk Oyunu", "Krallar", "Çöpçüler", "Allah Aşkına", "Seni Her Gördüğümde" ve "Züleyha" daha önce yayınlanan ve bu albümde yeniden düzenlenen Erkin Koray şarkılarından iken, geri kalan şarkılar ilk kez bu albümde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Plak</span>

İstanbul Plak, 1963 yılında İstanbul'da kurulmuş bir plak şirketi. Bir süre sonra hizmetine Doğubank'ta 1970 yılına kadar müzik sektöründe yer edindi. 45'lik üretimi ile de hizmet verdi. Orhan Gencebay, Özlem Tekin, Erkin Koray gibi isimler ilk olarak "İstanbul Plak" ile çalışmışlardır.

Hor Görme Garibi, ilk olarak Orhan Gencebay'ın 1971 yılında yayınladığı Ben Eski Halimle Daha Mesuttum 45'liğinde seslendirdiği daha sonra Erkin Koray'ın 1972'de yayınlanan "Hor Görme Garibi-Züleyha" 45'liğinde ve 2002'de yayınlanan Silinmeyen Hatıralar albümünde yer verdiği söz ve müziği Orhan Gencebay'a ait şarkıdır. İlk olarak İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır. Orhan Gencebay kendisiyle aynı isimdeki 1973'e yayınlanan Orhan Gencebay albümünde ve 1980'de yayınladığı aynı isimli albümü Hor Görme Garibi de şarkıya yer vermiştir.