İçeriğe atla

Fesa

Fasa
فسا
Şehristan Merkezi
Ülkeİran İran
EyaletFars Eyaleti
ŞehristanFasa şehristanı
BahşFasa merkezî bahşı
Rakım1374 m
Nüfus
 (2006)
 • Toplam90.251
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)

Fasa (Farsça: فسا), İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.

Kendi adını taşıyan Fasa şehristanı'nın yönetim merkezi olan kentin 2006 yılı nüfusu 90.251'dir.[1]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Sahra</span> Afrikanın kuzeybatısındaki Fasın hak iddia ederek üçte ikisini fiilen yönettiği bölge

Batı Sahra, Afrika kıtasının kuzeybatısında yer alan ve 1975 yılında koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra Fas tarafından hak iddia edilen ve günümüzde de üçte ikisini Fas'ın fiilen yönettiği bölgedir. Bölgenin tümü üzerinde 1976 yılında bağımsızlığı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bu ilanı Fas tarafından kabul edilmemektedir. Bölgenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Futbol Konfederasyonu</span>

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Afrika'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 53 Afrika ülkesinin bağlı olduğu bu kuruluş Afrika Uluslar Kupası, CAF Konfederasyon Kupası, CAF Şampiyonlar Ligi'ni düzenler. Ayrıca CAF Afrika'da Yılın Futbolcusu ödülünü de verir.

<span class="mw-page-title-main">1970 FIFA Dünya Kupası</span> Futbol Etkinliği

1970 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının dokuzuncusu olan bu turnuva, Meksika'da, 31 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenmiştir. Meksika Ekim 1964'te FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçildi. Bu turnuva aynı zamanda Kuzey Amerika kıtasında düzenlenen ilk dünya kupası olmuştur. Bu turnuvanın şampiyonu 21 Haziran günü finalde İtalya'yı 4-1'lik sonuçla geçen Brezilya oldu. Brezilya bu kupayı üçüncü kez kazandı ve Jules Rimet kupasının ebedi sahibi oldu. Brezilya teknik direktörü Mario Zagallo, Dünya Kupası'nı hem futbolcu hem de teknik adam olarak kazanan ilk isim unvanını elde etti. Pelé de Dünya kupalarında 3 kez şampiyon olan ilk futbolcu oldu. Turnuvada Batı Almanya 3., Uruguay da 4. oldu.

<span class="mw-page-title-main">I. Sebastião</span>

I. Sebastião, Fas'ta Müslümanlara karşı giriştiği Haçlı seferi sırasında ölen Portekiz kralı.

<span class="mw-page-title-main">Haketia</span>

Haketia nesli tehlika altında olan Yahudi-Fas Romen dilidir; Djudeo Spañol veya Ladino Occidental olarak da bilinir. Fas'ın Kuzeydoğusundaki Tetuan, Tanca ve İspanyol kasabaları olan Ceuta ve Melilla'da konuşulurdu.

Yahudi Fasçası eskiden Fas'ta yaşamış Yahudiler'in konuştuğu bir Arapça şeklidir. Fas'ta bu dili konuşabilenler sadece yaşlılardır.

<span class="mw-page-title-main">Fas pasaportu</span>

Fas vatandaşları her 5 senede bir pasaportlarını yenilemelidirler. Fas pasaportları üç tipe ayrılır:

  1. Normal pasaport: Bu, Fas vatandaşlarına normal seyahat amaçları için verilen en yaygın Fas pasaport tipidir.
  2. Diplomatik pasaport: Bu pasaport türü, Fas diplomatları ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
  3. Özel pasaport: Bu pasaport türü, Fas hükûmet yetkilileri ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
<span class="mw-page-title-main">Berberi dilleri</span>

Berber dilleri Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır (Siwa) ile Mali ve Nijer'deki küçük Berber toplulukları tarafından konuşulan birbiri ile yakın akraba olan bir diller grubudur. Nispeten seyrek bir toplulukta Sahara ve Sahel'in kuzeyine doğru uzanır. Afro-Asyatik diller ailesindendir. Birbiri ile çok yakın olan kuzey Berber dillerini konuşanlar arasında bunları tek bir standard altında birleştirmek için bir hareket vardır. Geleneksel olarak Orta Fas Tamazigti'ni işaret eden Tamazigt adı da bu standard Berberce dilini veya tüm Berberce için kullanılır ancak kullanım ceşitlilik gösterir ve pek çok Berberi kendini Tamazigt olarak tanımlamaz.

<span class="mw-page-title-main">Fas-Türkiye ilişkileri</span> Fas ve Türkiyenin diplomatik ilişkileri

Fas-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Fas'la 1956 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Fas Krallığı'nın Ankara'da ve Türkiye'nin de Rabat'ta elçilikleri bulunur. Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas'ın bölgeleri</span>

Fas'ın bölgeleri, Fas'ın birinci düzey idari bölümleridir. Bu bölgeler, ek olarak 75 il ve prefektörlüklere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fas bayrağı, Fas devleti tarafından kullanılan resmî bayraktır.

Vizeden muafiyeti için uygun ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Fas'a girmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas Fransız Protektorası</span>

Fas Fransız Protektorası, 1912 Fes Antlaşması ile kurulan ve 2 Mart 1956 tarihinde Fas'ın bağımsızlığını ilan etmesine kadar süren Fransa'nın bir himaye yönetimidir. Himaye bugünkü Fas topraklarının büyük çoğunluğu olan Taza Koridoru ile Draa Nehri arasındaki kısmından oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Somerville, Massachusetts</span>

Somerville, ABD'nin Massachusetts eyaletine bağlı Middlesex ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 75,754'tür.

<span class="mw-page-title-main">İdrîsîler</span>

İdrîsîler, Fas'ta 788'den 985'e kadar hüküm süren Zeydi Arap hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Belçika sömürge imparatorluğu</span> 1841den 1962e kadar Belçika Krallığı tarafından yönetilen bölgeler

Belçika sömürge imparatorluğu, Belçika'nın yurt dışındaki kolonileri ve imtiyazlarını kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Fes'in düşüşü</span>

Fez'in ele geçirilmesi 1576 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir Beylerbeyliği Fas'taki taht mücadelesinde Abdul Melik'i, yeğeni Mulay Muhammed'e karşı desteklemek için ordu yollamıştır. Savaş Fez şehrinde gerçekleşmiştir. Yaklaşık 10.000 civarında Osmanlı askeri savaşa katıldı ve Fes 1576 yılında kısa süreli olarak Osmanlı askerleri tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Merînîler</span> Fasta hüküm sürmüş eski bir sultanlık

Merini Sultanlığı, bugünkü Fas'ı ve aralıklı olarak 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyıla kadar Cebelitarık çevresindeki Kuzey Afrika ve güney İspanya'nın bazı bölümlerini kapsıyordu. Sultanlık, Berberî kökenli Zenate kabilesine mensup Merini hanedanı veya Beni Abdülhakk olarak bilinen sünni müslüman bir aile tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Kum Savaşı</span>

Kum Savaşı, Fas ile Cezayir arasında Ekim 1963'te yaşanan sınır çatışması. Çatışma Fas hükûmeti'nin, Fransa'dan yeni bağımsızlığını elde etmiş olan Cezayir'den Tinduf ve Beşar vilayetlerini talep etmesinden kaynaklandı. Savaş iki ülke arasındaki ilişkilerin birkaç on yıl boyunca gergin devam etmesine neden oldu. Yine bu çatışmanın sonucu olarak Afrika Birliği Örgütü tarihinde ilk kez çok uluslu bir barış gücü oluşturdu.