İçeriğe atla

Fes'in Zaptı (1554)

Fes'in Zaptı veya Fes'in Ele Geçirilmesi 1554'te Salih Reis'in Cezayir eyaleti kuvvetleri ile Saadi Sultanlığı hükümdarı Muhammed eş-Şeyh arasında gerçekleşti. Muharebe, Fas kuvvetlerinin geri çekilmesi ve şehrin Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir eyaleti ordusu tarafından zaptıyla son buldu.

Muharebe öncesi

1544/1545'te, Kuzey Fas'ın Vattasi hükümdarı Ali Ebu Hassun, Osmanlılardan askeri destek almayı umarak, Osmanlı Padişahının otoritesini resmen tanıdı ve kendisini Osmanlıların bir vasalı ilan etti, ancak Osmanlılar 1549'da Ebu Hasan, Fes'i Muhammed eş-Şeyh'e kaybettiğinde müdahale edemedi. Cezayir naipliği ile Saadi sultanı Muhammed eş-Şeyh arasındaki ilişkiler, Osmanlıların onların Vattasi rakiplerini desteklemesi nedeniyle iyi bir başlangıç yapmadı. Saadi Sultanı, kendisine "Fes eyaletinin valisi" olarak atıfta bulunan Osmanlı Sultanı tarafından ast ve kibirli bir şekilde muamele gördü. Padişahın kibirli tavrını kabul etmeyen ve Osmanlı savaşının başka cephelerde yeniden başlamasından yararlanmak isteyen Muhammed eş-Şeyh, ilk kez Tlemcen ve çevresini ilhak etmeye çalıştı ancak geri püskürtüldü. Ertesi yıl, üç oğlu tarafından yönetilen 17.000 savaşçıdan oluşan bir orduyla girişimini tekrarladı, ancak bir kez daha ciddi bir şekilde yenildi. Bu yenilginin ardından Mohammed eş-Şeyh, Cezayir beylerbeyinin büyükelçisini, çatışmanın sona ermesini müzakere etmek ve Saadi hanedanı ile Cezayir naipliği arasındaki sınır olarak Moulouya Nehri'nin yeniden kabul edilmesi için saygıyla karşıladı. Bununla birlikte, Muhammed eş-Şeyh kısa bir süre sonra Moulouya'nın doğusundaki akınlarına yeniden başladı ve İspanyollarla bir ittifak yaptı ve bu, kendisi ile beylerbeyi Salih Reis arasındaki savaşı yeniden alevlendirdi.

Muharebe

1553'te Salih Reis, 6.000 silahşör, 1.000 sipahi ve Kuku Krallığı partizanları olan 4.000 süvari birliği ile Fes'e gitti. Bu saldırıdan haberdar olan Fes Sultanı, Fes'i savunmak için 30.000 atlı ve 10.000 adam topladı. Kısa bir süre sonra Fes Sultanı ordusunu savaşa hazırladı. Salih Reis de çok daha küçük bir ordusu olmasına rağmen, subaylarının muhalefetini kulak ardı ederek ordusunu savaşa hazırladı.

Fes sultanı, 5 Aralık 1553'te Taza yakınlarında Salih Reis'in Cezayir naipliği birlikleriyle bir araya geldi, ancak Osmanlı topçusunun üstünlüğünü anlayınca o şehirden bir kaleye çekildi. Kısa bir süre sonra, Salih Reis, seçtiği 1.500 kişilik bir kolorduyla kaleye sürpriz bir gece saldırısı düzenledi. Tarihçi Ernest Mercier'e göre bu ilk saldırı büyük bir başarıydı ve Faslı askerler patlamalardan korktular ve Fes yönünde yüksek tepelere çekilmek zorunda kaldılar. Ebu Hasan'ın oğulları tarafından Velez vilayetinden getirilen 600 kişilik bir takviyeyi alan beylerbeyi Salih Reis, Osmanlı ordusunun mevzilendiği Sebou mevkiinden Fes şehrine 4-5 Ocak 1554 gecesi son taarruzunu başlattı.

Salih Reis'in birlikleri, 7-8 Ocak 1554 gecesi Fes'e muzaffer olarak girerek şehri fethetti ve Osmanlı padişahının bir vasalı olarak Vattasi Hanedanı'ndan Ali Ebu Hasan vali ilan edildi.

Sonuç

Dört ay boyunca Osmanlı birlikleri, Kabiliyeli Türkler ve Berberiler, Fes'de kaldılar ve Ali Ebu Hassun Türk birliklerine ödeme yaparak ve Peñón de Vélez üssünü vererek geri çekilmelerini sağlayana kadar Fes halkını bezdirdiler. Geri çekildikten sonra Salih Reis, Saadi hükümdarına düşmanı Ali Ebu Hassun'a daha fazla yardım etmeyeceğine dair güvence verdi. Ali Ebu Hasan, Saadi Muhammed eş-Şeyh'in şehri ele geçirmesinden önce Fes'de yaklaşık dokuz ay hüküm sürdü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akkoyunlular</span> Doğu Anadolu’nun Türkmen kabilesi ve Müslüman hanedanı

Akkoyunlular veya Bayındırlılar, 14. yüzyılda Oğuz Türkleri'nden Bayandurlu Hanedanı'nın kurmuş olduğu bir devletti. Horasan'dan Fırat'a ve Kafkas Dağları'ndan Umman Denizi'ne kadar uzanan topraklarda egemen olmuşlardır. Akkoyunlular, Azerbaycan halkının oluşumunda önemli bir rol oynamasının yanı sıra Azerbaycan devletçilik tarihinde de önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

Şeyh Cüneyd, Safeviye Tarikatı'nı devlet yapmak isteyen ve Şiiliğe temayül ettiren ilk şeyhi.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Vadisseyl Muharebesi</span> Askeri muharebe

Vadisseyl Muharebesi veya Vâdi'l-Mehâzin Muharebesi ya da Vâdi's-Seyl Muharebesi, 4 Ağustos 1578 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu desteğini alan Fas'ın Saadi sultanı Abdülmelik ile Portekiz kralı Sebastião ve Portekizlilerin müttefiği III. Ebu Abdullah Muhammed el-Mütevekkil'in kuvvetleri arasında yapılan savaştır. Üç Kral Savaşı ya da Kasrülkebîr Savaşı olarak da bilinir.

Hasan-ı Büzürg veya Büyük Hasan, Celâyirî devletinin kurucusu ve ilk sultanı.

<span class="mw-page-title-main">Bicâye Kuşatması</span>

Bicâye Kuşatması ya da Becaye Kuşatması, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

Sultan Musa Han 1336 ile 1337 yılları arası İlhanlı hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Fes Ayaklanması</span>

1465 Fas isyanı Fez şehrinde Wattasi hanedanı tarafından, Marinid hanedanı mensubu Ebu Muhammed Abdulhak'ın öldürülerek tahttan indirilmesi ile sonuçlanmış bir isyandır. İsyanla birlikte Marinid hanedanı sona ermiş, Wattasid hanedanının devri başlamıştır. Wattasid liderleri, Ebu Muhammed Abdulhak tarafından vezir yapılmış, yahudi bir vezir olan Harun bin Bataş'a ve sultana cihad ilan ederek ikisinin de kafalarının kesilerek ölmesini sağladılar. Ayrıca Fes şehrindeki tüm Yahudiler katledildi. Fes'teki bu karışıklık Portekiz Krallığı'nın yaranına oldu ve fırsattan istifade ederek Fas Sultanlığına bağlı Tanca şehrini ele geçirdiler.

II. Abdülhak ya da tam künyesiyle Ebû Muhammed II. Abdülhak bin III. Osman 1420 ile 1465 yılları arasında Fas'ı yöneten son Merînî sultanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tadla Savaşı</span>

Tadla Savaşı 1554 Eylül ayında Fas'ın Tadla bölgesinde, Vattasi hanedanlığı'nın son hükümdarı Ali Ebu Hasan ile ilk Saadi hükümdarı Muhammed El Şeyh arasında gerçekleşti.

Mostaganem Savaşı veya Mostaganem Muharebesi, 1558 yılında Osmanlı Devleti ile İspanyol İmparatorluğu - Fas Sultanlığı arasında yapılan, Osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlı güçlerinin başında Hasan Paşa, İspanyol güçlerinin başında ise Kont Alkodete vardı. İspanyol güçlerini Fas Sultanlığı'nın askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesi'nin kuşatmasını kaldırdı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı.

Hasan Paşa, Barbaros Hayreddin'in oğludur. Farklı zamanlarda üç kez Cezayir Eyaleti beylerbeyi oldu. Annesi bir Morisko idi. Babasının yerine Cezayir yöneticiliği yaptı ve 1533'ten beri fiilen Cezayir yöneticisi konumunda olan Barbaros'un yardımcısı Hasan Ağa'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Muharebesi (1551)</span>

Tilimsan Muharebesi, 1550-1558 Osmanlı-Fas Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Taza Muharebesi</span>

Taza Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.

<span class="mw-page-title-main">Sebu Muharebesi</span>

Sebu Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.

<span class="mw-page-title-main">Vattâsîler</span>

Vattâsîler veya Vattâsî Hanedanı, 1471 ile 1549/1554 yılları arasında Fas’ı yöneten Faslı Arap hanedan.

Tilimsan Seferi, 1557'de Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Saadiler tarafından, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasal devleti olan Cezayir Naipliği'nin egemenliğindeki Tilimsan'a karşı yürütülen askeri bir seferdir. Cezayir'i fethetmek isteyen Muhammed eş-Şeyh, şehri işgal eder ancak Caid Saffa komutasındaki 500 kişilik bir garnizon tarafından savunulan El-Meşver Sarayı'nı ele geçiremez.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Fas seferi</span>

Osmanlı'nın Fas seferi, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Fas'a düzenlediği birkaç seferden oluşur.