İçeriğe atla

Ferula

Ferula
Ferula communis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Apiales
Familya:Apiaceae
Cins:Ferula
Tourn. ex L., Sp. Pl.: 246 (1753).
Türler
metne bakınız.

Ferula Apiaceae familyasından bir çiçekli bitki cinsi. Anavatanı Akdeniz bölgesinin doğusu ve Orta Asya'dır ve genelde kurak iklimlerde yetişir.

Morfolojik özellikleri

Doğal ortamında Çaşır Mantarı

Çakşır otunun zehirli ve zehirsiz türleri bulunmaktadır. Sanılan aksine, Doğu Anadolu bölgesindeki dağlarda çoğunluk olarak görülen otun türü yenilmez. Zehirlidir. Zehirsiz olanı ise diğer türlerden farklı renkte çicek açar(örneğin beyaz). Zehirsiz türü arazide çok ender olarak deste halinde bulunabilir. Yenilebilen türü diğer türlerden tat ve koku olarak farklıdır. Toprakta çürüdükten 1 yıl sonra, çaşır otunun kökünde yenilebilir beyaz mantar meydana gelir.[1]

Taksonomi

Ferula cinsine bağlı türler (2022):

  1. Ferula assa-foetida - L.
  2. Ferula gummosa - Boiss.
  3. Ferula narthex - Boiss.

Anavatanı

Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Altay, Baleares, Bulgaristan, Kanarya Adaları, Orta Avrupa Rusya, Çin Kuzey-Orta, Çin Güney-Orta, Çin Güneydoğu, Korsika, Kıbrıs, Çekoslovakya, Cibuti, Doğu Ege Adaları, Doğu Avrupa Rusya, Doğu Himalaya, Mısır, Eritre, Etiyopya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İç Moğolistan, İran, Irak, İtalya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kriti, Kırım, Lübnan-Suriye, Libya, Mançurya, Moğolistan, Fas, Kuzey Kafkasya, Pakistan, Filistin, Portekiz, Romanya, Sardegna, Suudi Arabistan, Sicilya, Sina, Somali, Güney Avrupa Rusyası, İspanya, Sudan, Tacikistan, Tanzanya, Tibet, Transkafkasya, Tunus, Türkiye, Türkiye'nin Avrupa kısmı, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Batı Himalaya, Batı Sibirya, Sincan, Yemen, Yugoslavya.

Kaynakça

  1. ^ "Çakşır otu" (PDF). Erişim tarihi: 18 Mayıs 2018. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Asya</span> kıta

Asya veya Asya Kıtası, Avrupa'nın doğusunda, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunan kıta, yüz ölçümü olarak Dünya'nın en büyük kıtası, aynı zamanda nüfus açısından en kalabalık kıtasıdır. Sınırları değişkenlik gösterse de Avrupa ve Afrika kıtaları ile kara sınırı vardır. Avrupa ile birlikle Avrasya'yı, Avrupa ve Afrika kıtalarıyla birlikte Eski Dünya'yı oluşturur. İnsanlığın Afrika'dan çıktıktan sonra ayak bastığı ilk kıta olan Asya, aynı zamanda Dünya üzerindeki birçok dinin çıkış bölgesidir. Ortadoğu kökenli İslam, Hristiyanlık gibi İbrani dinler ile Hint Yarımadası kökenli Budizm ve Hinduizm gibi Dharmatik dinler buna örnektir. Kuzey Kutup Dairesi'nden Ekvator'a kadar uzanan Asya Kıtası, yeryüzünün en alçak noktası olan Lut Gölü ve en yüksek noktası olan Everest gibi çok farklı yeryüzü şekillerini içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek elması</span>

Çiçek elması (Malus), gülgiller (Rosaceae) familyasına dahil olan Maloideae alt familyasının örnek cinsidir ve bu cins içinde yer alan 30-35 kadar, yaprak döken, küçük ağaç ya da çalı nitelikli bitki türleri ile bunların meyvelerinin de genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<i>Salix alba</i>

Salix alba, Salicaceae (söğütgiller) familyasına ait, 25–30 m. boylarında bir söğüt türü.

<span class="mw-page-title-main">Asya yaban köpeği</span> memeli türü

Asya yaban köpeği, Kızıl köpek olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından Asyada yaygın olan bir yaban köpeği türü. Köpekgiller familyasında kurt ve Afrika yaban köpeği gibi büyük sürüler oluşturup, sürü halinde ava çıkan üç türden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Telli turna</span>

Telli turna, turnagiller (Gruidae) familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa coğrafyası</span> Avrupanın fiziksel kara kütlesinin tanımı

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun kuyruklu çütre</span>

Uzun kuyruklu çütre, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Leucosticte arctoa</span> ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü

Pembe dağ çütresi, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

<i>Ajuga</i> ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ajuga cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adı

Ajuga, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Ajuga cinsi, çoğunlukla eski dünyanın kuzey ılıman bölgelerine dağılmış 64 türden oluşur. Cins Güney Afrika ve Avustralya'da da görülür. Türkiye florasında 14 tür ve 27 alt taksonla temsil edilir..

<span class="mw-page-title-main">Polygonatum multiflorum</span>

Boğumluca otu, Ruscaceae familyasından yaygın görülen mührüsüleyman türü.

<span class="mw-page-title-main">UTC+07.00</span>

UTC+07:00, UTC'den 7 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC+08.00</span>

UTC+08:00, UTC'den 8 saat ileri zaman dilimi.

<i>Larinioides</i>

Larinioides, Araneidae familyasına bağlı bir örümcek cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ ormanı ve orman bozkırı</span>

Altay dağ ormanı ve orman bozkırı ekolojik bölgesi, Altay Dağları üzerindeki subalpin orman kuşağındaki bazı alanları kapsar ve Rusya, Kazakistan, Moğolistan ve Çin'in buluştuğu sınır bölgesinde yer alır. Farklı ekolojik bölgeler, rakımlar ve iklim bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde bulunduğu için bölge yüksek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 35.199.998 kilometrekare (13.590.795 sq mi) alanı kapsar.

<i>Seseli</i>

Seseli, Apiaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<i>Hedera</i>

Hedera, Araliaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<i>Cynoglossum</i>

Cynoglossum, Boraginaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<i>Torilis japonica</i> bitki türü

Torilis japonica, Apiaceae familyasından orta ila uzun boylu, yıllık veya iki yıllık bir bitki türüdür.