İçeriğe atla

Ferruh Yıldız

Ferruh Yıldız
Doğum5 Ocak 1962 (62 yaşında)
Bozkır, Konya
MilliyetTürkiye Türk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
Kariyeri
DalıHarita Mühendisliği, Fotogrametri
Çalıştığı kurumlarSelçuk Üniversitesi

Ferruh Yıldız (d. 5 Ocak 1962, Bozkır, Konya), Harita Mühendisliği profesörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı.

Hayatı

1962 yılında Bozkır'da (Konya) doğdu. 1978 yılında, Konya Endüstri Meslek Lisesi, Harita ve Kadastro Bölümünü bitirdi. Lisans öğrenimini 1982 yılında Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Geomatik (Harita) Mühendisliği Bölümünde 1984 ve 1988 yıllarında tamamladı. Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce bilir.[1]

Akademik Kariyeri

Akademik hayata 1983 yılında Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği bölümünde Araştırma Görevlisi olarak başladı. Sırasıyla 1988 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında da Profesör olarak atandığı görevine devam etmektedir.[2]

Selçuk Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmuş ve 1990-2003 yılları arasında da Müdür olarak idari görevde bulunmuştur. Selçuk Üniversitesi'nin bilgisayar altyapısı, tüm uygulama ve otomasyon yazılımları, BİLMER kuruluşları bu dönemde hayata geçirilmiştir.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü 1995 yılında kurmuş ve 1995-2004 yılları arasında da Bölüm Başkanı olarak idari görevde bulunmuştur.

Ferruh Yıldız, ayrıca 1995 yılından bu yana Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Fotogrametri Anabilim Dalı Başkanlığı ve 2013 yılından bu yana da Harita Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde danışman sıfatıyla 28 adet Yüksek Mühendis, 14 adet de Doktor Mühendis yetiştirmiştir.

Ocak 2016'da Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi dekanlık görevinine atanmıştır.

1990-2023 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı Harita Teknik Okulunda misafir öğretim üyesi sıfatıyla lisans düzeyinde dersler vermiştir.

Vakıf ve Dernekler

Konya'da sivil toplum mesleki örgütlerde de idari görevlerde bulunmuştur. Konya, Karaman, Aksaray illeri görev alanında olan TMMOB Harita Mühendisleri Odası Konya Şubesinde 1990-1992 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyesi, 2002-2014 yıllarını kapsayan 12 yıl boyunca da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

İTÜ Vakfı, Türkiye Bilişim Derneği, Konya Bilişim Derneği, Türkiye Ulusal Fotogrametri ve uzaktan Algılama Birliği, Konya İzcilik ve Gençlik Derneği gibi ulusal düzeydeki dernek ve vakıflarda da üye olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

ISPRS 30 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (International Society for Photogrammetry and Remote Sensing), DGPF 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Deutsche Gesellschaft für Photogrammetrie, Fernerkundung und Geoinformation e.V.) gibi uluslararası düzeydeki dernek ve vakıflarda da üye olarak çalışmalarda bulunmaktadır.

2000 yılı TİKA 30 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Başbakanlık, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı), Moğolistan Türk Anıtları Projesi, Fotogrametri Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bu projenin yanı sıra TÜBİTAK 3 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), MEVKA (Mevlana Kalkınma Ajansı), SÜAF (Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu) ve TR52 Avrupa Birliği Projesi görevlerini yürütmüştür.

iki adet yabancı dilde kitap editörlüğü, sekiz adet Türkçe kitap yazarlığı, 28 uluslararası dergilerde yayınlanmış 28 adet makale, uluslararası sempozyumlarda sunulmuş 85 adet bildiri, ulusal düzeyde dergilerde yayınlanmış ve sempozyumlarda sunulmuş 30 makale ve bildirisi mevcuttur. Ayrıca alanında 3 adet uluslararası sempozyum, 10 adet de ulusal sempozyum düzenlemiştir.

Eserleri

İki adet yabancı dilde kitap editörlüğü ve sekiz adet Türkçe kitap yazarlığı vardır. Ayrıca ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış ve sempozyumlarda sunulmuş 150 den fazla bilimsel çalışması mevcuttur. Ayrıca mesleki alanında 3 adet uluslararası, 10 adet de ulusal sempozyum düzenlemiştir.

Kaynakça

  1. ^ "www.yenimeram.com.tr". 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2016. 
  2. ^ "www.selcuk.edu.tr". 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikail Arslan</span> Türk politikacı

Mikail Arslan, Türk siyasetçidir.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Genç Haritacılar Günleri (GHG) iki yılda bir gerçekleştirilen uluslararası katılıma açık ulusal bir öğrenci etkinliğidir. Sloganı "Üretme ve paylaşma heyecanıyla dolu her yaştan"dır. GHG Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Genel Merkezi ve Şubelerinin desteğinde Türkiye'de bulunan üniversitelerin Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü evsahipliğinde ve Bölümün bulunduğu ilin bağlı olduğu HKMO Şubesinin ortaklığıyla yapılır. GHG'nin amacı jeodezi ve fotogrametri öğrencilerini teknik ve sosyal bir etkinlikle bir araya getirerek aralarında bir köprü kurmaktır. Etkinlik şimdiye dek:

  1. 2001 yılında İTÜ, YTÜ ve HKMO İstanbul Şubesi iş birliği ile İstanbul'da,
  2. 2003 yılında KTÜ ve HKMO Trabzon Şubesi iş birliği ile Trabzon'da,
  3. 2005 yılında İTÜ ve HKMO İstanbul Şubesi iş birliği ile İstanbul'da,
  4. 2007 yılında ZKÜ ve HKMO Ankara Şubesi iş birliği ile Zonguldak'ta,
  5. 2009 yılında Selçuk Üniversitesi ve HKMO Konya Şubesi iş birliği ile Konya'da,
  6. 2011 yılında ise Kocaeli üniversitesi ve HKMO Kocaeli Bölge Temsilciği ile Kocaeli'de gerçekleştirilmiştir.

Sabit Kalfagil, fotoğrafçı. Konya Lisesi'ni bitirdi fakat bu dönemlerde fotoğrafçılık hakkında bir planı yoktu. Daha sonra İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. Bir süre İstanbul Belediyesi' nde çalıştı. Başkan danışmanlığı başkan yardımcılığı ve imar müdürlüğünde çalıştı.

Mustafa Özkafa, Türk siyasetçi ve harita mühendisi. 1999-2004 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yapmıştır.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Özer</span> Türk siyasetçi

Mahmut Özer Türk Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, akademisyen ve bürokrattır. Özer, halen Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı görevini yürütmektedir. Eski Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır. 4 Haziran 2023 tarihinden beri AK Parti 28. Dönem Ordu Milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Usta</span>

Hasan Tahsin Usta, Türk harita mühendisi ve siyasetçi. 2014-2024 yılları arasında Gaziosmanpaşa Belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Doğan</span> Alevi Kürt kökenli siyasetçi ve eski Kalkınma Bakanı

Müslüm Doğan, Alevi Kürt kökenli siyasetçi ve eski Kalkınma Bakanı. Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 63. Türkiye Hükûmeti'nde Kalkınma Bakanı olarak yer almıştır. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde İzmir 2. Bölge Milletvekili olarak meclise giren Doğan, HDP üyesidir. 22 Eylül 2015 tarihinde Ali Haydar Konca ile birlikte görevinden istifa etmiştir.

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.