İçeriğe atla

Ferman (dizi)

Ferman (TV filmi)
TürDram, Duygusal, Savaş, Tarihi
UyarlamaÖmer Seyfettin
SenaristLütfi Ömer Akad
YönetmenLütfi Ömer Akad
BaşrolHakan Balamir
Dinçer Çekmez
İlhan Hemşeri
Mümtaz Alpaslan
Mümtaz Ener
BesteciArif Erkin Güzelbeyoğlu
ÜlkeTürkiye
DiliTürkçe
Yapım
YapımcıEmin Gerçeker
Mekânİstanbul
Görüntü yönetmeniGani Turanlı
Yapım şirketiTRT
Yayın bilgileri
KanalTRT
Yayın tarihi7 Haziran 1975

Ferman 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Tarihî türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Ferman" ismiyle Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Lütfi Akad yapmıştır. Hakan Balamir, Dinçer Çekmez oyuncu olarak filmde yer almıştır.[1]

Akad, Işıkla Karanlık Arasında otobiyografi kitabında şöyle anlatıyor:[2] "Bu karmaşada Ordugâha gelen, Padişaha yakın genç Tosun Bey, Padişahın çadırının daha kurulmamış olduğunu görünce, dilini tutamıyor 'Veziri azamın çadırı kurulur da Padişahınki nasıl kurulmaz?' diyor. Bu söz ölümle eşdeğerdir."

Oyuncular

Çekim ekibi

  • Yönetmen: Lütfi Akad
  • Senaryo: Lütfi Akad (Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden)
  • Özgün Müzik: Arif Erkin
  • Görüntü Yönetmeni: Gani Turanlı
  • İkinci Yönetmen: Erol Keskin
  • Yönetmen Yardımcısı: Korhan Yurtsever
  • Görüntü Yönetmeni Yardımcısı: Selçuk Turanlı
  • Sanat Danışmanı, Çevre Düzeni ve Giysiler: Erol Keskin
  • Giysileri sağlayan: Niyazi Er
  • Çevre Mimarı: Arto Berberyan
  • Çekim Alanı Sorumluları: Necdet Buvan
  • Çekim Alanı Yardımcıları: Mansur Kırık, Necati Cingöz
  • Düzgünler: Ehaddin Alinçe
  • Işık Sorumlusu: Erol Batıbeki
  • Kurgu: İsmail Kalkan
  • Yapım Sorumlusu: Muzaffer Hiçdurmaz
  • Yapım Yardımcıları: Yusuf Çağatay, Fevzi Barlas
  • Yapımcı: Emin Gerçeker (TRT)
  • Kurgu işlemleri Yeni Stüdyo'da hazırlanmış ve seslendirilmiştir.
  • Renkli olarak çekilmiş, 7 Haziran 1975'te televizyonda siyah-beyaz gösterilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Ferman (TV Movie 1975)". imdb. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Lütfi Akad. Işıkla Karanlık Arasında. İş Bankası Yayınları (2004), İletişim Yayınları (2016, 2018). ss. 572-573. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fikret Hakan, gerçek adıyla Gaffar Bumin Çıtanak, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Işık</span> Türk sinema sanatçısı ve ressam (1929–1979)

Ayhan Işık, kimlik adıyla Ayhan Işıyan, "Taçsız Kral" lakaplı Türk sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Füsun Önal</span> Türk şarkıcı, oyuncu ve yazar

Nuriye Füsun Önal, Türk şarkıcı, yazar, oyuncu ve fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Abdülhamid Düşerken</i>

Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış, 2002 yapımı Ziya Öztan filmidir.

Hakan Balamir, kimlik adıyla Balamir Tavacıoğlu,, Türk sinema oyuncusu ve yapımcısı. 1970'li yılların aranan oyuncularından oldu.

<i>Perihan Abla</i> Türk televizyon dizisi

Perihan Abla, 8 Ekim 1986 ile 3 Temmuz 1988 tarihleri arasında TRT 2'de yayımlanan komedi ve dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Başrollerini Perran Kutman ile Şevket Altuğ paylaşmaktadır. 2 sezondan oluşan dizi, 74. bölümü ile sona erdi.

<i>Vurun Kahpeye</i> (film, 1949) 1949 filmi

Vurun Kahpeye, Lütfi Ömer Akad'ın 1949 yapımı filmi. İftira sonrası linç edilen Aliye Öğretmenin hikâyesini konu edinmektedir. Film, Halide Edib Adıvar'ın 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edilen ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayınlanan aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır. Roman, toplamda üç defa sinemaya uyarlanmış ve bu, ilk uyarlamadır. Başrolde Aliye Öğretmeni canlandıran Sezer Sezin vardır.

Gani Turanlı, Türk görüntü yönetmeni.

<i>Diyet</i> (film) film

Diyet, yönetmenliğini Lütfi Ö. Akad'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmi. Film Akad'ın Türkiye'de göç sorununu ele aldığı Gelin, Düğün filmlerinden oluşan üçlemesinin üçüncü ve son filmi.

Diyet, 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Dram türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Diyet" ismiyle Ömer Seyfettin'in Diyet öyküsünden uyarlanmıştır. Lütfi Akad senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlenmiştir.

Pembe İncili Kaftan 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Epik-Tarihi türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Pembe İncili Kaftan" ismiyle Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Lütfi Akad yapmıştır. Fikret Hakan, Atıf Kaptan oyuncu olarak filmde yer almıştır.

Topuz 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Macera-Tarihî türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Topuz" ismiyle Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Lütfi Akad yapmıştır. Bora Ayanoğlu, Dinçer Çekmez, Hadi Çaman, Ersan Uysal oyuncu olarak filmde yer almıştır.

Küçük Ağa, 1984 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini üstlendiği, Tarık Buğra'nın aynı adlı eserinden uyarlanan dram, savaş ve tarihî türündeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizi bir sezon sürmüş ve toplam 8 bölümden oluşmaktadır.

<i>Karanlıkta Uyananlar</i>

Karanlıkta Uyananlar, Vedat Türkali'nin senaryosunu hazırladığı, Ertem Göreç'in yönettiği, Lütfi Akad ve Beklan Algan'ın yapımcısı olduğu 1964 yapımı politik dram filmi.

21. Afife Tiyatro Ödülleri veya sponsorluk anlaşması gereğince 21. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2017 yılında 11 ana ödül ve dört özel ödül olmak üzere 15 ayrı dalda verilmiş tiyatro ödülleridir.

22. Afife Tiyatro Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2018 yılında 11 ana ödül ve dört özel ödül olmak üzere 15 ayrı dalda verilen tiyatro ödülleridir.

Diyet şu anlamlara gelebilir:

Yorgun Savaşçı HBB TV'de yayınlanmak üzere Tunca Yönder tarafından çekilen, Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarlanan ikinci TV dizisi. Bu projenin ilan edilmesi ve yayınlanacak olması sayesinde, 1979'da çekimine başlanıp 1983'te yakıldığı ilan edilen, Halit Refiğ'in yönettiği dizinin yok edilmeyen bir video kopyası arşivden çıkarılarak TRT'de HBB ile aynı anda yayınlanmıştır.