İçeriğe atla

Ferit İlsever

Ferit İlsever
Kişisel bilgiler
Doğum 05 Temmuz 1946 (78 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Partisi Türkiye İşçi Partisi
Türkiye İşçi Köylü Partisi
Sosyalist Parti
İşçi Partisi
Vatan Partisi
Mesleği Siyasetçi

Ferit İlsever (d. 5 Temmuz 1946 İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve siyasetçidir.

Siyasi yaşamına 1960'larda TİP ve DEV-GENÇ saflarında başladı. Daha sonra Doğu Perinçek, Hasan Yalçın, Bora Gözen, İbrahim Kaypakkaya, Ömer Özerturgut, Mustafa Kemal Çamkıran, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar gibi kimselerle TİİKP'yi kurdu. 12 Mart'ta yargılandı, 74 Affıyla serbest kaldı. 12 Eylül döneminde TİKP davasından tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Hayatı

Siyasi yaşamına 1960'larda TİP ve DEV-GENÇ saflarında başladı. Daha sonra Doğu Perinçek, Hasan Yalçın, Bora Gözen, İbrahim Kaypakkaya, Ömer Özerturgut, Mustafa Kemal Çamkıran, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar gibi kimselerle TİİKP'yi kurdu. 12 Mart'ta yargılandı, 74 Affıyla serbest kaldı. 12 Eylül döneminde TİKP davasından tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şubat 1988 tarihinde, Sosyalist Parti'nin kurulması çalışmalarına öncülük etti ve bu partinin ilk genel başkanı seçildi. 1989 yılında yapılan ilk parti kongresinde yeniden parti genel başkanlığına seçilerek konumunu güçlendirdi. Kasım 1991 seçimlerinden önce genel başkanlıktan çekilerek, yerini Doğu Perinçek'e bıraktı. Sosyalist Parti Kürt sorununda önerdiği eşit-özgür-gönüllü birlik politikasından dolayı Anayasa Mahkemesi tarafından 1992 yılında kapatılınca devamlısı olarak kurulan İşçi Partisi'ni Doğu Perinçek, Hasan Yalçın, Mehmet Bedri Gültekin gibi isimlerle birlikte kurdu. Bu partinin kuruluşundan beri Genel Başkan yardımcısıdır. Ulusal kanal ve Günlük Aydınlık Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği de yapmıştır

2008 yılında yürütülen Ergenekon soruşturması sonucu açılan Ergenekon davası'nda 13. Ağır Ceza Mahkemesinde silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine karşı silahlı isyana tahrik suçlarından yargılandı ve 5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[1] İlsever davanın başında sağlık sorunlarından dolayı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ergenekon Davası'nın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı 21 Nisan 2016 tarihinde bozdu.[2]

Kaynakça

  1. ^ "İşte Ergenekon kararları" 30 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Radikal. 5 Ağustos 2013. En son 5 Ağustos 2013 tarihinde erişildi.
  2. ^ "Yargıtay, Ergenekon davasında kararı bozdu". 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aydınlık çevresi</span> Türkiyede sol grup

Aydınlık çevresi, 1966'dan sonra Türk solunun, Mihri Belli'nin teorisini ve öncülüğünü yaptığı Millî Demokratik Devrim (MDD) ve Behice Boran'ın öncülüğünü yaptığı Sosyalist Devrim (SD) stratejileri çevresinde ikiye bölünmesi sonucunda MDD'cilerin Türk Solu ve Sosyalist Aydınlık dergisini yayımlamaları üzerinde oluşan dergi çevresi bir gruptur. 12. sayısının ardından Sosyalist Aydınlık dergisinde anlaşmazlık ortaya çıktı ve bölünme yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Perinçek</span> Türk siyasetçi, hukukçu, yazar

Doğu Perinçek, Türk siyasetçi, Aydınlık Hareketi önderi, hukuk doktoru ve yazar. 15 Şubat 2015 tarihinden beri Vatan Partisi (VP) genel başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1978-1980 yılları arasında Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP), 1991-1992 yıllarında Sosyalist Parti (SP) ve 1992-2015 yılları arasında İşçi Partisi (İP) genel başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı olmuştur. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday adayı olmuş lakin 100.000 imzayı toplayamadığı için aday olamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi, Aydınlık çevresinin 21 Mayıs 1969 tarihinde kurduğu ilk fakat yasa dışı siyasi parti. Genel başkanı Doğu Perinçek'ti. TİİKP'nin ilk Merkez Komitesi üyeleri şu şekildedir: Doğu Perinçek, Vecdi Özgüner, Cengiz Çandar, Hasan Yalçın, Ömer Özerturgut, Gün Zileli, Mehmet Altun ve Oral Çalışlar. Merkez Komitesi Yedek Üyeleri ise Bora Gözen, Ferit İlsever, Halil Berktay ve İbrahim Kaypakkaya'dır. Daha kuruluş aşamasında silahlı mücadeleye yaklaşım konusunda parti içinde görüş ayrılıkları belirdi. Bu tartışmalar sonucu önce Garbis Altınoğlu partiden ayrıldı. Partinin Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu İbrahim Kaypakkaya ve onun çevresinde bulunan bir grup Nisan 1971'de parti çizgisine yönelik eleştiriler getirdiler. Bu sürecin sonucunda Şubat 1972'de "DABK Kararı" adıyla bilinen bir bildiri yayınlayan parti muhalefeti partiden ayrıldı ve daha sonraki süreçte Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist adlı örgütü kurdu.

Kemal Yalçın Alemdaroğlu Türk doktor.

Manisa davası ya da Manisalı gençler davası, Manisa'da, çoğu lise öğrencisi olan 16 gence 26 Aralık 1995'te gözaltına alınmalarının ardından yasa dışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla açılan dava ile bu gençlere gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla polislere karşı açılan davalara, basında ve halk arasında verilen addır. Davalar Türkiye'de insan hakları alanında verilen mücadelenin simgesi oldu ve uzun süre devam etti.

Halil Kemal Gürüz, eski YÖK Başkanı ve eski TÜBİTAK Başkanı.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

Veli Küçük Türk asker.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

<i>Proleter Devrimci Aydınlık</i>

Proleter Devrimci Aydınlık, 5 Ocak 1970 tarihinde Aydınlık hareketinin ikiye bölünmesinde Mihri Belli ve Mahir Çayan'a karşı Doğu Perinçek'in başını çektiği gruptur. Bu ismin yanında Aydınlıkçıların çıkardığı kırmızı kapaklı dergiye karşın PDA dergisinin beyaz kapaklı çıkmasından dolayı kendilerinin Beyaz Aydınlık, diğer grubunsa Kırmızı Aydınlık olarak anılmasına yol açmıştır. Doğu Perinçek'le beraber Cüneyt Akalın, Ömer Madra, Bora Gözen, Hasan Yalçın, Halil Berktay, Gün Zileli, Oral Çalışlar, İbrahim Kaypakkaya, Atıl Ant, Ferit İlsever ve Nuri Çolakoğlu da bölünmede PDA saflarında yer almıştır. Aylık çıkan Aydınlık dergisinin aksine PDA haftalık yayın yapmıştır. 9 Mart darbesine katkı sağlama ve Millî Demokratik Devrim yapma teşebbüsleri yüzünden 12 Mart muhtırasından sonra Erim hükûmeti tarafından kapatılmıştır.

Levent Ersöz Türk asker.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Yolu</span> Türkiyede komünist topluluk

Halkın Yolu yasadışı politik dergi çevresidir. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin 12 Mart Muhtırası ile yenilgiye uğrayıp kadroları arasında çıkan ayrışmadan sonra Devrimci Yol, THKP-C/MLSPB ve THKP-C/HDÖ ile aynı yılda Maoizm ideolojisini benimseyen Militan Gençlik Dergisi grubunun Halkın Yolu dergisini çıkarmasıyla kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren grup yayın organı "Halkın Yolu" ve "Kızıl Bayrak" dergilerini çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Köylü Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1978–1981)

Türkiye İşçi Köylü Partisi, 29 Ocak 1978’de Ankara’da kurulan Türk siyasal partisi.

Genel af, Türk Dil Kurumunun tanımına göre, kamu yararına uygunluğu anlaşıldığında belli bir veya birkaç suç çeşidi için yapılan kovuşturmaların durdurulması, verilmiş cezaların kaldırılması veya azaltılmasıdır.

Hasan Atilla Uğur, Türk asker, siyasetçi.

<i>2000e Doğru</i>

2000'e Doğru veya yazıyla kullanılan şekliyle İkibin'e Doğru, Türkiye'de haftalık olarak yayımlanan siyaset ve haber dergisidir. 1987 Ocak'ında Doğu Perinçek tarafından kurularak yayın hayatına başlamış ve son sayısı Nisan 1993'te yayımlanmıştır.