İçeriğe atla

Ferit Muhametşin

Ferit Muhametşin
Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı
Görevde
Makama geliş
27 Mayıs 1998
Yerine geldiğiVasili Lihaçev
Tataristan Cumhuriyeti Başbakanı
Görev süresi
16 Ocak 1995 - 28 Mayıs 1998
Yerine geldiğiMuhammet Sabirov
Yerine gelenRüstem Minnihanov
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Mayıs 1947 (77 yaşında)
Elmet, Tataristan, Rusya
Partisi Birleşik Rusya
Bitirdiği okul Ufa Devlet Petrol Teknik Üniversitesi

Ferit Hayrulloviç Muhametşin (Tatarca: Фәрит Хәйрулла улы Мөхәммәтшин; Rusça: Фарид Хайруллович Мухаметшин; d. 22 Mayıs 1947) Tatar bir politikacı ve eski bir Tataristan Başbakanı. Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı (27 Mayıs 1998'den beri) ve siyaset bilimi doktoru (2001).[1] Mart 1994'te Rusya Federal Meclisinin üst meclisine seçilmiştir.[2]

Kariyerine 1963 yılında Almatı'daki bir petrol fabrikasında bir tröstte bir kamyon bürosunda şoför olarak başladı. 1966-1968'de Sovyet ordusunun saflarında görev yaptı. 1972'de - gaz endüstrisinin Almetyevsk teknik okulundan mezun oldu.

Evli ve yetişkin bir oğlu ve kızı var. Kızı Liliya doktor olarak çalışıyor ve oğlu Demir, Kazan'daki Tatneft'in genel müdür yardımcısıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Мухаметшин, Фарид Хайруллович. Представительные и исполнительные органы власти Республики Татарстан как фактор стабилизации социальных процессов в период реформирования политической системы 20 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. : автореферат дис. ... кандидата социологических наук : 22.00.04 / Казанский гос. ун-т. — Казань, 1996. — 19 с.
  2. ^ Waller, Michael (1998). Conflicting Loyalties and the State in Post-Soviet Russia and Eurasia. Londra: F. Cass. s. 140. ISBN 0-7146-4882-5. 
  3. ^ "Мухаметшин Дамир Фаридович". info.tatcenter.ru. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1928 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Tatarca</span> Tatarlar tarafından konuşulan Türk dili

Tatarca veya İdil Tatarcası, Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur. Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusça ile birlikte iki resmî dilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Marşı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Arması ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı ile birlikte cumhuriyetin resmî sembollerinden biridir. Marş, 14 Temmuz 1993’te Cumhuriyet Yüksek Kurulu kararıyla onaylanmıştır ve bu marşın yalnızca bestesi kabul edilerek o dönem güftesi onaylanmamıştır. Ünlü Tatar bestekâr Röstem Yahin’e ait olan bu beste, aslında şair Ramazan Baytimerov’un 1970’li yıllarda yazdığı “Tugan Yagım” adlı şiirinin şarkı olarak terennümü için bestelenmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından düzenlenen devlet sembollerine ait yarışmalar arasında marş için yapılan ilk yarışmada bu marşın sözsüz olarak yalnızca bestesinin kabul edilmesi özellikle şart koşulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlar</span> Doğu Asyadan köken alan etnik grup

Tatarlar veya Tatar Türkleri, "Tatar" ismini taşıyan farklı Türki etnik gruplar için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">İdil Tatarları</span>

İdil Tatarları ya da Volga Tatarları, günümüzde Rusya’ya bağlı özerk Tataristan Cumhuriyeti’nde ve Volga Nehri boyunca yerleşmiş olan Kazan veya İdil Tatarları'na verilen genel addır. Volga Nehri boyunca yerleştikleri için bu adı almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mintimer Şeymiyev</span> 1. Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Şerif oğlu Mintimer Şeymiyev İdil Tatar siyasetçi, Tataristan'ın ilk Cumhurbaşkanı. 20 Ocak 1937 Aktanişski ilinin Anyakovo adlı köyünde doğdu. 12 Haziran 1991 tarihinde Tataristan Cumhurbaşkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ayaz İshaki</span> Tatar şair ve yazar

Ayaz İshaki, Kazan Tatarı yazar, gazeteci. Mezarı İstanbul Edirnekapı'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Minnihanov</span> Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Rüstem Nurgaliyeviç Minnihanov, Tatar bir politikacı ve Tataristan'ın ikinci ve şimdiki Cumhurbaşkanı.

Rinat Muhammedi veya Renad Muhammedi veya, Tatar Türklerinden tanınmış yazar ve düşünce insanı. Abdullah Tokay Devlet ödül sahibi (1993), SSCB Yazarlar Birliği üyesi

<span class="mw-page-title-main">Moskova Anıt Camii</span>

Moskova Anıt Camii, Yapımı 1995-1997 de yapılan, 1941-1945 yılları arasında Rusların Nazi Almanya'sına karşı vatan topraklarını savunmak için yaptıkları Büyük Vatanseverlik Savaşı'ndan zaferle çıkmalarının ardından Müslümanların bu savaşa yaptığı katkılara ithaf edilmiş bir camii.

<span class="mw-page-title-main">Kama Nehri</span> Rusyada bir nehir

Kama Nehri veya Çulman Nehri, Rusya'da Volga Nehri'nin sol kolu olan bir nehirdir. Nehir, 1,805 km uzunluğu ile Volga'nın en uzun sol koludur. Udmurtya'dan başlayarak Tataristan'da Volga Nehri'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Minnulin</span>

Robert Minnulin; Sovyet, Rus, Tatar şair, gazeteci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">İlsur Metşin</span>

İlsur Metşin Tatar kökenli bir Rus politikacı. Nijnekamsk'ta doğdu. 1993'ten beri Kazan'da siyasetçi olarak çalıştı. 1998'den beri Nizhnekamsk ve Nizhnekamsky Bölgesi Belediye Başkanı ve Nizhnekamsk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. 17 Kasım 2005'ten bu yana, Kamil İskhakov'un yerine Kazan Belediye Başkanıdır. 4 Eylül 2015'te FC Rubin Kazan'ın yeni başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">1921-22 Tataristan Kıtlığı</span>

1921–22 Tataristan Kıtlığı, 500.000 ila 2.000.000 köylünün öldüğü savaş komünizmi politikasının bir sonucu olarak Tataristan ÖSSC'de yaşanan kitlesel açlık ve kuraklık dönemiydi. Olay Sovyetler Birliği'nin diğer kısımlarını etkileyen ve toplamda 5.000.000 kadar insanın öldüğü 1921-22 Rus Kıtlığının bir parçasıydı. Rus ve Doğu Avrupa tarihi profesörü Roman Serbyn'e göre, Tataristan kıtlığı Sovyetler Birliği'ndeki ilk insan yapımı kıtlıktı ve İdil Tatarları ve Volga Almanları gibi etnik azınlıkları sistematik olarak hedef aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan kültürü</span> etnik yaşam kültürü

Tataristan kültürü, Volga Tatar halkının kültüründen, Rus ve Avrupa kültürü'nden izler taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Tatar Kongresi</span>

Dünya Tatar Kongresi (Tatarca: Бөтендөнья татар конгрессы, Bötendönya tatar kongressı), DTK, dünyanın her yerindeki Tatarları birleştiren bir kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Tahir</span>

Ömer Tahir, Tatar kültür nüfuzu sahibi, araştırmacı, kamu görevlisi, öğretmen ve türkoloji doktoru, felsefe doktoru ve yargıç yardımcısı. 1900'lerin başında Finlandiya'ya taşındı. Tahir, dünya çapında birçok farklı altaistik ve türkoloji konferansına araştırmacı olarak katılmıştır. Çok yönlü dil becerilerine ve kültürel bilgiye sahipti ve bu nedenle örneğin başkan Urho Kekkonen ile çalıştı.. Tahir, Sovyet döneminde Fin Tatarları ile Rus Tatarları arasında ilişkilerin kurulmasında önemli bir figürdü. Tataristan cumhurbaşkanı, kültürel çalışmaları nedeniyle 1998'de Tahir'i ödüllendirdi. Ömer Tahir ve eşi Halide'nin üç çocuğu vardı; Okan, Rahile ve Tinet. Tahir, Nijni Novgorod Guberniyası'da doğdu ve Helsinki'de öldü.