İçeriğe atla

Feridun Zaimoğlu

Feridun Zaimoğlu
Doğum4 Aralık 1964 (59 yaşında)
Bolu, Türkiye
MeslekYazar,
MilliyetTürk
VatandaşlıkAlmanya
TürRoman, Hikâye, Deneme

Feridun Zaimoğlu (d. 1964, Bolu) Türk kökenli Alman yazar. Roman, hikâye, deneme, tiyatro oyunu, düz yazı gibi pek çok türde yazmanın yanı sıra 1995 yılından bu yana çağdaş Alman dilinin önemli şairlerinden biri haline gelmiştir. Görsel sanatlarla da ilgilidir. Ana teması Almanya'daki Türk göçmenlerinin ikinci ve üçüncü kuşağının sorunlarıdır. İlk kitabı Kafa Örtüsü 1995'te yayınlandı.

Yaşamı

Zaimoğlu, 1964'te Bolu'da doğdu. Almanya'ya ailesiyle birlikte 1965 yılında geldi. 1985 yılına kadar Berlin ve Münih'te yaşadı. Kiel'de tıp ve sanat okudu. Bugün bir yazar ve gazeteci olarak çalışıyor. Yazıları ve edebiyat eleştirileri Die Zeit, Die Welt, Spelt, Tagesspiegel gibi önde gelen Alman gazetelerinde yayınlandı. 1999 yılından 2000 yılına kadar Mannheim Ulusal Tiyatrosu'nda çalıştı. 2003 yılında Sylt adasında ada şairi oldu. 2004 yazında konuk profesör olarak Berlin Özgür Üniversitesi'nde bir dizi edebiyat konferansı verdi. 2005 yılında Villa Massimo Akademisi'nden burs alarak Roma'ya gitti. Bu deneyim edebi kazanımlara neden oldu. 11 Ağustos 2006 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyarette 12 kişinin öldüğü 21 kişinin yaralandığı bir otobüs kazasından annesi ile birlikte sağ kurtuldu.[1] 2007 yılının Kasım ayında Zaimoğlu Tübingen Üniversitesi'nde şiir kürsüsünde yardımcı profesör oldu.[2]

Seçme eserleri

Kitaplar

Tiyatro oyunları (Günter Senkel ile birlikte)

  • Casino Leger, UA Schauspiel Frankfurt 2003
  • Ja. Tu es. Jetzt., UA Junges Theater Bremen, 2003
  • Halb so wild, UA Theater Kiel, 2004
  • Othello, nach Shakespeare, UA Kammerspiele München, 2003
  • Lulu Live, nach Wedekind, UA Kammerspiele München, 2006
  • Nathan Messias, UA Schauspiel Düsseldorf, 2006
  • Schwarze Jungfrauen, Theater Hebbel am Ufer, 2006
  • Molière, UA Salzburger Festspiele, Schaubühne am Lehniner Platz, 2007
  • Romeo und Julia, nach Shakespeare, UA Theater Kiel, 2006
  • Schattenstimmen, UA Schauspiel Köln, 2008
  • Alpsegen, UA: 15. April 2011, Kammerspiele München

Makale ve diğer eserler

  • Wandelgrat. Gemeinsam mit Raimund Driesen und Minako Seki. In: Förderverein Kulturlandschaft Niederlausitz (Hrsg.): III. Europa Biennale Niederlausitz 1995. Cottbus 1997, S. 25–29, ISBN 3-00-002567-7
  • sicarim süppkültürünüze, züppeler! Ich scheiße auf eure Subkultur, Ihr Schmöcke! in: Holert, Tom & Terkessidis, Mark (Hrsg.): Mainstream der Minderheiten. Pop in der Kontrollgesellschaft, ID-Verlag, Berlin 1996 ISBN 3-89408-059-0 (S. 86–95)
  • Deutschlandstaffelei in: Schweeger, Elisabeth & Witt, Eberhard (Hrsg.): Ach Deutschland! Belville, München 2000 ISBN 3-933510-67-8 (S. 57–63)
  • Es tobt in Deutschland ein Kulturkampf. In: Sezgin, Hilal (Hrsg.): Manifest der Vielen. Deutschland erfindet sich neu. Blumenbar Verlag, Berlin 2011. ISBN 978-3-936738-74-2 (S. 11–15).
  • "Der Glaube ist nicht der Haschkeks für den Sinnsuchenden." In: Güvercin, Eren: "Neo-Moslems. Porträt einer deutschen Generation." Herder Verlag, Freiburg 2012. ISBN 978-3-451-30471-2 (S. 7–12).

Ödülleri

  • Berlin Edebiyat Ödülü, 2016

Kaynakça

  1. ^ "spiegel.de". 29 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  2. ^ "poetik-dozentur.de". 18 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  3. ^ "Rezension". 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte. Popüler kültür daha çok bir alan jargonu iken, pop kültürü daha çok ortam jargonu olarak kabul görmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise, popüler kültür kavramının tanımı "isim; belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü" olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wilmersdorf</span>

Wilmersdorf, Charlottenburg-Wilmersdorf'da bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Sibylle Berg</span> Alman yazar

Sibylle Berg, Weimar, Alman-İsviçreli çağdaş yazar ve oyun yazarıdır. Romanlar, denemeler, kısa kurgular, oyunlar, radyo oyunları ve köşe yazıları yazmaktadırlar. Yazdıkları 17 kitap 30 dile çevrilmiştir. Thüringer Literaturpreis, Bertolt-Brecht-Literaturpreis ve Johann-Peter-Hebel-Preis dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmışlardır. Alman alternatif alt kültürlerinde ikonik bir figür haline gelmiş, LGBT topluluğu ve Avrupa sanat toplulukları arasında geniş bir hayran kitlesi kazanmışlardır.Şablon:Atıf gerekli İsviçre ve İsrail'de yaşamaktadırlar. 2019 tarihli çalışmaları GRM. Brainfuck, distopik bir yakın gelecekte geçen bir bilimkurgu romanı İsviçre Kitap Ödülü'nü kazandı ve Washington Post tarafından fark edildi, ve Spiegel En Çok Satanlar listesinde dördüncü sıraya yükseldi, devam kitabı RCE ise 14. sıradan haftanın en yüksek girişi olarak listeye girdi. 1 Mart 2023 tarihinde Berg, Graz'daki yüksek profilli Elevate Festival'in açılışına özel konuk olarak davet edildi.

<span class="mw-page-title-main">Monika Mann</span> Alman romancı

Monika Mann, Alman roman yazarı.

Joachim Lottmann Alman yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Günter Wallraff</span>

Hans-Günter Wallraff, Alman araştırmacı gazeteci ve yazar. Büyük işletmeler, Bild gazetesi ve diğer kuruluşlarla yaptığı, ses getiren, skandalları açığa çıkaran röportajları ile tanındı.

Selam Berlin, Türk asıllı Alman yazar Yadé Kara'nın 2003'te Diogenes Verlag tarafından yayımlanan ilk romanı. 2004 yılında Deutscher Bücherpreis ödülüne layık görüldü.

Heinz Heimsoeth Alman felsefe tarihçisidir.

Ralph-Johannes Lilie, Alman Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">Pachomios</span>

Büyük Pachomios ya da İhtiyar Pachomios Mısırlı bir keşiş ve aziz. Pachomios'un dünyada bilinen ilk hristiyan manastırının kurucusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aleida Assmann</span> Alman mısırbilimci.

Aleida Assmann kültürel alanda yaptığı çalışmalar ile tanınan Alman Mısırbilimci. Assman özellikle eşi Jan Assmann ile birlikte kültürel bellek konusu üzerine yaptığı yayınlar ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galya İmparatorluğu</span> 3. yüzyılın ortalarında Roma İmparatorluğundan ayrılan devlet

Galya İmparatorluğu ya da Imperium Galliarum, MS 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu kuzey sınırında yaşanan Cermen saldırılarına bir tepki olarak 260 ila 274 yılları arasında kurulan, Roma eyaletleri Germania Inferior, Germania Superior, Rhaetia, Galya, Britanya ve Hispania'yı içerisinde barındıran, Roma İmparatorluğu'na sadık geçici askeri bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Bénédicte Savoy</span>

Bénédicte Savoy Fransız sanat tarihçisi. Berlin Teknik Üniversitesi'nde modern sanat tarihi ve Collège de France'da 18 ila 20. yüzyıllar arası kültür tarihi araştırmaları alanında profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer ..., Alman yazar Heinrich Böll'ün (1917–1985) yazdığı bir kısa öyküdür. II. Dünya Savaşı'nda ağır yaralı bir adamın, üç ay önce bıraktığı ve şimdilerde bir süreliğine askerî hastane olarak hizmet veren okula, sedye üzerinde taşınmasının hikâyesini anlatıyor. Anlatıcı nerede olduğunu yavaş yavaş fark eder, ancak bu durumu kendi iç monologunda inkâr etmeye çalışır. Öykünün sonunda, acil ameliyat olması gereken yerde, okulun resim atölyesinde, aslında bir zamanlar okuduğu okulda olduğuna dair net kanıtlar bulur: Kara tahtada tebeşirle şunlar yazılmıştır: Yolcu, Sparta'ya Varırsan Eğer….

<span class="mw-page-title-main">Katoliklik karşıtlığı</span>

Anti-Katoliklik, Katolik Kilisesi'ne ve kısmen de üyelerine karşı düşmanca bir tutumu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Rüdiger Safranski</span> Alman filozof ve yazar

Rüdiger Safranski Alman filozof ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Akyün</span> Almanyalı Türk gazateci

Hatice Akyün, Türk asıllı Alman gazeteci ve yazardır. Der Tagesspiegel gazetesinde yazdığı "Ansichtskater" adlı köşe yazısıyla tanınır.