İçeriğe atla

Feridun Emecen

Kontrol Edilmiş
Feridun Mustafa Emecen
Doğum1958 (65-66 yaşında)
Giresun, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekTarihçi, yazar, akademisyen

Feridun Mustafa Emecen (d. 1958, Giresun), Türk tarihçi ve akademisyen. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir.[1]

İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1979’da İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesi tarih bölümünün "yeniçağ tarihi" kürsüsünden mezun oldu. 1981’de yeniçağ tarihi kürsüsüne asistan olarak girdi. 1985'te "16. yüzyılda Manisa ve yöresinin sosyal ve ekonomik tarihi" başlıklı teziyle doktor ünvânını aldı. 1987’de "yeniçağ tarihi" anabilim dalına yardımcı doçent olarak atandı. 1989’da doçent unvanını almaya hak kazanan Emecen, 1995'te aynı anabilim dalında profesör kadrosuna atandı. 2012 şubatında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde görev yapmaktadır.

Çalışma sahasını klasik dönem Osmanlı tarihi teşkil etmekte olup bu alanla ilgili pek çok araştırma ve makaleleri yayımlanmıştır. 1994-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde dekan yardımcılığı, 2006-2007'de Avrasya Enstitüsü'nün müdürlüğünü yaptı. 16 Mart 2012'den itibaren İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin edebiyat fakültesi dekanlığını yürütmektedir.

Feridun Emecen, 1995'te Türk Tarih Kurumu üyesi, 2012'de Türkiye Bilimler Akademisi aslî üyesi[2] oldu. Osmanlı bürokrasisi, hânedânı, şehir tarihi, sosyal yapı, siyâsî yönelimler, Osmanlı-Avrupa ilişkileri, Osmanlı devrinde Balkanlar ve ortadoğu dünyası gibi konularda kitap ve makaleleri mevcuttur.

Başlıca kitapları

  • XVI. Asırda Manisa Kazası, Ankara 1989.
  • Unutulmuş Bir Cemaat: Manisa Yahudileri İstanbul 1997.
  • İlk Osmanlılar (gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskı), İstanbul 2012.
  • İstanbul'un Uzun Dört Yılı, İstanbul 2003.
  • Doğu Karadeniz'in İki Kıyı Kasabasının Tarihi: Bulancak-Piraziz, İstanbul 2005.
  • Doğu Karadeniz'de Bir Vadi Boyu Yerleşmesi, Ağasar Vadisi: Şalpazarı-Beşikdüzü, Trabzon 2010.
  • Tarih İçinde Manisa, Manisa 2007.
  • Osmanlı Klasik Çağında Siyaset, İstanbul 2009.
  • Osmanlı Klasik Çağında Savaş, İstanbul 2010.
  • Osmanlı Klasik Çağında Hanedan, Devlet ve Toplum, İstanbul 2011.
  • Yavuz Sultan Selim, İstanbul 2010.
  • İmparatorluk Çağında Osmanlı Sultanları (II. Bayezid-Yavuz-Kanuni), İstanbul 2011.
  • Fetih ve Kıyamet 1453,İstanbul 2012.
  • Ayhan Yüksel-Okan Yeşilot, Giresun'da İz Bırakanlar, İstanbul 2012, s.65-68
  • Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş ve Yükseliş Tarihi, İstanbul 2015
  • Kanuni Sultan Süleyman ve Zamanı, 2022

Kaynakça

  1. ^ TTK Şeref Üyeleri 3 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2017.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

Işın Demirkent, Türk tarih profesörüdür.

Ömer Lütfi Barkan (1902-1979), Türk iktisat ve hukuk tarihçisi ve Türkiye’de iktisat tarihi biliminin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mercidâbık Muharebesi</span> I. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu ile Kansu Gavri komutasındaki Memlük ordusu arasında gerçekleşen muharebe

Mercidâbık Muharebesi 24 Ağustos 1516 tarihinde I. Selim komutasındaki Osmanlı Devleti ordusu ile Kansu Gavri komutasındaki Memlûk Devleti ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Suriye'nin Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşen muharebe, Osmanlı ordusunun mutlak zaferiyle sonuçlanmıştır. Muharebenin sonucunda Memlûk Sultanı Kansu Gavri ölmüş, Memlûk kuvvetleri bozulmuş ve Suriye toprakları Osmanlı Devleti egemenliğine açılmıştır. Jane Hathaway'ın yazdığına göre Kansu Gavri'nin cesedi hiç bulunamadı ve çok geçmeden, onun cinler tarafından alınıp kaçırıldığına dair rivayetler yayıldı. Memlük İmparatorluğu, kuruluşundan beri, tarihi boyunca böyle bir meydan muharebesi kaybetmemiş ve hiçbir hükümdarını muharebe meydanında bırakmamıştır. Moğollar, İlhanlılar, Timur bile Memlükler'i böylesine bir mağlubiyete uğratamamışlardır. Bu bozgundan sonra Mısır'ı değilse bile, Suriye, Lübnan, Filistin, hatta Hicaz'ı Osmanlılar'ın eline düşmekten koruyabilecek hiçbir kuvvet kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Mustafa İsen, Türk akademisyen, bürokrat, siyasetçi.

Selçuk Öztek Türk akademisyen.

Yaşar Yücel, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Günay Karaağaç</span> Türk dilci

Prof. Dr. Günay Karaağaç, Türk dil bilginidir.

Necla Arat, Türk siyasetçi ve akademisyendir.

Erhan Afyoncu, Türk tarihçi, yazar, akademisyen, televizyon programcısı, köşe yazarı Millî Savunma Üniversitesi rektörü.

Mahmut Ak, Türk akademisyen ve eski Dokuz Eylül Üniversitesi rektör vekilidir. Daha önce 2015-2023 yılları arasında İstanbul Üniversitesi rektörü olarak görev almıştır.

Rahmi Er, Türk akademisyen ve doğubilimci. Klasik ve modern Arap edebiyatı alanında bilimsel faaliyetler yürütmüştür.

Erdoğan Merçil, Türk Orta Çağ Tarihi profesörü. Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesidir.

Abdülkadir Özcan Türk tarihçi ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. 30 Mayıs 1948 tarihinde Muğla'da doğan Özcan, ilk ve orta eğitimini burada, lise eğitimini ise İzmir’de tamamladı. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dilleri ve Edebiyatları ile Tarih bölümlerinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde üç yıl çalışmasının ardından üniversitenin edebiyat fakültesinde asistan oldu. Zamanla profesörlüğe kadar yükselen Özcan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve öğretim üyesi olarak çalıştı. Halen Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Özcan’ın yazdığı 14 kitabın yanı sıra 300’e yakın makale ve ansiklopedi maddesi bulunmaktadır. 1995–2001 yılları arasında Türk Tarih Kurumu aslî üyeliği yapmıştır. Fransızca, Arapça ve Farsça bilen Özcan, evli ve iki çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mısır Seferi</span> 1516–1517 yılları arasında Osmanlılar ile Memlûkler arasında Orta Doğuda gerçekleşmiş olan bir dizi savaş

Büyük Mısır Seferi, Mısır Seferi veya 1516–1517 Osmanlı–Memlûk Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Memlûk Sultanlığı arasında Ağustos 1516 ile Ocak 1517 tarihleri arasında Orta Doğu'da gerçekleşmiş bir dizi savaştır. Sefer sırasında meydana gelen Mercidâbık, Gazze, Ridâniye ve son olarak Kahire muharebelerinde bozguna uğrayan Memlûk Devleti, akabinde Osmanlılar tarafından tamamen ilhak edildi ve Suriye, Filistin, Hicaz ve Mısır toprakları ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Çağatay Uluçay</span>

Mustafa Çağatay Uluçay, Türk yazar, araştırmacı ve öğretmen. Uluçay’ın kitap, makale, dergi ve bildiri şeklinde yayımladığı eserlerin sayısı 300’ü geçmektedir.

Alim Yıldız Türk akademisyen, bürokrat.

Zeynel Paşa; beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Tahsin Yazıcı (1926-1990), Osmanlı tarihçisi.