İçeriğe atla

Feridun Bahşi

Feridun Bahşi
Türkiye Büyük Millet Meclisi
27. Dönem Antalya Milletvekili
Görev süresi
7 Temmuz 2018 - 14 Mayıs 2023
Seçim bölgesi2018 - Antalya
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Şubat 1959 (65 yaşında)
Yukarıkaraman, Antalya, Türkiye
Partisi Milliyetçi Hareket Partisi (?-2017)
İYİ Parti (2017-günümüz)
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Hakim, siyasetçi

Feridun Bahşi (d. 1 Şubat 1959, Yukarıkaraman, Antalya) Türk hakim ve siyasetçi.

Yaşamı ve kariyeri

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, avukatlık stajını Antalya'da, hakimlik stajını ise İskenderun'da yapmıştır. Hakimlik kariyerine Edirne'de ceza hakimi olarak başlamış; ardından sırasıyla Siirt, Gümüşhacıköy ve Anamur'da ceza hakimliği yapmıştır. Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı, Konya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı iken, 17 Ağustos Depremi'nde Çınarcık'ta yaptığı binalar nedeniyle 195 kişinin ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan Veli Göçer'in davasına bakmış ve 25 yıl hapis cezası vermiştir.[1]

2005 yılında atandığı Ankara Çocuk Ceza Hakimliği görevinden 2007 Türkiye genel seçimlerinde aday olmak için ayrılmış ve MHP Antalya 4. sıra milletvekili adayı olmuştur.[2] ayrıca 2011 Türkiye genel seçimlerinde ise MHP'nin Antalya 8. sıra milletvekili olarak yer almıştır.[3] 2009-2012 yılları arasında MHP Merkez Disiplin Kurulu üyeliği görevini yürütmüştür. Meral Akşener'in avukatlığını da üstlenmiştir.[4] İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi ve Ekim 2017-Ağustos 2018 dönemlerinde Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Ağustos 2017 itibarıyla İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanıdır. 27. dönem Antalya Milletvekilidir.

Orta düzeyde İngilizce bilmektedir, Hakim Sabahat Bahşi ile evli olup iki çocuk babasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Veli Göçer'e 25 yıl hapis cezası". 21 Ekim 2004. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2009. 
  2. ^ "Mhp Adayları Açıklandı". 5 Haziran 2007. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019. 
  3. ^ "Milletvekili Kesin Aday Listeleri -Antalya". 29 Nisan 2011. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019. 
  4. ^ "Akşener'in avukatı Feridun Bahşi'den önemli açıklamalar". 12 Temmuz 2016. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan</span> 23. Türkiye başbakanı

Necmettin Erbakan, Türk yüksek makine mühendisi, akademisyen, siyasetçi ve Millî Görüş ideolojisinin kurucusudur. Başbakan yardımcılığı ve başbakanlık görevlerinde bulunmuştur. 1974 yılında Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi ile kurulan koalisyon hükûmetinde başbakan yardımcısı ve devlet bakanı olmuştur. 1974 Genel Affı ve Kıbrıs Harekâtı'na destek vermiştir. 1996'da başbakan olmuş, başbakanlık görevini 28 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1997 tarihleri arasında sürdürmüştür. 28 Şubat sürecinde istifa etmeye zorlanmış, partisi kapatılmış ve kendisine 5 yıl süreliğine siyaset yasağı getirilmiştir. Kayıp Trilyon Davası'nda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz'er Türköne</span> Türk yazar

Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Meral Akşener</span> Türk siyasetçi

Meral Akşener, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçidir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur, yüksek lisans, ardından doktora yaparak "tarih doktoru" unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halil İbrahim Özkaya</span> Türk siyasetçi ve öğretmen

Halil İbrahim Özkaya, Türk siyasetçi ve öğretmen.

İsmail Hakkı Ketenoğlu, Türk hukukçu ve siyasetçi.

Zeyid Aslan,, Türk siyasetçidir. 2002-2018 yılları arasında AKP Tokat milletvekili olarak görev yapmış, 2013-2014 yıllarında TBMM'de gerçekleştirdiği küfürlü ve fiziksel saldırılarla gündeme gelmiştir. Sivas Katliamı faillerinin avukatlarındandır.

Ali Öztürk,, Türk siyasetçi, Hukukçu.

Abdurrahman Yalçınkaya, Türk hukukçu ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısıdır.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

Ağır ceza mahkemesi, Türkiye'de ceza davalarına bakan mahkemeler arasında, kanunlarda öngörülen cezaların ağırlığı kriteri uygulanarak asliye ceza mahkemelerinin görevini aşan tüm suçlara ilişkin davalara bakmakla görevlendirilmiş olan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesi kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan yağma, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve "10 yıldan fazla" hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla görevlidirler. Ele aldıkları davaların cezaları daha ağır olduğundan, sulh ceza hakimlikleri ve asliye ceza mahkemelerinden sonra ilk derece ceza mahkemeleri arasında 3. basamakta yer alan yüksek görevli mahkemelerdir. Avukatların görevi sırasında işledikleri suçların yargılaması ağır ceza mahkemesinde yapılır.

Vedat Mengi, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Selma Irmak</span> Türk politikacı

Selma Irmak,, Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. dönem Barış ve Demokrasi Partisi Şırnak, 25. ve 26. dönem HDP Hakkâri milletvekilidir.

Mehmet Akarca Türk hukukçu. Eski Yargıtay Başkanı.

Şükrü Türktemel Onursal Yargıtay üyesi.

Yücel Bulut Türk avukat ve siyasetçi.

Bekir Şahin Türk hukukçu ve 2020-2024 yılları arasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı.

Cavit Arı Türk avukat ve siyasetçi. TBMM 27 ve 28. dönem CHP Antalya milletvekilidir.