İçeriğe atla

Feridun Ahmed Bey Hamamı

Koordinatlar: 41°20′59″K 26°29′37″D / 41.34972°K 26.49361°D / 41.34972; 26.49361
Feridun Ahmed Bey Hamamı
Harita
Genel bilgiler
TürHamam
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumDimetoka, Yunanistan
Koordinatlar41°20′59″K 26°29′37″D / 41.34972°K 26.49361°D / 41.34972; 26.49361
YaptıranFeridun Ahmed Bey
Tamamlanma1571 veya 1572
Feridum Ahmed Bey Hamamı'nın günümüzdeki durumu.

Feridun Ahmed Bey Hamamı [1] (Yunanca: Χαμάμ του Φεριντούν Αχμέτ Μπέη), Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka kentinin meydanında Çelebi Sultan Mehmed Camii'nin kuzeyinde yer alan 1571/1572 tarihli bir Osmanlı hamamıdır.[2] Günümüzde harap durumdadır.

Tanım

Hollandalı tarihçi ve Osmanlıbilimci Machiel Kiel'e göre hamamın cephesinde, Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi'nin aktardığı ve hamamın inşa tarihini 1571/1572 olarak belirten bir kitabe bulunuyordu.[2]

Feridun Ahmed Bey üst düzey bir memur ve bir edebiyat adamıydı. Dimetoka kentinde bu hamamı ve yirminci yüzyılın başında yıkılan kendi adını taşıyan bir camiyi inşa ettirmiştir. Hamam kadınlar ve erkekler bölümü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır ve bu bölümlere ayrı girişlerden girilmektedir. Meydan yönüne bakan büyük bir kapısı bulunan Erkekler Bölümü günümüzde ulaşamamıştır.

Hamam yirminci yüzyılın başlarında işlevini yitirmiştir.[1] Binanın bir kısmı 1970'li yıllarda yıkılmıştır[3] ancak günümüzde yapı Kültür Bakanlığı'nın Bakanlık Kararı/ΑΡΧ/Β1/Φ37/67046/1492/17-11-1982 (Φ.Ε.Κ) kapsamında koruma altındadır (27/Β/27-1-1983).[2]

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ a b Αθανάσιος Ι. Γουρίδης (2008). Διδυμότειχο μία άγνωστη πρωτεύουσα. Δήμος Διδυμότειχου. ss. 108-109. ISBN 978-960-86488-1-4. 
  2. ^ a b c Ελένη Κανετάκη (2004). Οθωμανικά Λουτρά στον Ελλαδικό Χώρο. Αθήνα: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. ss. 132. ISBN 960-8369-04-5. 
  3. ^ Eleni Kanetaki (2005). "The still existing ottoman hamams in the Greek territory" (PDF). Middle East Technical University / Faculty of Architecture. 24 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dimetoka</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dimetoka belediyesine bağlı kent

Dimetoka, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Evros (Meriç) ilinin (nomos) sınırları içinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Ahmed Paşa</span> Osmanlı soylu ve beylerbey

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Evliya Çelebi</span> Osmanlı Türk gezgini ve yazar (1611–1682)

Derviş Mehmed Zıllî veya bilinen adıyla Evliyâ Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen bir Osmanlı seyyahı ve nesir yazarıdır. Evliyâ Çelebi, imparatorluk kültürel zirvesinde iken, elli yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını ve komşu toprakları gezmiş, gördüklerini ve yaşadıklarını Seyahatnâme adlı 10 ciltlik ünlü eserinde toplamıştır. Hayatı boyunca gezdiği şehir sayısı 257'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde Kıbrıs</span>

Kıbrıs, 1570'te başlayan Osmanlı-Venedik Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu tarafından feth edilmesinin ardından, 1878'e dek Osmanlı idaresinde kaldı. 1571-1670 yılları arasında arasında ayrı bir eyalet statüsünde varlığını sürdürdü. Eyaletin yönetim merkezi Dağ Kazâsı'nda yer alan Lefkoşa oldu.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ferecik</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dedeağaç belediyesine bağlı kent ve eski belediye

Ferecik Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Evros ilinin güneyinde, çok yakınındaki Meriç nehrinin ve deltasının paralelinde ve batı şeridinde yer alan yerleşim. 2001 nüfusu 9,839. Via Egnatia yolu ile Dedeağaç (Alexandroupolis) - Kavala ve Selanik'e bağlanır. Türkiye'nin sınır kasabası Enez'e kuzey-kuzeybatı yönünde 20 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Dahiliye Nezâreti</span>

Dahiliye Nazırlığı veya Dahiliye Nezareti, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde içişlerinden sorumlu bakanlığa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kubadoğulları Emirliği</span> İkinci dönem Anadolu Türk beyliği

Kubadoğulları Emirliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışını takiben Samsun, Ladik ve Kavak çevresinde kurulan bir Türkmen emirliği. Canik beylikleri içerisinde değerlendirilen Kubadoğulları, Osmanlı Devleti ile Samsun'un hakimiyeti konusunda sıkça karşı karşıya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Hamam (Lefkoşa)</span>

Büyük Hamam, Kuzey Lefkoşa'nın İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir hamamdır. İplik Pazarı Camii yakınlarında yer alır. Çevreleyen alanların zemininin zaman içindeki yükselişinin bir sonucu olarak, kapısı taban seviyesinin yaklaşık 2 metre, hamam odaları 3 metre altında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Melek Ahmed Paşa Hamamı</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Melek Ahmed Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Hamam, kent kapıları yakınında bulunan br külliye hamamıdır. Günümüze sadece soyunmalık bölümü ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mısır Seferi</span> 1516–1517 yılları arasında Osmanlılar ile Memlûkler arasında Orta Doğuda gerçekleşmiş olan bir dizi savaş

Büyük Mısır Seferi, Mısır Seferi veya 1516–1517 Osmanlı–Memlûk Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Memlûk Sultanlığı arasında Ağustos 1516 ile Ocak 1517 tarihleri arasında Orta Doğu'da gerçekleşmiş bir dizi savaştır. Sefer sırasında meydana gelen Mercidâbık, Gazze, Ridâniye ve son olarak Kahire muharebelerinde bozguna uğrayan Memlûk Devleti, akabinde Osmanlılar tarafından tamamen ilhak edildi ve Suriye, Filistin, Hicaz ve Mısır toprakları ele geçirildi.

Hızır Şah, Son Saruhanoğulları Beyi. Babası İshak Çelebi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Beçin Kalesi</span> Muğlanın Milas ilçesinde tarihi bir kale

Beçin Kalesi Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed Camii</span>

III. Ahmed Camii, Acrocorinth Camii veya Ahmed Paşa Camii, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Akrokorint kalesinde bulunan bir Osmanlı camisidir. 16. yüzyılın başlarından kalma daha eskibir caminin yerine inşa edilen yapı, Osmanlı'nın 1715'te Mora'yı yeniden fethinden sonra Sultan III. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Şu anda harap durumda olan yapıda 2000 yılında bazı onarım çalışmaları yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Paşa Hamamı</span> Dimetoka, Yunanistandaki tarihi bir Osmanlı hamamı

Oruç Paşa Hamamı, Fısıltılar Hamamı veya Aşk Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka'da, Erythropotamos nehrinin kıyısında bulunan 1398-1399 yıllarına tarihlenen bir Osmanlı hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bey Camii</span>

İskender Bey Camii, Evrenosoğlu İskender Bey Camii veya Büyük Cami, Yunanistan'ın kuzeyindeki Yenice-i Vardar kasabasında bulunan bir Osmanlı camisidir. Yenice-i Vardar'ın kurucusu Gazi Evrenos'un torunu Evrenosoğlu İskender Bey tarafından 16. yüzyılın başlarında yaptırılmıştır. Cami günümüzde oldukça harap durumdadır ve kullanıma açık değildir. Bir zamanlar Yenice-i Vardar'da bulunan yirmi camiden günümüze ulaşan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey Hanı</span>

Evrenos Bey Hanı, Trajanopolis Hanı, veya Kara Ilıca'daki Han, Kuzey Yunanistan'da bulunan ve Balkanlardaki en eski Osmanlı eserlerinden olan bir kervansaraydır. 1370–1390 yılları arasında Gazi Ahmet Evrenos Bey tarafından Trajanopolis Kaplıcaları'nın yanında inşa ettirilmiştir. Dedeağaç'ın on iki kilometre kuzeydoğusunda yer alan Evrenos Bey Hanı, 38.8 metreye 13 metre uzunluğunda dikdörtgen planlı bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ali Bey Hamamı</span> Vıçıtırın, Kosovadaki tarihi bir hamam

Gazi Ali Bey Hamamı veya Vıçıtırın Eski Hamam, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinde bulunan en eski ve önemli anıtlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Bey Hamamı</span> Vizedeki tarihi bir hamam

Ferhat Bey Hamamı, Vize Hamamı veya Ağa Hamamı, Kırklareli'nin doğusundaki Vize ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde harap durumdadır ve kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bey Hamamı</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı hamamı

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.