İçeriğe atla

Feride Hikmet

Feride M. Hikmet (29 Ekim 1923, Lefkoşa - Kasım 1972, Ankara), Kıbrıslı Türk şair.

Hikmet Ağalar ailesinin mensubu olan Feride Hikmet, bir diğer yazar olan Hizber Hikmetağalar'ın amcasının kızıdır.[1] İlk yıllarında "güzel, neşeli, hayat dolu" olarak nitelenen Hikmet, Viktorya Kız Lisesi'ne devam ederken[2] yanlarında çalışan bir işçiye aşık oldu. İlişkilerine karşı çıkan ailesini ikna etmeyi başarsa da, babasının ölümü sonrası, lisenin son sınıfına gelmesinin ardından Baf'a göç etti. Bu sırada, kendisinde ağrılarla baş gösteren bir hastalığın belirtileri şiddetlendi ve Hikmet 1941'de, on sekiz yaşındayken sadece başını oynatabilecek şekilde, boyundan aşağı felç kaldı.[3] Bazı kaynaklarda bu felcin nedeni olarak yanlış bir tedavi belirtilmektedir.[1]

1950'lerde şiire başladı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Eski Lefkoşa'da semtler ve anılar. Marifet Yayınları. 1996. s. 7. 
  2. ^ Cahit, Neriman (2008). Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Edebiyatında Kadın Şair ve Yazarlar. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Yayınları. s. 58. 
  3. ^ Yenen, Zeynep. "Feride M. Hikmet'in Kıbrıs ve Türkiye Aşkı". kitapeki.com. 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2018. 
  4. ^ Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 45. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Taşköy, Lefke</span>

Taşköy veya Petre, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geçmişte Rum ve Türk nüfusu barındıran bir köy olan Taşköy, günümüzde terk edilmiştir. Köy, Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde bulunur. Köyün kendisi askeri bölge olup Çamlıköy, Doğancı ve Taşpınar'dan olan üç girişi de kapalıdır. Tarlaları sulak olan köyün kuzeydeki arazileri zeytinliktir.

Araplar Camii veya kilise iken Stavru Misiriku Şapeli, Lefkoşa'da bir cami. Tek bir minaresi bulunur. 1570'lerden önce yapılmış Stavru Misiriku Şapeli'nin camiye çevrilmiş halidir. Kıbrıs'ın fethinden kısa süre sonra camiye çevrilmiştir. Surlariçi bölgesinde, Faneromeni Kilisesi'nin doğusunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'taki medreseler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kıbrıs'ta Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış on beş medrese bulunmaktaydı. Vakfıye defterlerine göre ise kayıtlı on bir tane medrese vardı. Bu medreseler, lise düzeyinde eğitim vermekteydi. Adadaki ilk medrese, 1573'te, Lefkoşa'da inşa edilen Büyük Medrese'dir. Yine Lefkoşa'da bulunan Küçük Medrese ise, ondan beş yıl sonra inşa edilmiştir. On iki medresenin sadece sekizi İngiliz dönemine kadar eğitimine devam edebilmiştir.

Kanlı Mescit, Lefkoşa'da bir mescit. Kuzeybatı ve batı yönlerinde iki kapısı bulunur. Pençizade Sokağı ile Tanzimat Sokağı'nın birleştiği yerdedir. Enine dikdörtgen şeklinde, kuzey-güney doğrultusundadır. Ahşap bir çatısı bulunur. Binayı esas olarak iki kemer taşır. Sade bir mihrabı bulunur. Beş penceresi vardır.

Yaşar İsmailoğlu, Kıbrıs Türkü yazar.

Taşkınköy, Lefkoşa'da bir bölge.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Emin Çizenel</span> Kıbrıs Türkü ressam

Emin Çizenel, Kıbrıslı Türk ressam. Liseyi Limasol'da okudu. 1974'te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. Buradaki eğitimini Devrim Erbil Atölyesi'nde gördü; mezuniyetinin ardından çalışmalarını bir süre Viyana'da devam ettirdi.

Arman Ratip, Kıbrıslı Türk piyanist, besteci ve gazeteci. 1954'te girdiği Lefkoşa İngiliz Okulundan 1960'ta çıktı. Bunun ardından Londra'da eğitimini sürdürdü, profesyonel olarak müziğe burada başladı. 1966-69 yılları arasında London School of Journalism'de gazetecilik eğitimi gördü, buradan mezun oldu. Farklı dönemlerde Bozkurt, Halkın Sesi ve Zaman gazetelerinde Londra muhabirliği yaptı. İngiltere'de konserler verdi ve EMI şirketinden bestelerinden oluşan iki albüm çıkardı. Bunların ikincisi 1973 yılında çıkardığı, Spy From Istanbul plağıdır. Bu LP hakkında makale yayımlayan London Evening Standard, albümü ve Ratip'in müzikal çalışmalarını olumlu değerlendirdi. 1979'da Kuzey Kıbrıs'a döndü. Burada PAN dergisini kurdu.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet cinayetleri</span>

Kıbrıs'ta yayımlanan Cumhuriyet gazetesini çıkaran, Kıbrıs Türk Halk Partisinin kurucuları olan Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet, 23 Nisan 1962'yi 24 Nisan'a bağlayan gece faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. İki gazeteci de evlerinde öldürüldü, Hikmet'in cinayeti yatağında, karısının gözü önünde gerçekleşti. Bu cinayetler, Cumhuriyet gazetesinin 23 Nisan 1962 tarihli nüshasında, Bayraktar Camii'nin bombalanması olayıyla ilgili açıklamaların yapılmasının hemen sonrasında yaşandı.

Kıbrıs Postası, Kıbrıs'ta İsmet Kotak'ın yönetiminde yayımlanmış olan gazete. Kotak, gazetenin isim hakkını 1968 yılında tescil ettirdi. Gazete yayınlarına 25 Ekim 1982'de başladı. Renkli yayın yapan ilk Kıbrıs Türk gazetesi olan Kıbrıs Postası, 1980'lerde Kuzey Kıbrıs'ta tirajı en yüksek gazete oldu. 1991 itibarıyla tirajı günlük 4.500 seviyesindeydi. Partilere karşı ilk başlarda mesafeli bir tavır takındı ve dolayısıyla "tarafsız" kabul edildi. Sonraları Kotak'ın Demokratik Halk Partisinin yayın organı kimliğine büründü. Daha yeni bir teknolojiye sahip olarak yayına başlayan Asil Nadir'in Kıbrıs gazetesiyle rekabet edemedi ve 1 Ocak 1993'te yayın hayatı sonlandı.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Ayşen Dağlı, Kıbrıslı Türk şair ve yazar.

Nazemin M. Gelen, Kıbrıslı Türk romancı.

Nice Denizoğlu, gerçek adıyla Keriman C. Denizoğlu, Kıbrıslı Türk şairdir.