İçeriğe atla

Feriba Vefi

Feriba Vefi (Fəriba Vəfi / Fariba Vafi) - Azerbaycan asıllı İranlı yazar. En ünlü eserleri "Zirzəmi quşu" ve "Tibet arzusu" dır. Çalışmalarıyla İran'da birçok ödül aldı. Eserleri Azerice, Türkçe, Rusça, Arapça, Japonca ve İngilizceye çevrildi.

Hayatı

Fariba Vafi 21 Ocak 1963'te İran'ın Tebriz şehrinde Azerbaycanlı bir ailede dünyaya geldi.[1] İlk kısa öykü koleksiyonu "Səhnənin dərinliklərində" (Dar omğe səhnə) 1996 yılında «Çeşmə» yayınevi tarafından yayınlandı. İkinci kısa öykü koleksiyonu, "Hətta güldüyümüz vaxtda" (Hətta vağti mixandim), 1999 sonbaharında «Nəşri-mərkəz» tarafından yayınlandı.[2] 2002'de aynı yayınevi Wafi'nin ilk romanı "Zirzəmi quşu" (Pərəneyə man) yayınlandı. Bu roman Gulshiri ve Yelda ödüllerine layık görüldü. Roman 2009'da «Syracuse University Press» tarafından İngilizce, 2010'da Ponte 33 tarafından İtalyanca, 2012'de Rotbuch Werlag tarafından Almanca, 2011'de Kürtçe ve 2016'da yayınlandı. 2018 yılında Türkçe, 2018 yılında Azerbaycan dilinde «Parlaq imzalar» adlı yayınevi tarafından yayınlandı. Eser, oryantalist TV muhabiri Ariz Tarverdiyev tarafından Azericeye çevrildi.[3]

İkinci romanı "Tərlan" 2004'te «Nəşri-mərkəz» yayınevi tarafından yayınlandı. Roman Alman yayınevi «Sujet Verlag» tarafından Almanca olarak yayınlandı ve 2017'de «LiBeraturpreis» Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.[4] Daha sonra "Tibet Rüyası" (Ruya-yi Tabbat) adlı romanı 2005 yılında «Nəşri-mərkəz» yayınevi tarafından yayınlandı. Bu roman "En İyi Roman" kategorisinde Hushang Gulshiri Ödülü'ne layık görüldü.[5][6] "Dalandakı sirr" (Razi dar küçəda) romanı 2008'de ve 2011'de «Zulma» yayınevi tarafından Fransızca olarak yayınlandı.

Üçüncü koleksiyonu "Villaya olan yolda" (Dar rahe villa) 2008 yılında «Çeşmə» yayınevi tarafından yayınlandı. Vafi'nin "Ay tamamlanır" (Ma kəmal mişəvad) adlı romanı 2011 yılında yayınlandı. Ayrıca Vafi, 2011 yılında "Hamısı üfüqdə" (Hamı-ye üfüq) adlı kısa öykülerden oluşan bir koleksiyon yayınladı. Son romanı "Sondan sonra" (Baad az payan) 2014'te, son kısa öykü koleksiyonu "Küləksiz, avarsız" (Bi baad bi paru) 2016'da yayınlandı.

Fariba Wafi, Alman Edebiyatı Akademik Değişim Servisi 2020 Özel Ödülü'ne layık görülen ünlü yazarlardan biriydi. Wafi ayrıca bir yıllığına Berlin'de yaşama hakkını da kazandı.[7]

Özel hayatı

Fariba Vafi evli, bir erkek çocuk ve bir kız çocuğu babasıdır. Halen ailesiyle birlikte İran'ın başkenti Tahran'da yaşıyor.[8]

Eserleri

  • 1986: Dar omğe səhnə (Səhnənin dərinliklərində), kısa öykü koleksiyonu, «Çeşmə» yayınevi.
  • 1999: Hətta vaxti mixandim (Hətta güldüyümüz vaxtda), kısa öyküler koleksiyonu, «Nəşri-mərkəz» Yayınevi.
  • 2002: Pərəneyə man (Zirzəmi quşu), «Nəşri-mərkəz» yayınevi.
  • 2006: Tərlan, roman, «Nəşri-mərkəz» yayınevi.
  • 2007: Rüya-yi Təbbat (Tibet rüyası), roman, roman, «Nəşri-mərkəz» yayınevi.
  • 2008: Razi dar küçəda (Dar küçədə sirr), roman, «Nəşri-mərkəz» yayınevi.
  • 2009: Dar rahe villa (Villaya olan yolda), kısa öykü koleksiyonu, «Çeşmə» yayınevi.
  • 2011: Hamı-ye üfüq (Hamısı üfüqdə), kısa öykü koleksiyonu, «Çeşmə» Yayınevi.
  • 2012: Ma kəmal mişəvad (Ay tamamlanır), roman, «Nəşri-mərkəz» Yayınevi.
  • 2014: Baad az payan (Sondan sonra), roman, «Nəşri-mərkəz» yayınevi.
  • 2016: Bi baad bi paru (Küləksiz, avarsız), roman, «Çeşmə» yayınevi.

Kaynakça

  1. ^ "«بیرون از گور» ـ فریبا وفی". Radio Zamaneh. 25 Şubat 2006. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2018. 
  2. ^ رؤیای تبت. Tahran: «Nəşri-mərkəz» nəşriyyatı. 1999.  964-305-824-7
  3. ^ "Tanınmış İran yazıçısının romanı ana dilimizə tərcümə edilib". azertag.az (Azerice). AzərTAc. 13 Ekim 2018. 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019. 
  4. ^ "Bu ilki "LiBeraturpreis" Azərbaycan əsilli yazıçıya verildi". artkaspi.az (Azerice). Art Kaspi. 23 Ekim 2017. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019. 
  5. ^ "Iran: Houshang Golshiri Annual Literary Award for 2003". Payvand Iran News. 6 Ocak 2003. 10 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2018. 
  6. ^ "Houshang Golshiri Awards". The Parsagon Review. 5 Haziran 2014. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Niq Mhlongo is DAAD Berlin Artist-in-Resident 2020". jamesmurua.com (İngilizce). 10 Eylül 2019. 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019. 
  8. ^ "Fəriba Vəfi". 8 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Fəriba Vafi Sayfası (Resmi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çerkesler</span> Kafkas halkı

Çerkesler ya da Adigeler, Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'nın yerli halkı olan etnik grup. Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı'nın sonucunda Çerkeslerin çoğu öldürülmüş, kalanlar ise Osmanlı topraklarına sürülmüştür. Çerkesler Çerkesçe konuşur ve neredeyse tamamı Sünni Müslümandır. Çerkesya eski zamanlardan beri istilalara maruz kalmıştır; izole edilmiş arazisi, bitmeyen savaşlarla birlikte Çerkes ulusal kimliğini büyük ölçüde etkilemiştir. Çerkes bayrağı Çerkeslerin millî bayrağıdır ve yeşil zemin üzerinde dokuzu yay, üçü yatay şekilde on iki altunî yıldız ve üç çapraz oktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kumanlar</span> 11.-14. yüzyıllarda Doğu Avrupa, Balkanlar ve Batı Anadoluda yaşamış bir Türk halkı

Kumanlar, 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında Doğu Avrupa’da yaşamış bir Türk halkı. Tarihte, Kıpçaklar ile aynı birlik içinde bulunmuş, bu yüzden de zamanla Kıpçaklar ile birlikte anılmışlardır.

<i>Buffy the Vampire Slayer</i> Amerikan televizyon dizisi

Buffy the Vampire Slayer, proje tasarımcılığını Joss Whedon'un üstlendiği, Mutant Enemy Productions tarafından yayınlanan ve daha sonra yönetici yapımcılığını Jane Espenson, David Fury, David Greenwalt, Doug Petrie, Marti Noxon ile David Solomon'un yaptığı bir Amerikalı televizyon dizisi. Dizinin ilk sezonu, 10 Mart 1997 tarihinde The WB kanalında başladı ve 12 bölüm yayınlandı. Daha sonraki bütün sezonlarda 22 bölüm sürdü. Dizi, son iki sezonunda UPN kanalına geçti. Yayınlanmayan Buffy pilot bölümü sayılmazsa, 1997 ve 2003 yılları arasında toplam yedi sezon ve 144 Buffy bölümü yayınlandı. Dizinin ana teması "Vampir Avcıları" ya da sadece "Avcılar" diye bilinen bir genç kadın dizisinin sonuncusu olan Buffy Summers'ı baz almaktadır. Hikâyeye göre Avcılar; vampirler, iblisler ve diğer karanlığın güçlerine karşı savaşmak için "çağrılır". Tıpkı önceki Avcılar gibi Buffy de bir Gözetmen tarafından eğitilir; bu gözetmen onun rehberi ve öğretmeni olur. Avcı kuşağındaki diğerlerinin aksine, Buffy kendisine yardım etmeleri için sadık arkadaşlarını toplar ki daha sonra bu ekip "Scooby Çetesi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">V. S. Naipaul</span> İngiliz yazar (1932-2018)

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Trinidad ve Tobago doğumlu, Britanyalı kurgu ve kurgu olmayan İngilizce eserler yazarı. Trinidad'da geçen erken dönem komik romanları, genişleyen dünyadaki yabancılaşmaya dair kasvetli romanları ve ihtiyatlı yaşam ve seyahat günlükleriyle tanınır. Çoğunlukla beğenilen, ancak bazen tartışmalara yol açan düzyazılar yazdı. Elli yılda otuzdan fazla kitap yayımladı.

Wallis Simpson, daha sonraları Windsor Düşesi, Amerikan bir sosyete üyesidir. Üçüncü eşi, o dönemde Birleşik Krallık ve dominyonların kralı VIII. Edward olan Windsor Dükü Prens Edward Wallis'le evlenebilmek için tahttan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Medya Devleti</span>

Medya, Midiya, Mada ya da Maday (İbranice: מָדַי, translit: Maday) — MÖ 728–MÖ 549 yılları arasında var olmuş eski bir doğu imparatorluğu, ayrıca kuzeyde Aras nehri ve Elbruz Dağı'na, doğuda Deşti-Kevir çölüne, batıda ise Zagros Dağları'na kadar uzanan tarihi bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Samsun, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Samsun olan, on yedi ilçesi ve 1.247 mahallesi bulunan Samsun, 1.377.546 kişilik nüfusuyla Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise on altıncı en yüksek nüfuslu ilidir. Doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrili olup kuzeyinde Karadeniz bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Basım Yayın</span>

Evrensel Basım Yayın, 1988 yılında kurulan yayınevi. İstanbul merkezli yayınevinin Ocak 2017'de kanun hükmünde kararname ile faaliyeti durdurulmuştur.

Mekkavi Said ,Mısırlı kadın kısa hikâye yazarı ve romancı. Kahire Üniversitesi'nde eğitim gördü. Senaryo yazarı, yayıncı olarak ve ayrıca Kahire'de bulunan Al-Dar yayınevinde çalışmıştır. Said, 1981'de ilk kısa öykü koleksiyonunu yayınladı. O zamandan sonra birçok kısa öykü koleksiyonu ve iki roman daha yayınladı. İkinci romanı Cairo Swan Song en çok satan romanlar arasında yer almış ve kendisine 2008 yılı Booker Arap Eddebiyatı Ödülü'nü getirmiştir. Romanı çevirmen-yazar Adam Talib tarafından İngilizceye tercüme edildi ve AUC Yayıncılık tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda edebiyatı</span>

İrlanda edebiyatı, İrlandalı yazarlar tarafından İrlandaca, Latin, İngilizce ve İskoçça dillerinde yazılar eserlerin tümünü içerir. Kaydedilen en eski İrlanda yazıları yedinci yüzyıldan kalmadır ve hem Latince hem de Erken İrlandaca yazan keşişler tarafından yapılmıştır. İrlandalı keşişler, kutsal yazıya ek olarak, hem şiir hem de mitolojik hikâyeler kaydettiler. The Táin ve Mad King Sweeny gibi masallar da dahil olmak üzere İrlanda mitolojik yazılarının büyük bir hayatta kalan gövdesi var.

Harkov Fotoğraf Okulu (HFO), Ukrayna'nın en önemli sanatsal fotoğrafçılık hareketlerinden biridir. 1934'ten 1980'lere kadar hüküm süren Sovyet sosyalist gerçekçilik sanat tarzına karşı kuruldu. HFO, 1960'larda Kruşçev çözülmesi döneminde Harkov'da sanatsal fotoğrafçılığın yeniden canlanmasıyla oluşmaya başladı. HFO'nun konformist olmayan bir yeraltı hareketi olarak resmi oluşumun, Harkov fotoğrafçıları tarafından Vremia Grubu 1971 adlı bir grubun kurulmasıyla başladığı ifade edilir; kuruluşu, modernist sanatın Harkov'daki canlanmasının temeli olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Wolfe</span> Amerikalı yazar (1900 – 1938)

Thomas Clayton Wolfe, 20. yüzyılın başlarında yaşamış Amerikalı bir roman yazarıdır.