İçeriğe atla

Ferhunde Öktem

Ferhunde Öktem
Doğum1950
Bursa, Türkiye
MilliyetTürkiye
EğitimHacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü
MeslekBilim insanı, Psikolog

Ferhunde Öktem (d. 1950), Türk bilim insanı ve psikologdur. Türkiye'de klinik psikoloji üzerine çalışmış ve bu alanda önemli katkılar yapmıştır.[1]

Eğitim Hayatı

Prof. Dr. Ferhunde Öktem 1950'de Bursa'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü bitirmiştir. İffet Dinç, Işık Savaşır, Bozkurt Güvenç, Hüsnü Arıcı gibi pek çok hocadan ders almıştır.[2] Aynı üniversitede 1983 yılında doktor, 1988 yılında doçent ve 1998 yılında profesör unvanlarını almıştır. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği'nde görev yapmıştır ve ilk klinik uygulamalarını burada gerçekleştirmiştir. 1977-2017 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapmıştır ve 2017 yılında emekli olduğundan beri Ruh Sağlığı Merkezi'nde çalışmalarını sürdürmektedir.[3]

Çalışma Hayatı

Klinik psikoloji dalında uygulamacı ve araştırmacı olan Öktem, çeşitli psikoloji dallarında pek çok farklı çalışmada bulunmuştur. Nöropsikolojik testler üzerine tez yazmıştır. Aynı zamanda spor psikolojisi üzerine de çalışmıştır. Jimnastikçi olarak başladığı spor yaşantısı, hakem, federasyon üyeliği, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Spor Sağlık Yüksek Kurulu ile sürmüştür. Sporcu sağlık karnesinin hazırlanışı, Federasyon Sağlık Kurulları'nın oluşumu, zararlı alışkanlıklarla baş etme, sporda şiddetin önlenmesi gibi konularda çalışmıştır.[3] Esasen klinik psikolog olduğu ve çocuk alanında daha yoğunluklu olarak çalıştığı için şu anda çocuk psikopatolojisi, çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları bölümünde çalışmaktadır. Üstün yetenekli çocukların seçimi ve eğitimi, korunmaya muhtaç çocuklar, yasayla sorun yaşayan çocuklar, engelli ve otizmli bireyler, zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılığı ile mücadele, çocuk ihmal ve istismarını önleme, okulda şiddet ve önlenmesi, eğitim sistemleri, sorunları ve çözüm yolları konuları üzerine çalışmalarda ve katkılarda bulunmuştur.[3] Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalar yapmıştır ve Türkiye'de ilköğretim okullarındaki özel eğitim projesinin yürütücüsüdür. Madde bağımlılığı konusunda çalışırken Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’yle iş birliği içinde çalışmıştır. Aynı zamanda, Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı; Adalet Bakanlığı -özellikle suçlu çocuklar ve koruma altındaki çocuklar nedeniyle; Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'yla -yuva çocukları adına- çok önemli çalışmaları ve katkıları bulunmaktadır.[1]

Mesleğe ilk atıldığı günden itibaren psikologların özlük ve meslek hakları konusunda bir yasanın çıkması için çalışmıştır. Ek olarak, psikolojik çalışmaları halkla paylaşmayı çok önemli bulan Ferhunde Öktem, sağlıklı çocukların korunması için TRT’de çocuk programları yapmıştır ve de, gençlere ve bilinçli ailelerin oluşması için anne-babalara yönelik çok sayıda radyo ve televizyon programında görev almıştır. Öğretmenlere ve anne babalara yönelik eğitimler ve paylaşımlar yaşamının her anını kapsamaktadır.[1][3]

İdari Görevler ve Üyelikler

  • Ferhunde Öktem, kurucu üye olarak adı geçmeyen ama Türk Psikologlar Derneği’nin kurulmasında katkıları olan Necla Öner ile, aynı zamanda Doğan Cüceloğlu önderliğinde ve Güney Le Compte ve Ayhan Le Compte’un desteğiyle Türk Psikologlar Derneği’nin temellerini atmışlardır. Ferhunde Öktem Derneğin ‘1 numaralı’ üyesidir ve şu anda Etik Kurul ve Testler Komisyonu başkanlıklarını yürütmektedir.[1]
  • Kuruluşundan başlayarak 2018 yılına dek Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Bilim kurulu üyeliği.[3]
  • Türkiye Zeka Vakfı Kurucu üyeliği.[4]
  • TUBİTAK Bilim Çocuk Dergisi Yayın Kurulu üyeliği.[5]
  • Avrupa Psikoterapide Uzmanlık Sertifikası Ulusal Ödüllendirme Kurulu Türkiye Komisyonu üyeliği.[3]

Ödüller

  • 2009'da EUROPSY-Avrupa Psikoloji Sertifikası unvanı.[3]
  • “Otizm’de Naltrekson Sağaltımının Davranışsal ve Biyokimyasal Boyutları” isimli araştırma ile 1995 yılı Prof. Dr. Mualla Öztürk Çocuk Ruh Sağlığı Ödülü'nü kazanan ekipte yer aldı.[3]
  • Türk Psikiyatri Dergisi 2009 araştırma ödülünü kazanan araştırma ekibindedir.[3]

Editörlüğünü Yaptığı Kitaplar

  1. Öz Saygı Ergenler İçin Çalışma Kitabı[6]
  2. Kaygı Ergenler İçin Çalışma Kitabı[6]
  3. Genç Kızlar İçin Cinsel Travma[6]
  4. Gençler İçin Utangaçlık ve Sosyal Kaygı Çalışma Kitabı[6]
  5. Çocuklar İçin Kısa Süreli Oyun Terapisi[6]
  6. İçim İçimi Yiyor (Çalışma Kitabı)[6]
  7. Gençler İçin Öfke Denetimi Çalışma Kitabı[6]
  8. Hüznün Ötesinde[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Prof. Dr. Ferhunde Öktem ile Söyleşi" (PDF). Türk Psikoloji Bülteni. 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "Ferhunde Öktem ile Söyleşi 2". söyleşi. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f g h i "Düşüncemin Evresi | Ferhunde Öktem | TEDxAnkara". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
  4. ^ "Prof. Dr. Ferhunde Öktem ile Düşünme Becerileri ve Oyun Üzerine". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2018. 
  5. ^ "Türkiye Zeka Vakfı". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d e f g h "Editörlüğünü Yaptığı Kitaplar". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

Çiğdem Kağıtçıbaşı, Türk bilim insanı, psikolog.

Psk. Dr. Nursu Marmara, Türk klinik psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Deneysel psikoloji</span>

Deneysel psikoloji, psikolojiye doğa bilimleri gözlüğüyle bakar ve onu bilimsel yöntem yardımıyla anlamaya çalışır. Deneysel psikolojinin odaklandığı konular davranışı belirleyen süreçler ve zihinsel yaşamın doğasıdır. Bu dal, psikolojik bilgi birikimini günlük yaşamda karşılaşılan sorunları çözmekte kullanan uygulamalı psikoloji ve zihinsel hastalıkları terapi yoluyla ortadan kaldırmayı amaçlayan klinik psikolojiden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Klinik psikoloji</span> Ruhsal bozukluklara adanmış psikoloji dalı

Klinik psikoloji bireyin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarını inceleyen psikoloji dalıdır. Psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanan klinik psikoloji, araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla da uğraşmaktadır. Klinik psikoloji bir uzmanlık alanı olarak, bireylerin yanı sıra ailelerin ve çok çeşitli toplulukların yaşam boyu karşılaştıkları sorunları gidermeye çalışır. Genel olarak çalışma alanı, sorunları test ve görüşme gibi tekniklerle değerlendirme, tanı koyma, çözüm için müdahale etme ve bilimsel araştırma alanlarını kapsar. Eğitim, öğretim ve danışma gibi müdahalelerin yanı sıra ciddi psikopatolojik durumların tedavisi ile de ilgilenir. Bu çalışmaları yürüten meslek mensupları psikiyatri mütehassısları ile klinik psikologlardır.

Bengi Semerci, profesör doktor unvanı bulunan Türk psikiyatrist, hekim, akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Jan İlhan Kızılhan</span> Türkiye doğumlu Almanyalı psikolog ve yazar

Jan İlhan Kızılhan, Kürt asıllı Alman psikolog. Aynı zamanda editör ve yazar olan Jan İlhan Uluslararası alanda "Kültürlerarası Psikiyatri ve Travmatoloji" uzmanı olarak kabul edilmektedir.

Lightner Witmer, klinik psikoloji hareketinin öncüsü Amerikalı psikologdur.

Fevzi Aksoy, Türk spor yazarı, tıp profesörü, nörolog ve akademisyen.

Psikolog, psikolojik yaklaşımları uygulayan; zihinsel durumları, algısal, bilişsel, duygusal ve sosyal süreçleri ve davranışları inceleyen bir profesyoneldir. Psikologların çalışmaları genellikle bireylerin birbirleriyle ve çevreleriyle nasıl ilişki kurduğunun deneysel, gözlemsel bilgileri ve yorumunu içerir.

Psikoloji, davranış ve zihinsel süreçlerin bilimidir. Öncelikli hedefi, hem genel prensipler oluşturarak hem de spesifik vakaları araştırarak bireyleri ve grupları anlamaktır.

Askerî psikoloji dost ve düşman kuvvetlerinde veya sivil topluluklardaki davranışları anlama, tahmin etme ve karşı koymaya yönelik psikolojik teorilerin ve ampirik verilerin araştırılması, tasarımı ve uygulanmasıdır. Askerî harekâtların yürütülmesi için istenmeyen, tehdit edici veya potansiyel olarak tehlikeli olabilecek davranışlara özel önem verilmektedir. Askerî psikoloji, askeri zaferler için askerî birlikler arasındaki dayanıklılığı teşvik etmek ve düşman güçlerine karşı koymak için psikolojinin çoklu alt disiplinlerini kullanır. Askerî psikoloji altında incelenen stres ve zihinsel hastalıklar askeriyeye özgü değildir. Ancak, askerler genellikle savaş ve savaş ortamlarında benzersiz stres kombinasyonlarıyla karşılaşırlar ve stresle ilişkili psikiyatrik bozukluklar yaşayabilirler. Askerî personelin karşılaştığı sorunların özel örnekleri arasında Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), suçluluk, aile ve partner zorlukları, kâbuslar ve geri dönüşler sayılabilir. Uygulamalı askerî psikoloji özellikle danışmanlık ve askerî personelin ve ailelerinin stres ve yorgunluğunun tedavisi üzerine odaklanmıştır.

Diane Elizabeth Sunar, onursal profesör, bilim insanı, akademisyen, sosyal psikolog.

Nesrin Hisli Şahin, profesör, bilim insanı, araştırmacı, akademisyen, klinik psikolog, psikoterapist.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Samurçay</span> Türk ruhbilimci

Neriman Samurçay (1923-2015), Türk bilim insanı, psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Başaran</span> Türk psikolog

Fatma (Taşkıngöl) Başaran Türk bilim insanı, sosyal psikolog, akademisyen.

Güler Okman Fişek, Türk bilim insanı, klinik psikolog

Erol Göka, Türk psikiyatri hekimi (psikiyatr), yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nail Şahin</span>

Nail Şahin, Türk psikolog, akademisyen.