İçeriğe atla

Ferhan ve Ferzan Önder

Ferhan ve Ferzan Önder
Ferzan ve Ferhan Önder, 2017
Genel bilgiler
Başladığı yerTokat, Türkiye
TarzlarKlasik batı müziği
MesleklerPiyanist
ÇalgılarPiyano
Etkin yıllar1975-günümüze
ÜyelerFerhan Önder
Ferzan Önder

Ferhan ve Ferzan Önder (d. 2 Ekim 1965 - Tokat), Türk-Avusturyalı ikiz piyanistler.

Tek yumurta ikizi olan Ferhan ve Ferzan Önder, uluslararası üne sahip piyano ikilisidir. Önder kardeşler, klasik müziğin yanı sıra modern müzik repertuvarındaki eserleri de icra etmektedir. Nadiren bireysel olarak da piyano konserleri veriyorlar.[1]

Yaşamları

Ferhan ve Ferzan Önder, Tokat'ın küçük bir köyünde doğduklarını söylüyor. Ağabeyleri Ömer Önder'in Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda müzik okumaya başlamasının ardından aile Ankara'ya taşındı. İkiz kız kardeşler 10 yaşında piyano dersi almaya ve çalmaya başladılar ve başlangıçtan itibaren piyano ikilisi olarak eğitildiler. 14 yaşındayken İtalya'nın Terni kentinde Concorso Pianistico Internazionale Alessandro Casagrande jüri özel ödülünü kazandılar. İlk olarak Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi'nde, 1985'ten itibaren ise Viyana Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesi'nde Noel Flores ve Paul Badura-Skoda'nın ustalık sınıflarında eğitim gördüler.[1]

İkili, dünya çapında konser turları ve dünyaca ünlü orkestralar ile düzenli performanslarıyla tanınıyor. Ayrıca Salzburg Festivali, Uluslararası Beethoven Festivali, Viyana Festivali, Rheingau Müzik Festivali ve Schleswig-Holstein Müzik Festivali gibi müzik festivallerinde de sahne alıyorlar.[1]

İkilinin repertuarında Bach, Vivaldi, Mozart, Poulenc, Bartók, Stravinsky, Witold Lutosławski ve Fazıl Say'ın eserleri yer alıyor.[1]

İlk CD'leri "Vivaldi Reflections" (2001), 2002 yılında ECHO Klassik ödülünü aldı. İkinci albümleri ise "1001 Nights" (2003) adını taşıyordu. 2002 yılında Staatskapelle Dresden (Le Carnaval des animaux, konuşmacı: Günther Jauch) ile yapılan işbirliğinin canlı kaydı yayınlandı.[1]

Önder kardeşler, 2003 yılında Türkiye UNICEF komitesi tarafından UNICEF iyi niyet elçileri olarak atanmıştır[2] ve çocuk projelerinde yer almaktadırlar.[3] İkisi de Viyana'da yaşıyor.[4]

Özel yaşamları

  • Ferhan Önder, Avusturyalı piyanist Rico Gulda ile evliydi ve bir kız çocukları var.[5]
  • Ferzan Önder, başlangıçta Viyanalı bir girişimciyle evliydi.[1][6] 2009 yılından bu yana Avusturyalı multi-perküsyoncu Martin Grubinger evli olup bir oğulları var.[7]

Diskografi

  • 1998: Saint-Saens - Beethoven (Pan Classics)
  • 2001: Vivaldi Reflections (EMI)
  • 2002: Karneval der Tiere
  • 2003: 1001 Nights (EMI)
  • 2015: Carmina Burana (SONY)
  • 2019: Karneval der Tiere (SONY)
  • 2019: Ferhan&Ferzan Önder play Fazıl Say (WINTER&WINTER)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Interview mit Ferzan Önder" (Almanca). Club-Carriere.com. 9 Ocak 2016. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  2. ^ "UNICEF'in İyi Niyet Elçileri". Unicef Türkiye Milli Komitesi. 30 Ocak 2016. 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Ferhan & Ferzan Önder" (Almanca). RSB-Online.de. 30 Ocak 2016. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Interview mit Ferhan & Ferzan Önder" (Almanca). Concerti.de. 16 Haziran 2011. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Der Sohn Friedrichs des Großen erobert Hamburg" (Almanca). Die Welt. 4 Nisan 2006. 23 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Hommage an Schubert" (Almanca). Wirtschaftsblatt.at. 22 Ağustos 1997. 20 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Ferhan und Ferzan Önder im Interview: „Ihr seid Türkinnen und spielt Klavier?"" (Almanca). Nachrichten.at. 7 Haziran 2011. 21 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1965 bir yıldır.

1810 (MDCCCX) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig van Beethoven</span> Alman klasik müzik bestecisi ve piyanist (1770–1827)

Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Vivaldi</span>

Antonio Lucio Vivaldi, İtalyan barok dönem klasik müzik bestecisi, virtüöz kemancı ve rahip. "Kızıl Papaz" lakabıyla tanınan Vivaldi, konçerto türünde beş yüzden fazla eser bestelemiştir ve 'konçertonun babası' olarak da anılmaktadır. En bilinen eserleri Op. 8 eser sayılı Dört Mevsim başlıklı keman konçertolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Haydn</span> Avusturyalı klasik müzik bestecisi

Franz Joseph Haydn Avusturyalı klasik müzik bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. "Baba Haydn" olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser verdi. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'ın ve tenor Johann Evangelist Haydn'ın ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Senfoni Orkestrası</span>

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren senfoni orkestrası. Türkiye'nin ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu olma özelliğini taşır. Müzik direktörlüğünü Klaus Weise'ın yaptığı orkestra, Türkiye ve yurt dışından, büyük bölümü aynı zamanda üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan 120 sanatçıdan oluşur. BSO 2009 yılından beri UNICEF iyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Süher Pekinel</span> Türk piyanist

Süher Pekinel, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Mahler</span> besteci

Gustav Mahler, Yahudi kökenli Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Kempff</span>

Wilhelm Kempff, Alman piyanist, besteci ve müzik öğretmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Christoph Waltz</span> Alman-Avusturyalı yönetmen ve oyuncu

Christoph Waltz, Avusturyalı oyuncu.

Ömer Önder, Türk televizyon programcısı, sunucu, söz yazarı, piyanist, besteci ve fizyoterapist. TRT'de Eurovision Şarkı Yarışması için çeşitli görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tuluğ Tırpan</span>

Sabri Tuluğ Tırpan, çağdaş Türk müziği bestecisidir. Senfonik müzik, sahne müziği, caz müziği, film müziği alanlarında eserler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan & İbrahim</span>

Hasan Ignatov ve Ibrahim Ignatov, Bulgar-Türk asıllı piyanist ikilisi. Malta'nın Valletta şehrinde yapılan 2014 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı Krisya Todorova ile birlikte "Planet of the Children" isimli şarkı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Jörg Demus</span>

Jörg Demus, Avusturyalı besteci ve piyanist.

London Classical Players (LCP), tarihsel olarak bilgilendirilmiş performans (HIP) uygulamaları ve dönemsel çalgılar üzerindeki orkestra performansları üzerine uzmanlaşmış bir İngiliz orkestrasıydı. Sir Roger Norrington, 1978'de LCP'yi kurdu. 1978'den 1992'ye kadar, London Classical Players'ın konser şefi barok kemancı John Holloway'di. LCP, EMI Classics için çeşitli kayıtlar yaptı. LCP'deki çalıcıların çoğu, diğer dört büyük HIP orkestra topluluğu, Academy of Ancient Music, The English Concert, Orchestra of the Age of Enlightenment ve English Baroque Soloists ile ortaktı.

<span class="mw-page-title-main">Ingrid Haebler</span>

Ingrid Haebler, Avusturyalı piyanist.