İçeriğe atla

Ferdinand Schörner

Ferdinand Schörner
Ferdinand Schörner (Akropolis, Atina, 1941)
Doğum12 Haziran 1892(1892-06-12)
Münih, Bavyera
Ölüm2 Temmuz 1973 (81 yaşında)
Münih, Bavyera
Bağlılığı
Hizmet yılları1911-1945
RütbesiGeneralfeldmarschall
Komutası6. Dağ Tümeni
19. Dağ Kolordusu
40. Panzer Kolordusu
Ordular Grubu A
Güney Ukrayna Ordular Grubu
Kuzey Ordular Grubu
Kurland Ordular Grubu
Merkez Ordular Grubu
OKH
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı, Kılıç ve Pırlanta ilaveli Şövalye Demir Haçı Altın Alman Haçı İtalya Taç Nişanı (Komutan) Gümüş Yaralı Rozeti
İmza

Ferdinand Schörner (12 Haziran 1892; Münih, Bavyera - 2 Temmuz 1973; Münih, Bavyera), Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. "Hitler'in en acımasız Mareşal'i" ("der brutalste von Hitlers Feldmarschällen") olarak değerlendirilmektedir.

Schörner, tarih literatüründe genellikle basit bir disiplinci olarak temsil edilir.

Amerikalı tarihçi Howard Davis Grier ve Alman tarihçi Karl-Heinz Frieser tarafından yapılan daha yakın tarihli bir araştırma, Schörner'i 1944 sonlarında Doğu Cephesinde 500.000 kişilik bir ordu grubunu yönetme konusunda "şaşırtıcı" bir organizasyon becerisine sahip yetenekli bir komutan olarak tasvir etmektedir.[1] Astlarına olduğu kadar üstlerine de sert davrandı ve gerekli gördüğü durumlarda Sõrve Yarımadası'nın tahliyesi gibi Hitler'in emirlerine karşı kendi yetkisiyle operasyonlar gerçekleştirdi.[1]

Schörner kendini adamış bir Naziydi ve acımasızlığıyla tanınıyordu. II. Dünya Savaşı'nın sonunda, Adolf Hitler'in en sevdiği komutandı. Savaşın ardından Sovyetler Birliği ve Batı Almanya'daki mahkemeler tarafından savaş suçlarından mahkûm edildi ve Sovyetler Birliği, Doğu Almanya ve Batı Almanya'da hapsedildi. 1973'teki ölümünde, yaşayan son Alman mareşaliydi. Ayrıca tarihçiler tarafından günümüz Alman ordusunun mareşal rütbesini tamamen ortadan kaldırmasının ana nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Hayatı

I. Dünya Savaşı'nda 1917 sonbaharında Caporetto Taarruzu'nda yer aldı ve bir teğmen olarak Pour le Mérite madalyası aldı.

Schörner Nisan 1944 yılında Generaloberst rütbesine terfi etti. Joseph Goebbels gibi üst düzey Nazi liderlerinin gözdesi oldu. Nihayet savaşın son günlerinde, 5 Nisan 1945'te mareşalliğe terfi etti ve Hitler'in son vasiyetinde Alman Ordusu Yüksek Komutanlığı'nın (OKH, Oberkommando des Heeres) yeni Başkomutanı olarak atandı.[2]

Sözde bu görevde, Üçüncü Reich'ın 8 Mayıs 1945'te teslim olmasına kadar görev yaptı, ancak kendisine uygun personel olmadığı için ordu grubuna komuta etmeye devam etti.

7 Mayıs'ta, OKW'nin Genelkurmay Başkanı General Alfred Jodl'ın SHAEF'teki tüm Alman kuvvetlerinin teslim olması için pazarlık yaptığı gün, OKW Mareşal Schörner'den son kez 2 Mayıs'ta haber almıştı. Mareşal, birlikleriyle batı yönünde muharebe ederek ilerlemek ve Amerikan birliklerine teslim olmak niyetinde olduğunu bildirmişti. OKW, 8 Mayıs'ta Wilhelm Meyer-Detring isimli bir Albayı Mareşal Schörner ile temasa geçmesi için göndererek Amerikan hatları boyunca eşlik edildi. Albay, General Schörner'in üst subaylarına teslim konusunda emir verdiğini, ama her yerde itaatin garanti olamayacağına ilişkin görüş bildirmiştir. Schörner, Kızıl Ordu'ya ve Prag ayaklanmasındaki Çek isyancılara karşı savaşmaya devam edilmesini emretti. O günün ilerleyen saatlerinde Schörner firar etti ve daha sonraki gün Schörner komutayı bırakarak Avusturya'ya uçtu ve 18 Mayıs'ta Amerikan birlikleri tarafından tutuklandı. Merkez Ordular Grubu unsurları, son Prag Taarruzu sırasında Çekoslovakya'yı işgal eden Kızıl Ordu'nun ezici gücüne direnmeye devam etti. Teslim olan son büyük Alman birlikleri olan Merkez Ordular Grubu Birimleri, 11 Mayıs 1945'te teslim oldular.

Ferdinand Schörner, Ağustos 1951'de savaş suçlarıyla suçlandı ve Şubat 1952 yılında SSCB Yüksek Mahkemesi Askeri Kurulu tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nisan 1952 yılında Yüksek Sovyet İcra heyeti bir kararname ile cezasını 12 buçuk yıla düşürdü. Aralık 1954 tarihli bir kararname, onun Doğu Almanya makamlarına teslim edilmesine izin verdi ve 1955'te serbest bırakıldı.[3] Batı Almanya'ya döndüğünde tutuklandı ve savaş sırasında firar etmekle suçlanan Alman Ordusu askerlerinin yasa dışı infazından suçlandı ve suçlu bulundu. Dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. 4 Ağustos 1960'ta serbest bırakıldı ve 1973 yılında ölümüne kadar Münih'te bilinmeden yaşadı.

1960'ların sonlarında İtalyan tarihçi Mario Silvestri'ye uzun bir röportaj verdi. Ölmeden önce yaşayan son Alman mareşaliydi. Mittenwald'de gömülmüştür.

Ayrıca bakınız

  • Fransa Seferi
  • Balkan Cephesi (İkinci Dünya Savaşı)
  • Doğu Cephesi (İkinci Dünya Savaşı)

Kaynakça

  1. ^ a b Frieser 2007, s. 662.
  2. ^ Beevor 2002, s. 344.
  3. ^ Lucas 1980, s. 218.
Ferdinand Schörner (Bulgaristan, 1941)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Guderian</span> Alman general (1888–1954)

Heinz Guderian, II. Dünya Savaşı'nda görev almış bir Alman generaldir. Tank savaşı üzerine geliştirdiği yıldırım savaşı (Blitzkrieg) taktiği ile düşman hatlarında sağladığı derin gedikler ve çevirme harekâtlarıyla büyük başarılar kazanmıştır. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Adolf Hitler ile anlaşmazlığa düşünce görevden alınmıştır. Anılarını kitaplaştırmıştır.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Keitel</span> Wehrmacht Genelkurmay Başkanı, Generalfeldmarschall

Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel, Alman subay. 1938'den 1945'e kadar Alman ordusunun genelkurmay başkanlığını yaptı. 1940'tan itibaren (Generalfeldmareşal) rütbesi ile Alman ordusunun en yüksek rütbeli subayı olarak Adolf Hitler'in en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. II. Dünya Savaşı sonunda Nürnberg Mahkemeleri'nde "baş savaş suçlusu" olarak yargılanan 24 kişi ile birlikte hakkındaki 4 iddianın hepsinden "suçlu" bulundu ve "idam cezası"na mahkûm edildi. 16 Ekim 1946 tarihinde, 9 mahkûm ile birlikte Nürnberg'te asılarak idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Kesselring</span> İkinci Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri Generali. Orduda kendisine nevralji ağrısından dolayı yüzü hep gülümser vaaziyette durmasından ötürü "Güler Yüzlü Albert" deniliyordu.

Albert Kesselring, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe general ve Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Busch (asker)</span>

Ernst Wilhelm Bernhard Busch, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Walter von Reichenau</span> Alman subay

Walter Karl Ernst August von Reichenau, Alman subay ve Nazi Almanyası mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ludwig Ewald von Kleist</span> Nazi Almanyasında Generalfeldmarschall

Paul Ludwig Ewald von Kleist, Almanya'nın süvari subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Georg von Friedeburg</span>

Hans-Georg von Friedeburg, Nazi Almanyası U-bot güçlerinin komutan vekili ve Kriegsmarine'nin son komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Generalfeldmarschall</span> Nazi Almanyasında en yüksek ikinci askeri rütbe

Generalfeldmarschall (Generalfeldmareşal), Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan Üçüncü Reich'a kadar Cermen ordularındaki en yüksek rütbe. Habsburg Monarşisinde, Avusturya İmparatorluğu'nda ve Avusturya-Macaristan'da Feldmarschall rütbesi kullanıldı. 1914-1918 yılları arasında on kişiye bu rütbe verilmiş ve bunlardan dört tanesi Habsburg hanedanının egemenliğine mensuptur. Nazi Almanyası Luftwaffe ve ordularında Generalfeldmarschall rütbesi Temmuz 1940'ta Luftwaffe komutanı Hermann Göring'e Reichsmarschall rütbesi verilene kadar en yüksek rütbeydi. III. Reich'ın yıkılmasından sonra bu askeri yüksek unvan kullanımdan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Flensburg Hükûmeti</span>

Flensburg Hükûmeti, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesine yakın zamanlarda, 2 Mayıs-23 Mayıs 1945 tarihleri arasında Almanya'yı yöneten kısa ömürlü idareydi. Sadece 3 hafta boyunca yönetimde kalmıştır. Hükûmet, NSDAP lideri ve Büyük Alman İmparatorluğu Devlet Başkanı Adolf Hitler'in ve Berlin Muharebesi esnasında Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in intiharlarından sonra oluşturuldu. Hitler, ölümünden kısa bir süre önce, cumhurbaşkanlığı ve şansölyelik makamlarının ikiye ayrılmasını vasiyet edip Karl Dönitz'i kendisinden sonraki yeni cumhurbaşkanı olarak tayin etmişti. Yeni hükûmetin Flensburg'da kurulması kararlaştırıldı, çünkü Flensburg, Danimarka sınırının çok yakınında, Karl Dönitz'in o zamana kadar kullanmış olduğu merkezin yeriydi. Hitler siyasî vasiyetinde halefinden her ne pahasına olursa olsun savaşa devam etmesini istiyordu. Buna rağmen, Flensburg Hükûmeti kendisini “apolitik” olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Breslau Kuşatması</span>

Breslau Muharebesi olarak da bilinen Breslau Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın son aylarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir kuşatma harekâtıdır. Almanya'nın Aşağı Silezya bölgesindeki Breslau kentinin Kızıl Ordu birliklerince üç ay süren kuşatmasıdır. Breslau, Sovyet kuvvetlerinin Aşağı Silezya Taarruz Harekatı sırasında 13 Şubat 1945 tarihinde kuşatılmıştı. Avrupa'da savaşın resmen sona erdiği 6 Mayıs 1945 tarihine kadar da kuşatma altında kalmıştır. Kenti savunan Alman garnizonu 6 Mayıs 1945 günü teslim oldu. Birkaç gün sonra da tüm Alman kuvvetlerinin teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona ermiştir.

Kurlandiya Kuşatması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mihver kuvvetlerinin Kurlandiya Yarımadası'nda Kızıl Ordu birliklerince aylarca süren kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

Johann Rattenhuber, Alman polis ve SS Generali idi. 1933-1945 yılları arası Alman diktatör Adolf Hitler'in özel Reichssicherheitsdienst'in (RSD) koruma şefiydi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.